Μερικά από τα πλέον κορυφαία single malt ουίσκι της χρονιάς

Υπάρχει πάντοτε η δυσκολία της επιλογής όσον αφορά ένα καλό μπουκάλι ουίσκι. Σου λύνουμε τα χέρια.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 12 Δεκεμβρίου 2018

Single Malt Scotch. Αποκλείεται να μην έχει πάρει πουθενά τον όρο το μάτι σου. Τι όμως περιλαμβάνει αυτός; Αρχικά, ας ξεκινήσουμε από το αυτονόητο, δηλαδή το Scotch: Το ουίσκι πρέπει να έχει αποσταχθεί και ωριμάσει στη Σκωτία. Όσον αφορά το Single μεταφράζεται στο ότι θα πρέπει να προέρχεται από ένα και μόνο αποστακτήριο και τέλος, το Malt σημαίνει πως η πρώτη ύλη του θα πρέπει να αποτελείται αποκλειστικά από βυνοποιημένο κριθάρι (δηλαδή από κριθάρι που έχει βγάλει μια μικρή φύτρα), χωρίς να επιτρέπεται η χρήση κάποιου άλλου δημητριακού ή ζυμωμένου συστατικού. Υπάρχουν και άλλες παράμετροι, αλλά μπορείς πάντοτε να αρκεστείς σε αυτές τις τρεις βασικές αρχές. 

Το single malts είναι μία από τις σημαντικότερες κατηγορίες ουίσκι που ακολουθούν πολύ συγκεκριμένους και αυστηρούς κανόνες παραγωγής, που οδηγούν με τη σειρά τους σε υψηλά επίπεδα ποιότητας. Με τη βοήθεια των στοιχείων που προέρχονται από την αγορά της Μεγάλης Βρετανίας, παρουσιάζουμε κάποια από τα single malts που ξεχώρισαν το 2018*.

Balvenie DoubleWood 12

Μερικά από τα πλέον κορυφαία single malt ουίσκι της χρονιάς

Στο Speyside βρίσκονται πάνω από τα μισά σκωτσέζικα αποστακτήρια. Ανάμεσά τους και τρία από τα best-selling single malt brands, τα Glenfiddich, Glenlivet και Macallan. Τα προαναφερθέντα αξίζει να βρίσκονται στο μπαρ κάθε πραγματικού φίλου του ουίσκι. Στο Speyside ωστόσο φτιάχνονται και αρκετά ακόμη αξιόλογα ουίσκι, που χτίζουν τη δημοφιλία τους τον τελευταίο καιρό. Όπως το DoubleWood του αποστακτηρίου Balvenie. Ένα single malt 12 ετών με αρώματα από γλυκά φρούτα και νότες από sherry Oloroso, μέλι και βανίλια καθώς και μακρά επίγευση.

Τιμή: €39. Θα το βρεις εδώ.

Caol Ila 12

ΟΥΙΣΚΙ CAOL ILA 12

Αν για κάτι φημίζεται το Islay είναι τα σπουδαία καπνιστά του ουίσκι. Το Laphroaig 10 ετών είναι μια καλή αρχή για να ξεκινήσεις να μυηθείς σε αυτά, αλλά το Caol Ila 12 είναι εκείνο που θα σου ανοίξει για τα καλά την πόρτα της απόλαυσης για τα ουίσκι της συγκεκριμένης περιοχής. Το κάπνισμά του δεν επηρεάζει τα υπόλοιπα στοιχεία της γεύσης του, που χαρακτηρίζεται δροσερή, με κάποια στοιχεία λεμονιού και ελιάς. Αποτελεί έναν έξοχο σύντροφο για οποιοδήποτε αλμυρό σνακ. 

Τιμή: €41. Θα το βρεις εδώ.

The Arran Malt 14

ΟΥΙΣΚΙ ARRAN SINGLE MALT

Το αποστακτήριο του Arran βρίσκεται στο βόρειο μέρος το ομώνυμου νησιού και το 14 ετών single malt του είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά του ουίσκι. Το τελείωμά του γίνεται σε βαρέλια sherry και bourbon, κάτι που μεταφράζεται στην αρκετά γλυκιά του γεύση που σε κάποιος θυμίζει πικάντικη μηλόπιτα. Έντονες εκρήξεις φρούτων και ισχυρή παρουσία βύνης επικρατούν και σε συνδυασμό με τα στοιχεία που δίνουν τα sherry casks διαμορφώνουν το τελικό αποτέλεσμα. 

Τιμή: €49. Θα το βρεις εδώ.

Auchentoshan Three Wood

ΟΥΙΣΚΙ AUCHENTOSHAN

Άξιος εκπρόσωπος για τα single malts των Lowlands, που είναι πιο απαλά από εκείνα των Highlands. Το αποστακτήριο του Auchtensohan βρίσκεται λίγο έξω από τη Γλασκώβη και ξεχωρίζει γιατί φτιάχνει ουίσκι τριπλής απόσταξης, δηλαδή με ελαφρύτερο σώμα και φρουτώδη γεύση. Η ωρίμανση σε τρία διαφορετικά βαρέλια (Bourbon, Oloroso και Pedro Ximénez) εμπλουτίζει σε μεγάλο βαθμό τη γεύση του Auchentoshan Three Wood δίνοντάς του νότες από σταφίδες, δαμάσκηνο, πορτοκάλι και μούρα.

Τιμή: €44. Θα το βρεις εδώ.

Old Pulteney 12 

ΟΥΙΣΚΙ OLD PULTENEY

Προέρχεται από τα Highlands και οι πιστοί του φίλοι το αποκαλούν συχνά και ως "θαλασσινό", καθώς το άρωμά του παραπέμπει εκεί, ενώ αποτελεί και ένα από τα αγαπημένα των Σκωτσέζων ναυτικών. Πικάντικο και βοτανικό στη γεύση, παλαιώνει σε δρύινα βαρέλια bourbon και έχει μακρά επίγευση, με αλμυρές νότες. 

Τιμή: €28. Θα το βρεις εδώ.

Springbank 10

ΟΥΙΣΚΙ SPRINGBANK

Πίσω στον 19ο αιώνα, το Campbeltown, στα νότια του Argyll and Bute, θεωρούνταν η παγκόσμια πρωτεύουσα του ουίσκι, με περισσότερα από 30 αποστακτήρια σε πλήρη λειτουργία. Σήμερα, έχουν μείνει μόνο τρία, ανάμεσά τους και το Springbank, που ξεκίνησε να φτιάχνει ουίσκι πίσω στο 1828. Το 10 ετών single malt του έχει λεπτή αίσθηση αλλά πλήρες σώμα, ντελικάτη γεύση όπου κυριαρχεί το ροδάκινο, η κανέλα και η βανίλια και μια ελαφρώς αλμυρή επίγευση. 

Τιμή: €48. Θα το βρεις εδώ.

Kilchoman 100% Islay

ΟΥΙΣΚΙ KILCHOMAN ISLAY

Στη δυτική ακτή του Islay συναντά κάποιος τη μικρή φάρμα-αποστακτήριο που ιδρύθηκε το 2005 (το πρώτο νέο αποστακτήριο του νησιού μετά από 124 χρόνια), καλλιεργεί το δικό του κριθάρι και γενικότερα είναι ένα από εκείνα που μπορούν να υπερηφανεύονται για ένα δικό τους 100% ουίσκι. Η ειδική έκδοση του Kilchoman 100% Islay (η 8η παρτίδα που βγαίνει στην αγορά) αφορά ένα ξεχωριστό single malt με αξιοσημείωτες νότες φρέσκων εσπεριδοειδών, μια ολοένα και αυξανόμενη αίσθηση μπαχαρικών και ένα -φυσικά- καπνιστό τελείωμα.

Τιμή: €83. Θα το βρεις εδώ.

Glenfarclas 40

ΟΥΙΣΚΙ GLENFARCAS 40 ΕΤΩΝ

Πρόκειται για το ακριβότερο ουίσκι σε αυτή τη λίστα, ένα 40-year-old treat από το γνωστό αποστακτήριο του Speyside. Η παρατεταμένη ωρίμανσή του αποδίδει βουτυρώδη χαρακτήρα και βάθος στις γεύσεις. Υπάρχουν νότες μελάσας, σύκων, δαμάσκηνων και μπαχαρικών, καθώς και σοκολάτας.

Τιμή: €748. Θα το βρεις εδώ.

Benriach 21 Temporis Peated

ΟΥΙΣΚΙ BENRIACH 21 ΕΤΩΝ

Στο τελευταίο Whisky Show του Λονδίνου, μία από τις μεγαλύτερες ουρές είχε σχηματιστεί μπροστά από το stand του  Benriach, για ένα νέο ουίσκι που είχε κυκλοφορήσει μερικούς μήνες πριν. Ένα φρουτώδες single malt από το Speyside που έχει περάσει από βαρέλια bourbon, παρθένου δρυός, Pedro Ximinéz και oloroso sherry, γεγονός που του αποδίδει μπόλικα στρώματα πολυπλοκότητας και ωριμότητας.

Τιμή: €135. Θα το βρεις εδώ.

Ailsa Bay, 48.9%

ΟΥΙΣΚΙ AILSA BAY

Αποτέλεσμα της ολοένα και μεγαλύτερης ζήτησης για craft drinks, το Ailsa Bay, 48.9% έχει περάσει από τη διαδικασία του micro maturation, όπου το ουίσκι μπαίνει αρχικά σε μικρά βαρέλια bourbon για μια έντονη όσο και ταχεία ωρίμανση, πριν μεταφερθεί σε αμερικανικά δρύινα βαρέλια που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί και μείνει εκεί για μερικά χρόνια. Είναι καπνιστό και γλυκό, με ρουστίκ νότες (κάποιοι κάνουν λόγο ακόμη και για μπέικον) αλλά και αρώματα από σιρόπι σφενδάμου και βανίλιας.

Τιμή: €66. Θα το βρεις εδώ.

*Ασφαλώς και στη λίστα θα μπορούσαν να προστεθούν κλασικές και διαχρονικά best sellers επιλογές όπως τα Macallan, Lagavulin ή Dalmore, αλλά είπαμε να επικεντρωθούμε σε θεωρητικά άγνωστες στο ευρύ κοινό αλλά εξίσου ενδιαφέρουσες προτάσεις. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.