Μπίρα lager για υγιές έντερο προτείνει η επιστήμη

Μελέτη διαπίστωσε ότι η υγεία του εντέρου βελτιώνεται και ο κίνδυνος ασθενειών μειώνεται με την κατανάλωση μπίρας lager.

Δεν είναι λίγες οι μελέτες που έχουν κατά καιρούς κυκλοφορήσει σχετικά με τα θετικά στοιχεία που παρέχει η μπίρα lager στον οργανισμό. Μπορεί όταν μιλάμε για ευεργετικά στοιχεία σε αλκοόλ, το μυαλό των περισσότερων να πηγαίνει στο κρασί, όμως και η κατανάλωση μπίρας μπορεί όπως φαίνεται να είναι σημαντική για να τη υγεία της καρδιάς.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Agricultural and Food Chemistry της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας σημειώνει ότι συγκρίνοντας το μικροβίωμά τους πριν από τη δοκιμή, οι άνδρες που έπιναν καθημερινά μια μη αλκοολούχα ή μια αλκοολούχα μπύρα είχαν περισσότερα μικρόβια στο έντερο. Αυτό όμως δεν είναι ένα ανησυχητικό νέο. Τα μικρόβια αυτά είναι χρήσιμα επειδή μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων ασθενειών.

> Διάβασε ακόμη: Πίνοντας (καλή) μπίρα στην Αθήνα

Ο ανθρώπινος γαστρεντερικός σωλήνας αποτελείται από δισεκατομμύρια μικροοργανισμούς. Όταν υπάρχουν περισσότερα από αυτά τα βακτήρια, οι άνθρωποι έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν χρόνιες ασθένειες, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης.

Τι σχέση έχει η μπίρα με αυτό;

Η μπίρα Lager περιέχει πολυφαινόλες και μικροοργανισμούς από τη ζύμωσή της και επηρεάζουν την ποικιλία των μικροβίων στο ανθρώπινο έντερο. Μια μελέτη έδειξε ότι άνδρες και γυναίκες που έπιναν μη αλκοολούχα μπύρα lager για 30 ημέρες αύξησαν τον αριθμό και την ποικιλομορφία του μικροβιώματος του εντέρου τους.

Αλλά τι γίνεται με το αλκοόλ;

Άλλη μελέτη έδειξε ότι το βάρος, ο δείκτης μάζας σώματος, η υγεία της καρδιάς και ο μεταβολισμός των συμμετεχόντων δεν άλλαξαν. Αλλά μετά από 4 εβδομάδες, είχαν μεγαλύτερη βακτηριακή ποικιλομορφία στο μικροβίωμα του εντέρου τους και υψηλότερα επίπεδα αλκαλικής φωσφατάσης στα κόπρανα.

Διάβασε ακόμη: 7 μοντέρνοι διανεμητές μπίρας για το σπίτι

Με άλλα λόγια δηλαδή είχαν καλύτερη υγεία του εντέρου. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι ερευνητές είναι ότι η κατανάλωση ενός μπουκαλιού μπίρας, ανεξάρτητα από το αν περιέχει αλκοόλ ή όχι, μπορεί να είναι ευεργετική για το μικροβίωμα του εντέρου και την υγεία του εντέρου στους άνδρες. Δεδομένου, ότι το ασφαλέστερο επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ είναι η μηδενική κατανάλωση, η μη αλκοολούχα μπίρα μπορεί να είναι η πιο υγιεινή επιλογή. Ωστόσο και μια παγωμένη μπίρα κάθε τόσο δεν βλάπτει επίσης.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.