
Η κλιματική αλλαγή απειλεί τώρα και την μπύρα
Μετά την τεκίλα, το gin και το μπέικον, ακόμη ένα καμπανάκι κινδύνου.

Αν ούτε και η πιθανή επίπτωση της κλιματικής αλλαγής στο μπέικον δεν σε ενεργοποίησε, τότε μάθε πως η διαφοροποίηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα να εξαφανιστεί και η μπύρα. Κι αυτό γιατί επηρεάζει την παραγωγή κριθαριού σε όλο τον πλανήτη. Και λιγότερες καλλιέργειες κριθαριού σημαίνουν λιγότερη μπύρα. Και λιγότερη μπύρα σημαίνει υψηλότερες τιμές. Και αυτό είναι κάτι που σίγουρα δεν θέλουμε.
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες στο journal Nature Plants ανέλυσε διάφορα μοντέλα που περιλαμβάνουν στοιχεία για την σχέση κλιματικής αλλαγής, παραγωγής σιτηρών και παγκόσμιων οικονομικών trends, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ένα ζοφερό μέλλον αναμένεται για τους φίλους της μπύρας. Καθώς το κριθάρι γίνεται επιρρεπές στην ξηρασία και την θερμότητα, η παγκόσμια κατανάλωση μπύρας μπορεί να μειωθεί έως και 16% και κάτι τέτοιο μπορεί να σημαίνει μέχρι και τον διπλασιασμό στις τιμές κατά μέσο όρο. Στην λιγότερο σοβαρή εκδοχή, οι τιμές θα έχουν αύξηση κατά 15%.
"Εξετάζοντας το μέτρο σενάριο και τις εκτιμήσεις για τα επόμενα χρόνια, διαπιστώσαμε πως οι τιμές της μπύρας θα αυξηθούν κατά $1,19/ εξάδα. Στην ακραία περίπτωση οι τιμές μπορούν ακόμη και να υπερδιπλασιαστούν" αναφέρει στο Popular Science ο co-author της έρευνας Steven Davis, καθηγητής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.
Για τις ΗΠΑ, το πρόβλημα μπορεί να είναι διαχειρίσιμο μέχρι ενός σημείο αλλά beer friendly χώρες όπως το Βέλγιο, η Πολωνία κι ο Καναδάς θα έχουν μεγαλύτερες επιπτώσεις, όπου η τιμή της εξάδας μπορεί να φτάσει μέχρι και τα $20. Μάλιστα, ο Davis συμπλήρωσε ενδεικτικά ότι φίλοι της μπύρας σε χώρες όπως η Κίνα, μπορεί ακόμη και να μην έχουν τη δυνατότητα αγοράς του ποτού, λόγω χαμηλού εισοδήματος και απότομης αύξησης της τιμής. "Πραγματικά, οι χώρες που πίνουν περισσότερη μπύρα θα υποφέρουν πολύ" τονίζει από την πλευρά του στο CNN, ο Dabo Guan, οικονομικός αναλυτής που ειδικεύεται στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην παγκόσμια οικονομία.
Ευτυχώς, οι περισσότερες εταιρείες παράγουν τα κριθάρια τους με με βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον τακτικές. Και αυτό είναι κάτι που δίνει ελπίδα.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Esquire BBQ Street Party: Ένα διαφορετικό βράδυ στον Κεραμεικό με πρωταγωνιστή το Jim Beam
Στο Esquire BBQ Street Party, το Jim Beam έδωσε τον δικό του χαρακτήρα στη βραδιά, συνδυάζοντας bourbon κουλτούρα, cocktails και αυθεντική εμπειρία γεύσης.
Σε αυτό το θρυλικό μπαρ σύχναζε ο Picasso - Πλήρωνε τα ποτά του με πίνακες
Στη Ζυρίχη υπάρχει ένα μπαρ όπου η τέχνη γράφτηκε μέσα στα ποτήρια του. Εκεί όπου ο Picasso, ο Miró και ο Chagall άφησαν τα έργα τους αντί για μετρητά.
Ο οπαδός της Ρόμα που τρέχει το καλύτερο μπαρ του πλανήτη
Μία κουβέντα με τον Lorenzo Antinori, με αφορμή τον θρίαμβο του Bar Leone στα The World's 50 Best Bars 2025.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςMONIN Barista Cup: Δημιουργικότητα, πάθος και έμπνευση στον πρώτο διαγωνισμό baristi της MONIN στην Ελλάδα
Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο πρώτος διαγωνισμός MONIN Barista Cup, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Οκτωβρίου, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των headquarters της Sky Spirits.
Τελικά, γινόμαστε πιο ειλικρινείς όταν πίνουμε;
Είναι γνωστό ότι το αλκοόλ προκαλεί αλλαγές στον εγκέφαλό μας, αλλά είναι άραγε ένα από τα αποτελέσματά του το να μας κάνει να λέμε την αλήθεια χωρίς έλεος; Ή μήπως πλά βρίσκουμε το θάρρος να το κάνουμε;
Γραφει Νικη ΚοντομηναΤα καλύτερα μπαρ του κόσμου για το 2025: Τρία αθηναϊκά και ένα από τα Τίρανα ανάμεσά τους
Ταξιδέψαμε μέχρι το Χονγκ Κονγκ για να μάθουμε ποια είναι τα καλύτερα μπαρ του κόσμου για το 2025 και ανάμεσά τους είναι και τρία μπαρ της Αθήνας. Για την ιστορία το καλύτερο όλων είναι το Bar Leone από το Χονγκ Κονγκ.
Γραφει Μπαμπης Δουκας