Oktoberfest δεν είχαμε και στο χωριό μας

Η original βαυαρική γιορτή μπύρας που έφτασε και στην Αθήνα, έχει τη δική της ιστορία.

Την προηγούμενη εβδομάδα (05-08/10), γιορτάσαμε το Oktoberfest και στην Αθήνα, στο Παλιό Αμαξοστάσιο του ΟΣΥ. Πλήθος κόσμου έσπευσε να διασκεδάσει, να φάει και να πιει αμέτρητα λίτρα μπύρας, γιορτάζοντας στο γνωστό, πατροπαράδοτο βαυαρικό στυλ. Είχαμε και στο χωριό μας μέχρι πρότινος; "Όχι" θα πεις, δίκιο θα έχεις, αλλά γιατί να μην αποκτήσουμε αφού μας αρέσει η μπύρα; Με αφορμή έναν γάμο σαν σήμερα το 1810 ξεκίνησε, μας αρέσει, μας ταιριάζει και είναι ευκαιρία να το γνωρίσουμε καλύτερα. Αν συμφωνείς, συνέχισε να διαβάζεις.

Τι είναι το Oktoberfest

Το γερμανικό φεστιβάλ είναι πλέον ένα παγκόσμιο φαινόμενο που γιορτάζει τη βαυαρική κουλτούρα και τις μπύρες που ρέουν. Αποτελεί ένα κομμάτι του γερμανικού πολιτισμού και το κύριο φεστιβάλ διεξάγεται στο Μόναχο, όμως πλέον έχει εξελιχθεί και εκτείνεται πέρα από τα όρια της χώρας, καθώς συναντάμε αντίστοιχα φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο. Διαρκεί αρκετές ημέρες και τελειώνει την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου, ως είθισται. 

Το Oktoberfest συνδέεται συχνά με τη μπύρα, αλλά οι παραδόσεις του φεστιβάλ περιλαμβάνουν πολλές πτυχές ακόμη. Πέρα από την άφθονη -κυρίως βαυαρική- μπύρα, παρέχονται ποτά, ενώ παίζει επίσης παραδοσιακή βαυαρική μουσική. Τέλος, μπορεί να πετύχετε ανθρώπους με παραδοσιακή βαυαρική ενδυμασία, ντίρντλ και λεντερχόζεν.

Πώς ξεκίνησε

Πριν περίπου 200 χρόνια, ο Andreas Michael Dall'Armi, μέλος της Βαυαρικής Εθνοφρουράς, είχε την ιδέα να γιορτάσει έναν γάμο λίγο διαφορετικά για αλλαγή. Ο πρίγκιπας αντιβασιλέας Λουδοβίκος της Βαυαρίας, ο μετέπειτα βασιλιάς Λουδοβίκος Α', και η πριγκίπισσα Τερέζα της Σαξονίας-Χίλντμπουργκχάουζεν επρόκειτο να τιμηθούν με μια τεράστια ιπποδρομία. Ο χρηματοδότης και ταγματάρχης του ιππικού μοιράστηκε την ιδέα του με τον βασιλιά Μαξ Α΄ Ιωσήφ της Βαυαρίας, ο οποίος εντυπωσιάστηκε από την πρώτη στιγμή.

Το ζευγάρι παντρεύτηκε στις 12 Οκτωβρίου 1810 με τις εορταστικές εκδηλώσεις να πραγματοποιούνται στις 17 Οκτωβρίου στους χώρους του Theresienwiese, που αργότερα θα έπαιρνε το όνομα της νύφης, και θα περιελάμβανε ακριβώς την ιπποδρομία που προτάθηκε. Και παρόλο που τότε δεν υπήρχαν σκηνές με μπύρες, σηματοδότησε τη γέννηση του Oktoberfest. Το 1824, η πόλη του Μονάχου απένειμε στον Andreas Michael Dall'Armi το πρώτο χρυσό μετάλλιο πολιτών για την "εφεύρεση" του Oktoberfest. Είναι θαμμένος στο νεκροταφείο Alter Südfriedhof και ένας δρόμος έχει πάρει το όνομά του στη γειτονιά Neuhausen-Nymphenburg.

Το Oktoberfest σήμερα

Σήμερα, το Oktoberfest είναι η μεγαλύτερη λαϊκή γιορτή στον κόσμο και προσελκύει περίπου έξι εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως. Κάθε χρόνο, συνεχίζει να σπάει νέα ρεκόρ, από την ποσότητα της μπύρας που καταναλώνεται μέχρι την ποσότητα του κοτόπουλου που καταβροχθίζεται. Το 2005, καθιερώθηκε το "ήσυχο Oktoberfest" για να γίνει το μεγαλύτερο λαϊκό φεστιβάλ του κόσμου πιο ελκυστικό για τις οικογένειες. Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων επιτρέπεται να παίζουν μουσική για πάρτι μόνο μετά τις 6 μ.μ. και μπορούν να παίζουν μόνο μουσική βαυαρικής μπάντας πνευστών πριν από αυτή την ώρα.

Η ιστορία του Oktoberfest συνεχίζει επίσης να αναγεννάται με τους πιο υπέροχους τρόπους. Το 2010, με αφορμή την 200ή επέτειο, εκτός από το "κανονικό" Oktoberfest, πραγματοποιήθηκε ένα ιστορικό φεστιβάλ στο νότιο τμήμα του Theresienwiese, το οποίο επρόκειτο να υπενθυμίσει στους επισκέπτες του φεστιβάλ την ιστορία. Εκτός από ένα πρόγραμμα φιλικό προς την οικογένεια, προσφερόταν πλήθος πολιτιστικών δραστηριοτήτων και ιπποδρομίες, από τις οποίες προήλθε το φεστιβάλ.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.