Όταν η πρώτη μπύρα μπήκε σε κουτάκι

89 χρόνια πριν, στις 24 Ιανουαρίου του 1935, η μπύρα μπήκε σε "καλούπια".

Γράφει: Γιάννης Σπανός 24 Ιανουαρίου 2024

Ιστορική μέρα η σημερινή, τουλάχιστον για όσους πίνουμε μπύρα αφού σαν σήμερα, 89 χρόνια πριν, στις 24 Ιανουαρίου δηλαδή του 1935, η πρώτη μπύρα μπήκε σε κουτάκι. 

Όχι και τόσο παλιά, ε; Σε συνεργασία με την American Can Company, η Gottfried Krueger Brewing Company παρέδωσε τότε 2.000 κουτιά της Krueger's Finest Beer και της Krueger's Cream Ale στους καταναλωτές της Krueger στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια. Το 91% αυτών λοιπόν, ενέκρινε αυτού του είδους τη συσκευασία μπύρας δίνοντας το έναυσμα στην Krueger για περαιτέρω παραγωγή.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Krueger έγινε η πρώτη ζυθοποιία που πούλησε μπύρα σε κουτάκι ενώ νωρίτερα, είχε προσπαθήσει και η American Can Company. Για την αποτυχία της, αξίζει να αναφερθεί πως μπορεί να ευθύνεται η ποτοαπαγόρευση ή απλώς το γεγονός ότι το κουτί της μπύρας δεν ήταν αυτό που θα έπρεπε. 

Όπως λοιπόν εύκολα μπορεί να καταλάβει ή να φανταστεί κανείς, η ανταπόκριση που έδειξαν στα κουτάκια μπύρας οι καταναλωτές ήταν συντριπτική. Μέσα σε τρεις μήνες, πάνω από το 80% των διανομέων διακινούσαν τη μπύρα Krueger's με την εταιρεία να "κατασπαράζει" 3 μεγάλες εταιρείες, την Anheuser-Busch, την Pabst και τη Schlitz. Φυσικά, οι ανταγωνιστές ακολούθησαν το παράδειγμα της Krueger και έτσι μέχρι το τέλος του 1935, είχαν παραχθεί και πωληθεί πάνω από 200 εκατομμύρια κουτιά. 

Την εξέλιξη έκτοτε, τη γνωρίζουμε όλοι. Κι αν δεν τη γνωρίζουμε, τη βλέπουμε σίγουρα καθημερινά στα περίπτερα. Σήμερα, η κονσερβοποιημένη μπύρα αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ της βιομηχανίας μπύρας των ΗΠΑ, έχοντας αξία 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Και γιατί τόση αγάπη για τα κουτιά; Αυτά είναι που εγγυώνται την καθαρότητα και τη γεύση της μπύρας, αποτρέποντας τη φθορά από το φως και την οξείδωση. Κάτι ήξερε λοιπόν η Krueger το μακρινό 1935. 

Μήπως απόψε να πιούμε στην υγειά της; 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Το μπλε πάρτι της χρονιάς από τo BOMBAY SAPPHIRE και τη Βάσια Κωσταρά

Με θέμα Step Into The Blue, ως μέρος της νέας παγκόσμιας καμπάνιας του BOMBAY SAPPHIRE gin, το viral πάρτι που έγινε στον εμβληματικό Φάρο του Σταύρος Νιάρχος εγκαινίασε την εορταστική σεζόν με τον πιο φαντασμαγορικό τρόπο!

Η μαγεία του Glenfiddich στο Esquire Townhouse Athens 2025

Στο Esquire Townhouse Athens 2025, το Glenfiddich 16YO παρουσίασε έναν κόσμο γεύσης και αισθητικής, εμπνευσμένο από τη συνεργασία με την Aston Martin F1® Team, σε μια βραδιά υψηλής ποιότητας και στυλ.

Από το Κεντάκι στον κόσμο: Το bourbon που έγινε σύμβολο εθνικής κληρονομιάς

Από τα βαρέλια του Κεντάκι έως τα μπαρ του κόσμου, το bourbon της Jim Beam αποδεικνύει πως η αυθεντικότητα και ο χρόνος παραμένουν οι πιο δυνατές αξίες κάθε παράδοσης.

Το κορυφαίο μπαρ του κόσμου αποκτά μικρό αδερφό

To νόστιμο ιταλικό ταξίδι του Lorenzo Antinori στην Ασία συνεχίζεται στην Κίνα, με το Bar Leone Shanghai.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

St-Germain: Mixability à la française

Με ντελικάτο άρωµα φρέσκων λουλουδιών και την κοµψότητα της παριζιάνικης φινέτσας, το διάσηµο λικέρ St-Germain αποτελεί τον κρυφό άσο του mixability. Απογειώνει από ένα απλό spritz µέχρι τις πιο δηµιουργικές συνθέσεις, αποδεικνύοντας πως η γεύση της άνοιξης δεν έχει, τελικά, εποχή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

15 χρόνια Athens Bar Show: Τι ξεχωρίσαμε στη μεγάλη γιορτή των spirits;

Από το Μεξικό και την Patrón μέχρι το γαλλικό St- Germain και το ιρλανδέζικο ουίσκι Teeling, ανακαλύψτε τις γεύσεις και τα brands που έκλεψαν τις εντυπώσεις