
Τips για το κρασί από τον σομελιέ του Alain Ducasse
Ο Christopher Bothwell ξέρει κάποια πράγματα παραπάνω για το κρασί.

Ο Christopher Bothwell είναι ο σομελιέ στο εστιατόριο του Alain Ducasse στο Λονδίνο. Μιλώντας στο ολλανδικό Esquire, δίνει κάποια πολύ σημαντικά tips που ο καθένας πρέπει να γνωρίζει για το κρασί. Καλό θα είναι να θυμάσαι τις συμβουλές του.
Στο ψυγείο
Πολύ πιθανόν να μη διαθέτεις κελάρι στο σπίτι σου, οπότε το καλύτερο μέρος για να αποθηκεύσεις το κρασί, είναι το ψυγείο. "Η ζέστη είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του κρασιού, γι' αυτό φρόντισε να το διατηρήσεις δροσερό. Και εφόσον η δροσιά δεν επηρεάζει το κρασί, το ψυγείο είναι το ασφαλέστερο μέρος".
Less is more όσον αφορά το ποτήρι
"Οι πιο πολλοί πιστεύουν ότι όσο ακριβότερο είναι το μπουκάλι, τόσο μεγαλύτερο πρέπει να είναι το ποτήρι. Η αλήθεια είναι πως ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Κι αυτό γιατί ένα ντελικάτο vintage κρασί μπορεί να χαθεί σε ένα βαθύ ποτήρι. Το τυπικό chardonnay-glass είναι η καταλληλότερη επιλογή σε κάθε περίσταση".

Το άνοιγμα
Ακόμη και το πιο απλό τιρμπουσόν μπορεί να κάνει τη δουλειά. "Δεν χρειάζεται να είσαι χειρούργος, απλά φρόντισε να κόψεις σωστά την προστατευτική ταινία και να μη σου πέσει ο φελλός μέσα. Και προς Θεού, μην κρατάς το μπουκάλι ανάμεσα στα γόνατά σου για να το ανοίξεις".
Χρειάζεσαι μόνο δύο gadgets
Αρκεί ένα ράφι κρασιών και ένα στόμιο για το μπουκάλι. Το πρώτο για να διασφαλίσει πως το κρασί θα είναι πάντοτε στην ίδια θέση και το δεύτερο για να διατηρηθεί καλό μετά το άνοιγμά του.
Γράψε τα ονόματα των κρασιών
Σημειώνοντας κάπου κάποιο ή κάποια ονόματα κρασιών που δοκίμασες πρόσφατα και σου άρεσαν σε ένα εστιατόριο, θα έχεις μια βασική ιδέα, ώστε να ενημερώσεις τον σομελιέ στο επόμενο μέρος που θα επισκεφθείς, προκειμένου να γνωρίζει τι σου αρέσει στο περίπου. "Αυτό μπορεί να είναι το ίδιο το όνομα του κρασιού ή απλά η ποικιλία του".
Απέφυγε τη λέξη "ξηρό"
Παρότι είναι συνηθισμένο, δεν είναι και τόσο σωστό. Κι αυτό γιατί σχεδόν το 90% μιας wine list αποτελείται από ξηρά κρασιά. Αντ' αυτού, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη λέξη "σώμα". "Ξεκαθαρίζοντας αν θέλεις ένα κρασί με ελαφρύ, μέτριο ή έντονο σώμα, δίνεις τις σωστές κατευθύνσεις στον σομελιέ".
Μάθε να μιλάς τη γλώσσα του σομελιέ
Παρότι υπάρχουν πολλοί όροι για να περιγράψεις ένα κρασί, είναι ιδιαιτέρως χρήσιμο να γνωρίζεις κάποια πράγματα. Για παράδειγμα, ο όρος πολύπλοκο αφορά ένα κρασί με πολλές διαφορετικές γεύσεις, ως τραγανό περιγράφεται ένα φρέσκο και δροσερό κρασί, το έντονο είναι εκείνο με συμπυκνωμένη γεύση και άρωμα και κομψό, το ελαφρύ και ισορροπημένο.

Η γευστική δοκιμή
Κάθε φορά που πίνεις μια γουλιά για να δοκιμάσεις, οφείλεις να κάνεις κάποια βασικά τεστ στο στόμα σου. "Μια καλή γουλιά και επαφή με κάθε μέρος της στοματικής κοιλότητας, προκειμένου να αντιληφθείς όλα τα ερεθίσματα. Μπορείς ακόμη να ακολουθήσεις τη βασική μέθοδο των δοκιμαστών, γέρνοντας το κεφάλι προς τα εμπρός και ρουφώντας μέσα από τα δόντια. Η τεχνική αυτή αναδεικνύει όλα τα αρώματα".
Πρέπει να εκτιμήσεις το chardonnay
Οι περισσότεροι έχουν μια πολύ συγκεκριμένη άποψη σχετικά με το τι τους αρέσει και τι όχι. Υπάρχουν όμως και κάποια κρασιά που καλό θα είναι να έχεις στις προσωπικές σου επιλογές. "Το Chardonnay είναι η αγαπημένη μου ποικιλία. Και είναι ίσως το πιο ευπροσάρμοστο κρασί που υπάρχει".
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Τα καλύτερα μπαρ του κόσμου για το 2025: Τρία αθηναϊκά και ένα από τα Τίρανα ανάμεσά τους
Ταξιδέψαμε μέχρι το Χονγκ Κονγκ για να μάθουμε ποια είναι τα καλύτερα μπαρ του κόσμου για το 2025 και ανάμεσά τους είναι και τρία μπαρ της Αθήνας. Για την ιστορία το καλύτερο όλων είναι το Bar Leone από το Χονγκ Κονγκ.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςO Donald Trump δεν έχει πιει ποτέ του αλκοόλ-ποιος είναι ο λόγος
Ο Donald Trump δήλωσε πως δεν έχει πιει ποτέ αλκοόλ στη ζωή του. Και ο λόγος πίσω από αυτή την απόφαση είναι βαθιά προσωπικός, συνδεδεμένος με την οικογένειά του.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΣτα Michelin των μπαρ, θα βρεις και ένα μαγαζί από τον Βόλο
Πώς τρία αθηναϊκά φαβορί, ένα μπαρ από τη Θεσσαλονίκη και μια πρόταση-έκπληξη από τον Βόλο ξεχώρισαν στο διεθνή θεσμό του The Pinnacle Guide.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΠόσο παλιό είναι το αρχαιότερο σφραγισμένο μπουκάλι κρασί
Σε ένα μουσείο της Γερμανίας φυλάσσεται το αρχαιότερο σφραγισμένο μπουκάλι κρασί στον κόσμο. Ένα μυστήριο που κανείς δεν έχει τολμήσει να ανοίξει και μια ιστορία που συνδέει το κρασί με τους Ρωμαίους.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΟ αθηναϊκός ναός της τεκίλας που βρίσκεται στα καλύτερα μπαρ του κόσμου (και) για το 2025
Αγαύη μόνο για το αθηναϊκό μπαρ που συμπεριλήφθηκε για ακόμη μία χρονιά στη λίστα 51-100 των The World’s 50 Best Bars, των Όσκαρ των μπαρ.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςThe Campari Hotel: To Campari γιόρτασε την έναρξη του Negroni Week με ένα μοναδικό event στο Μπάγκειον
Η Negroni Week 2025 ξεκίνησε με το Campari Hotel στο Μπάγκειον. Πάνω από 250 bars σε όλη την Ελλάδα συμμετέχουν σε έναν θεσμό που συνδυάζει το iconic cocktail με δημιουργικότητα και φιλανθρωπία.