Η μπύρα είναι πιο γευστική όταν είναι κρύα. Αλλά γιατί;
Όχι, δεν είναι η ιδέα μας. Υπάρχει επιστημονική εξήγηση.
Έχεις ποτέ αναρωτηθεί γιατί η μπύρα έχει καλύτερη γεύση όταν είναι παγωμένη; Οι ειδικοί έχουν ανακαλύψει ότι οι μοριακές ιδιότητες του αλκοόλ παίζουν σημαντικό ρόλο. Μια πρόσφατη έρευνα μάλιστα από Κινέζους επιστήμονες, αποκάλυψε ότι η θερμοκρασία επηρεάζει τα μοριακά συσσωματώματα αιθανόλης-νερού.
Σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, οι δομικές μεταβάσεις αυτών των συσσωματωμάτων βελτιώνουν την αντιληπτή γεύση της μπύρας, καθιστώντας την πιο απολαυστική και ευχάριστη για τους καταναλωτές.
Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες μελέτησαν μείγματα αιθανόλης-νερού σε διάφορες θερμοκρασίες και διαπίστωσαν ότι η γεύση της μπύρας αλλάζει δραστικά ανάλογα με τη θερμοκρασία. Σε υψηλότερες θερμοκρασίες, ορισμένα γευστικά χαρακτηριστικά εξαφανίζονται, ενώ σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, η γεύση γίνεται πιο έντονη και ευδιάκριτη. Αυτό συμβαίνει επειδή οι μοριακές δομές που δημιουργούνται σε χαμηλές θερμοκρασίες ενισχύουν τα αρώματα και τις γεύσεις της μπύρας.
Η έρευνα υπογραμμίζει επίσης ότι η εμπειρία μας με τη γεύση της μπύρας δεν είναι απλά μια αίσθηση, αλλά μια επιστημονικά εξηγημένη διαδικασία που βασίζεται στις ιδιότητες των μορίων του αλκοόλ σε διάφορες θερμοκρασίες. Επομένως, την επόμενη φορά που θα απολαύσεις μια παγωμένη μπύρα, να ξέρεις ότι η ευχαρίστηση που νιώθεις έχει επιστημονική βάση.
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Το μπλε πάρτι της χρονιάς από τo BOMBAY SAPPHIRE και τη Βάσια Κωσταρά
Με θέμα Step Into The Blue, ως μέρος της νέας παγκόσμιας καμπάνιας του BOMBAY SAPPHIRE gin, το viral πάρτι που έγινε στον εμβληματικό Φάρο του Σταύρος Νιάρχος εγκαινίασε την εορταστική σεζόν με τον πιο φαντασμαγορικό τρόπο!
Η μαγεία του Glenfiddich στο Esquire Townhouse Athens 2025
Στο Esquire Townhouse Athens 2025, το Glenfiddich 16YO παρουσίασε έναν κόσμο γεύσης και αισθητικής, εμπνευσμένο από τη συνεργασία με την Aston Martin F1® Team, σε μια βραδιά υψηλής ποιότητας και στυλ.
Από το Κεντάκι στον κόσμο: Το bourbon που έγινε σύμβολο εθνικής κληρονομιάς
Από τα βαρέλια του Κεντάκι έως τα μπαρ του κόσμου, το bourbon της Jim Beam αποδεικνύει πως η αυθεντικότητα και ο χρόνος παραμένουν οι πιο δυνατές αξίες κάθε παράδοσης.
Το κορυφαίο μπαρ του κόσμου αποκτά μικρό αδερφό
To νόστιμο ιταλικό ταξίδι του Lorenzo Antinori στην Ασία συνεχίζεται στην Κίνα, με το Bar Leone Shanghai.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςSt-Germain: Mixability à la française
Με ντελικάτο άρωµα φρέσκων λουλουδιών και την κοµψότητα της παριζιάνικης φινέτσας, το διάσηµο λικέρ St-Germain αποτελεί τον κρυφό άσο του mixability. Απογειώνει από ένα απλό spritz µέχρι τις πιο δηµιουργικές συνθέσεις, αποδεικνύοντας πως η γεύση της άνοιξης δεν έχει, τελικά, εποχή.
Γραφει Μπαμπης Δουκας15 χρόνια Athens Bar Show: Τι ξεχωρίσαμε στη μεγάλη γιορτή των spirits;
Από το Μεξικό και την Patrón μέχρι το γαλλικό St- Germain και το ιρλανδέζικο ουίσκι Teeling, ανακαλύψτε τις γεύσεις και τα brands που έκλεψαν τις εντυπώσεις
