Πόσο νερό μπορείς να βάλεις στο ουίσκι χωρίς να το καταστρέψεις

Το θέμα είναι να μην αλλοιωθεί η γεύση του.

Αν πίνεις ουίσκι και προσθέτεις νερό σε αυτό, ξέρεις άραγε ποια είναι η σωστή ποσότητα ούτως ώστε να μην καταστρέψεις τη γεύση του; Μερικές σταγόνες νερού λένε πως μπορούν να "ανοίξουν τον ουρανίσκο σου", βελτιώνοντας ή αλλάζοντας ελαφρώς τη γεύση του. Η τεχνική αυτή ωστόσο, που χρησιμοποιείται συχνά στον κόσμο του single malt Scotch, δεν αναφερέται σε μία ξεκάθαρη ποσότητα νερού. Και για αυτόν ακριβώς τον λόγο, η επιστήμη υπάρχει για να μας δώσει την απάντηση.

Συγκεκριμένα, μία μελέτη του Washington State University αποκάλυψε το μεγάλο μυστικό για να έχεις μία γευστική και ποιοτική εμπειρία με το ουίσκι σου. Αρκεί φυσικά, να ακολουθήσεις τον παρακάτω κανόνα. Οι ερευνητές λοιπόν, υποστηρίζουν πως το ουίσκι μπορεί να αραιώνεται μέχρι 20%. Με λίγα λόγια, αν ρίξεις ουίσκι single malt σε ένα ποτήρι 60 ml και θέλεις να προσθέσεις λίγο νερό, μην ρίξεις πάνω από 12 ml (που ισούται με το 20%). 

Η μαγεία λοιπόν φαίνεται πως βρίσκεται στο ποσοστό αυτό του 20%, το οποίο όπως δεν αλλοιώνει τη γεύση. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Thomas Collins, επίκουρο καθηγητή στο Washington State University και επικεφαλή συγγραφέα της μελέτης, η προσθήκη μεγαλύτερης ποσότητας από αυτή ομογενοποιεί το ουίσκι και κάνει τα πάντα να μυρίζουν και να γεύονται το ίδιο. Τι έκαναν όμως οι ερευνητές για να καταλήξουν στο παραπάνω συμπέρασμα; Aνέλυσαν τις πτητικές ενώσεις είκοσι πέντε διαφορετικών ουίσκι, όπως bourbon, σίκαλη, σκωτσέζικο και ιρλανδικό, και μία ομάδα αισθητήρων ανέλυσε απλώς έξι δείγματα ούτως ώστε να βρει τη σωστή ποσότητα νερού. Και τη βρήκε. 

Αν λοιπόν θέλεις να προσθέτεις στο ουίσκι σου νερό, να ξέρεις πως αρκούν λίγες μονάχα σταγόνες για να ξεκλειδώσεις νέες γεύσεις, χωρίς φυσικά να αραιώνεται πλήρως το ποτό σου. Βέβαια, αυτό μπορείς να το πετύχεις και με λίγο πάγο, ο οποίος μάλιστα επιβραδύνει την αραίωση του ποτού, αλλά αυτό είναι μία άλλη κουβέντα. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Το μπλε πάρτι της χρονιάς από τo BOMBAY SAPPHIRE και τη Βάσια Κωσταρά

Με θέμα Step Into The Blue, ως μέρος της νέας παγκόσμιας καμπάνιας του BOMBAY SAPPHIRE gin, το viral πάρτι που έγινε στον εμβληματικό Φάρο του Σταύρος Νιάρχος εγκαινίασε την εορταστική σεζόν με τον πιο φαντασμαγορικό τρόπο!

Η μαγεία του Glenfiddich στο Esquire Townhouse Athens 2025

Στο Esquire Townhouse Athens 2025, το Glenfiddich 16YO παρουσίασε έναν κόσμο γεύσης και αισθητικής, εμπνευσμένο από τη συνεργασία με την Aston Martin F1® Team, σε μια βραδιά υψηλής ποιότητας και στυλ.

Από το Κεντάκι στον κόσμο: Το bourbon που έγινε σύμβολο εθνικής κληρονομιάς

Από τα βαρέλια του Κεντάκι έως τα μπαρ του κόσμου, το bourbon της Jim Beam αποδεικνύει πως η αυθεντικότητα και ο χρόνος παραμένουν οι πιο δυνατές αξίες κάθε παράδοσης.

Το κορυφαίο μπαρ του κόσμου αποκτά μικρό αδερφό

To νόστιμο ιταλικό ταξίδι του Lorenzo Antinori στην Ασία συνεχίζεται στην Κίνα, με το Bar Leone Shanghai.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

St-Germain: Mixability à la française

Με ντελικάτο άρωµα φρέσκων λουλουδιών και την κοµψότητα της παριζιάνικης φινέτσας, το διάσηµο λικέρ St-Germain αποτελεί τον κρυφό άσο του mixability. Απογειώνει από ένα απλό spritz µέχρι τις πιο δηµιουργικές συνθέσεις, αποδεικνύοντας πως η γεύση της άνοιξης δεν έχει, τελικά, εποχή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

15 χρόνια Athens Bar Show: Τι ξεχωρίσαμε στη μεγάλη γιορτή των spirits;

Από το Μεξικό και την Patrón μέχρι το γαλλικό St- Germain και το ιρλανδέζικο ουίσκι Teeling, ανακαλύψτε τις γεύσεις και τα brands που έκλεψαν τις εντυπώσεις