6 τέλεια cocktails με Grand Marnier
Ο Guillaume Le Dorner από το Luciole bar στο Κονιάκ, μας δίνει τις συνταγές του.
Σε περίπτωση που δεν γνωρίζεις τι ακριβώς είναι το Grand Marnier, μάθε πως πρόκειται για το γνωστότερο λικέρ του κόσμου. Ένα blend κονιάκ και πικρών πορτοκαλιών (όχι βέβαια οποιαδήποτε πορτοκάλια αλλά την ποικιλία Citrus Bigardia από την Καραϊβική), που εκτιμάται δεόντως στον κόσμο του mixology.
Η ιστορία του ξεκινά πίσω στο 1827, όταν ο Jean-Baptiste Lapostolle άνοιξε ένα μικρό αποστακτήριο σε ένα χωριό κοντά στο Παρίσι, το Neauphle le Chateau, το οποίο γνώρισε γρήγορα δημοφιλία. Όταν όμως ο γιος του, Eugene Lapostolle, επισκέφθηκε την περιοχή του Κονιάκ, βρέθηκε σε αποστακτήρια και μίλησε με παραγωγούς, επέστρεψε για να αλλάξει την ιστορία της οικογενειακής επιχείρησης. Μαζί με τον γαμπρό του, τον Louis-Alexandre Marnier, ο Eugene κυκλοφόρησε στην αγορά το 1880 ένα πρωτοποριακό για την εποχή λικέρ, που ο τελευταίος είχε φτιάξει: ένα μίγμα κονιάκ-πορτοκαλιών (μην ξεχνάς πως τον 19ο αιώνα το πορτοκάλι θεωρούνταν εξωτικό φρούτο). Ο διάσημος τότε σεφ Auguste Escoffier, στενός φίλος του Louis-Alexandre, φρόντισε ώστε το Grand Marnier να διαδοθεί σε όλη την υψηλή κοινωνία των Παρισίων, δημιουργώντας μέχρι και πιάτο με αυτό.
Σε όλα αυτά, πρόσθεσε και το γεγονός πως σήμερα αποτελεί ένα από τα ιδανικότερα υλικά για να δημιουργήσεις θαυμάσια καλοκαιρινά cocktail.
Ο Guillaume Le Dorner του Luciole -του ενδεχομένως σημαντικότερου μπαρ που υπάρχει στην περιοχή του Κονιάκ- μας έδωσε 6 μοναδικές συνταγές για να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το Grand Marnier. Και είναι οι παρακάτω.
Grand Mai Tai
Υλικά
- 30 ml Grand Marnier
- 60 ml ρούμι Appleton Estate
- 15 ml φρέσκος χυμός lime
- Μια σφήνα lime, μέντα και φύλλα ανανά για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση: Όλα τα υλικά -εκτός από αυτά του γαρνιρίσματος- μπαίνουν στο σέικερ με πάγο και ανακινούνται για λίγο. Σουρώνεις σε ποτήρι Collins με πάγο. Προσθέτεις τη γαρνιτούρα.
Grand Old Fashioned
Υλικά
- 30 ml Grand Marnier
- 30 ml bourbon Wild Turkey 101
- 3 σταγόνες Angostura bitters
- Φλούδα πορτοκαλιού για γαρνίρισμα
Εκτέλεση: Ετοιμάζεται κατευθείαν στο ποτήρι. Σε ένα Old Fashioned glass, ρίχνεις τα bitters, το Grand Marnier και τελευταίο το bourbon. Προσθέτεις έναν μεγάλο πάγο και ανακατεύεις με το stirring spoon μέχρι να παγώσει το μείγμα. Γαρνίρεις με τη φλούδα πορτοκαλιού.
Grand Collins
Υλικά
- 40 ml Grand Marnier
- 30 ml χυμός λεμονιού
- Σόδα
- Φλούδα πορτοκαλιού για γαρνίρισμα
Εκτέλεση: Τοποθετείς πάγο σε ένα highball glass και στη συνέχεια προσθέτεις το Grand Marnier. Στη συνέχεια ρίχνεις τον χυμό και ανακατεύεις, προτού τοποθετήσεις την φλούδα πορτοκαλιού.
Grand Sidecar
Υλικά
- 50 ml κονιάκ
- 30 ml Grand Marnier
- 30 ml χυμός λεμονιού
Εκτέλεση: Βάζεις όλα τα υλικά μαζί με πάγο στο σέικερ και ανακινείς δυνατά. Σουρώνεις σε παγωμένο ποτήρι cocktail.
Grand Margarita
Υλικά
- 30 ml Grand Marnier
- 30 ml τεκίλα
- 20 ml χυμός lime
- Μία φέτα lime για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση: Με μία φέτα lime περνάς το εξωτερικό μέρος του χείλους ενός margarita glass και στη συνέχεια το βυθίζεις στο αλάτι, ώστε να προσκολληθεί σε αυτό. Ανακινείς τα υλικά στο σέικερ μαζί με πάγο και σουρώνεις στο ποτήρι. Γαρνίρεις με τη φέτα lime στην άκρη.
Grand Tonic
Υλικά
- 30 ml Grand Marnier Cordon Rouge
- Tonic
- Παγάκια
- Μία φέτα πορτοκαλιού για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση: Γεμίζεις με τα παγάκια το ποτήρι και στη συνέχεια προσθέτεις το Grand Marnier. Συμπληρώνει με tonic και γαρνίρεις με το πορτοκάλι.
Από: Esquire IT
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ
Cocktails για να συνοδεύσεις τα θαλασσινά
Το pairing της Σαρακοστής. Ή περίπου.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤα σωστά κρασιά για τη Σαρακοστή
Σαρακοστή με οινικές πινελιές, αλλά και ποιοτικά αποστάγματα.
Όλα όσα χρειάζεσαι για να γιορτάσεις την St. Patrick's Day
Και μάλιστα δίχως να είσαι Ιρλανδός.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤα πάντα για το Riesling
Ένα πλήρες guide για μία από τις πιο δημοφιλείς λευκές ποικιλίες του κόσμου, με αφορμή τη σημερινή International Riesling Day.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςVamma, ένα διαφορετικό ελληνικό βερμούτ
Έντονος χαρακτήρας, πικρά και γλυκά στοιχεία, άνθη, οξύτητες και μεγάλη πολυπλοκότητα, σε ένα ξεχωριστό ποτό.
Γραφει Μπαμπης Δουκας