Μύθοι για το κρασί που δεν ισχύουν

Την επόμενη φορά που θα ανοίξεις ένα μπουκάλι, καλό θα ήταν να γνωρίζεις κάποια πράγματα.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 12 Φεβρουαρίου 2021

Το κρασί είναι ένα από τα σταθερότερα beverages της ιστορίας, κάτι που σχεδόν όλοι πίνουν και πάντοτε ένας ιδανικός συνοδοιπόρος του φαγητού. Γύρω από το όνομά του έχουν κατά καιρούς κυκλοφορήσει χιλιάδες μύθοι και θρύλοι. Αρκετοί εξ΄ αυτών έχουν μία επαφή με την πραγματικότητα. Οι περισσότεροι όμως απέχουν μίλια. Όπως οι παρακάτω.

Είναι ζωντανός οργανισμός

Όχι, δεν είναι. Οι μύκητες πεθαίνουν μετά τη ζύμωση και ουσιαστικά μιλάμε για ένα 'νεκρό', αποσυντιθέμενο πράγμα. Αν υπάρχει κάτι που ζει μέσα σε μία φιάλη μετά τη λήξη της ζύμωσης, αυτό πιθανότατα θα είναι βακτήρια. Και κάτι τέτοιο είναι κακό - μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε αυτόν που θα το πιει.

Τα κόκκινα ωριμάζουν καλύτερα

Αν μιλάμε για τον χρόνο που ξοδεύει ένα κρασί στο fermenting και το aging σε ανοξείδωτο χάλυβα ή δρύινα βαρέλια πριν από την απελευθέρωσή του, τότε ναι, αυτό έχει νόημα. Αλλά αν δεν πρόκειται για ένα κρασί με μεγάλη πολυπλοκότητα και ισχυρές τανίνες, δεν πρόκειται να βελτιωθεί πολύ όταν κυκλοφορήσει στα ράφια των καταστημάτων.

Μύθοι για το κρασί που δεν ισχύουν

Όταν δοκιμάζεις, θα πρέπει να στροβιλίσεις αρκετές φορές στο στόμα σου

Αυτό συμβαίνει για να αναδειχθούν οι ιδιότητες ή τα ελαττώματα του κρασιού. Αν είσαι επαγγελματίας γευσιγνωστής κρασιού και χρειάζεται να δοκιμάσεις 50 ετικέτες σε ένα πρωί, τότε κάτι τέτοιο ίσως είναι χρήσιμο. Αλλά σε ένα τραπέζι; Ίσως κάτι τέτοιο φανεί αστείο. Πιες απλά μία γουλιά και αποφάσισε.

Πρέπει πάντοτε να μυρίζεις το φελλό

Γιατί; 9 στις 10 φορές δεν θα σου πει απολύτως τίποτα για τη φιάλη. Ο σκοπός της παρουσίασης του φελλού ήταν μία απάτη που συνέβαινε πριν αρκετά χρόνια, ώστε κατώτερα κρασιά να δημιουργήσουν προσδοκίες και hype στον υποψήφιο πελάτη. 

ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΚΡΑΣΙ 1

Όσο ακριβότερο, τόσο καλύτερο

Η υψηλή ποιότητα δεν συνεπάγεται πάντοτε και την υψηλότερη τιμή. Και για να μην το πηγαίνουμε μακριά, κάποια από τα κορυφαία ελληνικά κρασιά των τελευταίων ετών συναντώνται σε εξαιρετική αναλογία ποιότητας/ τιμής.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

10 πράγματα που οφείλεις να ξέρεις σχετικά με το gin

Πόσο καλά πιστεύεις πως γνωρίζεις το ποτό με τον έντονο αρκευθούχο χαρακτήρα;

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η ιστορία και η συνταγή του Bellini

Ένα από τα αγαπημένα ποτά των Ernest Hemingway, Truman Capote και Orson Wells.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

#CheersForTheCause: Το Campari και το μεγαλύτερο tip που δόθηκε ποτέ σε μπαρ

Το εμβληματικό ιταλικό ποτό μας καλεί και φέτος να απολαύσουμε το αγαπημένο μας Negroni και να στηρίξουμε τη δράση της ΜΚΕ Metron Ariston.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Σύμφωνα με την επιστήμη ο James Bond είναι αλκοολικός

Η μόνη πραγματική απειλή για την υγεία του 007 είναι το Vesper Martini.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Μετά το Baba Au Rum, το InLoveAgain

Στο μικρό αδερφάκι του Baba Au Rum θα βρεις γλυκά εμπνευσμένα από την cocktail culture, ποιοτικό καφέ και brunch καθώς και φυτά για τον χώρο σου.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Αυτή την εβδομάδα, πίνουμε Negroni

Η καλύτερη χρήση του Campari που έγινε ποτέ και μία αφορμή να βοηθήσεις έναν σημαντικό σκοπό.

Γραφει Μπαμπης Δουκας