Το πορτοκαλί κρασί είναι η νέα τάση

Κανένα ροζέ.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 05 Ιανουαρίου 2021

Το πορτοκαλί είναι ένα κρασί φυσικής οινοποίησης, που προέρχεται από τα σταφύλια των λευκών ποικιλιών, τα οποία όμως επεξεργάζονται περίπου όπως εκείνα των ερυθρών. Διαλέγονται με το χέρι, δεν υπόκεινται σε κάποια διαδικασία φιλτραρίσματος, έχουν ελάχιστη ποσότητα θειώδους και ζυμώνονται φυσικά.

Η παραγωγή

Συγκεκριμένα, τα λευκά σταφύλια ξεφλουδίζονται και εν συνεχεία τοποθετούνται σε ένα μεγάλο, συνήθως κεραμικό, δοχείο, πριν μπουν στη διαδικασία της φυσικής ζύμωσης, μαζί με τη φλούδα και τους σπόρους τους. Αυτή η διαδικασία διαφοροποιεί το αρωματικό και γευστικό προφίλ τους από τα λευκά.

Η διαδικασία παραγωγής του έχει ιστορία χιλιάδων χρόνων και η γεωγραφική προέλευσή του βρίσκεται στις παρυφές του Καυκάσου και τη Γεωργία. Το ενδιαφέρον για το πορτοκαλί κρασί έχει αναζωπυρωθεί τα τελευταία χρόνια, με όλο και περισσότερους παραγωγούς στη νότια Ευρώπη -εσχάτως και στη χώρα μας- να παίρνουν ολοένα και πιο ζεστά το θέμα.

Το πορτοκαλί κρασί είναι η νέα τάση

Ο χαρακτήρας

Το χρώμα του συνήθως 'παίζει' ανάμεσα στο βαθύ χρυσό και το μέτριο καφέ. Η υφή και το σώμα του παραπέμπουν σε κόκκινο αλλά υπάρχει πάντοτε ο γήινος χαρακτήρας και η μεταλλικότητα του λευκού. Γενικότερα είναι έντονο, με νότες καπνού και αρώματα φρούτων. 

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΡΑΣΙ 2

Το pairing

Το πορτοκαλί κρασί μπορεί να συνδυαστεί με πικάντικα πιάτα και κουζίνες όπως εκείνη του Μαρόκο ή της Ινδίας, ενώ ταιριάζει πολύ με ψάρι και λαχανικά. Επιπροσθέτως, συντροφεύει όμορφα tapas ή στρείδια.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, επιστρέφει στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου

Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, στρέφει και φέτος τα βλέμματα του παγκόσμιου οινικού στερεώματος στη Σαντορίνη.

Γιατί υπάρχει η τρύπα στα κουτάκια των αναψυκτικών –Όχι, δεν είναι για το καλαμάκι

Όχι, η τρύπα στη γλωττίδα του κουτιού δεν είναι για να κρατάει το καλαμάκι. Η ιστορία της ξεκινά από ένα πικνίκ το 1962 και κρύβει ευρηματικότητα, εργονομία και… περιβαλλοντικά οφέλη.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Το Ideal είναι το πιο χοτ μπαρ της Αθήνας αυτή τη στιγμή

Οι λόγοι που καθιστούν το φρέσκο μπαρ των Εξαρχείων ό,τι πιο δημοφιλές παίζει τώρα στην αθηναϊκή σκηνή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Όλα τα φώτα στο Bar Leone

Στο Χονγκ Κονγκ ίσως βρίσκεται το επόμενο μεγάλο μπαρ του μάταιου τούτου κόσμου. Ο Lorenzo Antinori μας μιλά για αυτό.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Ένας rooftop προορισμός σε μαγνητίζει στην Αθηναϊκή Ριβιερα

Τα Asteria Rooftop ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας και θα γίνουν το αγαπημένο σου σημείο για θερινή ραστώνη στην πόλη.

Πώς θα καταλάβεις αν σου σέρβιραν την μπύρα σε βρώμικο ποτήρι

Οι φυσαλίδες, ο αφρός και το άρωμα της μπύρας μπορούν να σου πουν πολλά για το αν το ποτήρι σου είναι πραγματικά καθαρό. Ιδού τι να προσέξεις.

Γραφει Τιμος Σαλαμες