Η κλιματική αλλαγή απειλεί τώρα και την μπύρα

Μετά την τεκίλα, το gin και το μπέικον, ακόμη ένα καμπανάκι κινδύνου.

Αν ούτε και η πιθανή επίπτωση της κλιματικής αλλαγής στο μπέικον δεν σε ενεργοποίησε, τότε μάθε πως η διαφοροποίηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα να εξαφανιστεί και η μπύρα. Κι αυτό γιατί επηρεάζει την παραγωγή κριθαριού σε όλο τον πλανήτη. Και λιγότερες καλλιέργειες κριθαριού σημαίνουν λιγότερη μπύρα. Και λιγότερη μπύρα σημαίνει υψηλότερες τιμές. Και αυτό είναι κάτι που σίγουρα δεν θέλουμε. 

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες στο journal Nature Plants ανέλυσε διάφορα μοντέλα που περιλαμβάνουν στοιχεία για την σχέση κλιματικής αλλαγής, παραγωγής σιτηρών και παγκόσμιων οικονομικών trends, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ένα ζοφερό μέλλον αναμένεται για τους φίλους της μπύρας. Καθώς το κριθάρι γίνεται επιρρεπές στην ξηρασία και την θερμότητα, η παγκόσμια κατανάλωση μπύρας μπορεί να μειωθεί έως και 16% και κάτι τέτοιο μπορεί να σημαίνει μέχρι και τον διπλασιασμό στις τιμές κατά μέσο όρο. Στην λιγότερο σοβαρή εκδοχή, οι τιμές θα έχουν αύξηση κατά 15%. 

"Εξετάζοντας το μέτρο σενάριο και τις εκτιμήσεις για τα επόμενα χρόνια, διαπιστώσαμε πως οι τιμές της μπύρας θα αυξηθούν κατά $1,19/ εξάδα. Στην ακραία περίπτωση οι τιμές μπορούν ακόμη και να υπερδιπλασιαστούν" αναφέρει στο Popular Science ο co-author της έρευνας Steven Davis, καθηγητής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. 

Για τις ΗΠΑ, το πρόβλημα μπορεί να είναι διαχειρίσιμο μέχρι ενός σημείο αλλά beer friendly χώρες όπως το Βέλγιο, η Πολωνία κι ο Καναδάς θα έχουν μεγαλύτερες επιπτώσεις, όπου η τιμή της εξάδας μπορεί να φτάσει μέχρι και τα $20. Μάλιστα, ο Davis συμπλήρωσε ενδεικτικά ότι φίλοι της μπύρας σε χώρες όπως η Κίνα, μπορεί ακόμη και να μην έχουν τη δυνατότητα αγοράς του ποτού, λόγω χαμηλού εισοδήματος και απότομης αύξησης της τιμής. "Πραγματικά, οι χώρες που πίνουν περισσότερη μπύρα θα υποφέρουν πολύ" τονίζει από την πλευρά του στο CNN, ο Dabo Guan, οικονομικός αναλυτής που ειδικεύεται στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην παγκόσμια οικονομία. 

Ευτυχώς, οι περισσότερες εταιρείες παράγουν τα κριθάρια τους με με βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον τακτικές. Και αυτό είναι κάτι που δίνει ελπίδα. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.

Αυτή είναι η πιο ακριβή τεκίλα στον κόσμο

Ένα μόνο μπουκάλι κοστίζει 3,5 εκατομμύρια δολάρια και προφανώς, έχει μπει στο ρεκόρ Γκίνες.

Γραφει Γεωργια Πρεζα