Το low-ABV Manhattan είναι το cocktail που χρειάζεσαι αυτή την εποχή

Μία λιγότερο αλκοολική εκδοχή του κλασικού ποτού για τον Dry January.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 08 Ιανουαρίου 2019

Ένα καλό cocktail. Ως τέτοιο θα μπορούσε να οριστεί ένας προσεκτικά αναμεμειγμένος συνδυασμός αλκοολούχων ποτών που χαρίζει απόλαυση από την πρώτη μέχρι την τελευταία του γουλιά. Εξαιτίας ωστόσο του περιεχομένου του, αυτό μπορεί να είναι καμία φορά λίγο περισσότερο βαρύ για τα γούστα σου.

"Τα καλά νέα είναι πως εύκολα μπορείς να τροποποιήσεις τη σύσταση ενός cocktail, μειώνοντας το ABV, διατηρώντας ωστόσο το γευστικό προφίλ του ποτού" γράφει ο Drew Lazor στο βιβλίο του Session Cocktails, έναν οδηγό για λιγότερο αλκοολικά ποτά. 

Το low-ABV Manhattan είναι το cocktail που χρειάζεσαι αυτή την εποχή

Χαμηλώνοντας το ABV (Alcohol By Volume, δηλαδή την μονάδα μέτρησης των αλκοολικών βαθμών κάποιου ποτού) μπορείς να απολαύσεις ακόμη και ένα από τα πιο αλκοολικά cocktails, το Manhattan. Η low-ABV συνταγή του Session Cocktails προάγει σε βασικό παίκτη του ποτού το βερμούτ, με το rye ουίσκι να παίζει περισσότερο συμπληρωματικό ρόλο. Το αποτέλεσμα είναι ένα αρκετά νόστιμο και χειμωνιάτικο ποτό, με λιγότερο αλκοόλ. Και κάπου εδώ προκύπτει το ερώτημα: Γιατί να προτιμήσεις ένα low-ABV cocktail; Αυτό εξαρτάται από τον καθένα. Ίσως επειδή υποσχέθηκες στον εαυτό σου να πιεις λιγότερο αλκοόλ μετά τις γιορτές, ίσως γιατί θέλεις να ακολουθήσεις το κίνημα του Dry January (μία καμπάνια υγείας που ξεκίνησε σε αρκετές χώρες με σκοπό την αποχή από το αλκοόλ για ένα μήνα), ίσως γιατί σταδιακά θέλεις να σταματήσεις να πίνεις αρκετά. Σε κάθε περίπτωση, ένα τέτοιο Manhattan είναι μία καλή αρχή. 

Υλικά

  • 1 μεζούρα γλυκό βερμούτ
  • 3/4 μεζούρας rye ουίσκι
  • 3/4 μεζούρας sherry
  • 1/2 μεζούρα ξηρό βερμούτ
  • 2 σταγόνες Angostura bitters

Εκτέλεση

  1. Βάζεις όλα τα υλικά σε mixing glass με πάγο και ανακατεύεις.
  2. Σουρώνεις σε ποτήρι coupe.
  3. Γαρνίρεις με φλούδα λεμονιού.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Cocktails

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Cocktails με βερμούτ και εξωτικά twists που μπορείς να φτιάξεις στο σπίτι

Εξαιρετικές προτάσεις που δεν είναι ούτε Negroni, ούτε Martini.

Τα 5 κλασικότερα cocktails με βότκα που υπάρχουν

Οι συνταγές για κάποια εκ των πιο κλασικών ποτών, ώστε να μπορείς να τα φτιάξεις στο σπίτι.