Το μέλλον του ποτού είναι τύποι όπως ο Alfred Cointreau

Ο Heritage Manager της οικογένειας Cointreau εξηγεί στο Esquire πώς μπορείς να κάνεις τη διαφορά στο spirits industry χωρίς να ξεχνάς τις ρίζες σου.

Ο επίσημος τίτλος του είναι Heritage Manager του Cointreau. Ανήκει στην 6η γενιά της γνωστής οικογένειας από την Ανζέ της Γαλλίας και ουσιαστικά αποτελεί τον άνθρωπο που κουβάλα την κληρονομιά του πιο δημοφιλούς λικέρ πορτοκαλιού του κόσμου. Ο Alfred Cointreau μίλησε στο Esquire για το πώς είναι να ζεις εκ των έσω το πιο δύσκολο κομμάτι της βιομηχανίας των spirits, το βάρος της οικογενειακής παράδοσης, τη σχέση του με την Ελλάδα αλλά και το τι κάνει τελικά ένα σπουδαίο ποτό.

Πώς μεταφράζεται η κληρονομιά του Cointreau, που πλέον κουβαλάς στους ώμους σου;

Είναι ένα βαρύ φορτίο που όμως έχω μάθει να το διαχειρίζομαι, αντιμετωπίζοντας οποιαδήποτε πρόκληση παρουσιάζεται. Ξέρεις, πήρα αρκετά από στοιχεία από τη γιαγιά μου που παρεμπιπτόντως είχε τρομερές ικανότητες στο να φτιάχνει cocktails και από τον παππού μου, που ήταν καταπληκτικός storyteller. Αυτές οι ιδιότητες είναι ιδιαιτέρως χρήσιμες στη δουλειά μου πλέον. Πέρα από αυτά, έχουμε βρει μαζί με τους συνεργάτες μου τους τρόπους ώστε να μπορούμε να στεκόμαστε σε μία τόσο απαιτητική βιομηχανία και παράλληλα να παραμένουμε ταπεινοί. Πάντως, το γεγονός πως δουλεύω με τα ξαδέρφια μου, τον αδερφό και την αδερφή μου μοιράζει κατά κάποιο τρόπο το βάρος. Επίσης το ότι περνάμε πολύ χρόνο με γονείς και θείους, ενισχύει ακόμη περισσότερο τους δεσμούς μας, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στο κομμάτι της δουλειάς. 

Το μέλλον του ποτού είναι τύποι όπως ο Alfred Cointreau

Τι έμαθες από την πρώτη στιγμή που μπήκες στη δουλειά; 

Αυτό συνέβη πριν από περίπου 9 χρόνια. Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να ξέρεις είναι πως χρειάζεται πάθος για το οτιδήποτε και σεβασμός απέναντι στο προϊόν που υπηρετείς. Για μένα ήταν περισσότερο προνόμιο παρά υποχρέωση το να δουλέψω για το brand. Το spirits industry σχετίζεται περισσότερο από το κάθε τι άλλο με το να μοιράζεσαι σωστά το πάθος και τις εμπειρίες σου, με τρόπο που θα εκτιμηθούν πραγματικά. Με τον ίδιο τρόπο μπορείς να εκτιμήσεις με τη σειρά σου τις εμπειρίες και το πάθος των άλλων.  

Τι κρατάς από τους προγόνους σου; 

Πέρα από τα προαναφερθέντα, έμαθα να είμαι ταπεινός και να σέβομαι τον καθένα και την ιστορία που κουβαλά. Επίσης, κάτι που έχει αποδειχθεί ιδιαιτέρως χρήσιμο είναι να μην χρησιμοποιώ το όνομά μου για οτιδήποτε αλλά να κάνω τα πράγματα όπως θα τα έκανε ο καθένας.

Το Cointreau είναι από τα λίγα εναπομείναντα οικογενειακά maisons στο χώρο του ποτού παγκοσμίως. Ποια είναι τα στοιχεία που το κάνουν να ξεχωρίζει από αυτή την άποψη; 

Για την ακρίβεια υπάρχει η συνεργασία με μία ακόμη σπουδαία οικογένεια, αυτή της Rémy Martin. Από το 1990 συνυπάρχουμε ως Rémy Cointreau και μεγαλώνουμε μαζί. Θα μπορούσαμε να έχουμε συνεργαστεί με κάποια άλλη εταιρεία αλλά αυτό μπορεί να είχε αντίκτυπο στο ίδιο το Cointreau. Για παράδειγμα, ο πατέρας μου πάντοτε ήταν της άποψης ότι θα πρέπει να κρατήσουμε την ίδια συνταγή και να μην αλλάξουμε ποτέ κάτι σε αυτήν. Είχε δίκιο και αυτό κάναμε, κυρίως γιατί βασιζόμαστε σε σχέσεις ειλικρίνειας με όλους τους συνεργάτες μας. Δεν ξέρω κατά θα ήταν πόσο εφικτό κάτι τέτοιο σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση. Οι φιλοσοφίες μας ταιριάζουν απόλυτα και αυτό αποτυπώνεται πλήρως στο αποτέλεσμα της δουλειάς μας. Το σημαντικό είναι να μην ξεχνάς τις ρίζες σου και από πού ξεκίνησες αλλά να ξέρεις πού θέλεις να φτάσεις και με ποιον τρόπο. 

Για ποιο πράγμα νιώθεις μεγαλύτερο άγχος; 

Ίσως για το γεγονός πως είμαι ο μοναδικός άνθρωπος της γενιάς μου που ξέρει την αυθεντική συνταγή του Cointreau. Ούτε η γυναίκα μου, ούτε η μητέρα μου τη γνωρίζουν. Η συνταγή δημιουργήθηκε από τον προ-προπάππου μου στα τέλη του 19ου αιώνα και πια βρισκόμαστε στην έκτη γενιά της οικογένειας -και της επιχείρησης. Είναι υποχρέωσή μου να διατηρήσω στο ακέραιο κάποιες από τις απαρχές του ποτού: Να διασφαλίσω ότι η συνταγή θα διατηρηθεί ακέραια και θα περάσει στην επόμενη γενιά, ότι θα χρησιμοποιούμε πάντοτε τα πιο αγνά και σωστά υλικά ακριβώς με τον τρόπο που πρέπει και πώς οι αξίες του Cointreau θα φτάνουν με τον κατάλληλο τρόπο, στους κατάλληλους ανθρώπους.

ΑΛΦΡΕΝΤ ΚΟΥΑΝΤΡΟ 3

Πότε σου κληροδοτήθηκε η συνταγή του Cointreau και πώς ένιωσες;

Θυμάμαι ακόμη τη στιγμή. Ήταν μία όμορφη ανοιξιάτικη ημέρα πριν από 9 χρόνια. Αυτό έγινε γιατί κάθε μέλος της οικογένειας πρέπει να έχει μπει ήδη στη δουλειά και να κατανοήσει πλήρως τι συμβαίνει, πριν μάθει τη συνταγή. Ήμουν με τον παππού μου. Μου είπε χαρακτηριστικά: "Alfred, ήρθε η ώρα να μάθεις τη συνταγή". Ήμουν τρομερά ενθουσιασμένος και ένιωσα ότι είναι η στιγμή που εισέρχομαι στη σφαίρα κάτι πραγματικά σπουδαίου. Ξεκίνησε να μου εξηγεί τις αναλογίες του ποτού, του αλκοόλ, της ζάχαρης και του πορτοκαλιού. Στο τέλος, τον ρώτησα: "Αυτό είναι μόνο;" και εκείνος αποκρίθηκε "Τι περισσότερο περίμενες;". Ξέρεις, είχα φανταστεί πολλά περισσότερα και ίσως απογοητεύτηκα λιγάκι εκείνη τη στιγμή. Τελικά όμως αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας, ότι δεν υπάρχουν χημικές διαδικασίες και άλλου είδους επεξεργασίες που θα αλλοίωναν τον φυσικό χαρακτήρα του ποτού. "Το μόνο μυστικό είναι τα 4 υλικά, οι σωστές αναλογίες και η ορθή χρήση" συμπλήρωσε. Ακόμη και σήμερα πάντως, η μητέρα μου με πιέζει να τις αποκαλύψω τη συνταγή και το πιο κρυφό υλικό αυτής (γέλια). 

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχεις μπροστά σου;

Η πραγματική πρόκληση είναι να βρεις τα 4 αυτά υλικά στην καλύτερη εκδοχή τους και να διασφαλίσεις ότι θα τα βρίσκεις έτσι και στο μέλλον. Ξέρεις, τα τρία πρώτα υλικά υπάρχουν στη Γαλλία αλλά οι γλυκόπικρες φλούδες πορτοκαλιού έρχονται από την Ισπανία, την Αφρική και τη νότια Αμερική. Αυτό έχει πολλές δυσκολίες, λόγω και κλιματικής αλλαγής, και δεν είναι εύκολο να διασφαλιστεί η ίδια ακριβώς ποιότητα κάθε φορά. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alfred Cointreau (@alfredcointreau) on

Πώς διαχειρίζεσαι την επιτυχία, την πίεση και την αποτυχία; 

Περισσότερο από τη διαχείριση της επιτυχίας φροντίζω να έρθει αυτή έπειτα από τις σωστές ενέργειες και προγραμματισμό. Έπειτα, θέτω νέους στόχους ώστε να μην επαναπαυτώ και κυνηγάω το αμέσως καλύτερο αποτέλεσμα. Με τον ίδιο τρόπο διαχειρίζομαι και την πίεση, όχι τόσο για μένα αλλά για τα άτομα με τα οποία συνεργάζομαι. Δεν χρειάζεται να πιέσεις κάποιον, αρκεί να του δώσεις σαφείς κατευθύνσεις, να του εξηγήσεις τι ακριβώς περιμένεις από αυτόν και όταν αυτά γίνουν με το σωστό τρόπο, τότε τα πράγματα παίρνουν από μόνα το δρόμο τους, ο οποίος δεν οδηγεί ποτέ στην αποτυχία. Δεν υπάρχει αυτή η επιλογή για μένα. Μία από τις βασικές αρχές της ζωής μου είναι να προετοιμάζομαι σωστά ώστε να μην βρεθώ ποτέ μπροστά σε οποιουδήποτε είδους αποτυχία ή καταστροφή. 

Έχεις παρατηρήσει αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο πίνει πλέον ο κόσμος;

Κάποια πράγματα παραμένουν κλασικά, ότι και να γίνει. Και αυτό είναι καλό, γιατί ακόμη και σε έναν τόσο διασκεδαστικό και μεταβαλλόμενο κόσμο όπως αυτός των spirits χρειάζονται κάποιες σταθερές. Βέβαια, υπάρχουν κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις που έχουν τις ρίζες τους στις τάσεις ή ακόμη και στο marketing κάποιων brands τα τελευταία χρόνια. Πάντως χαίρομαι, γιατί βλέπω τα πραγματικά ποιοτικά ποτά να εκτιμούνται με διαφορετικό τρόπο σε κάθε γωνιά του κόσμου. Το αποτέλεσμα όμως παραμένει πάντα το ίδιο. 

Ποια είναι η αγαπημένη σου χρήση για το Cointreau; 

Μου αρέσει πάρα πολύ να το χρησιμοποιώ στο μαγείρεμα: σε dressings για σαλάτες ή ακόμη και να το βάζω straight σε αυτές. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε πιάτα όπως η πάπια με πορτοκάλι ή ακόμη και σε σουφλέ και κρέπες. Επίσης, είναι ένα άψογο συνοδευτικό για τη σοκολάτα. 

ΑΛΦΡΕΝΤ ΚΟΥΑΝΤΡΟ 2

Τι λατρεύεις περισσότερο στη σχέση σου με την Ελλάδα; 

Ξέρεις, η γυναίκα μου ζούσε τρία χρόνια εδώ και μάλιστα πήγαμε το γαμήλιο ταξίδι μας στη Νάξο, όπου ανακαλύψαμε πολλά ωραία πράγματα, τριγυρνώντας όλη μέρα με ένα σκούτερ. Έπειτα, υπάρχει η Αθήνα, που έχω επισκεφθεί πολλές φορές. Είναι μία πόλη πολύ υπερήφανη για τις ρίζες της και αυτό δεν συναντάται εύκολα σε άλλα μέρη του κόσμου. Η φιλοσοφία του κέντρου της Αθήνας και η ατμόσφαιρά του, πάντοτε με γοητεύουν. Επίσης πολλά από τα τοπικά προϊόντα θα μπορούσαν να θεωρηθούν ακόμη και εξωτικά για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, με τρομερά υψηλά ποιοτικά πρότυπα. Υπάρχουν ακόμη πολλά σπουδαία ελληνικά προϊόντα του χώρου μας, όπως το Metaxa

Ποιο είναι το τέλειο cocktail με Cointreau; 

Εξαρτάται. Υπάρχουν περισσότερες από 350 επιλογές που μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Cointreau, οπότε θα αρκεστώ να σου πω ότι υπάρχει ένα τέλειο ποτό για σχεδόν κάθε ημέρα του χρόνου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.