Μία διαφορετική ματιά στο ιρλανδικό ουίσκι

Ένας Σκωτσέζος πήγε στην Ιρλανδία να φτιάξει ουίσκι. Το αποτέλεσμα είναι το εξαιρετικό Dingle.

Στη νοτιοδυτική άκρη της Ιρλανδίας, στην επαρχία του Kerry και ακριβώς εκεί που βρίσκεται ο ομώνυμος κόλπος, το αποστακτήριο του Dingle φτιάχνει από το 2012 ουίσκι, με φόντο τον Ατλαντικό ωκεανό. Πρόκειται ασφαλώς για μία από τις πιο φρέσκιες ετικέτες του irish whiskey αλλά σε καμία περίπτωση για κάποια που περνά απαρατήρητη. Το αντίθετο.

Ένας Σκωτσέζος στην Ιρλανδία

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Graham Coul, έχοντας προηγουμένως εργαστεί στα (σκωτσέζικα) Balvenie, Glenfiddich, Kinvinie και Glen Morray, έφτασε στο νησί για να αναλάβει τον ρόλο του master distiller του αποστακτηρίου. 

Μία διαφορετική ματιά στο ιρλανδικό ουίσκι

Η προοπτική της νέας προσπάθειας τον ενθουσίασε, ενώ όπως λέει και ο ίδιος "δεν έχει σημασία που ένας Σκωτσέζος ήρθε να φτιάξεις ουίσκι στην Ιρλανδία. Αυτό που μετρά είναι να δημιουργούμε πάντοτε ένα πραγματικά καλό προϊόν". Και αυτό ακριβώς έκανε, αρχής γενομένης από το 2016, όταν και κυκλοφόρησε το batch no.1 του Dingle, για να φτάσουμε στο no.5, που βγήκε στην αγορά πέρυσι.

Το προφίλ του Dingle

Μπορεί να φαίνεται -και να είναι- ένα νεαρό ουίσκι, ωστόσο το προφίλ του 'βγάζει' ωριμότητα. Τόσο η ποιότητα των συστατικών του όσο και τα στοιχεία που παίρνει από τα βαρέλια βοηθούν σε αυτό. 

Το Dingle κάνει τριπλές αποστάξεις Single Pot και Single Malt, ενώ εκτός από κλασσικά βαρέλια bourbon, χρησιμοποιεί βαρέλια κρασιού (Madeira και Sherry).

ΙΡΛΑΝΔΙΚΟ ΟΥΙΣΚΙ DINGLE 2

To πολυαναμενόμενο Dingle Batch 5, όπως προαναφέρθηκε έχει κυκλοφορήσει, ωριμάζοντας σε βαρέλια ex-bourbon, Pedro Ximenez και Madeira. Εμφιαλώθηκε στο 46,5% και διηθήθηκε χωρίς ψύξη. Έχει εκφραστικό άρωμα, με πρωταγωνιστές τα μπαχαρικά, το γλυκό κεράσι και τις αποξηραμένες σταφίδες, ενώ τα βαρέλια Pedro Ximenez και Madeira χαρίζουν σώμα, πλούσια και θερμή γεύση.  

> Διάβασε ακόμη: Προς υπεράσπιση του Day Drinking

Εκτός από whiskey, το μικρό αυτό αποστακτήριο παράγει και ένα από τα καλύτερα Gins (βραβευμένο μάλιστα στα Βest Gin Awards 2019), καθώς και vodka - το καθένα σε διαφορετικούς αποστακτήρες.

Οι φίλοι του ιρλανδικού ουίσκι πιστεύουν πως το Dingle  είναι το μέλλον του είδους και όχι άδικα, καθώς πριν λίγες εβδομάδες το Dingle Single Pot Still batch 4 ανακηρύχθηκε το καλύτερο whiskey στα London Spirit Awards για το 2021.


Info

Το Dingle θα το βρεις στην Κάβα Ανθίδη.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Η μαγεία του Glenfiddich στο Esquire Townhouse Athens 2025

Στο Esquire Townhouse Athens 2025, το Glenfiddich 16YO παρουσίασε έναν κόσμο γεύσης και αισθητικής, εμπνευσμένο από τη συνεργασία με την Aston Martin F1® Team, σε μια βραδιά υψηλής ποιότητας και στυλ.

Από το Κεντάκι στον κόσμο: Το bourbon που έγινε σύμβολο εθνικής κληρονομιάς

Από τα βαρέλια του Κεντάκι έως τα μπαρ του κόσμου, το bourbon της Jim Beam αποδεικνύει πως η αυθεντικότητα και ο χρόνος παραμένουν οι πιο δυνατές αξίες κάθε παράδοσης.

St-Germain: Mixability à la française

Με ντελικάτο άρωµα φρέσκων λουλουδιών και την κοµψότητα της παριζιάνικης φινέτσας, το διάσηµο λικέρ St-Germain αποτελεί τον κρυφό άσο του mixability. Απογειώνει από ένα απλό spritz µέχρι τις πιο δηµιουργικές συνθέσεις, αποδεικνύοντας πως η γεύση της άνοιξης δεν έχει, τελικά, εποχή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

15 χρόνια Athens Bar Show: Τι ξεχωρίσαμε στη μεγάλη γιορτή των spirits;

Από το Μεξικό και την Patrón μέχρι το γαλλικό St- Germain και το ιρλανδέζικο ουίσκι Teeling, ανακαλύψτε τις γεύσεις και τα brands που έκλεψαν τις εντυπώσεις

Anther Herrera, από μέλος συμμορίας στη Βενεζουέλα, ambassador για το ρούμι Santa Teresa 1796

Το 2003, συμμορίτες εισέβαλαν στη χασιέντα Santa Teresa και έστησαν ενέδρα. Τους δόθηκαν δύο επιλογές: Είτε να γίνουν ενεργά μέλη της είτε να αντιμετωπίσουν τον νόμο. Έτσι δημιουργήθηκε το Project Alcatraz, για το οποίο μας μίλησε ο σημερινός ambassador του Santa Teresa 1796.

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη

Hennything Is Possible: Η νέα εποχή του Hennessy στο Athens Bar Show 2025

Με ανανεωμένο πνεύμα και vibrant ενέργεια το Hennessy επανασυστήθηκε δυναμικά στο Athens Bar Show 2025, αναδεικνύοντας τις απεριόριστες δυνατότητές του για mixability.