Το low-ABV Manhattan είναι το cocktail που χρειάζεσαι αυτή την εποχή

Μία λιγότερο αλκοολική εκδοχή του κλασικού ποτού για τον Dry January.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 08 Ιανουαρίου 2019

Ένα καλό cocktail. Ως τέτοιο θα μπορούσε να οριστεί ένας προσεκτικά αναμεμειγμένος συνδυασμός αλκοολούχων ποτών που χαρίζει απόλαυση από την πρώτη μέχρι την τελευταία του γουλιά. Εξαιτίας ωστόσο του περιεχομένου του, αυτό μπορεί να είναι καμία φορά λίγο περισσότερο βαρύ για τα γούστα σου.

"Τα καλά νέα είναι πως εύκολα μπορείς να τροποποιήσεις τη σύσταση ενός cocktail, μειώνοντας το ABV, διατηρώντας ωστόσο το γευστικό προφίλ του ποτού" γράφει ο Drew Lazor στο βιβλίο του Session Cocktails, έναν οδηγό για λιγότερο αλκοολικά ποτά. 

Το low-ABV Manhattan είναι το cocktail που χρειάζεσαι αυτή την εποχή

Χαμηλώνοντας το ABV (Alcohol By Volume, δηλαδή την μονάδα μέτρησης των αλκοολικών βαθμών κάποιου ποτού) μπορείς να απολαύσεις ακόμη και ένα από τα πιο αλκοολικά cocktails, το Manhattan. Η low-ABV συνταγή του Session Cocktails προάγει σε βασικό παίκτη του ποτού το βερμούτ, με το rye ουίσκι να παίζει περισσότερο συμπληρωματικό ρόλο. Το αποτέλεσμα είναι ένα αρκετά νόστιμο και χειμωνιάτικο ποτό, με λιγότερο αλκοόλ. Και κάπου εδώ προκύπτει το ερώτημα: Γιατί να προτιμήσεις ένα low-ABV cocktail; Αυτό εξαρτάται από τον καθένα. Ίσως επειδή υποσχέθηκες στον εαυτό σου να πιεις λιγότερο αλκοόλ μετά τις γιορτές, ίσως γιατί θέλεις να ακολουθήσεις το κίνημα του Dry January (μία καμπάνια υγείας που ξεκίνησε σε αρκετές χώρες με σκοπό την αποχή από το αλκοόλ για ένα μήνα), ίσως γιατί σταδιακά θέλεις να σταματήσεις να πίνεις αρκετά. Σε κάθε περίπτωση, ένα τέτοιο Manhattan είναι μία καλή αρχή. 

Υλικά

  • 1 μεζούρα γλυκό βερμούτ
  • 3/4 μεζούρας rye ουίσκι
  • 3/4 μεζούρας sherry
  • 1/2 μεζούρα ξηρό βερμούτ
  • 2 σταγόνες Angostura bitters

Εκτέλεση

  1. Βάζεις όλα τα υλικά σε mixing glass με πάγο και ανακατεύεις.
  2. Σουρώνεις σε ποτήρι coupe.
  3. Γαρνίρεις με φλούδα λεμονιού.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η μπύρα που ξαναγεννήθηκε μετά από 200 χρόνια

Ένα ιδιαίτερο μικροζυθοποιείο ξεκινά και πάλι να λειτουργεί εντός της Μονής Grimbergen, στο Βέλγιο.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Μία διαφορετική ματιά στον (πολύ καλό) καφέ

Ισορροπία και άρωμα; Πολυπλοκότητα και επίγευση; Σώμα και φρουτώδη αρώματα; Ίσως για πρώτη φορά μπορείς να σκεφτείς πως ακριβώς προτιμάς τον πρωινό σου καφέ.

Καλωσορίζοντας το καλοκαίρι με θαυμάσια ροζέ κρασιά

7 έξοχες επιλογές για την Παγκόσμια Ημέρα Ροζέ κρασιού. Όποτε κι αν είναι αυτή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Οι κορυφαίες τεκίλες του κόσμου για το 2021

Οι σημαντικότεροι εκπρόσωποι της αγαύης αυτήν τη στιγμή, σύμφωνα με τα World Tequila Awards.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Last Word: Το cocktail που έχει πάντοτε την τελευταία λέξη

Μία funky αλκοολική επιλογή από την εποχή της Ποτοαπαγόρευσης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η Rosita είναι το Negroni του καλοκαιριού

Ένα modern classic ποτό που αξίζει την προσοχή σου.

Γραφει Μπαμπης Δουκας