2 τέλεια pairings ποτού-σοκολάτας

Πώς θα συνδυάσεις ιδανικά τη σοκολάτα με δύο φίνα ελληνικά αποστάγματα.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 01 Ιανουαρίου 2021

Σοκολάτα και ποτό. Ποτό και σοκολάτα. Είτε μιλάμε για ένα έντονο κόκκινο κρασί ή κάποιο ιδιαίτερο malt είτε για κονιάκ ή ακόμη και μία ταπεινή IPA (που παρεμπιπτόντως ταιριάζει φοβερά με Snickers), το πάντρεμα των δύο στοιχείων δίνει πάντοτε ενδιαφέροντα αποτελέσματα - και αυτό αποδεικνύεται σε κάθε μπουκιά/γουλιά.

Το chocolate and booze-pairing  μπορεί κάλλιστα να γίνει και με κάποια spirits που πιθανότατα δεν είχες δοκιμάσει μέχρι τώρα. Όπως τα παρακάτω.

Τσίπουρο π5ντε και πικρή́ σοκολάτα

2 τέλεια pairings ποτού-σοκολάτας

Το π5ντε είναι το νέο, περιορισμένης παραγωγής, παλαιωμένο απόσταγμα της οικογένειας Σπυρόπουλου - ένα premium τσίπουρο που παράγεται στο ιδιόκτητο αποστακτήριο της, στην Εύβοια. Το π5ντε προέρχεται από ειδικά́ επιλεγμένα αποστάγματα που, όπως δηλώνει και το όνομά του, ωριμάζουν αργά́ για τουλάχιστον 5 χρόνια σε γαλλικά́ και αμερικάνικα δρύινα βαρέλια, χαρίζοντας του ισχυρή́ προσωπικότητα.

Το χρώμα του είναι κεχριμπαρένιο, με τα ζαχαρωμένα πυρηνόκαρπα φρούτα, την πορτοκαλόφλουδα, το σύκο, την πικρή́ σοκολάτα, τη βανίλια και το φουντούκι να δημιουργούν ένα πολύπλοκο αρωματικό σύνολο, με πλούσια
και κομψή γεύση.  Σερβίρεται ιδανικά σε ποτήρι τουλίπα κατάλληλο για αποστάγματα, δίπλα σε πικρή́ σοκολάτα, τρούφες σοκολάτας, αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς καθώς και με πικάντικα και καπνιστά́ τυριά́ ή φουά γκρα. 

ΜΕΤΑΧΑ και σοκολάτες ÉSOPHY

Η σοκολάτα ανέκαθεν ήταν για εκείνον ένας από τους καλύτερους συντρόφους για τα πολύτιμα αποστάγματα του Οίκου Μεταξά, καθώς τα βοηθά να ξεδιπλώσουν το μοναδικό τους χαρακτήρα με ξεχωριστό τρόπο. Μία άκρως ενδιαφέρουσα χημεία συντελείται, στην οποία η σοκολάτα ξεκλειδώνει όλες τις νότες που βρίσκονται καλά φυλαγμένες μέσα στην καρδιά του ΜΕΤΑΧΑ, δημιουργώντας μια όμορφη συμφωνία των αισθήσεων.

ΜΕΤΑΞΑ ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ 2

Αυτό αποτέλεσε και την κύρια αφορμή για τη νέα εμπειρία pairing που παρουσιάζει ο οίκος ΜΕΤΑΞΑ αυτά τα Χριστούγεννα σε συνεργασία με την ελληνική εταιρεία ÉSOPHY. Με όχημα τη φιλοσοφία που θέλει κάθε σοκολάτα να αποκαλύπτει μια μνήμη συνδεδεμένη με γεύσεις που ορίζουν την αληθινή ποιότητα, η Σοφία Δενδρινού και η Ευδοκία Λιάκου είναι δύο chocolatières που ίδρυσαν το brand ÉSOPHY το 2017.

Ο Κωνσταντίνος Ράπτης ξεναγώντας τη Σοφία και την Ευδοκία στα κελάρια του Οίκου ξεδίπλωσε για εκείνες το πλούσιο μπουκέτο από νότες που συνθέτουν το METAXA 12 Stars και το METAXA Private Reserve.

ΜΕΤΑΞΑ ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ 1

Τις καθοδήγησε στην ανακάλυψη της κάθε μικρής, εκλεπτυσμένης νότας που βρίσκεται κλειδωμένη στο METAXA και εκείνες με τη σειρά τους, δημιούργησαν τέσσερις μοναδικές γεύσεις σοκολάτας με έμπνευση τον ξεχωριστό χαρακτήρα του METAXA 12 Stars και του METAXA Private Reserve, με στόχο να τα συντροφεύσουν γευστικά: Για το METAXA 12 Stars δημιούργησαν Πορτοκάλι-Βαλσάμικο και Κάρδαμο-Σύκο, ενώ οι δύο σοκολάτες που δημιουργήθηκαν για το METAXA Private Reserve είναι με Μπαχαρικά του χειμώνα και με πικάντικο βερίκοκο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Η μαγεία του Glenfiddich στο Esquire Townhouse Athens 2025

Στο Esquire Townhouse Athens 2025, το Glenfiddich 16YO παρουσίασε έναν κόσμο γεύσης και αισθητικής, εμπνευσμένο από τη συνεργασία με την Aston Martin F1® Team, σε μια βραδιά υψηλής ποιότητας και στυλ.

Από το Κεντάκι στον κόσμο: Το bourbon που έγινε σύμβολο εθνικής κληρονομιάς

Από τα βαρέλια του Κεντάκι έως τα μπαρ του κόσμου, το bourbon της Jim Beam αποδεικνύει πως η αυθεντικότητα και ο χρόνος παραμένουν οι πιο δυνατές αξίες κάθε παράδοσης.

St-Germain: Mixability à la française

Με ντελικάτο άρωµα φρέσκων λουλουδιών και την κοµψότητα της παριζιάνικης φινέτσας, το διάσηµο λικέρ St-Germain αποτελεί τον κρυφό άσο του mixability. Απογειώνει από ένα απλό spritz µέχρι τις πιο δηµιουργικές συνθέσεις, αποδεικνύοντας πως η γεύση της άνοιξης δεν έχει, τελικά, εποχή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

15 χρόνια Athens Bar Show: Τι ξεχωρίσαμε στη μεγάλη γιορτή των spirits;

Από το Μεξικό και την Patrón μέχρι το γαλλικό St- Germain και το ιρλανδέζικο ουίσκι Teeling, ανακαλύψτε τις γεύσεις και τα brands που έκλεψαν τις εντυπώσεις

Anther Herrera, από μέλος συμμορίας στη Βενεζουέλα, ambassador για το ρούμι Santa Teresa 1796

Το 2003, συμμορίτες εισέβαλαν στη χασιέντα Santa Teresa και έστησαν ενέδρα. Τους δόθηκαν δύο επιλογές: Είτε να γίνουν ενεργά μέλη της είτε να αντιμετωπίσουν τον νόμο. Έτσι δημιουργήθηκε το Project Alcatraz, για το οποίο μας μίλησε ο σημερινός ambassador του Santa Teresa 1796.

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη

Hennything Is Possible: Η νέα εποχή του Hennessy στο Athens Bar Show 2025

Με ανανεωμένο πνεύμα και vibrant ενέργεια το Hennessy επανασυστήθηκε δυναμικά στο Athens Bar Show 2025, αναδεικνύοντας τις απεριόριστες δυνατότητές του για mixability.