Ο παράδεισος του κρασιού ονομάζεται Αμπρούτσο

Σε μία περιοχή που ταράσσεται από δυνατούς σεισμούς βρίσκεται μία από τις σημαντικότερες ιταλικές οινικές ζώνες.

"Στην ανατολική πλευρά της κεντρικής Ιταλίας και στα παράλια της Αδριατικής συναντά κάποιος το Αμπρούτσο. Παρότι βρίσκεται στο ίδιο γεωγραφικό μήκος με τη Ρώμη, έμοιαζε πάντοτε αποκομμένο από τις εξελίξεις, ίσως γιατί το χωρίζουν από τα υπόλοιπα μέρη τα Απέννινα και οι ορεινοί τους όγκοι. Η φυσική ομορφιά του (με τρία εθνικά πάρκα και προστατευόμενες περιοχές από τη WWF) και το λοφώδες/ορεινό ανάγλυφο χαρίζουν μοναδικές στιγμές στους επισκέπτες και σκληρή ζωή στους αμπελουργούς. Το Αμπρούτσο με συνεχή και έντονη αμπελοοινική ζωή (7η μεγαλύτερη περιοχή σε ποσότητα) κρύβει δύο πολύτιμα μυστικά: τη λευκή ποικιλία Trebbiano Abruzzese, που δε σχετίζεται με τα άλλα Trebbiano της Ιταλίας, και την ερυθρή ποικιλία Montepulciano, μία από τις πιο ενδιαφέρουσες της χώρας", γράφει ο Γιάννης Μακρής* και συνεχίζει: 

Ο παράδεισος του κρασιού ονομάζεται Αμπρούτσο"Σε αυτή την περιοχή-πρόκληση γεννήθηκε ο Gianni Masciarelli. Το πάθος του για τους αμπελώνες και τα κρασιά της περιοχής το κληρονόμησε από τον παππού του και το όνειρό του ήταν να δώσει αξία στις τοπικές ποικιλίες – επιδίωξή του ήταν να εξελιχθούν από κρυμμένο μυστικό σε αντικείμενα διεθνούς αναγνώρισης. Το 1981 ίδρυσε τον οίκο Masciarelli. Οι νέες ιδέες άρχισαν να γίνονται πράξη στους αμπελώνες και στην οινοποίηση. Ήταν ο πρώτος που έφερε τα γαλλικά βαρέλια στην περιοχή και αναμόρφωσε τους αμπελώνες ώστε να έχουν μικρότερη παραγωγή και καλύτερη ποιότητα φρούτου. Η αναγνώριση δεν άργησε να έρθει με το κορυφαίο Villa Gemma Montepulciano D’Abruzzo Riserva (πρώτη χρονιά κυκλοφορίας το 1984), που είναι ένα από τα σπουδαιότερα κόκκινα κρασιά της Ιταλίας και το μοναδικό με Tre Bicchieri για 14 συνεχόμενες χρονιές από το Gambero Rosso.

Με αυτό τον τρόπο ο Gianni Masciarelli έκανε το όνειρό του πραγματικότητα αναδεικνύοντας το Montepulciano σε τοπ ποικιλία. Όπως είναι αναμενόμενο, οι εξελίξεις συνεχίζονται. Κάτω από τις σειρές κρασιών Marina Cvetic (το όνομα της συζύγου του, που έχει αναλάβει τη διαχείριση του κτήματος μετά το θάνατό του) και Castello Di Semivicoli διαχωρίζονται τα διαφορετικά αμπελοτόπια και έχουμε για πρώτη φορά τη δυνατότητα να απολαύσουμε τις ξεχωριστές αποχρώσεις των Montepulciano και Trebbiano από τις τέσσερις διαφορετικές περιοχές του Αμπρούτσο (Κιέτι, Πεσκάρα, Τέραμο και Λ’Άκουιλα)".

Villa Gemma, Montepulciano D’Abruzzo DOC Riserva

ΚΡΑΣΙΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΗΣ100% Montepulciano, το κορυφαίο κρασί του κτήματος, που έβαλε το Montepulciano και το Αμπρούτσο στο χάρτη των fine wines. Προέρχεται από τον αμπελώνα Colle Cave – 40 στρεμμάτων στο Κιέτι. Οι χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις δίνουν 18.000 φιάλες. Το κρασί ωριμάζει 24 μήνες σε μικρά γαλλικά βαρέλια και 2 χρόνια στη φιάλη. Η πρώτη χρονιά κυκλοφορίας ήταν το 1984 και από τότε οι διακρίσεις είναι αναρίθμητες. Βαθύ ρουμπινί χρώμα τα πρώτα χρόνια της ζωής του, με εκφραστικά και σύνθετα αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων, δαμάσκηνο, γλυκόριζα, καφέ και μπαχαρικά, γεμάτο σώμα και στιβαρές, αλλά ψιλόκοκκες τανίνες, ζωντανή οξύτητα και ατέλειωτη διάρκεια. Κρασί παλαίωσης, να είσαι προετοιμασμένος για ίζημα.

ISKRA, Colline Teramane DOCG, Marina Cvetic

ΚΡΑΣΙΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΗΣΈρχεται από την περιοχή του Τέραμο, στη βόρεια άκρη του Αμπρούτσο, όπου οι ορεινοί όγκοι δημιουργούν πλαγιές που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. Εδώ έχουμε και τη μοναδική DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) ονομασία προέλευσης του Αμπρούτσο στον αμπελώνα Controguerra. Πρώτος χρόνος κυκλοφορίας το 2003, 18 μήνες ωρίμανσης σε καινούρια γαλλικά βαρέλια και 2 χρόνια στη φιάλη. Βαθύ χρώμα, με εκφραστικά και πυκνά αρώματα που εξελίσσονται (κόκκινα φρούτα, μπαχαρικά, και βοτανικές νότες), συγκεντρωμένη παλέτα, ορεινή οξύτητα, πλούσιες και ζουμερές τανίνες και βέβαια μεγάλη διάρκεια. Επίσης κρασί παλαίωσης και ενδεχόμενο ιζήματος.

Montepulciano D’Abruzzo DOC, Gianni Masciarelli

ΚΡΑΣΙΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΗΣMontepulciano 100%, ωριμάζει για 20 μήνες σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Εδώ έχουμε το σημείο αναφοράς για την ποικιλία χωρίς την παρεμβολή βαρελιού. Βαθύ ρουμπινί χρώμα, έντονα αρώματα από βατόμουρα και δαμάσκηνα, ζωικές νότες δέρματος, ανθικές αποχρώσεις, γεμάτο σώμα, συγκέντρωση αρωμάτων και τανίνες που κάνουν την παρουσία τους αισθητή χωρίς να στερούν το ζουμερό προφίλ. Πραγματικά το Montepulciano είναι χαρισματική και εύπλαστη ποικιλία, που μπορεί να δώσει καλοφτιαγμένα καθημερινά κρασιά με την ίδια ευκολία που δίνει κρασιά παλαίωσης.

Trebbiano D’Abruzzo DOC, Marina Cvetic

ΚΡΑΣΙΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΗΣTrebbiano D’Abruzzo 100%. Αλκοολική ζύμωση σε γαλλικά βαρέλια και ωρίμανση 12 μήνες σε βαρέλια, 12 μήνες στη φιάλη. Το Τrebbiano Abruzzese είναι η βασική λευκή ποικιλία της περιοχής και δεν έχει σχέση με το Trebbiano των άλλων περιοχών της Ιταλίας. Εδώ έχουμε τη συμπυκνωμένη έκφραση της ποικιλίας, με βαθύ χρώμα του λεμονιού, σύνθετα αρώματα ξηρών καρπών, πράσινου μήλου, αγριολούλουδων και νότες από τροπικά φρούτα. Γεμάτο σώμα, θερμότητα από το αλκοόλ και εκχύλιση φρούτου αλλά και φρεσκάδα από την οξύτητα. Μεγάλη διάρκεια και στην παλέτα και στο κελάρι.

Trebbiano D’Abruzzo DOC, Gianni Masciarelli

ΚΡΑΣΙΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΗΣTrebbiano D’Abruzzo 100%. Ζύμωση σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Λαμπερό χρώμα του λεμονιού με πράσινες ανταύγειες, νεανικά αρώματα πράσινου μήλου, αχλάδι, νότες από ροδάκινο και άνθη του αγρού. Μέτριο σώμα με τραγανή οξύτητα, ελαιώδη υφή και επίγευση με νότες από μοσχολέμονο. Ζουμερό και ακαταμάχητο.

Καθημερινή απόλαυση με ιταλική κομψότητα. Το υπέροχο και ζουμερό αυτό Trebbiano προέρχεται από Λορέτο Απρουτίνο, που βρίσκεται στην Πεσκάρα.

Castello Di Semivicoli Rosso IGT Terre Aquilane

ΚΡΑΣΙΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΗΣΕδώ έχουμε ένα χαρμάνι ποικιλιών από Merlot, Cabernet Sauvignon και μόλις 15% Montepulciano. Από την περιοχή Λ’Άκουιλα, η οποία είναι και η μόνη ζώνη του Αμπρούτσο που δεν έχει πρόσβαση στην Αδριατική (είναι και η πιο ορεινή). Οι αμπελώνες βρίσκονται σε υψόμετρο 600 μ. και προσφέρουν ένα ιδανικό περιβάλλον στις γαλλικές ποικιλίες για να ωριμάσουν με τις σημαντικές αλλαγές της θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας.

Λαμπερό χρώμα, μέτρια ένταση αρωμάτων φρέσκων κόκκινων φρούτων (σμέουρα, cranberries), δαμάσκηνα, βιολέτα και βοτανικές νότες. Γεμάτο σώμα, με δροσερή οξύτητα, ενσωματωμένες τανίνες και αρωματική πυκνότητα που το κάνει χυμώδες και στιβαρό.


* Ο Γιάννης Μακρής γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Βρέθηκε στον τομέα της εστίασης ως manager και sommelier, στα πιο γνωστά εστιατόρια και ξενοδοχεία της Αθήνας, και –μετά από ένα μικρό διάλειμμα στη Σαγκάη– εργάζεται στην εισαγωγική εταιρεία κρασιών Jeroboam. Η αγάπη του για το κρασί τον οδήγησε να ολοκληρώσει τις σπουδές του στο WSET (Diploma) και να παρακολουθήσει τον πρώτο χρόνο του Institute of Master of Wine καθώς και στη συμμετοχή του στην Πανελλήνια Ένωση Οινοχόων ως αντιπρόεδρος (2013-2016).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Το μπλε πάρτι της χρονιάς από τo BOMBAY SAPPHIRE και τη Βάσια Κωσταρά

Με θέμα Step Into The Blue, ως μέρος της νέας παγκόσμιας καμπάνιας του BOMBAY SAPPHIRE gin, το viral πάρτι που έγινε στον εμβληματικό Φάρο του Σταύρος Νιάρχος εγκαινίασε την εορταστική σεζόν με τον πιο φαντασμαγορικό τρόπο!

Η μαγεία του Glenfiddich στο Esquire Townhouse Athens 2025

Στο Esquire Townhouse Athens 2025, το Glenfiddich 16YO παρουσίασε έναν κόσμο γεύσης και αισθητικής, εμπνευσμένο από τη συνεργασία με την Aston Martin F1® Team, σε μια βραδιά υψηλής ποιότητας και στυλ.

Από το Κεντάκι στον κόσμο: Το bourbon που έγινε σύμβολο εθνικής κληρονομιάς

Από τα βαρέλια του Κεντάκι έως τα μπαρ του κόσμου, το bourbon της Jim Beam αποδεικνύει πως η αυθεντικότητα και ο χρόνος παραμένουν οι πιο δυνατές αξίες κάθε παράδοσης.

Το κορυφαίο μπαρ του κόσμου αποκτά μικρό αδερφό

To νόστιμο ιταλικό ταξίδι του Lorenzo Antinori στην Ασία συνεχίζεται στην Κίνα, με το Bar Leone Shanghai.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

St-Germain: Mixability à la française

Με ντελικάτο άρωµα φρέσκων λουλουδιών και την κοµψότητα της παριζιάνικης φινέτσας, το διάσηµο λικέρ St-Germain αποτελεί τον κρυφό άσο του mixability. Απογειώνει από ένα απλό spritz µέχρι τις πιο δηµιουργικές συνθέσεις, αποδεικνύοντας πως η γεύση της άνοιξης δεν έχει, τελικά, εποχή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

15 χρόνια Athens Bar Show: Τι ξεχωρίσαμε στη μεγάλη γιορτή των spirits;

Από το Μεξικό και την Patrón μέχρι το γαλλικό St- Germain και το ιρλανδέζικο ουίσκι Teeling, ανακαλύψτε τις γεύσεις και τα brands που έκλεψαν τις εντυπώσεις