Το Sazerac και 4 υπέροχοι τρόποι για να το απογειώσεις

Πώς θα αναβαθμίσεις το ιστορικό cocktail.

Όταν ο φαρμακοποιός Antoine Peychaud ξεκίνησε κάπου στο 1830 να φτιάχνει ένα τονωτικό φάρμακο με βάση το αλκοόλ, ούτε που είχε στο μυαλό του πως θα συντελούσε με αυτόν τον τρόπο στη δημιουργία του (ίσως) παλαιότερου cocktail στην Αμερική. Η συνταγή του Γάλλου μετανάστη Peychaud κυκλοφόρησε γρήγορα στα τοπικά bar της Νέας Ορλεάνης, με το ποτό να εξελίσσεται σε τεράστιο hit.

Ο μύθος θέλει το όνομά του να προέρχεται από το κονιάκ Sazerac-du-Forge et Fils, ενώ λέγεται πως πρωτοφτιάχτηκε από τον Leon Lamothe στο Sazerac Coffee House. Το Sazerac βέβαια πέρασε τις περιπέτειές του καθώς η καταστροφή στους αμπελώνες της Γαλλίας γύρω στο 1860, οδήγησε στην αντικατάστασή του κονιάκ από rye ουίσκι αλλά και προσθήκη μικρής ποσότητας από αψέντι. Σου δίνουμε λοιπόν την αρχική συνταγή, καθώς και 3 παραλλαγές που αξίζει να δοκιμάσεις.

H αυθεντική συνταγή

Το Sazerac και 4 υπέροχοι τρόποι για να το απογειώσεις

2 μεζούρες κονιάκ
3 σταγόνες Peychaud’s bitters
1 κύβος ζάχαρης
1 κουταλιά αψέντι

Σε ένα παγωμένο ποτήρι old fashioned βάζεις το αψέντι, και το "ξεπλένεις" με αυτό, χύνοντας όσο περισσεύει. Σε ένα mixing glass ανακατεύεις τη ζάχαρη με τα bitters και μετά προσθέτεις το κονιάκ, ανακατεύοντας. Στη συνέχεια το σουρώνεις στο ποτήρι με το αψέντι και γαρνίρεις με μια φλούδα λεμονιού.

Sazerac Spritz

ΣΑΖΕΡΑΚ 2

1 κύβος ζάχαρης
3 σταγόνες Peychaud’s bitters
3/4 μεζούρας αψέντι
αφρώδες κρασί
μια λεπτή φλούδα λεμονιού για το γαρνίρισμα

Ρίχνεις τον κύβο ζάχαρης σε ένα ποτήρι σαμπάνιας και τον καλύπτεις με τα bitters. Στη συνέχεια προσθέτεις το αψέντι. Συμπληρώνεις με το αφρώδες κρασί και με ένα bar spoon ανακατεύεις μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη. Γαρνίρεις με τη φλούδα λεμονιού.

Tiki Sazerac

ΣΑΖΕΡΑΚ 3

2 μεζούρες ρούμι
1/2 μεζούρα λικέρ Velvet Falernum
1/2 μεζούρα αψέντι
2 σταγόνες Bittercube Trinity Bitters

Σε ένα τύπου cordial ποτήρι βάζεις αψέντι, το "ξεπλένεις" με αυτό και στη συνέχεια το παγώνεις. Σε ένα mixing glass βάζεις το ρούμι, το αψέντι και τα bitters. Προσθέτεις πάγο και ανακατεύεις. Σουρώνεις στο παγωμένο ποτήρι. Το απολαμβάνεις χωρίς να προσθέσεις οτιδήποτε άλλο.

Spring Sazerac

ΣΑΖΕΡΑΚ 4

1 μεζούρα rye ουίσκι
1 μεζούρα aquavit
3 σταγόνες celery bitters
1/4 μεζούρας λικέρ Kümmel
αψέντι
φύλλα μάραθου για το γαρνίρισμα

Ξεπλένεις ένα rocks glass με το Kümmel και το βάζεις στην κατάψυξη για να παγώσει. Σε ένα παγωμένο mixing glass ρίχνεις τα rye ουίσκι, aquavit και bitters. Ανακατεύεις μαζί με πάγο. Σουρώνεις στο rocks glass και εν συνεχεία προσθέτεις ελάχιστες σταγόνες αψέντι. Γαρνίρεις με μάραθο.
 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.