Τips για το κρασί από τον σομελιέ του Alain Ducasse

Ο Christopher Bothwell ξέρει κάποια πράγματα παραπάνω για το κρασί.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 11 Δεκεμβρίου 2021

Ο Christopher Bothwell είναι ο σομελιέ στο εστιατόριο του Alain Ducasse στο Λονδίνο. Μιλώντας στο ολλανδικό Esquire, δίνει κάποια πολύ σημαντικά tips που ο καθένας πρέπει να γνωρίζει για το κρασί. Καλό θα είναι να θυμάσαι τις συμβουλές του. 

Στο ψυγείο

Πολύ πιθανόν να μη διαθέτεις κελάρι στο σπίτι σου, οπότε το καλύτερο μέρος για να αποθηκεύσεις το κρασί, είναι το ψυγείο. "Η ζέστη είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του κρασιού, γι' αυτό φρόντισε να το διατηρήσεις δροσερό. Και εφόσον η δροσιά δεν επηρεάζει το κρασί, το ψυγείο είναι το ασφαλέστερο μέρος".

Less is more όσον αφορά το ποτήρι

"Οι πιο πολλοί πιστεύουν ότι όσο ακριβότερο είναι το μπουκάλι, τόσο μεγαλύτερο πρέπει να είναι το ποτήρι. Η αλήθεια είναι πως ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Κι αυτό γιατί ένα ντελικάτο vintage κρασί μπορεί να χαθεί σε ένα βαθύ ποτήρι. Το τυπικό chardonnay-glass είναι η καταλληλότερη επιλογή σε κάθε περίσταση".

Τips για το κρασί από τον σομελιέ του Alain Ducasse

Το άνοιγμα

Ακόμη και το πιο απλό τιρμπουσόν μπορεί να κάνει τη δουλειά. "Δεν χρειάζεται να είσαι χειρούργος, απλά φρόντισε να κόψεις σωστά την προστατευτική ταινία και να μη σου πέσει ο φελλός μέσα. Και προς Θεού, μην κρατάς το μπουκάλι ανάμεσα στα γόνατά σου για να το ανοίξεις".

Χρειάζεσαι μόνο δύο gadgets

Αρκεί ένα ράφι κρασιών και ένα στόμιο για το μπουκάλι. Το πρώτο για να διασφαλίσει πως το κρασί θα είναι πάντοτε στην ίδια θέση και το δεύτερο για να διατηρηθεί καλό μετά το άνοιγμά του. 

Γράψε τα ονόματα των κρασιών

Σημειώνοντας κάπου κάποιο ή κάποια ονόματα κρασιών που δοκίμασες πρόσφατα και σου άρεσαν σε ένα εστιατόριο, θα έχεις μια βασική ιδέα, ώστε να ενημερώσεις τον σομελιέ στο επόμενο μέρος που θα επισκεφθείς, προκειμένου να γνωρίζει τι σου αρέσει στο περίπου. "Αυτό μπορεί να είναι το ίδιο το όνομα του κρασιού ή απλά η ποικιλία του".

Απέφυγε τη λέξη "ξηρό"

Παρότι είναι συνηθισμένο, δεν είναι και τόσο σωστό. Κι αυτό γιατί σχεδόν το 90% μιας wine list αποτελείται από ξηρά κρασιά. Αντ' αυτού, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη λέξη "σώμα". "Ξεκαθαρίζοντας αν θέλεις ένα κρασί με ελαφρύ, μέτριο ή έντονο σώμα, δίνεις τις σωστές κατευθύνσεις στον σομελιέ".

Μάθε να μιλάς τη γλώσσα του σομελιέ

Παρότι υπάρχουν πολλοί όροι για να περιγράψεις ένα κρασί, είναι ιδιαιτέρως χρήσιμο να γνωρίζεις κάποια πράγματα. Για παράδειγμα, ο όρος πολύπλοκο αφορά ένα κρασί με πολλές διαφορετικές γεύσεις, ως τραγανό περιγράφεται ένα φρέσκο και δροσερό κρασί, το έντονο είναι εκείνο με συμπυκνωμένη γεύση και άρωμα και κομψό, το ελαφρύ και ισορροπημένο. 

κρασι

Η γευστική δοκιμή

Κάθε φορά που πίνεις μια γουλιά για να δοκιμάσεις, οφείλεις να κάνεις κάποια βασικά τεστ στο στόμα σου. "Μια καλή γουλιά και επαφή με κάθε μέρος της στοματικής κοιλότητας, προκειμένου να αντιληφθείς όλα τα ερεθίσματα. Μπορείς ακόμη να ακολουθήσεις τη βασική μέθοδο των δοκιμαστών, γέρνοντας το κεφάλι προς τα εμπρός και ρουφώντας μέσα από τα δόντια. Η τεχνική αυτή αναδεικνύει όλα τα αρώματα".

Πρέπει να εκτιμήσεις το chardonnay

Οι περισσότεροι έχουν μια  πολύ συγκεκριμένη άποψη σχετικά με το τι τους αρέσει και τι όχι. Υπάρχουν όμως και κάποια κρασιά που καλό θα είναι να έχεις στις προσωπικές σου επιλογές. "Το Chardonnay είναι η αγαπημένη μου ποικιλία. Και είναι ίσως το πιο ευπροσάρμοστο κρασί που υπάρχει".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.