Τα κρασιά των γιορτών, όπως τα προτείνει ένας ειδικός

Ένας πλήρης και αναλυτικός οινικός οδηγός που θα σε βάλει στον αφρό των ημερών.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 18 Δεκεμβρίου 2018

Η επιλογή των κρασιών για τις ημέρες των γιορτών αποκτά ιδιαίτερη και διττή σημασία: Αφενός θα πρέπει να συνοδεύσεις άψογα πολλές και καλές συνταγές και αφετέρου θα πρέπει να κάνεις ιδανικά δώρα που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον.

Τα κρασιά των γιορτών, όπως τα προτείνει ένας ειδικόςΜε τη βοήθεια του Γιάννη Μακρή* και προκειμένου να έχεις όσο το δυνατόν λιγότερα να σκεφτείς, παρουσιάζουμε έναν οδηγό για κρασιά που μπορούν να πλαισιώσουν τόσο τις γιορτινές όσο και όλες τις υπόλοιπες ημέρες, πρακτικό ακόμα και για κάποιον που δεν είναι πραγματικός γνώστης. Κανένα γιορτινό τραπέζι και πάρτι δεν μπορεί να ξεκινήσει χωρίς φυσαλίδες. Τα αφρώδη κρασιά είναι συνυφασμένα με τις χαρούμενες στιγμές, αλλά και αρκετά food friendly επιλογές. Μπορούν να συνοδεύσουν με μεγάλη επιτυχία όστρακα και θαλασσινά, αβγά ψαριών και αβγοτάραχο, ακόμα και μεζεδάκια της ελληνικής κουζίνας, καθώς και σαλάτες και, φυσικά, πλατό τυριών και αλλαντικών.

Esprit Nature, Brut, NV Champagne, Henri Giraud, Καμπανία

ΚΡΑΣΙΑ ΓΙΟΡΤΕΣΣαμπάνια: ο απόλυτος άρχοντας των αφρωδών οίνων, με τον οίκο Henri Giraud να είναι το κρυμμένο διαμάντι της, με παραγωγή που φτάνει μόλις τις 250.000 φιάλες. Η πρώτη της αλκοολική ζύμωση γίνεται σε δρύινα βαρέλια από το δάσος Argonne, το οποίο ο οίκος είναι υπεύθυνος να αναδασώνει. Στο ποτήρι τα πράγματα γίνονται συναρπαστικά: το Pinot Noir δίνει δομή και σώμα με νότες μπαχαρικών και brioche, ενώ το Chardonnay χαρίζει αρώματα εξωτικών φρούτων. Ο αφρισμός είναι μεταξένιος ανεβάζοντας τη διάθεση, ενώ η οξύτητα αναζωογονεί.

Tip: Πάρε ένα επιπλέον μπουκάλι γιατί μπορεί να γίνει ανάρπαστη.

Cult Belstar Prosecco DOC, Extra Dry NV, Bisol, Glera, Ιταλία

ΚΡΑΣΙΑ ΓΙΟΡΤΕΣΜια εναλλακτική λύση για ένα ποιοτικό prosecco, δημοφιλές και ανέμελο. Αυτό ακριβώς είναι το Cult Belstar του φημισμένου ιταλικού οίκου Bisol. Στο ποτήρι νεανικά αρώματα φρούτων, φρέσκου αμύγδαλου και λουλουδιών, κομψός αφρισμός και ευγενικό άγγιγμα γλυκύτητας. Όλα αυτά το καθιστούν τέλειο απεριτίφ και ιδανικό συνδυασμό για τις υφάλμυρες και πικάντικες ή ακόμα και για τις καυτερές συνταγές.

 

 

 

Batàr, Querciabella, Τοσκάνη, Ιταλία

ΚΡΑΣΙΑ ΓΙΟΡΤΕΣΈνα ασυνήθιστο κρασί από κάθε άποψη. Λευκό υψηλής ποιότητας, από τα καλύτερα της Ιταλίας, παρόλο που προέρχεται από μια "ερυθρή" οινοποιητική ζώνη, αυτή της Τοσκάνης, η οποία φημίζεται για τα μεγάλα ερυθρά κρασιά. Πρόκειται για ένα βιοδυναμικό κρασί (όχι μόνο βιολογικής καλλιέργειας κρασί, αλλά επιπλέον όλες οι εργασίες γίνονται σύμφωνα με τη θέση των πλανητών) και επίσης είναι vegan, καθώς δε χρησιμοποιούνται πουθενά παράγωγα ζώων. Ζυμώνει και ωριμάζει σε γαλλικά βαρέλια και στο ποτήρι είναι απλά εντυπωσιακό, με πυκνά αρώματα μπαχαρικών, βουτύρου και φρέσκων φρούτων. Πλούσιο, λιπαρό και μεταξένιο, με ατέλειωτη διάρκεια.

 

Quintaluna, Ossian, Castilla y León, Ισπανία

ΚΡΑΣΙΑ ΓΙΟΡΤΕΣΠροσιτή πολυτέλεια με αυτό το σούπερ σπάνιο κρασί, που όμως μπορείς να βρεις στην Ελλάδα. Το κτήμα Ossian καλλιεργεί μόνο τη λευκή ποικιλία Verdejo στη φημισμένη ζώνη της Rueda, στο πρώτο βιολογικής καλλιέργειας κτήμα της περιοχής από το 2001. Τα αμπέλια είναι μεγάλης ηλικίας και το 60% σε αυτό το κρασί είναι προ-φυλλοξηρικά (αυτόριζα αμπέλια). Στο ποτήρι είναι πραγματικά εντυπωσιακό, με έντονα και συγκεντρωμένα αρώματα με κρυστάλλινη ακρίβεια από γκρέιπφρουτ, μοσχολέμονο και φλούδες πορτοκαλιού, με νύξεις βοτάνων και χαμομήλι. Στην παλέτα πλούσιο και νεανικό, με διάρκεια που εντυπωσιάζει.

Tip: Συνδυάζεται εύκολα με ορεκτικά, αλλά ακόμα και με τερίνα φουά γκρα.

L’Excellence, Château Saint-Maur, Cru Classé, Côtes de Provence, Γαλλία

ΚΡΑΣΙΑ ΓΙΟΡΤΕΣΤο Château Saint-Maur βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από το κοσμοπολίτικο Σεν Τροπέ, δηλαδή στην καρδιά της Προβηγκίας, της χώρας των ροζέ κρασιών. Στο ποτήρι ξεδιπλώνει αυτό το στυλ που όλοι αγάπησαν και πολλοί προσπάθησαν να μιμηθούν χωρίς επιτυχία όμως. Απαλό χρώμα του σολομού, πυκνά και κομψά αρώματα από φρέσκα φρούτα, άνθη και βότανα που οδηγούν στην παλέτα και ισορροπούν με τη δροσερή οξύτητα και τις νύξεις τανινών. Πραγματικά "πολυεργαλείο", αφού μπορεί να ενώσει τα διαφορετικά πιάτα επάνω στο τραπέζι. Στα συν η προσεγμένη φιάλη.

Miraval, Château Miraval, Côtes de Provence, Γαλλία

ΚΡΑΣΙΑ ΓΙΟΡΤΕΣΜε αυτό το κρασί θα προσθέσεις μια μεγάλη δόση αστερόσκονης στα γιορτινά τραπέζια, αφού ανήκει στην Angelina Jolie και στον Brad Pitt (αν και η οινοποίησή του γίνεται από την οικογένεια Perrin). Στο ποτήρι είναι αντιπροσωπευτικό των ροζέ της Προβηγκίας με νεανικότητα αρωμάτων αλλά και νύξεις από μπαχαρικά, πλούσια παλέτα και αναζωογονητική οξύτητα.

Tip: Η κατάλληλη επιλογή αν θέλεις ένα (ή και δύο) ποτήρι κρασί χωρίς φαγητό.

Château de Beaucastel, Châteauneuf-du-Pape, Γαλλία

ΚΡΑΣΙΑ ΓΙΟΡΤΕΣΕίναι το κορυφαίο Châteauneuf-du-Pape και περιέχει και τις 13 ποικιλίες της περιοχής. Στο ποτήρι το χρώμα είναι βαθύ, με πυκνά αρώματα από φύλλα καπνού, γλυκόριζας, μπαχαρικών, καφέ και φρούτων του δάσους. Γεμάτο σώμα, με πυκνότητα αρωμάτων, μέτρια οξύτητα, μεγάλη διάρκεια και το ζητούμενο στην εξίσωση: μαλακές τανίνες.

 

 

 

 

Fiorenza, Barbera d’Alba, Paolo Manzone, Piemonte, Ιταλία

ΚΡΑΣΙΑ ΓΙΟΡΤΕΣΤην Barbera θα τη λέγαμε το μυστικό όπλο του sommelier. Έχει βαθύ χρώμα, έντονα αρώματα από μαύρα κεράσια, βιολέτα, νύξεις τρούφας και μπαχαρικά, αφού έχει ωριμάσει 12 μήνες σε γαλλικά βαρέλια. Το κυριότερο; Γεμάτο δυναμισμό σώμα από την οξύτητα και πολύ χαμηλές τανίνες. Αν επιζητείς ένα κρασί από την αρχή μέχρι το τέλος, τότε αυτή είναι η απάντηση. Από τηγανητά και θαλασσινά μέχρι κρέας και τρούφα.

Tip: Δοκίμασέ το στους 15-16°C.

 

Bodega Lanzaga, Rioja DOCa, Telmo Rodriguez, Rioja, Ισπανία

ΚΡΑΣΙΑ ΓΙΟΡΤΕΣΗ Rioja είναι η πιο γνωστή περιοχή της Ισπανίας για την ποικιλία Tempranillo και το Bodega Lanzaga το αποτέλεσμα της εξαιρετικής δουλειάς του οινοποιού Telmo Rodriguez. Μεγάλης ηλικίας αμπελώνες, βιολογική γεωργία, ιθαγενείς ζύμες, 18 μήνες βαρέλι. Όλα αυτά αποκτούν σημασία στο ποτήρι, με πυκνά αρώματα από σοκολάτα γάλακτος, βατόμουρα και μύρτιλλα, βανίλια και νότες βιολέτας. Στην παλέτα συμπύκνωση και πλούσια υφή με ενσωματωμένες τανίνες.

 

Mongrana, Querciabella, Maremma, Τοσκάνη

ΚΡΑΣΙΑ ΓΙΟΡΤΕΣΑπό την παραλιακή ζώνη της Τοσκάνης, ένα πραγματικό Super Tuscan (τα κρασιά που μαζί με την τοπική ποικιλία Sangiovese περιέχουν και γαλλικές ποικιλίες). Εκφραστικά αρώματα κερασιού, φραγκοστάφυλου, μέντας, μαύρου τσαγιού και καφέ. Στην παλέτα ζουμερό, με έντονη προσωπικότητα και ευλυγισία από την οξύτητα και τις φίνες τανίνες. Αυτό το κρασί εκφράζεται με αμεσότητα που δύσκολα κάποιο πιάτο θα του αντισταθεί.

Tip: Πρότεινέ το στους vegan φίλους σου.

 

 

Mille e una Notte, Donnafugata, Σικελία

ΚΡΑΣΙΑ ΓΙΟΡΤΕΣΤο όνομά του μεταφράζεται σε "Χίλιες και μία νύχτες". Το κρασί ωριμάζει 18 μήνες σε γαλλικά βαρέλια και προέρχεται κυρίως από την τοπική ποικιλία Nero d’Avola. Στο ποτήρι το μεσογειακό ταμπεραμέντο γίνεται αμέσως αντιληπτό με τα ζουμερά και πυκνά αρώματα από ώριμα φρούτα που πλαισιώνονται από βοτανικές νότες και μπαχαρικά. Γεμάτο σώμα και ευχάριστα ζωντανή οξύτητα. Και εδώ οι τανίνες τηρούν πλήρως τις προδιαγραφές και είναι φίνες και λεπτοκομμένες.

 

 

* Ο Γιάννης Μακρής γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Βρέθηκε στον τομέα της εστίασης ως manager και sommelier στα πιο γνωστά εστιατόρια και ξενοδοχεία της Αθήνας και μετά από ένα μικρό διάλειμμα στη Σανγκάη εργάζεται στην εισαγωγική εταιρεία κρασιών Jeroboam. Η αγάπη του για το κρασί τον οδήγησε να ολοκληρώσει τις σπουδές του στο WSET (Diploma) και να παρακολουθήσει τον πρώτο χρόνο του The Institute of Masters of Wine αλλά και να συμμετάσχει στην Πανελλήνια Ένωση Οινοχοών ως αντιπρόεδρος (2013-2016). Πιστεύει ότι ο κόσμος του κρασιού είναι μια ανεξάντλητη πηγή γεύσεων και πολιτισμού που δεν πρέπει να περιορίζεται, αλλά να μοιράζεται.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.