Ένας συνοπτικός οδηγός για όλα τα είδη του καφέ
Η κουλτούρα της καφεΐνης είναι πιο δυνατή από ποτέ. Κι αυτές εδώ είναι μερικές οδηγίες για να μην χάνεσαι.
Doppio, cappuccino, latte, macchiato. Οι εποχές που απλά έδινες παραγγελία για έναν καφέ φίλτρου έχουν περάσει προ πολλού. Η κουλτούρα της καφεΐνης είναι πιο δυνατή από ποτέ: οι επιλογές είναι άπειρες, η σημασία βρίσκεται στην λεπτομέρεια κι ο χάρτης του καφέ είναι τόσο πολύπλοκος που εύκολα χάνεις τον προσανατολισμό σου.
Πώς, λοιπόν, μπορείς να πλοηγηθείς σε αυτόν τον θαυμαστό κόσμο; Ο Sharni Ruming, ειδικός επί του θέματος και manager στο Department of Coffee and Social Affairs έχει όλες τις απαντήσεις.
Οι βασικές αρχές

Στην Ιταλία συνηθίζουν να πίνουν lungo το πρωί, δηλαδή καφέδες με μεγαλύτερη ποσότητα που διαρκούν περισσότερο όπως ο latte ή ο cappuccino ενώ το απόγευμα προτιμούν τους espresso. Φυσικά αυτό δεν είναι απαραίτητα ένα έθιμο που συμμερίζονται οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι. "Πολλοί άνθρωποι προτιμούν έναν καφέ με γάλα για να ξεκινήσουν τη μέρα του με πιο ήπιο τρόπο, όμως οι περισσότεροι επιλέγουν έναν espresso έτσι ώστε να νιώσουν ότι ξυπνούν πραγματικά από την ένταση της καφεΐνης" εξηγεί ο Sharni. "Τι είναι καλύτερο για σένα; Το να πίνεις καφέ χωρίς γάλα είναι πάντοτε μία πιο υγιεινή επιλογή. Να σημειώσω μάλιστα ότι η καφεΐνη έχει παρατηρηθεί πως μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων".
Τα 5 πιο δημοφιλή είδη καφέ στην Ευρώπη

Παίρνοντας ως δεδομένο ότι ο καφές ιταλικού τύπου έχει κυριαρχήσει σε ολόκληρη την ήπειρο ας ρίξουμε μία ματιά σε εκείνα τα είδη που είναι τα πλέον δημοφιλή στην Ευρώπη.
Espresso
Απλά μία μονή δόση καφέ (doppio λέγεται όταν έχει διπλή δόση).
Η κατανάλωσή του στις πόλεις είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι στην επαρχία. "Αυτό συμβαίνει γιατί σου δίνει το γρήγορο boost που χρειάζεσαι στους ταχύτατους ρυθμούς των μεγαλουπόλεων" εξηγεί ο Sharni.
Macchiato
Μία δόση espresso με λίγο αφρόγαλα.
"Αν ζητάς μία πιο ήπια γεύση, τότε ο macchiato είναι για σένα" λέει ο Sharni. "Η μικρή ποσότητα από αφρόγαλα κάνει πιο εύκολη την κατανάλωσή του το πρωί, όταν δεν αντέχεις τις τόσο έντονες γεύσεις".
Flat white
1/3 καφέ, 2/3 αφρόγαλα.
"Το απόλυτο bestseller" αναφέρει ο Sharni, για έναν τύπο καφέ βέβαια που σπάνια συναντάμε στην χώρα μας. "Ξεκίνησε από την Αυστραλία αλλά πια είναι πολύ δημοφιλής στην Ευρώπη, με το γάλα να δίνει ένα ευχάριστο γλυκό τελείωμα στη γεύση του καφέ".
Simple diagram to understand the different types of #coffee out there pic.twitter.com/xhsiZzJzeu
— Coffee Affair (@coffee_affair) July 26, 2015
Latte
1/4 καφέ, 3/4 γάλα κι αφρόγαλα στο τελείωμά του.
Να κι ένας τύπος καφέ με ακόμα περισσότερο γάλα από ότι ο flat white. "Το γάλα μοιράζεται ομοιόμορφα στον latte" όπως λέει ο Sharni. "Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο καφές να έχει πιο κρεμώδη γεύση".
Cappuccino
1/3 espresso, 1/3 ζεστό γάλα και 1/3 αφρόγαλα.
Το γάλα στον cappuccino είναι περισσότερο αφρώδες με αποτέλεσμα η γεύση του να είναι πιο ήπια. "Επειδή η γεύση του γάλατος είναι παρούσα αλλά με πιο απαλό τρόπο, τελικά έχεις την αίσθηση ότι πίνεις έναν πολύ πιο ελαφρύ καφέ".
Μερικές συμβουλές από τον ειδικό

- Πρόσεχε τι παραγγέλνεις: θέλεις μονή ή διπλή δόση καφέ;
- Το γάλα με ελαφριά λιπαρά δεν ταιριάζει στον καφέ
- Αν θες να αντικαταστήσεις το γάλα, ρώτα τον barista
- Ο μονοποικιλιακός καφές είναι ο καλύτερος
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Η μαγεία του Glenfiddich στο Esquire Townhouse Athens 2025
Στο Esquire Townhouse Athens 2025, το Glenfiddich 16YO παρουσίασε έναν κόσμο γεύσης και αισθητικής, εμπνευσμένο από τη συνεργασία με την Aston Martin F1® Team, σε μια βραδιά υψηλής ποιότητας και στυλ.
Από το Κεντάκι στον κόσμο: Το bourbon που έγινε σύμβολο εθνικής κληρονομιάς
Από τα βαρέλια του Κεντάκι έως τα μπαρ του κόσμου, το bourbon της Jim Beam αποδεικνύει πως η αυθεντικότητα και ο χρόνος παραμένουν οι πιο δυνατές αξίες κάθε παράδοσης.
St-Germain: Mixability à la française
Με ντελικάτο άρωµα φρέσκων λουλουδιών και την κοµψότητα της παριζιάνικης φινέτσας, το διάσηµο λικέρ St-Germain αποτελεί τον κρυφό άσο του mixability. Απογειώνει από ένα απλό spritz µέχρι τις πιο δηµιουργικές συνθέσεις, αποδεικνύοντας πως η γεύση της άνοιξης δεν έχει, τελικά, εποχή.
Γραφει Μπαμπης Δουκας15 χρόνια Athens Bar Show: Τι ξεχωρίσαμε στη μεγάλη γιορτή των spirits;
Από το Μεξικό και την Patrón μέχρι το γαλλικό St- Germain και το ιρλανδέζικο ουίσκι Teeling, ανακαλύψτε τις γεύσεις και τα brands που έκλεψαν τις εντυπώσεις
Anther Herrera, από μέλος συμμορίας στη Βενεζουέλα, ambassador για το ρούμι Santa Teresa 1796
Το 2003, συμμορίτες εισέβαλαν στη χασιέντα Santa Teresa και έστησαν ενέδρα. Τους δόθηκαν δύο επιλογές: Είτε να γίνουν ενεργά μέλη της είτε να αντιμετωπίσουν τον νόμο. Έτσι δημιουργήθηκε το Project Alcatraz, για το οποίο μας μίλησε ο σημερινός ambassador του Santa Teresa 1796.
Γραφει Ραφαελλα ΡαλληHennything Is Possible: Η νέα εποχή του Hennessy στο Athens Bar Show 2025
Με ανανεωμένο πνεύμα και vibrant ενέργεια το Hennessy επανασυστήθηκε δυναμικά στο Athens Bar Show 2025, αναδεικνύοντας τις απεριόριστες δυνατότητές του για mixability.