Δύο ξεχωριστά λευκά παλαιωμένα κρασιά για την καρδιά του χειμώνα

Fileri Fumé και Pylós Chardonnay κάνουν την οινική διαφορά, τη συγκεκριμένη εποχή του χρόνου.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 25 Ιανουαρίου 2024

Ξέρω, το λευκό κρασί και οι περισσότερες ποικιλίες και εκφάνσεις του δύσκολα συνδέονται με τον χειμώνα. Βλέπεις, τα ζωηρά αρώματα και οι νότες που παραπέμπουν σε γλυκά φρούτα, αβίαστα και άμεσα σε μεταφέρουν σε πιο θερμές και ανέμελες περιστάσεις του έτους. Επιπροσθέτως -και μιας και όλοι έχουμε και το food pairing στο μυαλό μας- τα χειμερινά φαγητά τείνουν να είναι λίγο πιο πληθωρικά, πιο "βαριά", με πολυπλοκότητα γεύσεων και υφών που ταιριάζουν καλύτερα με άλλες επιλογές. Κι όμως, κάπου εδώ μπορούν να μπουν στην κουβέντα μας τα λευκά παλαιωμένα κρασιά.

Με πιο γεμάτο σώμα έναντι των νεαρών, μεγαλύτερη γευστική και αρωματική πολυπλοκότητα, αποτελούν έξοχη πρόταση για την εποχή. Παίζουν, εκτός από τους κλασικούς συνδυασμούς φαγητών, και με γεύσεις όπως ένα λεμονάτο καλομαγειρεμένο κόκκινο κρέας, όσπρια, ζεστές σαλάτες, κόκκινα ψάρια, αλλά και βουτυράτα ζυμαρικά ή ριζότο.

Ξεχωρίζουμε και προτείνουμε δύο ετικέτες από το μεσσηνιακό Οινοποιείο Νέστωρ.

Το Pylós Chardonnay

Στο Pylós Chardonnay συναντάμε μία μονοποικιλιακή οινοποίηση μεσσηνιακού Chardonnay,  με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Πελοποννήσου. Ξενικές ποικιλίες όπως το Chardonnay, καλλιεργούνται και οινοποιούνται στη Μεσσηνία επί πολλές δεκαετίες, σε σημείο που πια να αντιμετωπίζονται σαν ελληνικές, έχοντας κερδίσει τα δικά τους αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά από το περιβάλλον τους. Η Μεσσηνία δε, φημίζεται πως διαθέτει μερικές από τις πιο ποιοτικές καλλιέργειες ξενικών ποικιλιών της Ελλάδας και προμηθεύει σταφύλια τέτοιων ποικιλιών σε όλες τις οινοποιητικές περιοχές της χώρας. 

Δύο ξεχωριστά λευκά παλαιωμένα κρασιά για την καρδιά του χειμώνα

Λευκή οινοποίηση με προζυμωτική εκχύλιση και 6 μήνες σε δρύινα βαρέλια, δίνουν ένα κρασί με μέτριο χρυσαφένιο χρώμα και αρώματα από ώριμα, ζουμερά πυρηνόκαρπα, διακριτικό τροπικό φρούτο και βοτανικά, λευκό πιπέρι και νότες ελαφριάς ορυκτότητας. Ήπια παρουσία καπνικών αρωμάτων, δρυ, βανίλιας, βουτύρου και καβουρδισμένων ξηρών καρπών.

Στο στόμα είναι ξηρό, με μέτρια οξύτητα, καλοδομημένο και με στρογγυλό σώμα, συν κρεμώδη υφή. Ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο διακρίνεις ώριμο ροδάκινο και βερίκοκο, αποξηραμένο χαμομήλι και φασκόμηλο, νότες από μέλι και κερήθρα και στοιχεία βουτύρου και γιαουρτιού. Στο τελείωμα, εντοπίζεις λεπτομέρειες από καβουρδισμένο αμύγδαλο, πινελιές από κρουασάν και ξεροψημένο ψωμί. Διαδοχή από μία πυκνή, μακρά επίγευση.

Το Fileri Fumé

Όπως αντιλαμβάνεσαι η ομώνυμη μεσσηνιακή ποικιλία, ερυθρωπού χρώματος σταφυλιού (Φιλέρι) δίνει το όνομά της στην εν λόγω ετικέτα. Το Φιλέρι προσφέρει κρασιά με εκπληκτικό ενδιαφέρον τεχνολογικά, οινοποιητικά και γαστρονομικά.

Παλαιωμένα κρασιά Fileri Fumé και Pylós Chardonnay 5

Στο Fileri Fumé αρκεί μόνο μία πρώτη γνωριμία με τη μύτη για να αντιληφθείς το εκρηκτικό γευστικό προφίλ που τη διαδέχεται. Πρόκειται για ένα κρασί Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης Τριφυλίας - ίσως η μοναδική ποικιλία με αυτή την αναγνώριση.

Κλασική λευκή οινοποίηση με εβδομαδιαίο μπατονάζ και παραμονή σε οινολάσπες για ένα μήνα, πριν την 4μηνη παραμονή σε καπνιστά δρύινα βαρέλια. Μέτριο λεμονί το χρώμα του, με μύτη που βγάζει σοβαρό χαρακτήρα βοτάνων καθώς και έντονα στοιχεία καπνικότητας, μαζί με παρουσία εσπεριδοειδών και πυρηνόκαρπων φρούτων. 

Παλαιωμένα κρασιά Fileri Fumé και Pylós Chardonnay 9

Στο στόμα το νιώθεις ξηρό, με τραγανή οξύτητα και σώμα γεμάτο, πλούσιο σε λιπαρές εντάσεις, την ίδια στιγμή που διακρίνεις αρώματα φλούδας πορτοκαλιού, ζουμερών πυρηνόκαρπων, συν παρουσία μήλου και κυδωνιού. Διακρίνονται επίσης αναφορές σε γιαούρτι και φρυγανισμένο ψωμί, αλλά και νότες φουντουκιού και αμυγδάλου, μελιού και φύλλων πούρου. Η επίγευσή του; Μακράς διαρκείας. 

Παλαιωμένα κρασιά Fileri Fumé και Pylós Chardonnay 7

Στη διάδρασή του με το φαγητό, το Fileri Fumé συνοδεύει σχεδόν κάθε μεσογειακό πιάτο,  ακόμη και αυτά που κανείς θα αποκαλούσε wine killers (αυγό, παστά, καπνιστά ψάρια και κρέατα, σκόρδο κλπ). Είναι ένα κρασί σπάνιο, που εμφιαλώνεται σε μόλις 3.000 φιάλες έως σήμερα.


Info

Οινοποιείο Νέστωρ
Πύργος Μεσσηνίας
Τηλ.  27630 41073, 210 5547550
nestorwines.gr
FB: Nestor Wines 
IG: @nestor_wines

 

Το Οινοποιείο Νέστωρ είναι μέλος του Spyros Lafazanis Emperia Group, όπως και το Οινοποιείο Λαφαζάνη (χορηγός των Tasty Awards 2024 x Esquire).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.