
Όταν η πρώτη μπύρα μπήκε σε κουτάκι
89 χρόνια πριν, στις 24 Ιανουαρίου του 1935, η μπύρα μπήκε σε "καλούπια".
Ιστορική μέρα η σημερινή, τουλάχιστον για όσους πίνουμε μπύρα αφού σαν σήμερα, 89 χρόνια πριν, στις 24 Ιανουαρίου δηλαδή του 1935, η πρώτη μπύρα μπήκε σε κουτάκι.
Όχι και τόσο παλιά, ε; Σε συνεργασία με την American Can Company, η Gottfried Krueger Brewing Company παρέδωσε τότε 2.000 κουτιά της Krueger's Finest Beer και της Krueger's Cream Ale στους καταναλωτές της Krueger στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια. Το 91% αυτών λοιπόν, ενέκρινε αυτού του είδους τη συσκευασία μπύρας δίνοντας το έναυσμα στην Krueger για περαιτέρω παραγωγή.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Krueger έγινε η πρώτη ζυθοποιία που πούλησε μπύρα σε κουτάκι ενώ νωρίτερα, είχε προσπαθήσει και η American Can Company. Για την αποτυχία της, αξίζει να αναφερθεί πως μπορεί να ευθύνεται η ποτοαπαγόρευση ή απλώς το γεγονός ότι το κουτί της μπύρας δεν ήταν αυτό που θα έπρεπε.
Όπως λοιπόν εύκολα μπορεί να καταλάβει ή να φανταστεί κανείς, η ανταπόκριση που έδειξαν στα κουτάκια μπύρας οι καταναλωτές ήταν συντριπτική. Μέσα σε τρεις μήνες, πάνω από το 80% των διανομέων διακινούσαν τη μπύρα Krueger's με την εταιρεία να "κατασπαράζει" 3 μεγάλες εταιρείες, την Anheuser-Busch, την Pabst και τη Schlitz. Φυσικά, οι ανταγωνιστές ακολούθησαν το παράδειγμα της Krueger και έτσι μέχρι το τέλος του 1935, είχαν παραχθεί και πωληθεί πάνω από 200 εκατομμύρια κουτιά.
Την εξέλιξη έκτοτε, τη γνωρίζουμε όλοι. Κι αν δεν τη γνωρίζουμε, τη βλέπουμε σίγουρα καθημερινά στα περίπτερα. Σήμερα, η κονσερβοποιημένη μπύρα αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ της βιομηχανίας μπύρας των ΗΠΑ, έχοντας αξία 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Και γιατί τόση αγάπη για τα κουτιά; Αυτά είναι που εγγυώνται την καθαρότητα και τη γεύση της μπύρας, αποτρέποντας τη φθορά από το φως και την οξείδωση. Κάτι ήξερε λοιπόν η Krueger το μακρινό 1935.
Μήπως απόψε να πιούμε στην υγειά της;
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, επιστρέφει στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου
Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, στρέφει και φέτος τα βλέμματα του παγκόσμιου οινικού στερεώματος στη Σαντορίνη.
Γιατί υπάρχει η τρύπα στα κουτάκια των αναψυκτικών –Όχι, δεν είναι για το καλαμάκι
Όχι, η τρύπα στη γλωττίδα του κουτιού δεν είναι για να κρατάει το καλαμάκι. Η ιστορία της ξεκινά από ένα πικνίκ το 1962 και κρύβει ευρηματικότητα, εργονομία και… περιβαλλοντικά οφέλη.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΤο Ideal είναι το πιο χοτ μπαρ της Αθήνας αυτή τη στιγμή
Οι λόγοι που καθιστούν το φρέσκο μπαρ των Εξαρχείων ό,τι πιο δημοφιλές παίζει τώρα στην αθηναϊκή σκηνή.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΌλα τα φώτα στο Bar Leone
Στο Χονγκ Κονγκ ίσως βρίσκεται το επόμενο μεγάλο μπαρ του μάταιου τούτου κόσμου. Ο Lorenzo Antinori μας μιλά για αυτό.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΈνας rooftop προορισμός σε μαγνητίζει στην Αθηναϊκή Ριβιερα
Τα Asteria Rooftop ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας και θα γίνουν το αγαπημένο σου σημείο για θερινή ραστώνη στην πόλη.
Πώς θα καταλάβεις αν σου σέρβιραν την μπύρα σε βρώμικο ποτήρι
Οι φυσαλίδες, ο αφρός και το άρωμα της μπύρας μπορούν να σου πουν πολλά για το αν το ποτήρι σου είναι πραγματικά καθαρό. Ιδού τι να προσέξεις.
Γραφει Τιμος Σαλαμες