Ένας συνοπτικός οδηγός για όλα τα είδη του καφέ

Η κουλτούρα της καφεΐνης είναι πιο δυνατή από ποτέ. Κι αυτές εδώ είναι μερικές οδηγίες για να μην χάνεσαι.

Γράφει: Αργύρης Κούρσαλης 08 Νοεμβρίου 2020

Doppio, cappuccino, latte, macchiato. Οι εποχές που απλά έδινες παραγγελία για έναν καφέ φίλτρου έχουν περάσει προ πολλού. Η κουλτούρα της καφεΐνης είναι πιο δυνατή από ποτέ: οι επιλογές είναι άπειρες, η σημασία βρίσκεται στην λεπτομέρεια κι ο χάρτης του καφέ είναι τόσο πολύπλοκος που εύκολα χάνεις τον προσανατολισμό σου.

Πώς, λοιπόν, μπορείς να πλοηγηθείς σε αυτόν τον θαυμαστό κόσμο; Ο Sharni Ruming, ειδικός επί του θέματος και manager στο Department of Coffee and Social Affairs έχει όλες τις απαντήσεις. 

Οι βασικές αρχές

Ένας συνοπτικός οδηγός για όλα τα είδη του καφέ

Στην Ιταλία συνηθίζουν να πίνουν lungo το πρωί, δηλαδή καφέδες με μεγαλύτερη ποσότητα που διαρκούν περισσότερο όπως ο latte ή ο cappuccino ενώ το απόγευμα προτιμούν τους espresso. Φυσικά αυτό δεν είναι απαραίτητα ένα έθιμο που συμμερίζονται οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι. "Πολλοί άνθρωποι προτιμούν έναν καφέ με γάλα για να ξεκινήσουν τη μέρα του με πιο ήπιο τρόπο, όμως οι περισσότεροι επιλέγουν έναν espresso έτσι ώστε να νιώσουν ότι ξυπνούν πραγματικά από την ένταση της καφεΐνης" εξηγεί ο Sharni. "Τι είναι καλύτερο για σένα; Το να πίνεις καφέ χωρίς γάλα είναι πάντοτε μία πιο υγιεινή επιλογή. Να σημειώσω μάλιστα ότι η καφεΐνη έχει παρατηρηθεί πως μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων".

Τα 5 πιο δημοφιλή είδη καφέ στην Ευρώπη

Καφές espresso

Παίρνοντας ως δεδομένο ότι ο καφές ιταλικού τύπου έχει κυριαρχήσει σε ολόκληρη την ήπειρο ας ρίξουμε μία ματιά σε εκείνα τα είδη που είναι τα πλέον δημοφιλή στην Ευρώπη.

Espresso

Απλά μία μονή δόση καφέ (doppio λέγεται όταν έχει διπλή δόση).

Η κατανάλωσή του στις πόλεις είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι στην επαρχία. "Αυτό συμβαίνει γιατί σου δίνει το γρήγορο boost που χρειάζεσαι στους ταχύτατους ρυθμούς των μεγαλουπόλεων" εξηγεί ο Sharni.

Macchiato

Μία δόση espresso με λίγο αφρόγαλα.

"Αν ζητάς μία πιο ήπια γεύση, τότε ο macchiato είναι για σένα" λέει ο Sharni. "Η μικρή ποσότητα από αφρόγαλα κάνει πιο εύκολη την κατανάλωσή του το πρωί, όταν δεν αντέχεις τις τόσο έντονες γεύσεις".

Flat white

1/3 καφέ, 2/3 αφρόγαλα.

"Το απόλυτο bestseller" αναφέρει ο Sharni, για έναν τύπο καφέ βέβαια που σπάνια συναντάμε στην χώρα μας. "Ξεκίνησε από την Αυστραλία αλλά πια είναι πολύ δημοφιλής στην Ευρώπη, με το γάλα να δίνει ένα ευχάριστο γλυκό τελείωμα στη γεύση του καφέ".

Latte

1/4 καφέ, 3/4 γάλα κι αφρόγαλα στο τελείωμά του. 

Να κι ένας τύπος καφέ με ακόμα περισσότερο γάλα από ότι ο flat white. "Το γάλα μοιράζεται ομοιόμορφα στον latte" όπως λέει ο Sharni. "Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο καφές να έχει πιο κρεμώδη γεύση".

Cappuccino

1/3 espresso, 1/3 ζεστό γάλα και 1/3 αφρόγαλα.

Το γάλα στον cappuccino είναι περισσότερο αφρώδες με αποτέλεσμα η γεύση του να είναι πιο ήπια. "Επειδή η γεύση του γάλατος είναι παρούσα αλλά με πιο απαλό τρόπο, τελικά έχεις την αίσθηση ότι πίνεις έναν πολύ πιο ελαφρύ καφέ".

Μερικές συμβουλές από τον ειδικό

  • Πρόσεχε τι παραγγέλνεις: θέλεις μονή ή διπλή δόση καφέ;
  • Το γάλα με ελαφριά λιπαρά δεν ταιριάζει στον καφέ
  • Αν θες να αντικαταστήσεις το γάλα, ρώτα τον barista 
  • Ο μονοποικιλιακός καφές είναι ο καλύτερος

Από: Esquire NL

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι αυτό που θα κάνει το ποτό σου τέλειο στο σπίτι

Για πολλούς, ένα ποτό κάθε βράδυ είναι μια ιεροτελεστία, απαραίτητη για να κλείσει καλά η μέρα. Πώς όμως θα καταφέρουμε να ετοιμάσουμε μόνοι μας στο σπίτι ένα τέλειο ποτό;

Το cocktail με τα 71 υλικά

Όταν ολόκληρη η Βρετανική Κοινοπολιτεία μπαίνει στο σέικερ.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Καλύτερο gin tonic σε 4 βήματα

Κάποια πράγματα και τα tips που πρέπει να γνωρίζεις για την απόλυτη εκδοχή του δημοφιλούς ποτού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Προς υπεράσπιση του Day Drinking

Ας το παραδεχτούμε, ένα ποτό πριν δύσει ο ήλιος δεν είναι ποτέ κακή ιδέα.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε σοβαρά για το κρασί της Κεφαλονιάς

Τρεις σημαντικοί Έλληνες οινοπαραγωγοί μιλούν στο Esquire με αφορμή τη δημιουργία του Συνδέσμου Οινοποιών Κεφαλονιάς και την περαιτέρω προσπάθεια ανάδειξης των εξαιρετικών κρασιών του νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

5 ρούμια για τους επόμενους μήνες

Το ποτό της χαράς και κάποιες ετικέτες που θα δώσουν άλλο ενδιαφέρον στο home bar σου.

Γραφει Μπαμπης Δουκας