
Τα drink trends του 2022
Τι και πώς θα πίνουμε τη νέα χρονιά.
Ο πλανήτης των spirits, των μπαρ και του drinking γενικότερα βρίσκεται -σε συνέχεια των όσων έχει επιφέρει η πανδημία και εν αναμονή των όσων έρχονται- σε κατάσταση αναμονής. Το ποτό όμως, τόσο κοντά όσο και μακριά από τις μπάρες συνεχίζει να ρέει. Και αυτό θα κάνει πάντοτε. Μετά λοιπόν από τις τάσεις από τον κόσμο του φαγητού, το Esquire κάνει μία πρώτη ανάλυση για τα drink trends του 2022. Τα παρακάτω.
Η αγαύη ανθίζει
Κι άλλο. Είναι μάλλον μία φυσική συνέχεια της ραγδαίας αύξησης των πωλήσεων τεκίλας και μεσκάλ. Η εν λόγω κατηγορία τροφοδοτεί με τη σειρά της νέες ιδέες αλκοολούχων ποτών από το Μεξικό και όχι μόνο.

Στην αγορά κυκλοφορούν πλέον οινοπνευματώδη ποτά που χαρακτηρίζονται "agave-influenced", όπως ουίσκι που έχει ωριμάσει σε βαρέλια τεκίλας και mezcal, ακόμη και βότκα με αγαύη (εντάξει, αλλά γιατί;).
Μερικοί μεγαλοπαραγωγοί πειραματίζονται με añejo που 'ξεκουράζεται' σε βαρέλια sherry και είναι έτοιμη για tequila Old Fashioneds.
> Διάβασε ακόμη: Οι κορυφαίες τεκίλες του κόσμου για το 2021
Επιπροσθέτως, λανσάρονται τεκίλες που ωριμάζουν σε εναλλακτικά βαρέλια, όπως για παράδειγμα αυτή της El Tesoro που ωριμάζει σε ex-Laphroaig casks.
Η εποχή του vegan cocktail bar;
Αν εξαιρέσεις κάποιες μικρές λεπτομέρειες όπως τη χρήση του αυγού στα sour cocktails ή το bar food, δε μπορούμε να πούμε πως υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις ώστε ένα κανονικό μπαρ να μπορεί να χαρακτηριστεί (και) vegan. Τους τελευταίους μήνες, στις ΗΠΑ, παρατηρείται ένα ιδιόμορφο trend, με νέα μπαρ να αυτοχαρακτηρίζονται ως vegan.
Τέτοια για παράδειγμα είναι το Neon Tiger στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνα, το Bar Vegan στην Ατλάντα (που φέρει μάλιστα την υπογραφή της δημοφιλούς restaurateur Pinky Cole της γνωστής αλυσίδας Slutty Vegan) ή το Mothership στο Σαν Ντιέγκο.
Η φάση μπορεί να μη λειτουργήσει παντού αλλά έχει ενδιαφέρον να δούμε προς τα πού και πώς θα κατευθυνθεί.
Νοσταλγίας συνέχεια
Πέρα από τα πιο δημοφιλή κλασικά που θα παραμείνουν πάντοτε κορυφαίες επιλογές όσον αφορά την κατανάλωση, παρατηρήσαμε μέσα στο 2021 και κάποια ακόμη πραγματάκια: Η νοσταλγία επέστρεψε και μαζί με αυτήν και μερικές αλκοολικές της συνήθειες.
Για παράδειγμά, η επιστροφή του Sex and the City γέννησε ένα ξαφνικό ενδιαφέρον για το Cosmopolitan ενώ πολλά old school hotel bars θέλησαν να μυήσουν μία νέα γενιά drinkers στο Espresso Martini. Το κύμα αναμένεται να συνεχιστεί.
Ακόμη καλύτερο κρασί και σαμπάνια
Όλο και περισσότεροι αμπελώνες και οίκοι σαμπάνιας συνεργάζονται με celebrities ώστε να επωφεληθούν από τη φήμη τους και να επεκτείνουν τα αντίστοιχα portfolios. Jay-Z, John Legend, Francis Ford Coppola, Kylie Minogue, Brad Pitt, Cameron Diaz και πολλοί άλλοι στρέφουν με τη σειρά τους το ενδιαφέρον τους προς το κρασί και τις δυνατότητες που αυτό δημιουργεί.

Έτσι, μετά από αρκετούς δύσκολους χειμώνες για κάποιους από τους πιο σημαντικούς αμπελώνες του κόσμου, το κρασί θα έχει την ευκαιρία του να λάμψει, για όλους τους σωστούς λόγους: Ένα εξαιρετικό προϊόν στην πιθανότατα καλύτερη φάση της ιστορίας του, θα λάβει ακόμη περισσότερη προβολή.
Ready-to-drink αλλά με αλλαγές
Οι experts από κάθε γωνιά του πλανήτη πιστεύουν πως η δημοφιλία των RTD ποτών θα συνεχιστεί, διατηρώντας την ανοδική πορεία των δύο τελευταίων ετών. Διόλου απίθανο όμως να δούμε κάποιες σημαντικές αλλαγές σε αυτά.

Όπως ας πούμε τη χρήση πιο premium συστατικών (άρα και αύξηση της τιμής) ή το bag-in-box format εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η εξοπλιστική αλυσίδα (και κατ' επέκταση η μεταφορά αλουμινίου για τις συσκευασίες).
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, επιστρέφει στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου
Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, στρέφει και φέτος τα βλέμματα του παγκόσμιου οινικού στερεώματος στη Σαντορίνη.
Γιατί υπάρχει η τρύπα στα κουτάκια των αναψυκτικών –Όχι, δεν είναι για το καλαμάκι
Όχι, η τρύπα στη γλωττίδα του κουτιού δεν είναι για να κρατάει το καλαμάκι. Η ιστορία της ξεκινά από ένα πικνίκ το 1962 και κρύβει ευρηματικότητα, εργονομία και… περιβαλλοντικά οφέλη.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΤο Ideal είναι το πιο χοτ μπαρ της Αθήνας αυτή τη στιγμή
Οι λόγοι που καθιστούν το φρέσκο μπαρ των Εξαρχείων ό,τι πιο δημοφιλές παίζει τώρα στην αθηναϊκή σκηνή.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΌλα τα φώτα στο Bar Leone
Στο Χονγκ Κονγκ ίσως βρίσκεται το επόμενο μεγάλο μπαρ του μάταιου τούτου κόσμου. Ο Lorenzo Antinori μας μιλά για αυτό.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΈνας rooftop προορισμός σε μαγνητίζει στην Αθηναϊκή Ριβιερα
Τα Asteria Rooftop ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας και θα γίνουν το αγαπημένο σου σημείο για θερινή ραστώνη στην πόλη.
Πώς θα καταλάβεις αν σου σέρβιραν την μπύρα σε βρώμικο ποτήρι
Οι φυσαλίδες, ο αφρός και το άρωμα της μπύρας μπορούν να σου πουν πολλά για το αν το ποτήρι σου είναι πραγματικά καθαρό. Ιδού τι να προσέξεις.
Γραφει Τιμος Σαλαμες