Ουίσκι, μπύρες και cocktails για την St. Patrick's Day

Στις 17 Μαρτίου, όλοι πίνουν σαν Ιρλανδοί. Ακόμη κι αν φέτος χρειαστεί να το κάνουν από το σπίτι.

Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να συμπαθήσει κανείς τους Ιρλανδούς. Ακόμη περισσότεροι όμως προκύπτουν όταν ψάχνει αφορμή για να τα πιεις μαζί τους. Μία από τις καλύτερες ημερομηνίες για να συμβεί αυτό είναι η 17η Μαρτίου, η ημέρα του Αγίου Πατρικίου (St. Patrick's Day) - αν και μετά την πανδημία του κορονοϊού, μπορείς να αρκεστείς να τους τιμήσεις από το σπίτι. Η σημαντικότερη γιορτή των Ιρλανδών αποτελεί την επέτειο του θανάτου του σημαντικότερου Προστάτη- Αγίου της νησιωτικής χώρας, στα δυτικά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ουίσκι, μπύρες και cocktails για την St. Patrick's Day

Καθιερώθηκε στις αρχές του 17ου αιώνα για να γιορτάσει και την άφιξη του Χριστιανισμού στο νησί. Η πρώτη μάλιστα παρέλαση έγινε στις 17 Μαρτίου του 1762, όχι στο Δουβλίνο αλλά στη Νέα Υόρκη, από Ιρλανδούς στρατιώτες που υπηρετούσαν στον αγγλικό στρατό.

Σήμερα αποτελεί την μεγαλύτερη μη στρατιωτική παρέλαση που γίνεται παγκοσμίως, με πάνω από 150.000 ανθρώπων να συμμετέχουν σε αυτήν και πλήθος εορταστικών εκδηλώσεων και φεστιβάλ να την πλαισιώνουν.

Σύμβολο της γιορτής είναι ασφαλώς το ιρλανδικό τριφύλλι -το οποίο σύμφωνα με το θρύλο χρησιμοποίησε ο Άγιος Πατρίκιος για να εξηγήσει στους Ιρλανδούς την Αγία Τριάδα- και το χρώμα που κυριαρχεί δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το πράσινο. Όπως σε κάθε περίπτωση εορτασμών των Ιρλανδών, αυτό που σε καμία των περιπτώσεων δε γίνεται να απουσιάζει είναι το ποτό. Μπύρες, ουίσκι αλλά και cocktails έχουν την τιμητική τους.

Τα ουίσκι

Ένα από τα πράγματα για τα οποία υπερηφανεύονται οι Ιρλανδοί, είναι το uisce beatha, "το νερό της ζωής". Κι αυτό γιατί ήταν οι πρώτοι που έφτιαξαν ποτέ ουίσκι, γύρω στον 16ο αιώνα. Προϊόν τριπλής απόσταξης, χωρίς προσθήκη τύρφης, ευκολόπιοτο. Αυτή θα μπορούσε να είναι μία άμεση περιγραφή του ιρλανδικού (ή ιρλανδέζικου αν προτιμάς) ουίσκι, που όπως και το σκωτσέζικο θα πρέπει να ωριμάσει τουλάχιστον τρία χρόνια σε δρύινα βαρέλια. Μάλιστα, τα ιρλανδέζικα ουίσκι είναι αποτέλεσμα αναμίξεως πολλών διαφορετικών blends. Είναι πιο ήπιο γευστικά από τα υπόλοιπα και έχει μία περισσότερο φρουτώδη αίσθηση.

Writers’ Tears

ΟΥΙΣΚΙ WRITER S TEARS

Το μοναδικό, intellectuel, φτιαγμένο για να εμπνέει Writers’ Tears, συναρπάζει και συγκλονίζει τις αισθήσεις. Απογειώνει τη γεύση, προκαλεί την όραση και ικανοποιεί την όσφρηση. Είναι ένα ουίσκι με ιστορία, που ξεπερνά τα όρια και τα σύνορα της πατρίδας του και δεν είναι τυχαίο πως βρίσκεται στη λίστα των ‘Top Trending Brands 2021’ του Drinks International. Φεύγει από τους φανατικούς των ιρλανδέζικων και απευθύνεται σε κάθε φίλο του ουίσκι. Ένας εκπληκτικός συνδυασμός που παντρεύει το Single Malt με το Single Pot whiskey και δεν είναι τυχαίο που στην Ιρλανδία το ονομάζουν "Η σαμπάνια των ιρλανδέζικων ουίσκι".

Jameson 

ΤΖΕΙΜΣΟΝ

Ο δημοφιλέστερος εκπρόσωπος του είδους παγκοσμίως και ασφαλώς το best seller της κατηγορίας. Από το καλύτερο κριθάρι της Ιρλανδίας και καθαρό κρυστάλλινο νερό, ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια που έχουν χρησιμοποιηθεί για την παλαίωση bourbon και sherry και βγάζει μία απαλή γεύση με αρώματα βύνης και πορτοκαλιού καθώς και νότες βανίλιας.

Tullamore D.E.W.

ΤΑΛΑΜΟΡ ΝΤΙΟΥ

 Ένα αυθεντικό ιρλανδέζικο blend, με κεχριμπαρένιο χρώμα, πιπεράτη γεύση με νότες λεμονιών, ξύλου και βανίλιας, ελαφρύ σώμα, φρουτώδες, με γεύσεις εσπεριδοειδών, βανίλιας και πολύπλοκο τελείωμα διαρκείας.

Roe & Co

ΡΟΕ & ΚΟ

Το νέο premium blended ιρλανδικό ουίσκι ονομάστηκε προς τιμήν του George Roe -ενός εκ των πρωτοπόρων της χρυσής εποχής του Irish Whiskey τον 19ο αιώνα. Είναι ένα απολαυστικά αρωματικό και αξιοσημείωτα ολοκληρωμένο ποτό, με νότες απαλών μπαχαρικών και γλυκιάς ζάχαρης με ζεστά στοιχεία βανίλιας.

The Irishman

ΟΥΙΣΚΙ THE IRISHMAN

 

Το φινετσάτο, με βαριές περγαμηνές  The Irishman, μπορείς να το απολαύσεις σε 12άρι Single Malt αλλά και Single Malt Small Batch. Πρωταθλητής του Irish Single Malt, με εξαιρετική παρουσία, υψηλή αισθητική και χαρακτήρα άμεσο, καθαρό, που τον καταλαβαίνεις αμέσως. Γεννήθηκε από την εμπειρία και την επαναπροσέγγιση παλαιών συνταγών, δίνοντας ένα αποτέλεσμα φανταστικό.

Bushmills Distillery Exclusive

ΜΠΟΥΣΜΠΙΛΣ

Μία από τις καλύτερες δουλειές του αποστακτηρίου της βορειότερης ακτής της Βορείου Ιρλανδίας. Έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά του Bushmills (τα παραδοσιακά γλυκά αρώματα ροδάκινου, βερίκοκου και πεπονιού) με λίγο διαφορετική υφή στο στόμα (κάποιοι το περιγράφουν ως περισσότερο λείο) και έντονες νότες μπαχαρικών. 

Οι μπύρες

Φυσικά και όταν σκέφτεσαι τι θα πιεις την ημέρα του Αγίου Πατρικίου για να νιώσεις και εσύ Ιρλανδός, το μυαλό σου αυτόματα πάει στην Guinness, άντε και στο περίφημο ουίσκι της χώρας. Και δεν υπάρχει τίποτα λάθος σε όλα αυτά. Η ζυθοποιία της Ιρλανδίας ωστόσο έχει και άλλες ενδιαφέρουσες μπύρες, τις οποίες φυσικά και θα απολαύσεις σε perfect pint (0,5 L.), ακριβώς όπως οι συμπατριώτες του Roy Keane.

Guinness

ΜΠΥΡΑ ΓΚΙΝΕΣ

Η πρώτη σε πωλήσεις stout μπύρα στον κόσμο και ασφαλώς η δημοφιλέστερη. Φτιάχνεται από το 1759 και κάνει τη διαφορά με τη βελούδινη γεύση, το άρωμα καβουρδισμένης καραμέλας και τον χαρακτηριστικό κρεμώδη αφρό. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η Guinness γιορτάζει το Saint Patrick’s Day, την γιορτή της φιλίας και της Ιρλανδικής κουλτούρας, με μία μοναδική διαδικτυακή συναυλία & party σε συνεργασία με τον Red FM 96.3, στις 20.00.

Murphy’s

ΜΠΥΡΑ ΜΕΡΦΙΣ

Αυτή ενδεχομένως την γνωρίζεις. Όπως και η Beamish προέρχεται από το Cork και κουβαλά ιστορία άνω των 160 ετών. Ελαφρύτερη, λιγότερο πικρή και με πιο λεπτή γεύση από την Guinness, με θαυμάσιο άρωμα καβουρδισμένης βύνης.

O'hara's

ΜΠΥΡΑ ΟΧΑΡΑ

Το μικρό ζυθοποιείο Carlow από το Bagenalstown μπορεί να είναι σχετικά φρέσκο στα πράγματα -ξεκίνησε το 1996- ωστόσο δικαιολογημένα έχει κατορθώσει να ξεχωρίσει (με αρκετές βραβεύσεις). Η περιοχή παράγει υπέροχα κριθάρια και λυκίσκο, που ασφαλώς και είναι οι βάσεις για την ξανθιά, την κόκκινη και φυσικά τη μαύρη εκδοχή της O'hara's.

Beamish

ΜΠΥΡΑ ΜΠΙΜΙΣ

Στο Δουβλίνο δύσκολα θα συναντήσεις κάποιον σε pub να πίνει κάτι διαφορετικό από Guinness. Στο Cork όμως τον πρώτο λόγο έχει η Beamish. H γλυκιά, στιβαρή και γεμάτη βύνη stout παράγεται από τον 18ο αιώνα και οι κάτοικοι του πανέμορφου λιμανιού στη νοτιοδυτική όχθη του νησιού ορκίζονται πως είναι κλάσεις ανώτερη από κάθε άλλη.

Τα cocktails

Προφανώς και έκανες λάθος αν πίστεψες ότι τελειώσαμε μετά τις μπύρες και τα ουίσκι. Υπάρχουν βλέπεις και κάποια cocktails που διατηρούν ατόφιο τον αλκοολικό χαρακτήρα του ιρλανδικού πνεύματος. 

The Dead Rabbit's Irish Coffee

ΙΡΛΑΝΔΙΚΟΣ ΚΑΦΕΣ DEAD RABBIT

Υλικά

  • 3 μεζούρες cold brew
  • 1 1/4 μεζούρα ιρλανδικό ουίσκι
  • 1/2 μεζούρα σιρόπι ζάχαρης
  • σαντιγί και μοσχοκάρυδο για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

  1. Γεμίζεις ένα ποτήρι ιρλανδικού καφέ με ζεστό νερό και το αφήνεις για λίγα λεπτά ώστε να γίνει χλιαρό.
  2. Αφαιρείς το νερό και προσθέτεις στο ποτήρι το σιρόπι ζάχαρης, το ουίσκι και τέλος, τον καφέ.
  3. Ανακατεύεις ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  4. Γαρνίρεις με τη σαντιγί και φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο.

Good Cork

COCKTAIL GOOD CORK

Υλικά

  • 1 μεζούρα mezcal
  • 1 μεζούρα ιρλανδικό ουίσκι
  • 1/2 μεζούρα βενεδικτίνη
  • 2 σταγόνες  Peychaud's bitters

Εκτέλεση

  1. Όλα τα υλικά μπαίνουν σε mixing glass μαζί με πάγο.
  2. Ανακατεύεις και σουρώνει σε χαμηλό ποτήρι με πάγο.
  3. Γαρνίρεις με μία φέτα μήλο.

Frisky Whiskey

ΚΟΚΤΕΪΛ ΦΡΙΣΚΙ ΟΥΙΣΚΙ

Υλικά

  • 1 μεζούρα ιρλανδικό ουίσκι
  • 1 μεζούρα λικέρ μελιού
  • 1 μεζούρα φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
  • 1/4 μεζούρας σιρόπι ζάχαρης
  • 2 σταγόνες Angostura bitters

Εκτέλεση

  1. Όλα τα υλικά μπαίνουν στο σέικερ μαζί με πάγο.
  2. Ανακινείς και σουρώνεις σε highball ποτήρι με πάγο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.