Όλα για το Ξινόμαυρο

Ένας πλήρης οδηγός για την εμβληματική ελληνική ποικιλία, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου.

Το ελληνικό κρασί έχει πραγματοποιήσει εξαιρετικά σημαντικά βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια. Αυτό ισχύει όχι μόνο για την παραγωγή και την ποιότητα εκλεκτών κρασιών αλλά και σε ένα γενικότερο πλαίσιο της εικόνας του ελληνικού αμπελώνα -και ασφαλώς του επώνυμου οίνου- όπως προβάλλεται τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς. Το Ξινόμαυρο είναι μία από τις πλέον εμβληματικές και αξιόλογες γηγενείς ποικιλίες και μία από τις πιο χαρακτηριστικές για την οινοποιία της βορείου Ελλάδος.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου

Η International Xinomavro Day ορίστηκε -από το 2019- την 1η Νοεμβρίου, που παραδοσιακά συμπίπτει με την πλήρη ολοκλήρωση του τρύγου της ποικιλίας. Αποτελεί μία πρωτοβουλία της ένωσης "Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος", η οποία θέλοντας να αναδείξει τη μοναδικότητα του Ξινόμαυρου προχώρησε σε αυτή την πρωτοποριακή κίνηση που συμβάλει στην προβολή και προώθησή του, σύμφωνα με τις διεθνείς τάσεις και κινήσεις. 

> Διάβασε ακόμη: Απόδραση στις οινικές διαδρομές της Μαντινείας

Η ποικιλία

Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος το όνομά του προέρχεται από το ξινό και το μαύρο. Από πολλούς έχει βαπτιστεί ως το ελληνικό Nebbiolo, θυμίζοντας αρκετά τη σπουδαία ποικιλία του Πιεμόντε. Είναι όμως και αρκετά απαιτητικό ως προς τις προδιαγραφές του: Χρειάζεται κατάλληλο terroir και αυξημένη φροντίδα, όπως επίσης και ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες για να αποδώσει τα μέγιστα. Κατορθώνει όμως πάντοτε να εκπλήσσει με τον χαρακτήρα του, δίνοντας vin de garde ερυθρούς οίνους και μάλλον εκρηκτικά ροζέ. 

Η πλειοψηφία των κρασιών από Ξινόμαυρο δίνουν έντονες ξηρές τανίνες και υψηλή οξύτητα. Είναι επίσης εξαιρετικά φιλικά πρςο την παλαίωση, δηλαδή βελτιώνονται αισθητά με την πάροδο του χρόνου. Μαζί με το Αγιωργίτικο θεωρούνται οι ευγενέστερες ερυθρές ελληνικές ποικιλίες και είναι τρομερά πολύτιμο για την οινοποιία της Βόρειας Ελλάδας. Την ποικιλία συναντά κανείς στα ερυθρά κρασιά ΠΟΠ Νάουσα, ΠΟΠ Αμύνταιο, ΠΟΠ Γουμένισσα και ΠΟΠ Ραψάνη, καθώς και στα αφρώδη κρασιά του Αμυνταίου (ΠΟΠ Αμύνταιο).

Όλα για το Ξινόμαυρο

Τα χαρακτηριστικά 

Συνήθως η ποικιλία του Ξινόμαυρου αξιοποιείται σε ερυθρούς οίνους με υψηλές οξύτητες, έντονο τανινικό φορτίο και μέτριο σώμα. Το χρώμα του κυμαίνεται από ανοιχτό ρουμπινί μέχρι έντονο κεραμιδί για τα κόκκινα και από σομόν μέχρι ροδί για τα ροζέ - είναι ένας από τους παράγοντες που εξαρτώνται από την οινοποίηση και την παλαίωση.

Κυριαρχούν σε αυτό τα αρώματα ντομάτας (σε κάθε εκδοχή της) και ελίάς, με μπόλικες φρουτώδεις νότες και γήινο και φυτικό χαρακτήρα. 

> Διάβασε ακόμη: Η αναγέννηση του ελληνικού κρασιού

To pairing

Το Ξινόμαυρο μπορεί να αποτελέσει έναν έξυπνο συνοδοιπόρο για το φαγητό. Συνοδεύει αρκετά ικανοποιητικά τυρένιες pastas (πχ cacio e pepe), ριζότο μανιταριών, ψητό κοτόπουλο και χοιρινό. Ακόμη ιδανικότερο θεωρείται για πιάτα με αρνί ή και στιφάδο. Μπορεί να αποδειχθεί ευχάριστη έκπληξη και για μία dry-aged μπριζόλα, καθώς οι τανίνες βοηθούν αρκετά στον καθαρισμό του ουρανίσκου. Τέλος, είναι έξοχο με παλαιωμένα τυριά.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Το μπλε πάρτι της χρονιάς από τo BOMBAY SAPPHIRE και τη Βάσια Κωσταρά

Με θέμα Step Into The Blue, ως μέρος της νέας παγκόσμιας καμπάνιας του BOMBAY SAPPHIRE gin, το viral πάρτι που έγινε στον εμβληματικό Φάρο του Σταύρος Νιάρχος εγκαινίασε την εορταστική σεζόν με τον πιο φαντασμαγορικό τρόπο!

Η μαγεία του Glenfiddich στο Esquire Townhouse Athens 2025

Στο Esquire Townhouse Athens 2025, το Glenfiddich 16YO παρουσίασε έναν κόσμο γεύσης και αισθητικής, εμπνευσμένο από τη συνεργασία με την Aston Martin F1® Team, σε μια βραδιά υψηλής ποιότητας και στυλ.

Από το Κεντάκι στον κόσμο: Το bourbon που έγινε σύμβολο εθνικής κληρονομιάς

Από τα βαρέλια του Κεντάκι έως τα μπαρ του κόσμου, το bourbon της Jim Beam αποδεικνύει πως η αυθεντικότητα και ο χρόνος παραμένουν οι πιο δυνατές αξίες κάθε παράδοσης.

Το κορυφαίο μπαρ του κόσμου αποκτά μικρό αδερφό

To νόστιμο ιταλικό ταξίδι του Lorenzo Antinori στην Ασία συνεχίζεται στην Κίνα, με το Bar Leone Shanghai.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

St-Germain: Mixability à la française

Με ντελικάτο άρωµα φρέσκων λουλουδιών και την κοµψότητα της παριζιάνικης φινέτσας, το διάσηµο λικέρ St-Germain αποτελεί τον κρυφό άσο του mixability. Απογειώνει από ένα απλό spritz µέχρι τις πιο δηµιουργικές συνθέσεις, αποδεικνύοντας πως η γεύση της άνοιξης δεν έχει, τελικά, εποχή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

15 χρόνια Athens Bar Show: Τι ξεχωρίσαμε στη μεγάλη γιορτή των spirits;

Από το Μεξικό και την Patrón μέχρι το γαλλικό St- Germain και το ιρλανδέζικο ουίσκι Teeling, ανακαλύψτε τις γεύσεις και τα brands που έκλεψαν τις εντυπώσεις