Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε σοβαρά για το κρασί της Κεφαλονιάς

Τρεις σημαντικοί Έλληνες οινοπαραγωγοί μιλούν στο Esquire με αφορμή τη δημιουργία του Συνδέσμου Οινοποιών Κεφαλονιάς και την περαιτέρω προσπάθεια ανάδειξης των εξαιρετικών κρασιών του νησιού.

Δεν χωρά αμφιβολία πως μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της επανάστασης του ελληνικού κρασιού τα τελευταία χρόνια, η Κεφαλονιά έχει εξελιχθεί -αθόρυβα και παράλληλα σημαντικά- σε μία από τις λαμπρότερες και πιο ενδιαφέρουσες οινικές περιοχές της χώρας. Τα οινοποιεία της έχουν εξελιχθεί, οι άνθρωποί της έχουν κάνει σπουδαία βήματα προόδου και εξωστρέφειας και τα κρασιά της έχουν εδραιωθεί διεθνώς. Το κρασί της Κεφαλονιάς λοιπόν πραγματοποιεί τώρα ένα ακόμη καθοριστικό βήμα ώστε να αναδείξει περαιτέρω τη μακρά του παράδοση αλλά και το σύγχρονο πρόσωπό του, μέσα από τη δημιουργία του Συνδέσμου Οινοποιών Κεφαλονιάς.

"H οινική, αμπελουργική αλλά και η γαστρονομική κουλτούρα αποτελούν στοιχεία της ταυτότητας του κάθε τόπου. Ο Σύνδεσμος Οινοποιών Κεφαλονιάς, Kefalonia Wines, δημιουργήθηκε με σκοπό να αναδείξει και να ενισχύσει το brand name του Κεφαλονίτικου οίνου αλλά και να κάνει την Κεφαλονιά έναν παγκόσμιο οινοτουριστικό προορισμό. Να εδραιώσει και να τονώσει δηλαδή την ταυτότητα του τόπου σχετικά με το κρασί, το οποίο φυσικά είναι αλληλένδετο με τη γαστρονομία" λέει στο Esquire η Άνθεια Κώτση, υπεύθυνη Marketing και Δράσεων του Σ.Ο.Κ.

Τα οινοποιεία-μέλη του Σ.Ο.Κ.

  1. Foivos, Wines Of Greece
  2. Gentilini Winery & Vineyards
  3. Κτήμα Χαριτάτου – Haritatos Vineyard
  4. Ορεάλιος Γη
  5. Petrakopoulos Wines
  6. Sarris Winery
  7. Sclavos Wines

Τα επτά οινοποιεία-μέλη του Συνδέσμου είναι μεταξύ τους μοναδικά και θέτουν κοινούς στόχους με βασική μέριμνα την ανάδειξη του νησιού, μέσα από δράσεις εξωστρέφειας, με ποιότητα και σεβασμό προς τον πολιτισμό και την αμπελουργική παράδοση. Απώτερος σκοπός φυσικά είναι το κεφαλονίτικο κρασί να έρθει πιο κοντά σε όλους.

Τρεις από τους σημαντικότερους παραγωγούς της Κεφαλονιάς -η Ιωάννα Χαριτάτου, ο Πέτρος Μαρκαντωνάτος και ο Ευρυβιάδης Σκλάβος- μιλούν στο Esquire για τη γενικότερη άνοδο του ελληνικού αμπελώνα, την ίδρυση του Σ.Ο.Κ αλλά και το τι κάνει μοναδικά τα κρασιά του νησιού.

Η επανάσταση του ελληνικού αμπελώνα

Το ελληνικό κρασί βρίσκεται αδιαμφισβήτητα σε ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια. Ζούμε ίσως τη δεύτερη περίοδο της 'Αναγέννησής' του, με τα οινοποιεία να έχουν διπλασιαστεί, να υπάρχει μεγάλη ζήτηση για νέους αμπελώνες και γενικότερα μεγαλύτερο ενδιαφέρον τόσο από το εγχώριο κοινό όσο και από τους επισκέπτες της χώρας μας.

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε σοβαρά για το κρασί της Κεφαλονιάς"Η άνοδος του ελληνικού αμπελώνα οφείλεται κατά κύριο λόγο στους οινοποιούς, οι οποίοι πάτησαν με επιμονή, επιστημονικό υπόβαθρο και κοσμοπολιτισμό σε μία παράδοση αιώνων, για να παρουσιάσουν κρασιά ως επί το πλείστον οργανικά, από γηγενείς ποικιλίες και σε λογικές τιμές" είναι η άποψη της Ιωάννας Χαριτάτου (Κτήμα Χαριτάτου).

Το κρυμμένο δυναμικό του ελληνικού αμπελώνα είναι πριν από όλα οι γηγενείς ποικιλίες που ξεχωρίζουν σε σχέση με τις γνωστές ξένες που μονοπωλούν την παγκόσμια αγορά, σύμφωνα με τον Ευρυβιάδη Σκλάβο (Sclavos Winery).

"Παρότι ποσοστιαία μιλάμε για μία μικρή σταγόνα στην παγκόσμια παραγωγή, τα ελληνικά κρασιά που προέρχονται από ντόπιες ποικιλίες και έχουν δουλευτεί σωστά, ξεχωρίζουν λόγω διαφορετικότητας στην αρωματική δομή αλλά και εν γένει στην ταυτότητα που δίνουν οι μοναδικοί συνδυασμοί αμπελοτοπίων και ποικιλιών. Σημαντική αναβάθμιση παρατηρούμε και στην ποιότητα των ελληνικών οίνων" τονίζει από την πλευρά του ο κ. Σκλάβος.

ΚΡΑΣΙ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΣΚΛΑΒΟΥ

Για τον Πέτρο Μαρκαντωνάτο (Gentilini Wines & Vineyard) πολλά από τα σημαντικά άλματα που έχουν επιτευχθεί τα τελευταία 20 χρόνια οφείλονται στο τρίπτυχο εξωστρέφεια-ποιότητα-μοναδικότητα: "Η επιτυχία δεν ήρθε από την μία ημέρα στην άλλη. Οι οινοπαραγωγοί της χώρας μας λειτουργούν ενωμένοι και έχουν οργώσει τις αγορές της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής, προσπαθώντας να προωθήσουν όχι μόνο το κρασί αλλά και την ίδια την Ελλάδα. Κι αυτό ήταν κάτι που απαιτούσε συνέπεια και συνέχεια, τόσο στις εξορμήσεις όσο και στην παραγωγή" αναφέρει σχετικά ο κ. Μαρκαντωνάτος.

Συμπληρώνει μάλιστα πως "η μοναδικότητα των ντόπιων ποικιλιών, η σταθερότητα του προϊόντος και η δίψα των νέων αγορών για κάτι διαφορετικό, μοντέρνο και νόστιμο, βοήθησαν το ελληνικό κρασί να βρει θέση σε λίστες κορυφαίων εστιατορίων του εξωτερικού αλλά και σε σημαντικές κάβες".

Η δημιουργία του Σ.Ο.Κ.

"Ωριμάσαμε σαν κλάδος στην Κεφαλονιά. Μας πήρε αρκετά χρόνια να αντιληφθούμε πως δεν είμαστε ανταγωνιστές αλλά συνοδοιπόροι στην ανάδειξη αυτού του σπάνιου terroir. Την τελευταία πενταετία υπάρχει μία εξωστρέφεια των οινοποιείων, όπου με όχημα το κρασί ξεκινήσαμε να προβάλουμε το νησί και ως αμπελουργικό προορισμό, πέρα από ταξιδιωτικό. Και αυτός είναι ένας τρόπος για να προχωρήσουμε μαζί μπροστά" καταθέτει τη γνώμη του ο κ. Μαρκαντωνάτος.

"Η εμπειρία μας έδειξε πως αν θέλουμε να πάμε γρήγορα, θα έπρεπε να τρέξουμε μόνοι. Αλλά αν θέλουμε να φτάσουμε μακριά, να τρέξουμε όλοι μαζί. Και οι οινοποιοί του Σ.Ο.Κ είναι team players" λέει η κ. Χαριτάτου, με τον κ. Σκλάβο να ανατρέχει στο παρελθόν: "Υπήρξε και πριν Σύνδεσμος Οινοποιών Κεφαλονιάς αλλά με διαφορετική μορφή. Τώρα μας ωθεί η καλύτερη προώθηση των κεφαλονίτικων κρασιών αλλά και η ανάδειξη και επίλυση μίας πλειάδας θεμάτων που αφορούν τον αμπελοοινικό κλάδο".

Το κρασί της Κεφαλονιάς

Μαυροδάφνη Κεφαλονιάς, Μοσχάτο Κεφαλονιάς και φυσικά, η μοναδική Ρομπόλα. Οι ποικιλίες του νησιού έχουν πλέον -δικαιολογημένα- αποκτήσει μεγάλη δημοφιλία. Τι κάνει όμως πραγματικά ξεχωριστά τα κρασιά του νησιού;

ΚΡΑΣΙ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ ΣΚΛΑΒΟΥ

"Όπως θα έλεγαν και οι Βενετοί, τα κρασιά της Κεφαλονιάς είναι Vini di sasso. Κρασιά της πέτρας και της θάλασσας, φυσικά. Έχουν μία χαρακτηριστική ορυκτότητα και μία εξίσου αναγνωρίσιμη οξύτητα" υποστηρίζει η κ. Χαριτάτου, ενώ ο κ. Μαρκαντωνάτος κάνει αναφορά στο διαφορετικό στυλ οίνων του νησιού, που κρατώντας ασφαλώς τον χαρακτήρα της περιοχής, φροντίζουν να αναδεικνύουν την κάθε ποικιλία.

"Ο καταναλωτής μπορεί να απολαύσει τις διαφορετικές εκφράσεις των ποικιλιών, έχοντας μία μεγάλη παλέτα επιλογών για food pairing. Τα κρασιά της Κεφαλονιάς έχουν μία χαρακτηριστική πολυπλοκότητα, ορυκτότητα και φινέτσα" συμπληρώνει.

ΚΡΑΣΙ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ ΤΖΕΝΤΙΛΙΝΙ"Κάθε παραγωγός θεωρεί σημαντική τη δουλειά του και αυτό ασφαλώς ισχύει και για τους Κεφαλονίτες. Αντικειμενικά όμως, το νησί υπερέχει από αμπελουργική άποψη, καθώς διαθέτει πληθώρα ντόπιων οινοποιήσιμων ποικιλιών. Συνδυαστικά με το κλίμα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εδάφους, συνθέτουν μία μοναδική συνθήκη για τη δημιουργία ξεχωριστών και συνάμα ποιοτικών οίνων. Σε όλα αυτά έχει συμβάλλει και η πείρα που έχει αποκτηθεί στους τομείς καλλιέργειας και οινοποίησης, με αποτέλεσμα την αναβάθμιση των παραγώμενων κρασιών" αναφέρει ο κ. Σκλάβος.

Ο ίδιος τονίζει ακόμη πως "τόσο οι εκδοχές της ξηρής Μαυροδάφνης, που ξεκίνησε από εδώ, όσο και του ξηρού Μοσχάτου μέσα στην τελευταία 20ετία αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα αυτής της προσπάθειας. Αντίστοιχη και καθόλου υπολειπόμενη είναι η προσπάθεια και το ποιοτικό αποτέλεσμα στην Ρομπόλα, που δείχνει αργά αλλά σταθερά να ξαναβρίσκει μία σημαντική θέση μεταξύ των ποιοτικών λευκών οίνων - μία θέση που πριν σαράντα χρόνια μονοπωλούσε".

ΚΡΑΣΙ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΑΜΠΕΛΙ ΣΚΛΑΒΟΥ

 


Info

Facebook: Kefalonia Wines - Σύνδεσμος Οινοποιών Κεφαλονιάς ΣΟΚ
Instagram: Kefalonia Wines

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.