Οι συνταγές για τα πιο διάσημα ιταλικά cocktails

Εκτός από πίτσα και σπαγγέτι, οι Ιταλοί γνωρίζουν πολύ καλά να φτιάχνουν και ενδιαφέροντα ποτά.

Μια χώρα πλούσια σε γαστρονομική παράδοση όπως η Ιταλία δεν θα μπορούσε να έχει και μια εξίσου βαριά κληρονομιά στο ποτό. Για την ακρίβεια, η κουλτούρα των Ιταλών πάνω στα cocktails ξεπερνά τους δύο αιώνες, με ποτά που εκτός από σπουδαία γεύση έχουν χαρακτήρα. Σου παρουσιάζουμε λοιπόν εκείνα τα ιταλικά cocktails που οφείλεις να γνωρίζεις.

Negroni

Οι συνταγές για τα πιο διάσημα ιταλικά cocktails

Μια από τις κλασικότερες επιλογές, το εμβληματικό cocktail που εμπνεύστηκε ο Κόμης Camillo Negroni, στην Φλωρεντία, το 1919. Σύμφωνα με την ιστορία, ο Camillo ήθελε να φτιάξει αρχικά ένα Americano (Campari, γλυκό vermouth, club soda) αλλά το τελικό αποτέλεσμα δεν τον ικανοποιούσε. Έτσι, αντικατέστησε τη club soda με gin και γεννήθηκε το περίφημο Negroni.

Υλικά: 1 μεζούρα gin, 3/4 μεζούρας Campari, 3/4 μεζούρας γλυκό βερμούτ.

Εκτέλεση: Ρίχνεις όλα τα υλικά σε ένα mixing glass και ανακατεύεις μαζί με πάγο για περίπου 20 δευτερόλεπτα. Σουρώνεις σε ποτήρι old fashioned με πάγο -κατά προτίμηση ένα μεγάλο παγάκι- και γαρνίρεις με μια φλούδα πορτοκαλιού.

Americano

ΙΤΑΛΙΚΑ ΚΟΚΤΕΙΛ 2

Πρωτοφτιάχτηκε και σερβιρίστηκε στο Gaspare Campari's Bar του Μιλάνου και η αρχική του ονομασία ήταν Milano- Torino. Κι αυτό γιατί το Campari προερχόταν από το Μιλάνο ενώ το γλυκό βερμούτ από το Τορίνο. Κατά την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης οι Αμερικανοί επισκέπτες της πόλης αλλά και της Ιταλίας γενικότερα το ζητούσαν όλο και περισσότερο, εξού και το τωρινό του όνομα. Εκτός των άλλων, αποτέλεσε και το πρώτο cocktail που αποκαθήλωσε το Vesper στις ταινίες του 007, καθώς το παραγγέλνει ο James Bond (Daniel Craig) στο Casino Royale.

Υλικά: 1 1/2 μεζούρα Campari, 1 1/2 μεζούρα γλυκό βερμούτ, 3 μεζούρες σόδα.

Εκτέλεση: Ρίχνεις σε ένα ποτήρι μερικά παγάκια και προσθέτεις το Campari και το βερμούτ. Ανακατεύεις και στο τέλος βάζεις τη σόδα ανακατεύοντας. Γαρνίρεις με μια φλούδα ή φέτα πορτοκαλιού.

Negroni Sbagliato

ΙΤΑΛΙΚΑ ΚΟΚΤΕΙΛ 3

Το έτος είναι 1972 και ο Mirko Stocchetto στο Bar Basso του Μιλάνου προσθέτεις κατά λάθος αφρώδες κρασί αντί για gin σε ένα Negroni. Πριν το αδειάσει στον νεροχύτη για να φτιάξει ένα κανονικό ποτό, συνειδητοποιεί πως αυτή η παραλλαγή ότι αυτή η τυχαία παραλλαγή έχει νόημα. Παρεμπιπτόντως, το sbagliato στα ιταλικά σημαίνει λάθος. Ιδανικό ποτό για όσους επιθυμούν να προσθέσουν λίγες φυσαλίδες χωρίς να χάσουν την αυθεντική αίσθηση του Negroni.

Υλικά: 1 1/2 μεζούρα Campari, 1 1/2 μεζούρα γλυκό βερμούτ, 3 μεζούρες αφρώδες κρασί.

Εκτέλεση: Βάζεις όλα τα υλικά σε ποτήρι γεμάτο πάγο και ανακατεύεις. Γαρνίρεις με μια φέτα πορτοκάλι.

Aperol Spritz

ΙΤΑΛΙΚΑ ΚΟΚΤΕΙΛ 4

Το ιταλικό απεριτίφ έχει τις ρίζες του στην ευρύτερη περιοχή του Veneto και χρονολογείται από τον 19ο αιώνα, όταν και η Βενετία ήταν υπό αυστριακή κατοχή. Γι' αυτό και η αρχική συνταγή του στηρίχθηκε στο αυστριακό Spritzer - ένα ποτό που συνδυάζει λευκό κρασί και σόδα.

Υλικά: 3 μεζούρες Prosecco, 2 μεζούρες Aperol, σόδα.

Εκτέλεση: Όλα τα υλικά μπαίνουν σε Aperol Glass με πάγο και ανακατεύονται. Γαρνίρεις με μια φέτα πορτοκαλιού.

Bellini

ΙΤΑΛΙΚΑ ΚΟΚΤΕΙΛ 5

Το cocktail που αποτελεί τη συνεργασία της σαμπάνιας με το ροδάκινο επινοήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1940 στο θρυλικό Harry’s Bar της Βενετίας. Δημιουργός του ο Giuseppe Cipriani και έμπνευσή του ήταν ο χιτώνας του Αγίου Φραγκίσκου σε πίνακα του αναγεννησιακού ζωγράφου Giovanni Bellini.

Υλικά: 2 μεζούρες πουρές ροδάκινου, 1/2 μεζούρα λικέρ Creme de peche (ροδάκινο), 1/4 μεζούρας χυμός λεμόνι, Prosecco.

Εκτέλεση: Χτυπάς τα 3 πρώτα υλικά με πάγο στο σέικερ και σουρώνεις σε παγωμένο ποτήρι. Απογεμίζεις με Prosecco και ανακατεύεις ελαφρά. Γαρνίρεις με μια φέτα από ροδάκινο.
 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.

Αυτή είναι η πιο ακριβή τεκίλα στον κόσμο

Ένα μόνο μπουκάλι κοστίζει 3,5 εκατομμύρια δολάρια και προφανώς, έχει μπει στο ρεκόρ Γκίνες.

Γραφει Γεωργια Πρεζα