11 ανοιξιάτικα cocktails

Κλασικά, με twist καθώς και πρωτότυπες ιδέες για να φτιάξεις στο μπαρ του σπιτιού σου.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 05 Απριλίου 2019

Η εποχή των έντονων χρωμάτων και των φρέσκων φρούτων είναι -και μετεωρολογικά- εδώ. Ο προθάλαμος του καλοκαιριού αποτελεί από μόνος του μία ακόμη καλή ευκαιρία για να πιούμε και αυτό ακριβώς θα κάνουμε, ξεκινώντας από το μπαρ του σπιτιού μας. Ακολουθεί μία επιλογή από δροσερά cocktails που περιλαμβάνουν κάποια κλασικά και κάποια remixes αυτών καθώς και πρωτότυπες ιδέες που μπορούν να φτιαχτούν εύκολα στο σπίτι.

New York Sour

11 ανοιξιάτικα cocktails

Λίγο γλυκό, λίγο ξινό και ασφαλώς ευχάριστα αλκοολικό, το New York Sour είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα εύκολα cocktails που μπορείς να φτιάξεις στο σπίτι. 

Υλικά 

  • 2 μεζούρες rye ουίσκι ή bourbon
  • 1 μεζούρα χυμός λεμονιού
  • 3/4 μεζούρας σιρόπι ζάχαρης
  • ασπράδι από ένα αυγό
  • 1/2 μεζούρα κόκκινο κρασί

Εκτέλεση

  1. Όλα τα συστατικά (εκτός από το κρασί) μπαίνουν στο σέικερ μαζί με πάγο και ανακινούνται.
  2. Σουρώνεις σε rocks glass με πάγο.
  3. Ρίχνεις σιγά-σιγά το κόκκινο κρασί με κουτάλι, ώστε να επιπλέει στο επάνω μέρος του ποτού.

Birds & Bees

ΚΟΚΤΕΪΛ ΜΠΕΡΝΤΣ & ΜΠΙΣ

Το όλο και πιο δυναμικά ανερχόμενο ροζ gin (συνήθως με εκχυλίσεις φρούτων που δίνουν στο ποτό άλλο χρώμα) βρίσκει τη θέση του σε αυτό το cocktail και συνδυάζεται με τους διαφορετικούς χαρακτήρες του απεριτίφ Lillet Rosé και του βοτανικού λικέρ Luxardo Bitter Bianco. Η σαμπάνια και το μέλι προσθέτουν τις δικές τους, απαραίτητες, πινελιές.

Υλικά 

  • 1 μεζούρα ροζ gin
  • 1 μεζούρα Lillet Rosé
  • 1/2 μεζούρα λικέρ Luxardo Bitter Bianco
  • 1/2 μεζούρα σιρόπι μελιού
  • 2 μεζούρες σαμπάνια

Εκτέλεση

  1. Το gin, το Lillet Rosé, το Luxardo και το σιρόπι μπαίνουν στο σέικερ μαζί με πάγο και ανακινούνται καλά.
  2. Σουρώνεις σε bird glass (πιθανότατα δεν έχεις, οπότε και το coupe θα κάνει τη δουλειά).
  3. Συμπληρώνεις με σαμπάνια.
  4. Γαρνίρεις, προαιρετικά, με ένα λουλούδι.

El Guapo

ΕΛ ΓΚΟΥΑΠΟ

Ένα θαυμάσιο μείγμα τεκίλας, mezcal και λεμονιού, που κατά κάποιο τρόπο συνδυάζει τα δύο δημοφιλέστερα μεξικάνικα cocktails, την Margarita και την Paloma.

Υλικά 

  • 2 μεζούρες λευκή τεκίλα
  • 1 1/2 μεζούρα πουρές φρούτων El Corazon (μείξη πορτοκαλιού, passion fruit και ροδιού)
  • 1 μεζούρα σιρόπι ζάχαρης
  • 1 μεζούρα χυμός λεμονιού
  • 1 μεζούρα mezcal

Εκτέλεση

  1. Περνάς το χείλος ενός highball ποτηριού με αλάτι και πιπέρι και το αφήνεις στην άκρη. 
  2. Τοποθετείς όλα τα υλικά εκτός από το mezcal μαζί με πάγο στο σέικερ και ανακινείς δυνατά.
  3. Σουρώνεις στο ποτήρι, αφού έχεις προσθέσει πάγο.
  4. Γαρνίρεις με μισό lime (ιδανικά ανεστραμμένο).
  5. Συμπληρώνεις με το mezcal.

Paper Plane

ΚΟΚΤΕΪΛ ΠΕΪΠΕΡ ΠΛΕΪΝ

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως modern classic. Μία ακόμη εύκολη συνταγή με τρία βασικά συστατικά (συν χυμό λεμονιού). Ανακατεύεις, σουρώνεις, απολαμβάνεις. 

Υλικά 

  • 3/4 μεζούρας bourbon
  • 3/4 μεζούρας Aperol
  • 3/4 μεζούρας γκράπα Nonino 
  • 3/4 μεζούρας χυμός λεμονιού

Εκτέλεση

  1. Όλα τα υλικά μπαίνουν στο σέικερ μαζί με πάγο. Ανακινείς.
  2. Σουρώνεις σε ποτήρι coupe.

El Chapo

ΚΟΚΤΕΪΛ ΕΛ ΤΣΑΠΟ

Οι φράουλες κάνουν την εμφάνισή τους και ένας από τους ιδανικότερους τρόπους για να τις αξιοποιήσεις είναι -φυσικά- μέσα σε ένα cocktail. Τζιν, Aperol και μπύρα με γκρέιπφρουτ (raddler) μοιάζουν ιδανικά συστατικά για να τις αναμίξεις και το αποτέλεσμα είναι αυτό το ελαφρά αλκοολικό ποτό.

Υλικά 

  • 1 1/2 μεζούρα gin 
  • 1 μεζούρα Aperol μαζί με χυμό φράουλας
  • 1 μπύρα με γκρέιπφρουτ

Εκτέλεση

  1. To gin και το Aperol μπαίνουν στο σέικερ μαζί με πάγο και ανακινούνται. 
  2. Σουρώνεις σε χαμηλό ποτήρι με πάγο. 
  3. Απογεμίζεις με την μπύρα με γκρέιπφρουτ.
  4. Γαρνίρεις με μία φέτα πορτοκάλι.

Pisco Sour

ΚΟΚΤΕΪΛ ΠΙΣΚΟ ΣΑΟΥΡ

Πιο κλασικό από όλα τα προηγούμενα, το εθνικό cocktail του Περού δημιουργήθηκε από τον Αμερικανό bartender Victor Vaughn Morris στις αρχές του 20ου αιώνα στο Morris Bar στη Λίμα.

Υλικά 

  • 3 μεζούρες pisco
  • 3/4 μεζούρας χυμός λεμονιού
  • 3/4 μεζούρας σιρόπι ζάχαρης
  • ασπράδι από ένα αυγό
  • 3 σταγόνες Angostura bitters

Εκτέλεση

  1. Βάζεις όλα τα υλικά εκτός από τα bitters στο σέικερ και ανακατεύεις, χωρίς πάγο.
  2. Στη συνέχεια, ανοίγεις το σέικερ, προσθέτεις πάγο και συνεχίζεις να ανακινείς για τουλάχιστον ένα λεπτό ακόμη.
  3. Σουρώνεις σε ένα παγωμένο lowball ποτήρι και προσθέτεις τα bitters πάνω στο στρώμα του ασπραδιού. 
  4. Χρησιμοποιώντας μια οδοντογλυφίδα, στροβιλίζεις λίγο τα bitters στον αφρό.

Whiskey Smash

ΚΟΚΤΕΪΛ ΟΥΙΣΚΙ ΣΜΑΣ

Αν λατρεύεις cocktails όπως το Mint Julep, τότε σίγουρα θα εκτιμήσεις και αυτό. Η συνταγή ανήκει στον Dale DeGroff, ο οποίος στις αρχές του 20ού αιώνα θέλησε να κάνει μία παραλλαγή της κλασικής συνταγής, στο θρυλικό Rainbow Room της Νέας Υόρκης.

Υλικά 

  • 2 μεζούρες bourbon
  • 3/4 μεζούρας σιρόπι ζάχαρης
  • 4 φύλλα μέντας
  • 3 σφήνες lime

Εκτέλεση

  1. Πιέζεις τις σφήνες lime μέσα σε ένα σέικερ ώστε να απελευθερώσουν το χυμό τους.
  2. Προσθέτεις τα υπόλοιπα υλικά στο σέικερ μαζί με πάγο και ανακινείς.
  3. Διπλουρώνεις σε χαμηλό ποτήρι με ένα μεγάλο παγάκι.
  4. Γαρνίρεις με τα φύλλα μέντας. 
  5. Σερβίρεις με καλαμάκι.

Strawberry & Ginger Bellini

ΚΟΚΤΕΪΛ ΜΠΕΛΙΝΙ ΤΖΙΝΤΖΕΡ ΦΡΑΟΥΛΑ

Μία ενδιαφέρουσα παραλλαγή του Bellini, που περιλαμβάνει φράουλα και ginger. Κάτι που με τη σειρά του οδηγεί σε ένα πιο γλυκό και ελαφρώς πικάντικο αποτέλεσμα.

Υλικά 

  • 4 μεζούρες Prosecco (παγωμένο)
  • 1 μεζούρα πουρές φράουλας
  • 1/4 μεζούρας χυμός ginger

Εκτέλεση

  1. Τοποθετείς όλα τα υλικά στο σέικερ και ανακινείς.
  2. Σουρώνεις σε ποτήρι τύπου Collins.
     

Batida Rosa

ΚΟΚΤΕΪΛ ΜΠΑΤΙΝΤΑ ΡΟΣΑ

Το πάντρεμα της Cachaça με τον ανανά και το λεμόνι δίνει ένα ενδιαφέρον, γλυκό και φρουτώδες αποτέλεσμα. Συμπληρωματικό ρόλο παίζουν η σόδα και η γρεναδίνη.

Υλικά 

  • 2 μεζούρες Cachaça
  • 1 μεζούρα χυμός ανανά
  • 1/2 μεζούρα χυμός λεμονιού
  • 1/2 μεζούρα γρεναδίνη
  • 1 μεζούρα σόδα 

Εκτέλεση

  1. Όλα τα υλικά εκτός από τη σόδα μπαίνουν στο σέικερ μαζί με πάγο και ανακινούνται. 
  2. Σουρώνεις σε ποτήρι κρασιού με πάγο.
  3. Συμπληρώνεις με σόδα.
  4. Γαρνίρεις με φλούδα πορτοκαλιού.

Tequila Manhattan

ΚΟΚΤΕΪΛ ΤΕΚΙΛΑ ΜΑΝΧΑΤΑΝ

Ουσιαστικά αντικαθιστάς το ουίσκι με την τεκίλα και έχεις μία νόστιμη όσο και διαφορετική εκδοχή του κλασικού cocktail, με ιδιαίτερα βαθύ χαρακτήρα, ελαφρώς γλυκύτερη γεύση και ενδιαφέρουσες νότες καπνού.

Υλικά 

  • 1 1/2 μεζούρα λευκή τεκίλα
  • 1 μεζούρα γλυκό βερμούτ
  • 1 1/2 μεζούρα Fernet
  • 2 σταγόνες bitters σοκολάτας

Εκτέλεση

  1. Όλα τα υλικά μπαίνουν στο mixing glass με πάγο και ανακατεύονται για περίπου 25-30 φορές.
  2. Σουρώνεις σε χαμηλό ποτήρι. 
  3. Γαρνίρεις με μία φλούδα πορτοκαλιού.

50/50 Martini

ΚΟΚΤΕΪΛ 50/50 ΜΑΡΤΙΝΙ

Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος από το όνομά του είναι ένα Martini με μόλις δύο υλικά και εξαιρετικά εύκολο να φτιαχτεί. Αρκούν δύο ίδιες ποσότητες από βερμούτ και βότκα.

Υλικά 

  • 2 μεζούρες βότκα
  • 2 μεζούρες La Quintinye Vermouth Royal Blanc

Εκτέλεση

  1. Βερμούτ και βότκα μπαίνουν σε mixing glass με πάγο και αναμιγνύονται. 
  2. Σουρώνεις σε παγωμένο ποτήρι coupe.
  3. Γαρνίρεις με μία φλούδα λεμονιού. 
     

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Cocktails

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Last Word: Το cocktail που έχει πάντοτε την τελευταία λέξη

Μία funky αλκοολική επιλογή από την εποχή της Ποτοαπαγόρευσης.