Τα drink trends του 2022

Τι και πώς θα πίνουμε τη νέα χρονιά.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 02 Ιανουαρίου 2022

Ο πλανήτης των spirits, των μπαρ και του drinking γενικότερα βρίσκεται -σε συνέχεια των όσων έχει επιφέρει η πανδημία και εν αναμονή των όσων έρχονται- σε κατάσταση αναμονής. Το ποτό όμως, τόσο κοντά όσο και μακριά από τις μπάρες συνεχίζει να ρέει. Και αυτό θα κάνει πάντοτε. Μετά λοιπόν από τις τάσεις από τον κόσμο του φαγητού, το Esquire κάνει μία πρώτη ανάλυση για τα drink trends του 2022. Τα παρακάτω.

Η αγαύη ανθίζει

Κι άλλο. Είναι μάλλον μία φυσική συνέχεια της ραγδαίας αύξησης των πωλήσεων τεκίλας και μεσκάλ. Η εν λόγω κατηγορία τροφοδοτεί με τη σειρά της νέες ιδέες αλκοολούχων ποτών από το Μεξικό και όχι μόνο.

Τα drink trends του 2022

Στην αγορά κυκλοφορούν πλέον οινοπνευματώδη ποτά που χαρακτηρίζονται "agave-influenced", όπως ουίσκι που έχει ωριμάσει σε βαρέλια τεκίλας και mezcal, ακόμη και βότκα με αγαύη (εντάξει, αλλά γιατί;). 

Μερικοί μεγαλοπαραγωγοί πειραματίζονται με añejo που 'ξεκουράζεται' σε βαρέλια sherry και είναι έτοιμη για tequila Old Fashioneds.

> Διάβασε ακόμη: Οι κορυφαίες τεκίλες του κόσμου για το 2021

Επιπροσθέτως, λανσάρονται τεκίλες που ωριμάζουν σε εναλλακτικά βαρέλια, όπως για παράδειγμα αυτή της El Tesoro που ωριμάζει σε ex-Laphroaig casks.

Η εποχή του vegan cocktail bar;

Αν εξαιρέσεις κάποιες μικρές λεπτομέρειες όπως τη χρήση του αυγού στα sour cocktails ή το bar food, δε μπορούμε να πούμε πως υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις ώστε ένα κανονικό μπαρ να μπορεί να χαρακτηριστεί (και) vegan. Τους τελευταίους μήνες, στις ΗΠΑ, παρατηρείται ένα ιδιόμορφο trend, με νέα μπαρ να αυτοχαρακτηρίζονται ως vegan.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bar Vegan ATL (@barveganatl)

Τέτοια για παράδειγμα είναι το Neon Tiger στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνα, το Bar Vegan στην Ατλάντα (που φέρει μάλιστα την υπογραφή της δημοφιλούς restaurateur Pinky Cole της γνωστής αλυσίδας Slutty Vegan) ή το Mothership στο Σαν Ντιέγκο.

Η φάση μπορεί να μη λειτουργήσει παντού αλλά έχει ενδιαφέρον να δούμε προς τα πού και πώς θα κατευθυνθεί. 

Νοσταλγίας συνέχεια

Πέρα από τα πιο δημοφιλή κλασικά που θα παραμείνουν πάντοτε κορυφαίες επιλογές όσον αφορά την κατανάλωση, παρατηρήσαμε μέσα στο 2021 και κάποια ακόμη πραγματάκια: Η νοσταλγία επέστρεψε και μαζί με αυτήν και μερικές αλκοολικές της συνήθειες.

Για παράδειγμά, η επιστροφή του Sex and the City γέννησε ένα ξαφνικό ενδιαφέρον για το Cosmopolitan ενώ πολλά old school hotel bars θέλησαν να μυήσουν μία νέα γενιά drinkers στο Espresso Martini. Το κύμα αναμένεται να συνεχιστεί. 

Ακόμη καλύτερο κρασί και σαμπάνια

Όλο και περισσότεροι αμπελώνες και οίκοι σαμπάνιας συνεργάζονται με celebrities ώστε να επωφεληθούν από τη φήμη τους και να επεκτείνουν τα αντίστοιχα portfolios. Jay-Z, John Legend, Francis Ford Coppola, Kylie Minogue, Brad Pitt, Cameron Diaz και πολλοί άλλοι στρέφουν με τη σειρά τους το ενδιαφέρον τους προς το κρασί και τις δυνατότητες που αυτό δημιουργεί.

ΚΡΑΣΙ 2022

Έτσι, μετά από αρκετούς δύσκολους χειμώνες για κάποιους από τους πιο σημαντικούς αμπελώνες του κόσμου, το κρασί θα έχει την ευκαιρία του να λάμψει, για όλους τους σωστούς λόγους: Ένα εξαιρετικό προϊόν στην πιθανότατα καλύτερη φάση της ιστορίας του, θα λάβει ακόμη περισσότερη προβολή. 

Ready-to-drink αλλά με αλλαγές

Οι experts από κάθε γωνιά του πλανήτη πιστεύουν πως η δημοφιλία των RTD ποτών θα συνεχιστεί, διατηρώντας την ανοδική πορεία των δύο τελευταίων ετών. Διόλου απίθανο όμως να δούμε κάποιες σημαντικές αλλαγές σε αυτά.

SMASH N'BUN BURGER ΚΟΛΩΝΑΚΙ 2

Όπως ας πούμε τη χρήση πιο premium συστατικών (άρα και αύξηση της τιμής) ή το bag-in-box format εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η εξοπλιστική αλυσίδα (και κατ' επέκταση η μεταφορά αλουμινίου για τις συσκευασίες).

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.