Μία διαφορετική ματιά στο ιρλανδικό ουίσκι

Ένας Σκωτσέζος πήγε στην Ιρλανδία να φτιάξει ουίσκι. Το αποτέλεσμα είναι το εξαιρετικό Dingle.

Στη νοτιοδυτική άκρη της Ιρλανδίας, στην επαρχία του Kerry και ακριβώς εκεί που βρίσκεται ο ομώνυμος κόλπος, το αποστακτήριο του Dingle φτιάχνει από το 2012 ουίσκι, με φόντο τον Ατλαντικό ωκεανό. Πρόκειται ασφαλώς για μία από τις πιο φρέσκιες ετικέτες του irish whiskey αλλά σε καμία περίπτωση για κάποια που περνά απαρατήρητη. Το αντίθετο.

Ένας Σκωτσέζος στην Ιρλανδία

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Graham Coul, έχοντας προηγουμένως εργαστεί στα (σκωτσέζικα) Balvenie, Glenfiddich, Kinvinie και Glen Morray, έφτασε στο νησί για να αναλάβει τον ρόλο του master distiller του αποστακτηρίου. 

Μία διαφορετική ματιά στο ιρλανδικό ουίσκι

Η προοπτική της νέας προσπάθειας τον ενθουσίασε, ενώ όπως λέει και ο ίδιος "δεν έχει σημασία που ένας Σκωτσέζος ήρθε να φτιάξεις ουίσκι στην Ιρλανδία. Αυτό που μετρά είναι να δημιουργούμε πάντοτε ένα πραγματικά καλό προϊόν". Και αυτό ακριβώς έκανε, αρχής γενομένης από το 2016, όταν και κυκλοφόρησε το batch no.1 του Dingle, για να φτάσουμε στο no.5, που βγήκε στην αγορά πέρυσι.

Το προφίλ του Dingle

Μπορεί να φαίνεται -και να είναι- ένα νεαρό ουίσκι, ωστόσο το προφίλ του 'βγάζει' ωριμότητα. Τόσο η ποιότητα των συστατικών του όσο και τα στοιχεία που παίρνει από τα βαρέλια βοηθούν σε αυτό. 

Το Dingle κάνει τριπλές αποστάξεις Single Pot και Single Malt, ενώ εκτός από κλασσικά βαρέλια bourbon, χρησιμοποιεί βαρέλια κρασιού (Madeira και Sherry).

ΙΡΛΑΝΔΙΚΟ ΟΥΙΣΚΙ DINGLE 2

To πολυαναμενόμενο Dingle Batch 5, όπως προαναφέρθηκε έχει κυκλοφορήσει, ωριμάζοντας σε βαρέλια ex-bourbon, Pedro Ximenez και Madeira. Εμφιαλώθηκε στο 46,5% και διηθήθηκε χωρίς ψύξη. Έχει εκφραστικό άρωμα, με πρωταγωνιστές τα μπαχαρικά, το γλυκό κεράσι και τις αποξηραμένες σταφίδες, ενώ τα βαρέλια Pedro Ximenez και Madeira χαρίζουν σώμα, πλούσια και θερμή γεύση.  

> Διάβασε ακόμη: Προς υπεράσπιση του Day Drinking

Εκτός από whiskey, το μικρό αυτό αποστακτήριο παράγει και ένα από τα καλύτερα Gins (βραβευμένο μάλιστα στα Βest Gin Awards 2019), καθώς και vodka - το καθένα σε διαφορετικούς αποστακτήρες.

Οι φίλοι του ιρλανδικού ουίσκι πιστεύουν πως το Dingle  είναι το μέλλον του είδους και όχι άδικα, καθώς πριν λίγες εβδομάδες το Dingle Single Pot Still batch 4 ανακηρύχθηκε το καλύτερο whiskey στα London Spirit Awards για το 2021.


Info

Το Dingle θα το βρεις στην Κάβα Ανθίδη.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, επιστρέφει στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου

Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, στρέφει και φέτος τα βλέμματα του παγκόσμιου οινικού στερεώματος στη Σαντορίνη.

Γιατί υπάρχει η τρύπα στα κουτάκια των αναψυκτικών –Όχι, δεν είναι για το καλαμάκι

Όχι, η τρύπα στη γλωττίδα του κουτιού δεν είναι για να κρατάει το καλαμάκι. Η ιστορία της ξεκινά από ένα πικνίκ το 1962 και κρύβει ευρηματικότητα, εργονομία και… περιβαλλοντικά οφέλη.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Το Ideal είναι το πιο χοτ μπαρ της Αθήνας αυτή τη στιγμή

Οι λόγοι που καθιστούν το φρέσκο μπαρ των Εξαρχείων ό,τι πιο δημοφιλές παίζει τώρα στην αθηναϊκή σκηνή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Όλα τα φώτα στο Bar Leone

Στο Χονγκ Κονγκ ίσως βρίσκεται το επόμενο μεγάλο μπαρ του μάταιου τούτου κόσμου. Ο Lorenzo Antinori μας μιλά για αυτό.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Ένας rooftop προορισμός σε μαγνητίζει στην Αθηναϊκή Ριβιερα

Τα Asteria Rooftop ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας και θα γίνουν το αγαπημένο σου σημείο για θερινή ραστώνη στην πόλη.

Πώς θα καταλάβεις αν σου σέρβιραν την μπύρα σε βρώμικο ποτήρι

Οι φυσαλίδες, ο αφρός και το άρωμα της μπύρας μπορούν να σου πουν πολλά για το αν το ποτήρι σου είναι πραγματικά καθαρό. Ιδού τι να προσέξεις.

Γραφει Τιμος Σαλαμες