Κι αν αρκούν 5 cocktails για να γίνουν νοστιμότερες οι γιορτές;

Τα spirits και οι συνταγές που θα δώσουν άλλο ενδιαφέρον στις γιορτινές βραδιές.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 20 Δεκεμβρίου 2022

Και είμαστε πάλι εδώ. Σε εκείνη ακριβώς την περίοδο του χρόνου που έχουμε κάθε αφορμή να χαλαρώσουμε, να διασκεδάσουμε, να κάνουμε απολογισμούς και να σχεδιάσουμε το μέλλον. Κυρίως όμως, για να φτιάξουμε στιγμές με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Όπως συμβαίνει σε κάθε festive περίσταση, όπου υπάρχει γιορτή, υπάρχει ποτό και cocktails. 

Είτε μιλάμε για τα όρια ενός λαμπερού πάρτι ή μίας πιο "μαζεμένης" συγκέντρωσης με λίγους και καλούς, είτε μιλάμε για τη θαλπωρή της μπάρας ή του αγαπημένου σποτ στην πόλη, το γιορτινό πίνειν είναι πάντοτε εκεί. Συνήθως παίρνει τη μορφή του αγαπημένου σου cocktail ή εκείνου που ετοιμάζεται να γίνει τέτοιο. Δε θα μπορούσαμε να βρούμε ιδανικότερους σύμμαχους για την εν λόγω περίσταση, από κάποια ξεχωριστά spirits, που έχουν κάτι να πουν εκεί που πραγματικά μετράει: Στο ποτήρι μας. 

Δημιουργούμε με METAXA, Remy Martin VSOP, The Botanist, Mount Gay και Cointreau

Λίγα spirits είναι πιο επιδραστικά όσον αφορά τα ελληνικά του είδους από το METAXA - ειδικά η 12 Αστέρων εκδοχή του. Με κεχριμπαρένιο χρώμα, ανόθευτο χαρακτήρα και φινετσάτη γεύση, είναι το αποτέλεσμα του παντρέματος παλαιωμένων Μοσχάτων κρασιών με άλλα αποστάγματα. Κι αν και πρόκειται για ένα ποτό που 'στέκεται' μόνο του στο ποτήρι σου αλλά μπορεί πολύ εύκολα να σε ξαφνιάσει ευχάριστα, σχεδόν σε κάθε τύπο cocktail. 

Το όνομά Rémy Martin έχει ιδιαίτερο βάρος στον κόσμο του ποτού, καθώς το brand παράγει τα λεγόμενα Champagne Cognac (σ.σ. κονιάκ από τις περιοχές Grande και Petite Champagne της Γαλλίας) για σχεδόν τρεις αιώνες. Το Remy Martin VSOP διαθέτει ζωηρό χρυσαφί χρώμα, αρώματα που φλερτάρουν με τη βανίλια και τα καλοκαιρινά φρούτα, έχοντας παράλληλα  μεταξένια υφή και ισορροπημένο φινίρισμα.

Περνώντας στο Botanist, δεν μπορούμε παρά να ξεκινήσουμε με ένα θρύλο: Λένε, πως κατά την απόσταξή του δημιουργείται κάτι περισσότερο από ένα ποτό. Κι αυτό γιατί αποτελεί μία αναπαράσταση του τόπου του, του πολυθρύλητου Islay. Είναι ένας τρόπος επικοινωνίας για τους ανθρώπους του, ένα σημείο επαφής μεταξύ της γης και του πνεύματος. Ένα gin με λείο σαν σατέν σώμα, με ένα μπουκέτο φυτικής φρεσκάδας, αρκεύθου και εσπεριδοειδών να είναι το πρώτο πράγμα που φτάνει στη μύτη, προτού το διαδεχθούν οι γλυκές, πικάντικες και γήινες νότες της κασσίας και του κόλιανδρου.

Οι φίλοι του ρουμιού σίγουρα θα ενθουσιαστούν με το φρουτώδες και λουλουδάτο Mount Gay Eclipse. Με αρώματα μπανάνας, βερίκοκου, βανίλιας και αγιοκλήματος δημιουργεί μία ενδιαφέρουσα μύτη, που διαδέχονται γεύσεις από φρυγανισμένη βελανιδιά, ζουμερά φρούτα και απαλός καπνός - όλα παραμένουν και στο φινίρισμα.

Τέλος, απλά μία επίκληση στην αυθεντία. Πριν λίγο καιρό, ο Heritage Manager της οικογένειας Cointreau, Alfred Cointreau, μας εξηγούσε πως υπάρχουν περισσότερες από 350 επιλογές σε cocktails με το γνωστό ομώνυμο λικέρ από αλκοόλ, ζάχαρη και γλυκόπικρες φλούδες πορτοκαλιού από την Ισπανία, την Αφρική και τη νότια Αμερική - δηλαδή μία πρόταση σχεδόν για κάθε ημέρα του χρόνου.

Ας μιλήσουν τα cocktails λοιπόν.

METAXA Sour 

Κι αν αρκούν 5 cocktails για να γίνουν νοστιμότερες οι γιορτές;© Βασίλης Μαντάς

Τα sours δεν είναι ασφαλώς κάτι καινούριο στην ιστορία των cocktails. Σίγουρα όμως είναι άλλος ένας υπέροχος τρόπος για να απολαύσεις το πραγματικά ξεχωριστό METAXA 12 Stars. Το πετιμέζι λειτουργεί σαν ένα στοιχείο pairing με απόλυτη γευστική ταύτιση με το METAXA, υπενθυμίζοντας μεταξύ άλλων και το βασικό στοιχείο της μοναδικότητάς του: Το Μοσχάτο σταφύλι από τη Σάμο.

Υλικά

  • 5 cl METAXA 12 Stars
  • 2 cl χυμός lime
  • 0.5 cl σιρόπι πετιμέζι
  • 1 κ.γ. μαρέγκα

Εκτέλεση

  1. Όλα τα υλικά μπαίνουν στο σέικερ μαζί με πάγο.
  2. Ανακινείς καλά και σουρώνεις σε low ball ποτήρι με πάγο.
  3. Γαρνίρεις με μία ροδέλα αφυδατωμένου λεμονιού.

Remy Martin Julep

Cocktail με Remy Martin© Βασίλης Μαντάς

Τα julep cocktails είναι τα τελευταία 200 χρόνια ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσεις παλαιωμένα αποστάγματα. Ο μπαχαρένιος χαρακτήρας του κόλιανδρου και του γλυκού πιπεριού "δένουν" αρμονικά με τα αρώματα του Remy Martin και δημιουργούν ένα  julep γεμάτο στυλ. 

Υλικά

  • 5 cl Remy Martin VSOP
  • 1 cl σιρόπι κόλιανδρου και κόκκινης πιπεριάς
  • 12 φύλλα μέντας
  • 2 σταγόνες Αngostura bitters  

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μεταλλικό julep cup, βάζεις πάγο.
  2. Στη συνέχεια, "χτίζεις" το ποτό προσθέτοντας διαδοχικά τα υλικά. 
  3. Γαρνίρεις με αφυδατωμένο αχλάδι, φύλλα μέντας και κόκκους κόκκινου πιπεριού.

White Botanist Lady

Cocktail με The Botanist Gin© Βασίλης Μαντάς

Μία παραλλαγή του κλασικού White Lady, με τα μοναδικά γλυκά αρώματα του gin The Botanist να "πατούν" στην πλούσια υφή που χαρίζει η χρήση της ελβετικής μαρέγκας. Ένα cocktail για τους λάτρεις των ξινών cocktails αλλά και των πλούσιων αρωμάτων. 

Υλικά

  • 4 cl The Botanist gin
  • 3 cl Cointreau
  • 3 cl χυμός lime
  • 1 κ.γ. μαρέγκα

Εκτέλεση

  1. Όλα τα υλικά μπαίνουν στο σέικερ μαζί με πάγο.
  2. Ανακινείς καλά και σουρώνεις σε παγωμένο ποτήρι Martini.
  3. Γαρνίρεις με σταγόνες από λάδι μέντας. 

Μount Gay Punch

Cocktail με Mount Gay© Βασίλης Μαντάς

Ένα... αιρετικό ποτό, εμπνευσμένο από το όνομα της γαλέρας του διαβόητου καπετάνιου Francis Drake, που ήταν γνωστός για την αγάπη του για το ρούμι. Ο ζυμωμένος χυμός σταφυλιού και οι ήπιες οξύτητες του φρέσκο lime συνδυάζονται με τις πικάντικες νότες του παλαιωμένου πορτογαλικού κρασιού, το οποίο με τη σειρά του δένει αρμονικά με τα αρώματα αχλαδιού, γλυκών μπαχαρικών και καπνισμένων εσπεριδοειδών του παλαιωμένου κουβανέζικου ρουμιού.  

Υλικά

  • 4cl ρούμι Mount Gay Eclipse 
  • 2cl κρασί Madeira
  • 1cl χυμός lime
  • 2cl σιρόπι από χυμό σταφυλιών σε ζύμωση

Εκτέλεση

  1. Όλα τα υλικά μπαίνουν σε mixing glass.
  2. Προσθέτεις πάγο και αναδεύεις. 
  3. Σουρώνεις σε low ball ποτήρι με πάγο.
  4. Γαρνίρεις με φλούδα πορτοκαλιού.

Cointreau Peanut Fizz

Cocktail με Cointreau© Βασίλης Μαντάς

Ένα twist του δροσιστικού Cointreau Fizz, με αρώματα  φυστικοβούτυρο και ιβίσκου, σε ένα πάντρεμα που γεμίζει το στόμα με φυσαλίδες. Ίσως ο πιο δημιουργικός τρόπος για να μπει το φυστικοβούτυρο στο χώρο των long drink cocktails.

Υλικά

  • 5 cl Cointreau με έγχυση φυστικοβούτυρου
  • 2 cl χυμός lime 
  • Σόδα κόκκινων φρούτων και τσαγιού

Εκτέλεση

  1. Σε ένα παγωμένο tulip glass, βάζεις τα δύο πρώτα υλικά.
  2. Προσθέτεις πάγο.
  3. Απογεμίζεις με τη σόδα.
  4. Γαρνίρεις με βρώσιμο λουλούδι και φλούδα πορτοκαλιού.

 

 


* Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία το Bar Julep (Βουκουρεστίου 3, Αθήνα) και τους bartenders Άρη Χατζηαντωνίου και Φώτη Τσίκα για τη συνεργασία, τις συνταγές και τις πληροφορίες. 

AΠΟΛΑΥΣΤΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr