
Έξυπνα κόλπα για να γίνεις οινογνώστης, ακόμα κι αν δεν έχεις ιδέα από κρασί
Μερικά εξυπνα κόλπα για αρχάριους στον κόσμο του κρασιού.
Η είσοδος στον κόσμο του κρασιού μπορεί να φαίνεται κάπως τρομακτική για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτό ωστόσο, δε χρειάζεται να είσαι ειδικός για να εκτιμήσεις και να αξιολογήσεις ένα μπουκάλι. Σήμερα λοιπόν, συγκεντρώσαμε για εσένα μερικά κόλπα ώστε να μπορείς να έχεις άποψη, ακόμη και αν δεν είσαι ειδικός.
Για να αξιολογήσεις ένα κρασί σαν επαγγελματίας, είναι σημαντικό να ακολουθείς μια διαδικασία βήμα προς βήμα, που περιλαμβάνει τις αισθήσεις της όρασης, της όσφρησης αλλά και της γεύσης.
1. Κοίταξε το χρώμα
Το χρώμα του κρασιού μπορεί να αποκαλύψει πολλά για την ηλικία και την ποιότητά του. Τα νεαρά κρασιά τείνουν να έχουν έντονους τόνους, ενώ τα παλαιότερα κρασιά έχουν πιο ήπια και αποχρωματισμένα χρώματα.
2. Ανακάλυψε τα αρώματα
Προσπαθήστε να εντοπίσετε τα διάφορα αρώματα που υπάρχουν στο κρασί. Από φρουτώδεις νότες έως λουλουδάτες ή πικάντικες αποχρώσεις, κάθε άρωμα μπορεί να προσφέρει ενδείξεις για την ποιότητα και την πολυπλοκότητα του κρασιού.
3. Ανακίνησε το ποτήρι
Ανακινώντας απαλά το ποτήρι , θα μπορέσετε να απελευθερώσετε περισσότερα αρώματα που μπορεί να περάσουν απαρατήρητα από το γυμνό μάτι. Αυτό το βήμα θα σας βοηθήσει να αντιληφθείτε όλες τις αρωματικές αποχρώσεις του κρασιού.
4. Δοκίμασε και αξιολόγησε
Καθώς γευτείτε, δώστε προσοχή στην ισορροπία μεταξύ οξύτητας και ξηρότητας του κρασιού. Ένα καλό κρασί πρέπει να έχει αρμονία μεταξύ αυτών των δύο ιδιοτήτων, παρέχοντας μια ισορροπημένη και ευχάριστη γευστική εμπειρία.
5. Ανίχνευση σημείων φθοράς
Εάν το πώμα ή ο φελλός μυρίζει μούχλα ή εάν η γεύση του κρασιού είναι πικρή ή θυμίζει ξύδι, το κρασί είναι πιθανώς σε κακή κατάσταση. Σε αυτή την περίπτωση, είναι προτιμότερο να επιλέξετε μια άλλη φιάλη.
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, επιστρέφει στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου
Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, στρέφει και φέτος τα βλέμματα του παγκόσμιου οινικού στερεώματος στη Σαντορίνη.
Γιατί υπάρχει η τρύπα στα κουτάκια των αναψυκτικών –Όχι, δεν είναι για το καλαμάκι
Όχι, η τρύπα στη γλωττίδα του κουτιού δεν είναι για να κρατάει το καλαμάκι. Η ιστορία της ξεκινά από ένα πικνίκ το 1962 και κρύβει ευρηματικότητα, εργονομία και… περιβαλλοντικά οφέλη.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΤο Ideal είναι το πιο χοτ μπαρ της Αθήνας αυτή τη στιγμή
Οι λόγοι που καθιστούν το φρέσκο μπαρ των Εξαρχείων ό,τι πιο δημοφιλές παίζει τώρα στην αθηναϊκή σκηνή.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΌλα τα φώτα στο Bar Leone
Στο Χονγκ Κονγκ ίσως βρίσκεται το επόμενο μεγάλο μπαρ του μάταιου τούτου κόσμου. Ο Lorenzo Antinori μας μιλά για αυτό.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΈνας rooftop προορισμός σε μαγνητίζει στην Αθηναϊκή Ριβιερα
Τα Asteria Rooftop ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας και θα γίνουν το αγαπημένο σου σημείο για θερινή ραστώνη στην πόλη.
Πώς θα καταλάβεις αν σου σέρβιραν την μπύρα σε βρώμικο ποτήρι
Οι φυσαλίδες, ο αφρός και το άρωμα της μπύρας μπορούν να σου πουν πολλά για το αν το ποτήρι σου είναι πραγματικά καθαρό. Ιδού τι να προσέξεις.
Γραφει Τιμος Σαλαμες