Πόσο παλιό είναι το αρχαιότερο σφραγισμένο μπουκάλι κρασί

Σε ένα μουσείο της Γερμανίας φυλάσσεται το αρχαιότερο σφραγισμένο μπουκάλι κρασί στον κόσμο. Ένα μυστήριο που κανείς δεν έχει τολμήσει να ανοίξει και μια ιστορία που συνδέει το κρασί με τους Ρωμαίους.

Γράφει: Τίμος Σαλαμές 27 Σεπτεμβρίου 2025

Μπορεί σήμερα να θεωρούμε το κρασί ως μέρος της καθημερινής μας κουλτούρας, όμως η σχέση του ανθρώπου με αυτό το ποτό ξεκινά αιώνες πριν.

Ένα εύρημα στη Γερμανία αποδεικνύει πόσο βαθιά ήταν η αγάπη των Ρωμαίων για το κρασί. Αυτό μπορούμε να το αντιληφθούμε από το πιο παλιό σφραγισμένο μπουκάλι κρασί στον κόσμο.

Τι είναι το Römerwein

Γνωστό ως Römerwein ή "το κρασί του Speyer", το μπουκάλι βρέθηκε σε ανασκαφή τάφου Ρωμαίου αριστοκράτη τον 4ο αιώνα μ.Χ. και πήρε το όνομά του από την πόλη Speyer. Χρονολογείται ανάμεσα στο 325 και το 359 μ.Χ. και θεωρείται "το αρχαιότερο γνωστό μπουκάλι κρασί που παραμένει σφραγισμένο".

Πρόκειται για ένα γυάλινο δοχείο χωρητικότητας 1,5 λίτρου, με σχήμα που θυμίζει μικρό αμφορέα, διακοσμημένο με δελφίνια. Το υγρό στο εσωτερικό του παραμένει μυστήριο, αφού κανείς δεν γνωρίζει τι θα συνέβαινε αν ερχόταν σε επαφή με τον αέρα. Το μπουκάλι παραμένει σφραγισμένο με ένα παχύ πώμα από κερί και ελαιόλαδο, προστατεύοντας το περιεχόμενο εδώ και σχεδόν 1.700 χρόνια. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η αιθανόλη έχει πια εξαφανιστεί, αλλά στο δοχείο σώζεται ακόμα υγρό, "αναμεμειγμένο με διάφορα βότανα".

Πού βρίσκεται

Το μπουκάλι φυλάσσεται στο Historisches Museum der Pfalz στο Speyer και αποτελεί ένα από τα πιο ξεχωριστά εκθέματα. Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να δοκιμάσει το κρασί που περιλαμβάνεται, αλλά η ιστορία του άνοιξε τον δρόμο για πειράματα αναβίωσης των αρχαίων μεθόδων. Το 2013, στο Πανεπιστήμιο της Κατάνια στη Σικελία, ερευνητές φύτεψαν αμπελώνα και αναβίωσαν τις ρωμαϊκές τεχνικές, χρησιμοποιώντας ξύλινα εργαλεία και καλάμια για να δέσουν τα κλήματα.

Οι επιστήμονες βασίστηκαν στα γραπτά του Βιργιλίου και στο έργο του "Γεωργικά", αλλά και στις οδηγίες του Columella, ενός οινοποιού του 1ου αιώνα μ.Χ. Το εγχειρίδιό του για την παρασκευή κρασιού σώζεται μέχρι σήμερα και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης. Οι αρχαίοι οινοποιοί συνήθιζαν να προσθέτουν μέλι και νερό, αλλά και βότανα, δίνοντας στο κρασί γλυκύτητα και άρωμα.

Όπως λένε οι ιστορικοί, οι Ρωμαίοι ήταν πιο "επιρρεπείς σε μεθύσια και κραιπάλες", δείχνοντας ότι το κρασί είχε τότε έναν πιο έντονο, σχεδόν τελετουργικό ρόλο στην κοινωνία.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Ο αθηναϊκός ναός της τεκίλας που βρίσκεται στα καλύτερα μπαρ του κόσμου (και) για το 2025

Αγαύη μόνο για το αθηναϊκό μπαρ που συμπεριλήφθηκε για ακόμη μία χρονιά στη λίστα 51-100 των The World’s 50 Best Bars, των Όσκαρ των μπαρ.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

The Campari Hotel: To Campari γιόρτασε την έναρξη του Negroni Week με ένα μοναδικό event στο Μπάγκειον

Η Negroni Week 2025 ξεκίνησε με το Campari Hotel στο Μπάγκειον. Πάνω από 250 bars σε όλη την Ελλάδα συμμετέχουν σε έναν θεσμό που συνδυάζει το iconic cocktail με δημιουργικότητα και φιλανθρωπία.

"The Campari Hotel": To Campari γιορτάζει την έναρξη του Negroni Week με ένα ξεχωριστό event τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου

Το Campari γιορτάζει το Negroni Week με ένα μοναδικό event στο ιστορικό Μπάγκειον στις 22/9. Cocktail εμπειρίες, μουσική και εκπλήξεις, με τα έσοδα να στηρίζουν φιλανθρωπικό σκοπό.

Η νέα φουρνιά των αθηναϊκών μπαρ

Άνοιξαν τους τελευταίους μήνες, με μπάρες, ποτά και μουσικές που έχουν κάτι να πουν.

Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, επιστρέφει στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου

Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, στρέφει και φέτος τα βλέμματα του παγκόσμιου οινικού στερεώματος στη Σαντορίνη.

Γιατί υπάρχει η τρύπα στα κουτάκια των αναψυκτικών –Όχι, δεν είναι για το καλαμάκι

Όχι, η τρύπα στη γλωττίδα του κουτιού δεν είναι για να κρατάει το καλαμάκι. Η ιστορία της ξεκινά από ένα πικνίκ το 1962 και κρύβει ευρηματικότητα, εργονομία και… περιβαλλοντικά οφέλη.

Γραφει Τιμος Σαλαμες