5 ξεχωριστά χριστουγεννιάτικα cocktails από τα καλύτερα μπαρ του Μιλάνου

Με τις συνταγές τους για να τα φτιάξεις στο σπίτι.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 25 Δεκεμβρίου 2021

Λίγες γιορτές συνδυάζονται τόσο πολύ με τις γεύσεις όπως τα Χριστούγεννα. Είναι η εποχή της ζεστής σοκολάτας, του gingerbread και του panettone. Και ασφαλώς του ποτού. Πέντε από τα κορυφαία μπαρ του Μιλάνου δίνουν τις δικές τους μοναδικές συνταγές για cocktails που έχουν γεύση Χριστουγέννων.

Tenth Cincuenta Eggnog

5 ξεχωριστά χριστουγεννιάτικα cocktails από τα καλύτερα μπαρ του Μιλάνου

Οι bartenders του Octavius ​​Bar, του δημοφιλούς μπαρ του The Stage στην Piazza Gae Aulenti, παρουσιάζουν τη δική τους εκδοχή για το ενδεχομένως δημοφιλέστερο ποτό των Χριστουγέννων, του eggnog. Το κλασικό γιορτινό ποτό Αγγλοσαξονικής προέλευσης αποτελείται κυρίως από κρέμα, αυγά, μπράντι και ρούμι. Οι τύποι του Octavius ​​Bar  έχουν προσθέσει μεταξύ άλλων λικέρ μανταρινιού που προσδίδει την απαραίτητη οξύτητα. Στο τελείωμα γαρνίρουν με μοσχοκάρυδο και φασόλι Tonka για να δώσουν άρωμα.

ΟΙ ΜΠΑΡΤΕΝΤΕΡ ΤΟΥ OCTAVIUS BAR
Συνταγή από τους Francesco Cione, Sossio Del Prete και Gabriele Tammaro του Octavius Bar.

Υλικά

  • 1 αυγό, που έχει παραμείνει σε νερό 57 °C για δύο ώρες
  • 30 ml ρούμι
  • 10  ml λικέρ καφέ
  • 10 ml  λικέρ μανταρινιού
  • 50 ml πλήρες γάλα
  • 30 ml κρέμα γάλακτος
  • 10 ml φυστικοβούτυρο
  • Τριμμένο μοσχοκάρυδο και φασόλι Tonka

Εκτέλεση

  1. Χτυπάς την κρέμα γάλακτος και την αφήνεις στην άκρη.
  2. Σε ένα μεγάλο σέικερ χτυπάς αρχικά το αυγό και στην συνέχεια προσθέτεις το ρούμι και τα δύο λικέρ. Ανακατεύεις μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  3. Προσθέτεις το γάλα, το φυστικοβούτυρο και την κρέμα γάλακτος και συνεχίζεις να χτυπάς.
  4. Συνεχίζεις να χτυπάς στο σέικερ τα υλικά, έχοντας βάλει σε αυτό  πάγο. 
  5. Σουρώνεις σε ψηλό highball ποτήρι και γαρνίρεις με τριμμένο μοσχοκάρυδο και Tonka. Δεν προσθέτεις πάγο.

Panettone Sour

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΚΟΚΤΕΙΛ PANETTONE SOUR

Το Rita & Cocktails δίνει τη συνταγή ενός ιδιαιτέρως επιτυχημένου αυτές τις ημέρες του χρόνου cocktail, του sour panettone. Ο δημιουργός του, bartender Leonardo Todisco είναι σε θέση να μεταφέρει ατόφια τη γεύση του panettone σε ένα ποτό. Όπως βλέπεις και στη φωτογραφία του, δεν περιορίζεται στη χρήση της σαντιγί μόνο εντός του ποτού. 

ΜΠΑΡΤΕΝΤΕΡ ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ ΤΟΝΤΙΣΚΟ
Συνταγή από τον Leonardo Todisco του Rita & Cocktails.

Υλικά (για 4-5 άτομα)

Για την έγχυση  panettone στη βότκα

  • 65 γρ. panettone
  • 250 ml βότκα

Για το cocktail 

  • 75 ml χυμό πορτοκαλιού
  • 75 ml χυμό λεμονιού
  • 35 ml scherry Pedro Ximenez
  • 50 ml σιρόπι ζάχαρης
  • ένα κερασάκι και σαντιγί για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Για την έγχυση panettone στη βότκα

  1. Βάζεις τη βότκα σε ένα μπολ και αφήνεις μέσα το κομμάτι του panettone. 
  2. Έπειτα φιλτράρεις με ένα πολύ λεπτό ύφασμα, πιέζοντάς το.

Για το cocktail 

  1. Όλα τα υλικά μπαίνουν στο σέικερ με πάγο και ανακατεύονται καλά. 
  2. Σουρώνεις σε ποτήρι σαμπάνιας ή σε ποτήρι μαργαρίτας.
  3. Γαρνίρεις με ένα κερασάκι περασμένο σε οδοντογλυφίδα.
  4. Προαιρετικά, μπορείς να προσθέσεις και σαντιγί.

Nippon no fuyu

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΚΟΚΤΕΙΛ NIPPON NO FUYU

Από τη λίστα δεν απουσιάζει και ένα ποτό με ιαπωνικό άγγιγμα. Ο Samuele Lissoni από το izakaya bar Kanpai φτιάχνει ένα cocktail που το όνομά του μεταφράζεται ως "Χειμώνας στην Ιαπωνία" - πρόκειται για ένα sour με λωτό και ιαπωνικό gin.

ΜΠΑΡΤΕΝΤΕΡ ΣΑΜΟΥΕΛ ΛΙΣΟΛΙ
Συνταγή από τον Samuel Lissoni του Kanpai.

Υλικά

Για το chutney λωτού

  • 3 ώριμους λωτούς
  • 25 γρ. λιωμένου τζίντζερ
  • 1 κ.γ. μπαχαρικά της αρεσκείας σου
  • μισό λευκό κρεμμύδι, τεμαχισμένο
  • 1/2 κ.σ. πιπέρι
  • 1/2 κ.σ. αλάτι
  • 120 γρ. λευκής ζάχαρης
  • 120 γρ. ξύδι ρυζιού
  • 1/2 κ.σ. μουστάρδα

Για το cocktail

  • 20 ml chutney λωτού
  • 15 ml χυμό λεμονιού
  • 60 ml ιαπωνικό gin (κατά προτίμηση Kozue)
  • 1 κ.σ. shochu (ένα τυπικό ιαπωνικό απόσταγμα)

Εκτέλεση

Για το chutney λωτού

  1. Σε ένα κατσαρολάκι βάζεις το ξύδι, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη μουστάρδα και ανακατεύεις μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη. 
  2. Προσθέτεις τα άλλα υλικά και φέρνεις σε βράση. 
  3. Όταν ξεκινήσει να βράζει, χαμηλώνεις τη φωτιά και αφήνεις το μείγμα να μαγειρευτεί για περίπου 20 λεπτά. 
  4. Βάζεις το πιπέρι.
  5. Αποστειρώνεις ένα δοχείο και βάζεις το μείγμα. Το αφήνεις να κρυώσει.

Για το cocktail

  1. Όλα τα υλικά μπαίνουν στο σέικερ με πάγο και ανακατεύονται. 
  2. Σουρώνεις σε χαμηλό ποτήρι με πάγο.

Christmas negroni

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΚΟΚΤΕΙΛ CHRISTMAS NEGRONI

Το ενδεχομένως πιο μητροπολιτικό μπαρ του Μιλάνου και ο Mattia Capezzuoli ασχολούνται με τη χριστουγεννιάτικη εκδοχή ενός εκ των κλασικότερων cocktails, με ένα άγγιγμα τζίντζερ, βανίλιας και σοκολάτας.

ΜΠΑΡΤΕΝΤΕΡ ΜΑΤΙΑ ΚΑΠΕΖΟΥΟΛΙ
Συνταγή από τον Mattia Capezzuoli του The Botanical Club.

Υλικά

  • 40 ml Campari
  • 20 ml βερμούτ καρυδιού
  • 10 ml λικέρ βανίλιας
  • 20 ml gin
  • 5 σταγόνες τζίντζερ bitters
  • 5 σταγόνες bitters σοκολάτας
  • φλούδα πορτοκαλιού για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

  1. Όλα τα υλικά (εκτός από τη φλούδα πορτοκαλιού) ανακατεύονται σε mixing glass, με πάγο.
  2. Σουρώνεις σε χαμηλό ποτήρι με πάγο. 
  3. Γαρνίρεις με φλούδα πορτοκαλιού, αφού απελευθερώσεις τα έλαιά της.

Christmas in the Caribbean

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΚΟΚΤΕΙΛ CHRISTMAS IN TH CARIBBEAN

Τυγχάνει καμία φορά κάποιος από τους πλούσιους φίλους σου να κάνει Χριστούγεννα στην Καραϊβική. Η ζήλια είναι δεδομένη αλλά μην σκας. Μπορείς να του ρίξεις άφοβα κατάρες πίνοντας κάτι εξίσου τροπικό. Ο barman Francesco Abisso παντρεύει τη μιλανέζικη κουλτούρα με την Καραϊβική (δηλαδή το panettone με ρούμι).

ΜΠΑΡΤΕΝΤΕΡ ΦΡΑΝΤΣΕΣΚΟ ΑΜΠΙΣΟ
Συνταγή από τον Francesco Abisso του Clover cocktail & grill.

Υλικά

Για το μείγμα κρέμας mascarpone και καρύδας

  • τυρί μασκαρπόνε
  • κρέμα καρύδας
  • μέλι
  • ελάχιστη πιπεριά τσίλι σε σκόνη

Για την έγχυση panettone

  • φλούδα μανταρινιού
  • τζίντζερ
  • 2 κ.γ. ζάχαρη
  • 2 φέτες panettone
  • 300 ml νερό

Για το cocktail

  • 2 κ.γ. μείγμα κρέμας mascarpone και καρύδας
  • 300 ml έγχυσης panettone
  • 1 κ.γ. σιρόπι καστανής ζάχαρης
  • 45 ml ρούμι
  • 15 ml χυμό λεμονιού
  • 30 ml χυμό ανανά
  • κανέλα
  • φλούδα μανταρίνι, γαρύφαλλο και stick ζάχαρης για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Για το μείγμα κρέμας mascarpone και καρύδας

  1. Ανακατεύεις όλα τα υλικά σε ένα μπολ.

Για την έγχυση panettone

  1. Ανακατεύεις όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα αφήνεις εκεί για ένα βράδυ
  2. Έπειτα φιλτράρεις με ένα πολύ λεπτό ύφασμα, πιέζοντάς το.

Για το cocktail

  1. Όλα τα υλικά μπάινουν σε ένα mug, με τελευταίο την έγχυση panettone.
  2. Ανακεύτεις με ένα κουτάλι.
  3. Γαρνίρεις.

Από: Esquire IT

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.