Μία οινική μυσταγωγία για να δεις το Αγιωργίτικο "αλλιώς"

Στο Lafazanis Winery και στα άδυτα του κελαριού του, το Αγιωργίτικο συστήθηκε ξανά στο κοινό του µέσα από ένα ιδιαίτερο masterclass και το κατέκτησε µε τρόπο διαφορετικό, δείχνοντας πως οδεύει σε νέους δρόµους.

Αξίζει κάθε φορά μια επίσκεψη στις Αρχαίες Κλεωνές, το χωριό της Κορινθίας από όπου ξεκινά και η μεγαλύτερη αμπελουργική ζώνη της Ελλάδας, η Νεμέα. Πόσο μάλλον όταν μια τέτοια συνθήκη συμπίπτει απόλυτα με το κρασί και τις δικές του αποκλειστικές ιστορίες. Στο συγκεκριμένο σημείο, το Κτήμα Λαφαζάνη είναι το πρώτο οινοποιείο που συναντά κανείς, με το οινικό του αφήγημα να ξεδιπλώνεται σε μεγάλο εύρος ιστορίας –που αγγίζει τα 80 χρόνια– και το story του να είναι από εκείνα στα οποία αξίζει να επικεντρωθεί κάποιος.

Μία οινική μυσταγωγία για να δεις το Αγιωργίτικο "αλλιώς"

Η εμπειρία στον χώρο, είτε στον εσωτερικό είτε στον εξωτερικό, σε βάζει συνεχώς σε νέους ρυθμούς ανακάλυψης, καθώς πρόκειται για ένα εξαιρετικά σύγχρονο οινοποιείο, εναρμονισμένο όμως με τη γύρω φύση, όπου μπορείς να ζήσεις δρώμενα και να γνωρίσεις πρόσωπα, με μια ατζέντα που συνεχώς ανοίγει, προτείνει και δημιουργεί κάθε φορά μια πρωτότυπη κατεύθυνση. Βρεθήκαμε στο οινοποιείο τις ημέρες που η περιοχή γιόρταζε τα 20 χρόνια "Μεγάλες Μέρες της Νεμέας" και ζήσαμε αυτό που λένε… ότι μέσα από το κρασί βρίσκεις μια άλλη πτυχή του εαυτού σου.

Η κάθετη γευσιγνωσία Αγιωργίτικου θα σε βάλει σε σκέψεις

Η πιο ξεχωριστή παράλληλη εκδήλωση στο Lafazanis Winery ήταν η θεματική γευσιγνωσία Αγιωργίτικου, που πραγματοποιήθηκε με την ετικέτα Geometria Agiorgitiko –μία από τις πιο πολυσυζητημένες ετικέτες του κτήματος και ένα κρασί-σταθμό– στο επίκεντρο, που έδωσε τροφή για σκέψη. Μπορεί ένα φρέσκο Αγιωργίτικο, που δεν έχει περάσει από βαρέλι, να παλαιώσει; Πόσα χρόνια μπορώ να το έχω στην κάβα μου; Πώς θα το απολαύσω και πότε; Με τι θα το συνοδεύσω; Και πολλά ακόμα ενδιαφέροντα.

Σε μια ατμόσφαιρα μυσταγωγική, το κοινό μεταφέρθηκε στο κελάρι-κόσμημα, όπου ο αεικίνητος Σπύρος Λαφαζάνης, ο πολλά υποσχόμενος head οινολόγος Βασίλης Λαφαζάνης μαζί με τον προσκεκλημένο sommelier Χρήστο Θεοδωρόπουλο έφεραν την ποικιλία Αγιωργίτικο μπροστά σε όλες τις αισθήσεις των επισκεπτών, από το Α έως και  το Ω.

Μία οινική μυσταγωγία για να δεις το Αγιωργίτικο "αλλιώς" 4

Σε ένα κλίμα αλληλεπίδρασης και δημιουργικής συζήτησης, το κεντρικό θέμα ήταν η ζωηρή, πληθωρική και πολυδύναμη ΠΟΠ ποικιλία της περιοχής, οι δυνατότητές της, τα πολλά και διαφορετικά προφίλ που μπορεί να δώσει, αλλά κυρίως η φρέσκια ιδιοσυγκρασία της, η οποία τελικώς κέρδισε τις εντυπώσεις.

Το κοινό είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει και να "εξετάσει", μαζί με τους ειδικούς, την Geometria Agiorgitiko, μέσα από νέες και παλιές εσοδείες. To masterclass ξεκίνησε με μια έκπληξη, τον χυμό από τον φετινό τρύγο (2024), και συνεχίστηκε με τις εσοδείες 2023, 2022, 2021, 2020, φτάνοντας μέχρι τις χρονιές 2019, 2018 και 2017.

Ένα οινικό ταξίδι στον χρόνο έδωσε την ευκαιρία στους οινόφιλους να γνωρίσουν τους ανθρώπους πίσω από τα κρασιά. Να μεταφερθούν στην κάθε χρονιά ξεχωριστά, στην ιστορία και τις συνθήκες που "κουβαλάει" το κάθε vintage, να παρακολουθήσουν την πορεία και την εξέλιξη, να εκπλαγούν με τα αρωματικά και γευστικά στοιχεία και παράλληλα να διδαχθούν χρήσιμες πληροφορίες για την κατανάλωση και απόλαυσή τους μαζί με οινολόγους και σομελιέ.

Και τελικά;

Το βίωμα ήταν μοναδικό. Η βελούδινη δύναμη του Αγιωργίτικου παρέσυρε και τελικώς κατέκτησε όποιον το δοκίμασε. Πολλοί ήταν οι επισκέπτες του masterclass που είπαν ξεκάθαρο "ναι" στο φρέσκο Αγιωργίτικο, το οποίο εμφανίστηκε ζωηρό και φίνο, ανακαλύπτοντας ταυτόχρονα τη δυναμική αντοχή του στον χρόνο. Η παλαίωσή του αποδείχθηκε εξαιρετική και έφερε τα πάνω κάτω.

Αξίζει λοιπόν, στη συγκεκριμένη ποικιλία –πέραν της παλαιωμένης της εκδοχής, που οι περισσότεροι έχουν συνηθίσει– να την τοποθετήσουμε στην οινική μας ατζέντα (και) με τη φρέσκια της προσωπικότητα, χωρίς βαρέλι, ώστε να δούμε την έκφραση του σταφυλιού, τη δυναμική, την ευελιξία και το φουλ των αρωμάτων πρόσωπό της.

Μία οινική μυσταγωγία για να δεις το Αγιωργίτικο "αλλιώς" 3

Όσο για την Geometria Agiorgitiko, οι εσοδείες 2021 και 2017 ήταν αυτές που "ψηφίστηκαν" από τους περισσότερους στα must, αυτές που αγαπήθηκαν και συζητήθηκαν. Σαφώς έκπληξη προκάλεσε ο φετινός τρύγος, εφόσον η ευκαιρία να γευτεί κανείς κάτι τόσο πρώιμα είναι μοναδική, ενώ η Geometria Agiorgitiko 2023, η οποία είναι η ετικέτα που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή, διατηρεί αψεγάδιαστα τον νεαρό της χαρακτήρα με ζωηράδα, ένταση και πλούσια αρώματα.

Το οινοποιείο, η εµπειρία και η νέα γενιά

Σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα, η επίσκεψη στο Lafazanis Winery είναι μια πρόταση που δικαιώνει κάθε βόλτα σου προς την οινική Νεμέα. Με πλούσια ατζέντα κρασιών που θα προσθέσεις στην κάβα σου –είτε για by the glass απόλαυση είτε σε συνδυασμό με γαστρονομικά ντελίρια– και με μια οινοτουριστική εμπειρία που μένει στη μνήμη του επισκέπτη. Κυρίως, με τη νέα γενιά του οινοποιείου να έχει φουλάρει δυναμικά και πληθωρικά σε κάθε τομέα με δημιουργικό αέρα.  


Info

Το Lafazanis Winery επίσης βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα του EMPERIA GROUP by Spyros Lafazanis, που περιλαμβάνει το Οινοποιείο στη Νεμέα, το Nestor Wines στη Μεσσηνία, καθώς και ένα τρίτο οινοποιείο με το όνομα Ampelos στην Πάτρα.

Τηλ. 27460 31450

www.lafazanis.gr

FB: Lafazanis Winery

IG: @lafazaniswinery

Ακολούθησε το Esquire σε Facebook, Instagram και Twitter.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Η μαγεία του Glenfiddich στο Esquire Townhouse Athens 2025

Στο Esquire Townhouse Athens 2025, το Glenfiddich 16YO παρουσίασε έναν κόσμο γεύσης και αισθητικής, εμπνευσμένο από τη συνεργασία με την Aston Martin F1® Team, σε μια βραδιά υψηλής ποιότητας και στυλ.

Από το Κεντάκι στον κόσμο: Το bourbon που έγινε σύμβολο εθνικής κληρονομιάς

Από τα βαρέλια του Κεντάκι έως τα μπαρ του κόσμου, το bourbon της Jim Beam αποδεικνύει πως η αυθεντικότητα και ο χρόνος παραμένουν οι πιο δυνατές αξίες κάθε παράδοσης.

St-Germain: Mixability à la française

Με ντελικάτο άρωµα φρέσκων λουλουδιών και την κοµψότητα της παριζιάνικης φινέτσας, το διάσηµο λικέρ St-Germain αποτελεί τον κρυφό άσο του mixability. Απογειώνει από ένα απλό spritz µέχρι τις πιο δηµιουργικές συνθέσεις, αποδεικνύοντας πως η γεύση της άνοιξης δεν έχει, τελικά, εποχή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

15 χρόνια Athens Bar Show: Τι ξεχωρίσαμε στη μεγάλη γιορτή των spirits;

Από το Μεξικό και την Patrón μέχρι το γαλλικό St- Germain και το ιρλανδέζικο ουίσκι Teeling, ανακαλύψτε τις γεύσεις και τα brands που έκλεψαν τις εντυπώσεις

Anther Herrera, από μέλος συμμορίας στη Βενεζουέλα, ambassador για το ρούμι Santa Teresa 1796

Το 2003, συμμορίτες εισέβαλαν στη χασιέντα Santa Teresa και έστησαν ενέδρα. Τους δόθηκαν δύο επιλογές: Είτε να γίνουν ενεργά μέλη της είτε να αντιμετωπίσουν τον νόμο. Έτσι δημιουργήθηκε το Project Alcatraz, για το οποίο μας μίλησε ο σημερινός ambassador του Santa Teresa 1796.

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη

Hennything Is Possible: Η νέα εποχή του Hennessy στο Athens Bar Show 2025

Με ανανεωμένο πνεύμα και vibrant ενέργεια το Hennessy επανασυστήθηκε δυναμικά στο Athens Bar Show 2025, αναδεικνύοντας τις απεριόριστες δυνατότητές του για mixability.