Ένα ρούμι από τις Φιλιππίνες κάνει τη διαφορά στον κόσμο της γεύσης

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το δώρο του νησιού Negros στο spirits industry.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 29 Σεπτεμβρίου 2020

Όταν ακούς τη λέξη ρούμι, γίνονται σχεδόν μοιραία κάποιοι πολύ συγκεκριμένοι συνειρμοί στο μυαλό σου. Ένα από τα πρώτα μέρη που σου έρχονται κατά νου είναι η Καραϊβική και γενικότερα τοποθεσίες ανάμεσα στον τροπικό του Καρκίνου και στον τροπικό του Αιγόκερω. Οι πιο γνωστές ως απλά τροπικές. Σε αυτές ανήκουν και οι Φιλιππίνες, που παρεμπιπτόντως είναι μία από τις μεγαλύτερες αγορές του πλανήτη όσον αφορά το ρούμι. 

Ένα από τα νησιά της χώρας της νοτιοανατολικής Ασίας είναι και το 
Negros, το τέταρτο μεγαλύτερο μάλιστα σε μέγεθος, με έκταση σχεδόν 13,5 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Από τα χιλιάδες αντίστοιχα μέρη που απαρτίζουν την ασιατική χώρα, το Negros συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες φυτείες ζαχαροκάλαμων και εκείνο που παράγει την περισσότερη ζάχαρη από αυτά, σε σημείο που αρκετός κόσμος από το spirits industry το αποκαλεί Sugarland. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως οι Φιλιππίνες είναι ιστορικά ένας από τους δέκα κορυφαίους παραγωγούς ζαχαροκάλαμου στον πλανήτη.

Ως γνωστόν, όπου υπάρχει ζαχαροκάλαμο υπάρχει και ρούμι. Για πάρα πολλά χρόνια, το ποτό που φτιαχνόταν εκεί ήταν πολύ χαμηλής ποιότητας και παραγόταν σε μικρές ποσότητες. Το τελευταίο ισχύει ακόμη αλλά η ποιότητα έχει αναβαθμιστεί σε τεράστιο βαθμό, ειδικά όταν γίνεται από τα ζαχαροκάλαμα στους πρόποδες του ηφαιστείου Mt. Kanlaon. Η κύρια ποικιλία ζαχαροκάλαμων που παράγονται στο Negros είναι η cara morada, το "ροζ ζαχαροκάλαμο", που είναι μία από τις παλαιότερες καλλιέργειες εκεί - σχεδόν τόσο παλιά όσο και οι πρώτοι κάτοικοι. 

Η σοδειά ξεκινά τον Οκτώβριο κάθε έτους και διαρκεί μέχρι τον Μάιο ή τον Ιούνιο του επόμενου. Γίνεται με παραδοσιακό τρόπο ώστε να βελτιώνεται διαρκώς η ποιότητα της οργανικής ύλης του εδάφους και να μην χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα και άλλες ουσίες. Αργότερα, ο γλυκός και γεμάτος σε σώμα χυμός του ζαχαροκάλαμου μετατρέπεται σε πλούσια μελάσα, η οποία είναι και το βασικότερο συστατικό του Don Papa Rum.

Το όνομα Don Papa είναι ένας φόρος τιμής στον Dionisimo Magbuelas aka Papa Isio, τον χαρισματικό ηγέτη του Negros, που τη δεκαετία του 1890 οδήγησε την επανάσταση εναντίον των Ισπανών κατακτητών και στην ανεξαρτησία του νησιού. 

Αντλώντας έμπνευση από την εμβληματική μορφή του Papa Isio, το Don Papa είναι ένα ρούμι που παλαιώνει σε 2 τύπους βαρελιών -σε αμερικανικά βαρέλια bourbon και σε αμερικανικά βαρέλια Rioja- με γεμάτη γεύση και άρωμα, νότες από βανίλια, μέλι και καραμελωμένα φρούτα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.