Το πορτοκαλί κρασί είναι η νέα τάση

Κανένα ροζέ.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 05 Ιανουαρίου 2021

Το πορτοκαλί είναι ένα κρασί φυσικής οινοποίησης, που προέρχεται από τα σταφύλια των λευκών ποικιλιών, τα οποία όμως επεξεργάζονται περίπου όπως εκείνα των ερυθρών. Διαλέγονται με το χέρι, δεν υπόκεινται σε κάποια διαδικασία φιλτραρίσματος, έχουν ελάχιστη ποσότητα θειώδους και ζυμώνονται φυσικά.

Η παραγωγή

Συγκεκριμένα, τα λευκά σταφύλια ξεφλουδίζονται και εν συνεχεία τοποθετούνται σε ένα μεγάλο, συνήθως κεραμικό, δοχείο, πριν μπουν στη διαδικασία της φυσικής ζύμωσης, μαζί με τη φλούδα και τους σπόρους τους. Αυτή η διαδικασία διαφοροποιεί το αρωματικό και γευστικό προφίλ τους από τα λευκά.

Η διαδικασία παραγωγής του έχει ιστορία χιλιάδων χρόνων και η γεωγραφική προέλευσή του βρίσκεται στις παρυφές του Καυκάσου και τη Γεωργία. Το ενδιαφέρον για το πορτοκαλί κρασί έχει αναζωπυρωθεί τα τελευταία χρόνια, με όλο και περισσότερους παραγωγούς στη νότια Ευρώπη -εσχάτως και στη χώρα μας- να παίρνουν ολοένα και πιο ζεστά το θέμα.

Το πορτοκαλί κρασί είναι η νέα τάση

Ο χαρακτήρας

Το χρώμα του συνήθως 'παίζει' ανάμεσα στο βαθύ χρυσό και το μέτριο καφέ. Η υφή και το σώμα του παραπέμπουν σε κόκκινο αλλά υπάρχει πάντοτε ο γήινος χαρακτήρας και η μεταλλικότητα του λευκού. Γενικότερα είναι έντονο, με νότες καπνού και αρώματα φρούτων. 

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΡΑΣΙ 2

Το pairing

Το πορτοκαλί κρασί μπορεί να συνδυαστεί με πικάντικα πιάτα και κουζίνες όπως εκείνη του Μαρόκο ή της Ινδίας, ενώ ταιριάζει πολύ με ψάρι και λαχανικά. Επιπροσθέτως, συντροφεύει όμορφα tapas ή στρείδια.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Cocktails