Το Sazerac και 4 υπέροχοι τρόποι για να το απογειώσεις

Πώς θα αναβαθμίσεις το ιστορικό cocktail.

Όταν ο φαρμακοποιός Antoine Peychaud ξεκίνησε κάπου στο 1830 να φτιάχνει ένα τονωτικό φάρμακο με βάση το αλκοόλ, ούτε που είχε στο μυαλό του πως θα συντελούσε με αυτόν τον τρόπο στη δημιουργία του (ίσως) παλαιότερου cocktail στην Αμερική. Η συνταγή του Γάλλου μετανάστη Peychaud κυκλοφόρησε γρήγορα στα τοπικά bar της Νέας Ορλεάνης, με το ποτό να εξελίσσεται σε τεράστιο hit.

Ο μύθος θέλει το όνομά του να προέρχεται από το κονιάκ Sazerac-du-Forge et Fils, ενώ λέγεται πως πρωτοφτιάχτηκε από τον Leon Lamothe στο Sazerac Coffee House. Το Sazerac βέβαια πέρασε τις περιπέτειές του καθώς η καταστροφή στους αμπελώνες της Γαλλίας γύρω στο 1860, οδήγησε στην αντικατάστασή του κονιάκ από rye ουίσκι αλλά και προσθήκη μικρής ποσότητας από αψέντι. Σου δίνουμε λοιπόν την αρχική συνταγή, καθώς και 3 παραλλαγές που αξίζει να δοκιμάσεις.

H αυθεντική συνταγή

Το Sazerac και 4 υπέροχοι τρόποι για να το απογειώσεις

2 μεζούρες κονιάκ
3 σταγόνες Peychaud’s bitters
1 κύβος ζάχαρης
1 κουταλιά αψέντι

Σε ένα παγωμένο ποτήρι old fashioned βάζεις το αψέντι, και το "ξεπλένεις" με αυτό, χύνοντας όσο περισσεύει. Σε ένα mixing glass ανακατεύεις τη ζάχαρη με τα bitters και μετά προσθέτεις το κονιάκ, ανακατεύοντας. Στη συνέχεια το σουρώνεις στο ποτήρι με το αψέντι και γαρνίρεις με μια φλούδα λεμονιού.

Sazerac Spritz

ΣΑΖΕΡΑΚ 2

1 κύβος ζάχαρης
3 σταγόνες Peychaud’s bitters
3/4 μεζούρας αψέντι
αφρώδες κρασί
μια λεπτή φλούδα λεμονιού για το γαρνίρισμα

Ρίχνεις τον κύβο ζάχαρης σε ένα ποτήρι σαμπάνιας και τον καλύπτεις με τα bitters. Στη συνέχεια προσθέτεις το αψέντι. Συμπληρώνεις με το αφρώδες κρασί και με ένα bar spoon ανακατεύεις μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη. Γαρνίρεις με τη φλούδα λεμονιού.

Tiki Sazerac

ΣΑΖΕΡΑΚ 3

2 μεζούρες ρούμι
1/2 μεζούρα λικέρ Velvet Falernum
1/2 μεζούρα αψέντι
2 σταγόνες Bittercube Trinity Bitters

Σε ένα τύπου cordial ποτήρι βάζεις αψέντι, το "ξεπλένεις" με αυτό και στη συνέχεια το παγώνεις. Σε ένα mixing glass βάζεις το ρούμι, το αψέντι και τα bitters. Προσθέτεις πάγο και ανακατεύεις. Σουρώνεις στο παγωμένο ποτήρι. Το απολαμβάνεις χωρίς να προσθέσεις οτιδήποτε άλλο.

Spring Sazerac

ΣΑΖΕΡΑΚ 4

1 μεζούρα rye ουίσκι
1 μεζούρα aquavit
3 σταγόνες celery bitters
1/4 μεζούρας λικέρ Kümmel
αψέντι
φύλλα μάραθου για το γαρνίρισμα

Ξεπλένεις ένα rocks glass με το Kümmel και το βάζεις στην κατάψυξη για να παγώσει. Σε ένα παγωμένο mixing glass ρίχνεις τα rye ουίσκι, aquavit και bitters. Ανακατεύεις μαζί με πάγο. Σουρώνεις στο rocks glass και εν συνεχεία προσθέτεις ελάχιστες σταγόνες αψέντι. Γαρνίρεις με μάραθο.
 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Esquire BBQ Street Party: Ένα διαφορετικό βράδυ στον Κεραμεικό με πρωταγωνιστή το Jim Beam

Στο Esquire BBQ Street Party, το Jim Beam έδωσε τον δικό του χαρακτήρα στη βραδιά, συνδυάζοντας bourbon κουλτούρα, cocktails και αυθεντική εμπειρία γεύσης.

Σε αυτό το θρυλικό μπαρ σύχναζε ο Picasso - Πλήρωνε τα ποτά του με πίνακες

Στη Ζυρίχη υπάρχει ένα μπαρ όπου η τέχνη γράφτηκε μέσα στα ποτήρια του. Εκεί όπου ο Picasso, ο Miró και ο Chagall άφησαν τα έργα τους αντί για μετρητά.

Ο οπαδός της Ρόμα που τρέχει το καλύτερο μπαρ του πλανήτη

Μία κουβέντα με τον Lorenzo Antinori, με αφορμή τον θρίαμβο του Bar Leone στα The World's 50 Best Bars 2025.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

MONIN Barista Cup: Δημιουργικότητα, πάθος και έμπνευση στον πρώτο διαγωνισμό baristi της MONIN στην Ελλάδα

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο πρώτος διαγωνισμός MONIN Barista Cup, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Οκτωβρίου, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των headquarters της Sky Spirits.

Τελικά, γινόμαστε πιο ειλικρινείς όταν πίνουμε;

Είναι γνωστό ότι το αλκοόλ προκαλεί αλλαγές στον εγκέφαλό μας, αλλά είναι άραγε ένα από τα αποτελέσματά του το να μας κάνει να λέμε την αλήθεια χωρίς έλεος; Ή μήπως πλά βρίσκουμε το θάρρος να το κάνουμε;

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Τα καλύτερα μπαρ του κόσμου για το 2025: Τρία αθηναϊκά και ένα από τα Τίρανα ανάμεσά τους

Ταξιδέψαμε μέχρι το Χονγκ Κονγκ για να μάθουμε ποια είναι τα καλύτερα μπαρ του κόσμου για το 2025 και ανάμεσά τους είναι και τρία μπαρ της Αθήνας. Για την ιστορία το καλύτερο όλων είναι το Bar Leone από το Χονγκ Κονγκ.

Γραφει Μπαμπης Δουκας