Ο παράδεισος του κρασιού ονομάζεται Αμπρούτσο

Σε μία περιοχή που ταράσσεται από δυνατούς σεισμούς βρίσκεται μία από τις σημαντικότερες ιταλικές οινικές ζώνες.

"Στην ανατολική πλευρά της κεντρικής Ιταλίας και στα παράλια της Αδριατικής συναντά κάποιος το Αμπρούτσο. Παρότι βρίσκεται στο ίδιο γεωγραφικό μήκος με τη Ρώμη, έμοιαζε πάντοτε αποκομμένο από τις εξελίξεις, ίσως γιατί το χωρίζουν από τα υπόλοιπα μέρη τα Απέννινα και οι ορεινοί τους όγκοι. Η φυσική ομορφιά του (με τρία εθνικά πάρκα και προστατευόμενες περιοχές από τη WWF) και το λοφώδες/ορεινό ανάγλυφο χαρίζουν μοναδικές στιγμές στους επισκέπτες και σκληρή ζωή στους αμπελουργούς. Το Αμπρούτσο με συνεχή και έντονη αμπελοοινική ζωή (7η μεγαλύτερη περιοχή σε ποσότητα) κρύβει δύο πολύτιμα μυστικά: τη λευκή ποικιλία Trebbiano Abruzzese, που δε σχετίζεται με τα άλλα Trebbiano της Ιταλίας, και την ερυθρή ποικιλία Montepulciano, μία από τις πιο ενδιαφέρουσες της χώρας", γράφει ο Γιάννης Μακρής* και συνεχίζει: 

Ο παράδεισος του κρασιού ονομάζεται Αμπρούτσο"Σε αυτή την περιοχή-πρόκληση γεννήθηκε ο Gianni Masciarelli. Το πάθος του για τους αμπελώνες και τα κρασιά της περιοχής το κληρονόμησε από τον παππού του και το όνειρό του ήταν να δώσει αξία στις τοπικές ποικιλίες – επιδίωξή του ήταν να εξελιχθούν από κρυμμένο μυστικό σε αντικείμενα διεθνούς αναγνώρισης. Το 1981 ίδρυσε τον οίκο Masciarelli. Οι νέες ιδέες άρχισαν να γίνονται πράξη στους αμπελώνες και στην οινοποίηση. Ήταν ο πρώτος που έφερε τα γαλλικά βαρέλια στην περιοχή και αναμόρφωσε τους αμπελώνες ώστε να έχουν μικρότερη παραγωγή και καλύτερη ποιότητα φρούτου. Η αναγνώριση δεν άργησε να έρθει με το κορυφαίο Villa Gemma Montepulciano D’Abruzzo Riserva (πρώτη χρονιά κυκλοφορίας το 1984), που είναι ένα από τα σπουδαιότερα κόκκινα κρασιά της Ιταλίας και το μοναδικό με Tre Bicchieri για 14 συνεχόμενες χρονιές από το Gambero Rosso.

Με αυτό τον τρόπο ο Gianni Masciarelli έκανε το όνειρό του πραγματικότητα αναδεικνύοντας το Montepulciano σε τοπ ποικιλία. Όπως είναι αναμενόμενο, οι εξελίξεις συνεχίζονται. Κάτω από τις σειρές κρασιών Marina Cvetic (το όνομα της συζύγου του, που έχει αναλάβει τη διαχείριση του κτήματος μετά το θάνατό του) και Castello Di Semivicoli διαχωρίζονται τα διαφορετικά αμπελοτόπια και έχουμε για πρώτη φορά τη δυνατότητα να απολαύσουμε τις ξεχωριστές αποχρώσεις των Montepulciano και Trebbiano από τις τέσσερις διαφορετικές περιοχές του Αμπρούτσο (Κιέτι, Πεσκάρα, Τέραμο και Λ’Άκουιλα)".

Villa Gemma, Montepulciano D’Abruzzo DOC Riserva

ΚΡΑΣΙΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΗΣ100% Montepulciano, το κορυφαίο κρασί του κτήματος, που έβαλε το Montepulciano και το Αμπρούτσο στο χάρτη των fine wines. Προέρχεται από τον αμπελώνα Colle Cave – 40 στρεμμάτων στο Κιέτι. Οι χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις δίνουν 18.000 φιάλες. Το κρασί ωριμάζει 24 μήνες σε μικρά γαλλικά βαρέλια και 2 χρόνια στη φιάλη. Η πρώτη χρονιά κυκλοφορίας ήταν το 1984 και από τότε οι διακρίσεις είναι αναρίθμητες. Βαθύ ρουμπινί χρώμα τα πρώτα χρόνια της ζωής του, με εκφραστικά και σύνθετα αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων, δαμάσκηνο, γλυκόριζα, καφέ και μπαχαρικά, γεμάτο σώμα και στιβαρές, αλλά ψιλόκοκκες τανίνες, ζωντανή οξύτητα και ατέλειωτη διάρκεια. Κρασί παλαίωσης, να είσαι προετοιμασμένος για ίζημα.

ISKRA, Colline Teramane DOCG, Marina Cvetic

ΚΡΑΣΙΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΗΣΈρχεται από την περιοχή του Τέραμο, στη βόρεια άκρη του Αμπρούτσο, όπου οι ορεινοί όγκοι δημιουργούν πλαγιές που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. Εδώ έχουμε και τη μοναδική DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) ονομασία προέλευσης του Αμπρούτσο στον αμπελώνα Controguerra. Πρώτος χρόνος κυκλοφορίας το 2003, 18 μήνες ωρίμανσης σε καινούρια γαλλικά βαρέλια και 2 χρόνια στη φιάλη. Βαθύ χρώμα, με εκφραστικά και πυκνά αρώματα που εξελίσσονται (κόκκινα φρούτα, μπαχαρικά, και βοτανικές νότες), συγκεντρωμένη παλέτα, ορεινή οξύτητα, πλούσιες και ζουμερές τανίνες και βέβαια μεγάλη διάρκεια. Επίσης κρασί παλαίωσης και ενδεχόμενο ιζήματος.

Montepulciano D’Abruzzo DOC, Gianni Masciarelli

ΚΡΑΣΙΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΗΣMontepulciano 100%, ωριμάζει για 20 μήνες σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Εδώ έχουμε το σημείο αναφοράς για την ποικιλία χωρίς την παρεμβολή βαρελιού. Βαθύ ρουμπινί χρώμα, έντονα αρώματα από βατόμουρα και δαμάσκηνα, ζωικές νότες δέρματος, ανθικές αποχρώσεις, γεμάτο σώμα, συγκέντρωση αρωμάτων και τανίνες που κάνουν την παρουσία τους αισθητή χωρίς να στερούν το ζουμερό προφίλ. Πραγματικά το Montepulciano είναι χαρισματική και εύπλαστη ποικιλία, που μπορεί να δώσει καλοφτιαγμένα καθημερινά κρασιά με την ίδια ευκολία που δίνει κρασιά παλαίωσης.

Trebbiano D’Abruzzo DOC, Marina Cvetic

ΚΡΑΣΙΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΗΣTrebbiano D’Abruzzo 100%. Αλκοολική ζύμωση σε γαλλικά βαρέλια και ωρίμανση 12 μήνες σε βαρέλια, 12 μήνες στη φιάλη. Το Τrebbiano Abruzzese είναι η βασική λευκή ποικιλία της περιοχής και δεν έχει σχέση με το Trebbiano των άλλων περιοχών της Ιταλίας. Εδώ έχουμε τη συμπυκνωμένη έκφραση της ποικιλίας, με βαθύ χρώμα του λεμονιού, σύνθετα αρώματα ξηρών καρπών, πράσινου μήλου, αγριολούλουδων και νότες από τροπικά φρούτα. Γεμάτο σώμα, θερμότητα από το αλκοόλ και εκχύλιση φρούτου αλλά και φρεσκάδα από την οξύτητα. Μεγάλη διάρκεια και στην παλέτα και στο κελάρι.

Trebbiano D’Abruzzo DOC, Gianni Masciarelli

ΚΡΑΣΙΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΗΣTrebbiano D’Abruzzo 100%. Ζύμωση σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Λαμπερό χρώμα του λεμονιού με πράσινες ανταύγειες, νεανικά αρώματα πράσινου μήλου, αχλάδι, νότες από ροδάκινο και άνθη του αγρού. Μέτριο σώμα με τραγανή οξύτητα, ελαιώδη υφή και επίγευση με νότες από μοσχολέμονο. Ζουμερό και ακαταμάχητο.

Καθημερινή απόλαυση με ιταλική κομψότητα. Το υπέροχο και ζουμερό αυτό Trebbiano προέρχεται από Λορέτο Απρουτίνο, που βρίσκεται στην Πεσκάρα.

Castello Di Semivicoli Rosso IGT Terre Aquilane

ΚΡΑΣΙΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΗΣΕδώ έχουμε ένα χαρμάνι ποικιλιών από Merlot, Cabernet Sauvignon και μόλις 15% Montepulciano. Από την περιοχή Λ’Άκουιλα, η οποία είναι και η μόνη ζώνη του Αμπρούτσο που δεν έχει πρόσβαση στην Αδριατική (είναι και η πιο ορεινή). Οι αμπελώνες βρίσκονται σε υψόμετρο 600 μ. και προσφέρουν ένα ιδανικό περιβάλλον στις γαλλικές ποικιλίες για να ωριμάσουν με τις σημαντικές αλλαγές της θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας.

Λαμπερό χρώμα, μέτρια ένταση αρωμάτων φρέσκων κόκκινων φρούτων (σμέουρα, cranberries), δαμάσκηνα, βιολέτα και βοτανικές νότες. Γεμάτο σώμα, με δροσερή οξύτητα, ενσωματωμένες τανίνες και αρωματική πυκνότητα που το κάνει χυμώδες και στιβαρό.


* Ο Γιάννης Μακρής γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Βρέθηκε στον τομέα της εστίασης ως manager και sommelier, στα πιο γνωστά εστιατόρια και ξενοδοχεία της Αθήνας, και –μετά από ένα μικρό διάλειμμα στη Σαγκάη– εργάζεται στην εισαγωγική εταιρεία κρασιών Jeroboam. Η αγάπη του για το κρασί τον οδήγησε να ολοκληρώσει τις σπουδές του στο WSET (Diploma) και να παρακολουθήσει τον πρώτο χρόνο του Institute of Master of Wine καθώς και στη συμμετοχή του στην Πανελλήνια Ένωση Οινοχόων ως αντιπρόεδρος (2013-2016).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.