Το Sazerac και 4 υπέροχοι τρόποι για να το απογειώσεις
Πώς θα αναβαθμίσεις το ιστορικό cocktail.
Όταν ο φαρμακοποιός Antoine Peychaud ξεκίνησε κάπου στο 1830 να φτιάχνει ένα τονωτικό φάρμακο με βάση το αλκοόλ, ούτε που είχε στο μυαλό του πως θα συντελούσε με αυτόν τον τρόπο στη δημιουργία του (ίσως) παλαιότερου cocktail στην Αμερική. Η συνταγή του Γάλλου μετανάστη Peychaud κυκλοφόρησε γρήγορα στα τοπικά bar της Νέας Ορλεάνης, με το ποτό να εξελίσσεται σε τεράστιο hit.
Ο μύθος θέλει το όνομά του να προέρχεται από το κονιάκ Sazerac-du-Forge et Fils, ενώ λέγεται πως πρωτοφτιάχτηκε από τον Leon Lamothe στο Sazerac Coffee House. Το Sazerac βέβαια πέρασε τις περιπέτειές του καθώς η καταστροφή στους αμπελώνες της Γαλλίας γύρω στο 1860, οδήγησε στην αντικατάστασή του κονιάκ από rye ουίσκι αλλά και προσθήκη μικρής ποσότητας από αψέντι. Σου δίνουμε λοιπόν την αρχική συνταγή, καθώς και 3 παραλλαγές που αξίζει να δοκιμάσεις.
H αυθεντική συνταγή

2 μεζούρες κονιάκ
3 σταγόνες Peychaud’s bitters
1 κύβος ζάχαρης
1 κουταλιά αψέντι
Σε ένα παγωμένο ποτήρι old fashioned βάζεις το αψέντι, και το "ξεπλένεις" με αυτό, χύνοντας όσο περισσεύει. Σε ένα mixing glass ανακατεύεις τη ζάχαρη με τα bitters και μετά προσθέτεις το κονιάκ, ανακατεύοντας. Στη συνέχεια το σουρώνεις στο ποτήρι με το αψέντι και γαρνίρεις με μια φλούδα λεμονιού.
Sazerac Spritz

1 κύβος ζάχαρης
3 σταγόνες Peychaud’s bitters
3/4 μεζούρας αψέντι
αφρώδες κρασί
μια λεπτή φλούδα λεμονιού για το γαρνίρισμα
Ρίχνεις τον κύβο ζάχαρης σε ένα ποτήρι σαμπάνιας και τον καλύπτεις με τα bitters. Στη συνέχεια προσθέτεις το αψέντι. Συμπληρώνεις με το αφρώδες κρασί και με ένα bar spoon ανακατεύεις μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη. Γαρνίρεις με τη φλούδα λεμονιού.
Tiki Sazerac

2 μεζούρες ρούμι
1/2 μεζούρα λικέρ Velvet Falernum
1/2 μεζούρα αψέντι
2 σταγόνες Bittercube Trinity Bitters
Σε ένα τύπου cordial ποτήρι βάζεις αψέντι, το "ξεπλένεις" με αυτό και στη συνέχεια το παγώνεις. Σε ένα mixing glass βάζεις το ρούμι, το αψέντι και τα bitters. Προσθέτεις πάγο και ανακατεύεις. Σουρώνεις στο παγωμένο ποτήρι. Το απολαμβάνεις χωρίς να προσθέσεις οτιδήποτε άλλο.
Spring Sazerac

1 μεζούρα rye ουίσκι
1 μεζούρα aquavit
3 σταγόνες celery bitters
1/4 μεζούρας λικέρ Kümmel
αψέντι
φύλλα μάραθου για το γαρνίρισμα
Ξεπλένεις ένα rocks glass με το Kümmel και το βάζεις στην κατάψυξη για να παγώσει. Σε ένα παγωμένο mixing glass ρίχνεις τα rye ουίσκι, aquavit και bitters. Ανακατεύεις μαζί με πάγο. Σουρώνεις στο rocks glass και εν συνεχεία προσθέτεις ελάχιστες σταγόνες αψέντι. Γαρνίρεις με μάραθο.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Το μπλε πάρτι της χρονιάς από τo BOMBAY SAPPHIRE και τη Βάσια Κωσταρά
Με θέμα Step Into The Blue, ως μέρος της νέας παγκόσμιας καμπάνιας του BOMBAY SAPPHIRE gin, το viral πάρτι που έγινε στον εμβληματικό Φάρο του Σταύρος Νιάρχος εγκαινίασε την εορταστική σεζόν με τον πιο φαντασμαγορικό τρόπο!
Η μαγεία του Glenfiddich στο Esquire Townhouse Athens 2025
Στο Esquire Townhouse Athens 2025, το Glenfiddich 16YO παρουσίασε έναν κόσμο γεύσης και αισθητικής, εμπνευσμένο από τη συνεργασία με την Aston Martin F1® Team, σε μια βραδιά υψηλής ποιότητας και στυλ.
Από το Κεντάκι στον κόσμο: Το bourbon που έγινε σύμβολο εθνικής κληρονομιάς
Από τα βαρέλια του Κεντάκι έως τα μπαρ του κόσμου, το bourbon της Jim Beam αποδεικνύει πως η αυθεντικότητα και ο χρόνος παραμένουν οι πιο δυνατές αξίες κάθε παράδοσης.
Το κορυφαίο μπαρ του κόσμου αποκτά μικρό αδερφό
To νόστιμο ιταλικό ταξίδι του Lorenzo Antinori στην Ασία συνεχίζεται στην Κίνα, με το Bar Leone Shanghai.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςSt-Germain: Mixability à la française
Με ντελικάτο άρωµα φρέσκων λουλουδιών και την κοµψότητα της παριζιάνικης φινέτσας, το διάσηµο λικέρ St-Germain αποτελεί τον κρυφό άσο του mixability. Απογειώνει από ένα απλό spritz µέχρι τις πιο δηµιουργικές συνθέσεις, αποδεικνύοντας πως η γεύση της άνοιξης δεν έχει, τελικά, εποχή.
Γραφει Μπαμπης Δουκας15 χρόνια Athens Bar Show: Τι ξεχωρίσαμε στη μεγάλη γιορτή των spirits;
Από το Μεξικό και την Patrón μέχρι το γαλλικό St- Germain και το ιρλανδέζικο ουίσκι Teeling, ανακαλύψτε τις γεύσεις και τα brands που έκλεψαν τις εντυπώσεις