Γνώριζες γιατί το Negroni είναι κόκκινο;

Να σου συστήσουμε την κοχενίλη.

Έχεις ασφαλώς προσέξει ότι το Campari και κατ' επέκταση όλα τα απεριτίφ που το περιέχουν (όπως ας πούμε το Negroni) έχουν χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα. Αναρωτήθηκες όμως ποτέ από πού προέρχεται αυτό; Ήρθε η ώρα να μάθεις την αλήθεια και ίσως να μην νιώσεις και πολύ βολικά με αυτή. 

Το παρελθόν του Campari και τα... έντομα

Αν έχεις πιει Campari πριν το 2006, τότε μαζί με αυτό έχεις καταναλώσει και αρκετά έντομα. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας -άλλωστε ποιος δεν έχει φάει κατά λάθος μύγα στη ζωή του;- κι αυτό γιατί το εκχύλισμα της αποξηραμένης κοιλιάς και των αυγών του θηλυκού κόκκου ή κοχενίλης (επιστημονική ονομασία Dactylopius coccus) και πιο συγκεκριμένα η χρωστική τους, χρησιμοποιούταν για αιώνες, ώστε να δώσει το καθαρό, λαμπερό και σταθερό κόκκινο χρώμα σε πλήθος προϊόντων.

> Διάβασε ακόμη: Baijiu, το δημοφιλέστερο ποτό για το οποίο δεν έχεις ακούσει ποτέ

Το συγκεκριμένο κόκκινο χρώμα αυτής της προέλευσης χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τους Μάγια και τους Αζτέκους, καθώς ο κόκκος εκτρεφόταν σχεδόν αποκλειστικά στην Οαχάκα του Μεξικού, με τα έντομα να παρασιτούν στους κάκτους του γένους Opuntia (από εκεί που προέρχεται και το γνωστό μας φραγκόσυκο).

Στα μέρη μας, η κοχενίλη έφτασε μέσω των Ευρωπαίων εξερευνητών και κατακτητών που μετέφεραν έντομα και κάκτους στα Κανάρια νησιά και έπειτα στην Μάλτα, καθώς και σε αρκετές ακόμη περιοχές με ξηρό κλίμα. Παρότι, η εκτροφή δεν σημείωνε παντού επιτυχία, εξαπλώθηκε γρήγορα σε πολλά ακόμη σημεία της Μεσογείου.

Γνώριζες γιατί το Negroni είναι κόκκινο;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει απαγορεύσει ποτέ τη χρήση της κοχενίλης (τη συναντάς μάλιστα σε συσκευασίες προϊόντων με τον κωδικό Ε120), ωστόσο εταιρείες, όπως η Campari, έχει κάνει τη μετάβαση (από το 2006 και έπειτα) στο τεχνητό κόκκινο, με πολλούς Negroni afficionados να υποστηρίζουν πως το ποτό έχει χάσει μέρος της γεύσης του - κάτι που μάλλον δεν ισχύει.

> Διάβασε ακόμη: Ξεχασμένα κλασικά cocktails που αξίζουν ένα comeback

Οι μόνες προειδοποιήσεις σχετικά με την κοχενίλη έχουν να κάνουν με αλλεργίες ή σε σπάνιες περιπτώσεις αναφυλακτικό σοκ αλλά μόνο σε άτομα με τη συγκεκριμένη προδιάθεση.

Την κοχενίλη μπορεί κάποιος να τη συναντήσει και σε red velvet cakes, γιαούρτι με φρούτα, ζελέ, κόκκινες καραμέλες ή ακόμη και σε αλλαντικά. 

 


Διάβασε ακόμη για τα κορυφαία ιρλανδικά ουίσκι, την απάντηση στο κρύο που λέγεται Hot Buttered Rum και την αναγέννηση του ελληνικού κρασιού.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Esquire BBQ Street Party: Ένα διαφορετικό βράδυ στον Κεραμεικό με πρωταγωνιστή το Jim Beam

Στο Esquire BBQ Street Party, το Jim Beam έδωσε τον δικό του χαρακτήρα στη βραδιά, συνδυάζοντας bourbon κουλτούρα, cocktails και αυθεντική εμπειρία γεύσης.

Σε αυτό το θρυλικό μπαρ σύχναζε ο Picasso - Πλήρωνε τα ποτά του με πίνακες

Στη Ζυρίχη υπάρχει ένα μπαρ όπου η τέχνη γράφτηκε μέσα στα ποτήρια του. Εκεί όπου ο Picasso, ο Miró και ο Chagall άφησαν τα έργα τους αντί για μετρητά.

Ο οπαδός της Ρόμα που τρέχει το καλύτερο μπαρ του πλανήτη

Μία κουβέντα με τον Lorenzo Antinori, με αφορμή τον θρίαμβο του Bar Leone στα The World's 50 Best Bars 2025.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

MONIN Barista Cup: Δημιουργικότητα, πάθος και έμπνευση στον πρώτο διαγωνισμό baristi της MONIN στην Ελλάδα

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο πρώτος διαγωνισμός MONIN Barista Cup, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Οκτωβρίου, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των headquarters της Sky Spirits.

Τελικά, γινόμαστε πιο ειλικρινείς όταν πίνουμε;

Είναι γνωστό ότι το αλκοόλ προκαλεί αλλαγές στον εγκέφαλό μας, αλλά είναι άραγε ένα από τα αποτελέσματά του το να μας κάνει να λέμε την αλήθεια χωρίς έλεος; Ή μήπως πλά βρίσκουμε το θάρρος να το κάνουμε;

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Τα καλύτερα μπαρ του κόσμου για το 2025: Τρία αθηναϊκά και ένα από τα Τίρανα ανάμεσά τους

Ταξιδέψαμε μέχρι το Χονγκ Κονγκ για να μάθουμε ποια είναι τα καλύτερα μπαρ του κόσμου για το 2025 και ανάμεσά τους είναι και τρία μπαρ της Αθήνας. Για την ιστορία το καλύτερο όλων είναι το Bar Leone από το Χονγκ Κονγκ.

Γραφει Μπαμπης Δουκας