Μύθοι για το κρασί που δεν ισχύουν

Την επόμενη φορά που θα ανοίξεις ένα μπουκάλι, καλό θα ήταν να γνωρίζεις κάποια πράγματα.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 12 Φεβρουαρίου 2021

Το κρασί είναι ένα από τα σταθερότερα beverages της ιστορίας, κάτι που σχεδόν όλοι πίνουν και πάντοτε ένας ιδανικός συνοδοιπόρος του φαγητού. Γύρω από το όνομά του έχουν κατά καιρούς κυκλοφορήσει χιλιάδες μύθοι και θρύλοι. Αρκετοί εξ΄ αυτών έχουν μία επαφή με την πραγματικότητα. Οι περισσότεροι όμως απέχουν μίλια. Όπως οι παρακάτω.

Είναι ζωντανός οργανισμός

Όχι, δεν είναι. Οι μύκητες πεθαίνουν μετά τη ζύμωση και ουσιαστικά μιλάμε για ένα 'νεκρό', αποσυντιθέμενο πράγμα. Αν υπάρχει κάτι που ζει μέσα σε μία φιάλη μετά τη λήξη της ζύμωσης, αυτό πιθανότατα θα είναι βακτήρια. Και κάτι τέτοιο είναι κακό - μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε αυτόν που θα το πιει.

Τα κόκκινα ωριμάζουν καλύτερα

Αν μιλάμε για τον χρόνο που ξοδεύει ένα κρασί στο fermenting και το aging σε ανοξείδωτο χάλυβα ή δρύινα βαρέλια πριν από την απελευθέρωσή του, τότε ναι, αυτό έχει νόημα. Αλλά αν δεν πρόκειται για ένα κρασί με μεγάλη πολυπλοκότητα και ισχυρές τανίνες, δεν πρόκειται να βελτιωθεί πολύ όταν κυκλοφορήσει στα ράφια των καταστημάτων.

Μύθοι για το κρασί που δεν ισχύουν

Όταν δοκιμάζεις, θα πρέπει να στροβιλίσεις αρκετές φορές στο στόμα σου

Αυτό συμβαίνει για να αναδειχθούν οι ιδιότητες ή τα ελαττώματα του κρασιού. Αν είσαι επαγγελματίας γευσιγνωστής κρασιού και χρειάζεται να δοκιμάσεις 50 ετικέτες σε ένα πρωί, τότε κάτι τέτοιο ίσως είναι χρήσιμο. Αλλά σε ένα τραπέζι; Ίσως κάτι τέτοιο φανεί αστείο. Πιες απλά μία γουλιά και αποφάσισε.

Πρέπει πάντοτε να μυρίζεις το φελλό

Γιατί; 9 στις 10 φορές δεν θα σου πει απολύτως τίποτα για τη φιάλη. Ο σκοπός της παρουσίασης του φελλού ήταν μία απάτη που συνέβαινε πριν αρκετά χρόνια, ώστε κατώτερα κρασιά να δημιουργήσουν προσδοκίες και hype στον υποψήφιο πελάτη. 

ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΚΡΑΣΙ 1

Όσο ακριβότερο, τόσο καλύτερο

Η υψηλή ποιότητα δεν συνεπάγεται πάντοτε και την υψηλότερη τιμή. Και για να μην το πηγαίνουμε μακριά, κάποια από τα κορυφαία ελληνικά κρασιά των τελευταίων ετών συναντώνται σε εξαιρετική αναλογία ποιότητας/ τιμής.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Αγιονέρι-The Last Barrel Series 2025: Το τελευταίο βαρέλι ως τελετουργία

Για έκτη χρονιά, το Αγιονέρι – The Last Barrel Series 2025 αποτυπώνει τη στιγμή της ολοκλήρωσης: τσίπουρο μικρής παραγωγής, 636 αριθμημένες φιάλες και συλλεκτικό λεύκωμα.

Diplomático: Το ρούμι της αριστείας

Στο σύµπαν των fine spirits, ελάχιστα brands έχουν καταφέρει να χτίσουν την αίγλη τους τόσο σταθερά όσο το Diplomático.

Η Grey Goose super premium βότκα γιόρτασε τη νέα καμπάνια MINAS "Humans"

Δημιουργίες του Οίκου MINAS και Grey Goose κοκτέιλ σε ένα μοναδικό πάρτι στην Πέτρινη αποθήκη του Πειραιά.

Με το spritz του Select Aperitivo βρίσκεσαι απευθείας στη Βενετία

Μία από τις πιο ιδιαίτερες εμπειρίες του Athens Bar Show, με το κατακόκκινο bitter liqueur.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το cocktail που μπορείς να φτιάξεις εύκολα και να εντυπωσιάσεις τους φίλους σου

Ανακάλυψε πώς ένα απλό Jim Beam Highball μπορεί να γίνει το ιδανικό cocktail για φίλους στο σπίτι, με δροσερή ισορροπία και εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Christmas the Sailor Jerry Way | Χριστούγεννα με Sailor Jerry, ένας άχαστος συνδυασμός

Το Sailor Jerry, το αγαπημένο μας Spiced Rum, διοργάνωσε ένα street style gathering ενόψει των εορτών.