Τips για το κρασί από τον σομελιέ του Alain Ducasse
Ο Christopher Bothwell ξέρει κάποια πράγματα παραπάνω για το κρασί.
Ο Christopher Bothwell είναι ο σομελιέ στο εστιατόριο του Alain Ducasse στο Λονδίνο. Μιλώντας στο ολλανδικό Esquire, δίνει κάποια πολύ σημαντικά tips που ο καθένας πρέπει να γνωρίζει για το κρασί. Καλό θα είναι να θυμάσαι τις συμβουλές του.
Στο ψυγείο
Πολύ πιθανόν να μη διαθέτεις κελάρι στο σπίτι σου, οπότε το καλύτερο μέρος για να αποθηκεύσεις το κρασί, είναι το ψυγείο. "Η ζέστη είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του κρασιού, γι' αυτό φρόντισε να το διατηρήσεις δροσερό. Και εφόσον η δροσιά δεν επηρεάζει το κρασί, το ψυγείο είναι το ασφαλέστερο μέρος".
Less is more όσον αφορά το ποτήρι
"Οι πιο πολλοί πιστεύουν ότι όσο ακριβότερο είναι το μπουκάλι, τόσο μεγαλύτερο πρέπει να είναι το ποτήρι. Η αλήθεια είναι πως ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Κι αυτό γιατί ένα ντελικάτο vintage κρασί μπορεί να χαθεί σε ένα βαθύ ποτήρι. Το τυπικό chardonnay-glass είναι η καταλληλότερη επιλογή σε κάθε περίσταση".

Το άνοιγμα
Ακόμη και το πιο απλό τιρμπουσόν μπορεί να κάνει τη δουλειά. "Δεν χρειάζεται να είσαι χειρούργος, απλά φρόντισε να κόψεις σωστά την προστατευτική ταινία και να μη σου πέσει ο φελλός μέσα. Και προς Θεού, μην κρατάς το μπουκάλι ανάμεσα στα γόνατά σου για να το ανοίξεις".
Χρειάζεσαι μόνο δύο gadgets
Αρκεί ένα ράφι κρασιών και ένα στόμιο για το μπουκάλι. Το πρώτο για να διασφαλίσει πως το κρασί θα είναι πάντοτε στην ίδια θέση και το δεύτερο για να διατηρηθεί καλό μετά το άνοιγμά του.
Γράψε τα ονόματα των κρασιών
Σημειώνοντας κάπου κάποιο ή κάποια ονόματα κρασιών που δοκίμασες πρόσφατα και σου άρεσαν σε ένα εστιατόριο, θα έχεις μια βασική ιδέα, ώστε να ενημερώσεις τον σομελιέ στο επόμενο μέρος που θα επισκεφθείς, προκειμένου να γνωρίζει τι σου αρέσει στο περίπου. "Αυτό μπορεί να είναι το ίδιο το όνομα του κρασιού ή απλά η ποικιλία του".
Απέφυγε τη λέξη "ξηρό"
Παρότι είναι συνηθισμένο, δεν είναι και τόσο σωστό. Κι αυτό γιατί σχεδόν το 90% μιας wine list αποτελείται από ξηρά κρασιά. Αντ' αυτού, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη λέξη "σώμα". "Ξεκαθαρίζοντας αν θέλεις ένα κρασί με ελαφρύ, μέτριο ή έντονο σώμα, δίνεις τις σωστές κατευθύνσεις στον σομελιέ".
Μάθε να μιλάς τη γλώσσα του σομελιέ
Παρότι υπάρχουν πολλοί όροι για να περιγράψεις ένα κρασί, είναι ιδιαιτέρως χρήσιμο να γνωρίζεις κάποια πράγματα. Για παράδειγμα, ο όρος πολύπλοκο αφορά ένα κρασί με πολλές διαφορετικές γεύσεις, ως τραγανό περιγράφεται ένα φρέσκο και δροσερό κρασί, το έντονο είναι εκείνο με συμπυκνωμένη γεύση και άρωμα και κομψό, το ελαφρύ και ισορροπημένο.

Η γευστική δοκιμή
Κάθε φορά που πίνεις μια γουλιά για να δοκιμάσεις, οφείλεις να κάνεις κάποια βασικά τεστ στο στόμα σου. "Μια καλή γουλιά και επαφή με κάθε μέρος της στοματικής κοιλότητας, προκειμένου να αντιληφθείς όλα τα ερεθίσματα. Μπορείς ακόμη να ακολουθήσεις τη βασική μέθοδο των δοκιμαστών, γέρνοντας το κεφάλι προς τα εμπρός και ρουφώντας μέσα από τα δόντια. Η τεχνική αυτή αναδεικνύει όλα τα αρώματα".
Πρέπει να εκτιμήσεις το chardonnay
Οι περισσότεροι έχουν μια πολύ συγκεκριμένη άποψη σχετικά με το τι τους αρέσει και τι όχι. Υπάρχουν όμως και κάποια κρασιά που καλό θα είναι να έχεις στις προσωπικές σου επιλογές. "Το Chardonnay είναι η αγαπημένη μου ποικιλία. Και είναι ίσως το πιο ευπροσάρμοστο κρασί που υπάρχει".
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Από το Κεντάκι στον κόσμο: Το bourbon που έγινε σύμβολο εθνικής κληρονομιάς
Από τα βαρέλια του Κεντάκι έως τα μπαρ του κόσμου, το bourbon της Jim Beam αποδεικνύει πως η αυθεντικότητα και ο χρόνος παραμένουν οι πιο δυνατές αξίες κάθε παράδοσης.
St-Germain: Mixability à la française
Με ντελικάτο άρωµα φρέσκων λουλουδιών και την κοµψότητα της παριζιάνικης φινέτσας, το διάσηµο λικέρ St-Germain αποτελεί τον κρυφό άσο του mixability. Απογειώνει από ένα απλό spritz µέχρι τις πιο δηµιουργικές συνθέσεις, αποδεικνύοντας πως η γεύση της άνοιξης δεν έχει, τελικά, εποχή.
Γραφει Μπαμπης Δουκας15 χρόνια Athens Bar Show: Τι ξεχωρίσαμε στη μεγάλη γιορτή των spirits;
Από το Μεξικό και την Patrón μέχρι το γαλλικό St- Germain και το ιρλανδέζικο ουίσκι Teeling, ανακαλύψτε τις γεύσεις και τα brands που έκλεψαν τις εντυπώσεις
Anther Herrera, από μέλος συμμορίας στη Βενεζουέλα, ambassador για το ρούμι Santa Teresa 1796
Το 2003, συμμορίτες εισέβαλαν στη χασιέντα Santa Teresa και έστησαν ενέδρα. Τους δόθηκαν δύο επιλογές: Είτε να γίνουν ενεργά μέλη της είτε να αντιμετωπίσουν τον νόμο. Έτσι δημιουργήθηκε το Project Alcatraz, για το οποίο μας μίλησε ο σημερινός ambassador του Santa Teresa 1796.
Γραφει Ραφαελλα ΡαλληHennything Is Possible: Η νέα εποχή του Hennessy στο Athens Bar Show 2025
Με ανανεωμένο πνεύμα και vibrant ενέργεια το Hennessy επανασυστήθηκε δυναμικά στο Athens Bar Show 2025, αναδεικνύοντας τις απεριόριστες δυνατότητές του για mixability.
Νέο Red Bull Winter Edition: Η δροσιά του χειμώνα σε ένα κουτάκι
Ό,τι κι αν περιλαμβάνει η χειμερινή "bucket list", το νέο Red Bull Winter Edition Iced Vanilla Berry είναι εμπειρία που δεν χάνεται!