Έτσι ανοίγει ένα μπουκάλι κρασί χωρίς τιρμπουσόν
5 τρόποι για να βγεις νικητής στη μάχη με τον φελλό, απουσία του κλασικού ανοιχτηριού.
Το τιρμπουσόν είναι πάντοτε ένας πολύτιμος σύμμαχος στην απόλαυση ενός πραγματικά καλού κρασιού. Για να το γευθείς όμως, θα πρέπει πρώτα να το ανοίξεις, κάτι που συνεπάγεται τη χρήση του κλασικού ανοιχτηριού. Τι συμβαίνει όμως όταν αυτό απουσιάζει; Ακολουθούν 5 εναλλακτικοί και διόλου συμβατικοί τρόποι για να βγεις νικητής στη μάχη με τον φελλό.
Με εργαλεία
Κυριολεκτικά. Χρειάζεσαι μία βίδα, ένα κατσαβίδι και μία πένσα. Αρχικά, τοποθετείς τη βίδα στο φελλό, αφήνοντάς τη να προεξέχει 2-3 εκατοστά και στη συνέχεια την αφαιρείς με την πένσα. Ο φελλός θα έχει ανέβει αρκετά ώστε να μπορείς να ανοίξεις τη φιάλη. Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ακόμη κα τρυπάνι.
Με μαχαίρι
Ένα τρικ που χρειάζεται μεγάλη προσοχή για λόγους ασφαλείας. Τρυπάς τον φελλό με το μαχαίρι και ξεκινάς να τον στρίβεις. Όταν η λεπίδα φτάσεις στα 2/3 του, τραβάς με δύναμη.
Με τον τοίχο
Τυλίγεις το κάτω κυρίως μέρος του μπουκαλιού με ένα χοντρό ύφασμα (πχ με ένα φούτερ) και το χτυπάς με ήπιο τρόπο ρυθμικά στον τοίχο. Το επαναλαμβάνεις έως ότου ο φελλός ξεκινήσει να βγαίνει και μπορείς να τον τραβήξεις με το χέρι.
Με παπούτσι
Αν πάλι δεν επιθυμείς να καταστρέψεις τους τοίχους του σπιτιού σου (συμβαίνουν κι αυτά), υπάρχει εναλλακτική. Κάθεσαι σε μία καρέκλα, τοποθετείς ανάποδα τη φιάλη ανάμεσα στα γόνατά σου και την κρατάς σφιχτά. Με ένα παπούτσι, ξεκινάς να χτυπάς ελαφρά τον πάτο, μέχρι να χαλαρώσει ο φελλός. Αφαιρείς όπως και στην προηγούμενη περίπτωση.
Με τρόμπα
Η μάλλον πιο απροσδόκητη μέθοδος ανοίγματος ενός μπουκαλιού κρασιού περιλαμβάνει μία τρόμπα ποδηλάτου. Τρυπάς τον φελλό με τη βελόνα της και φουσκώνεις, ακριβώς όπως θα έκανες με ένα λάστιχο. Λόγω της πίεσης του αέρα, ο φελλός θα ξεκινήσει να βγαίνει προς τα έξω. Προσοχή μόνο, γιατί η υπερβολική πίεση μπορεί να προκαλέσει το απότομο πέταγμα του τελευταίου.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Το μπλε πάρτι της χρονιάς από τo BOMBAY SAPPHIRE και τη Βάσια Κωσταρά
Με θέμα Step Into The Blue, ως μέρος της νέας παγκόσμιας καμπάνιας του BOMBAY SAPPHIRE gin, το viral πάρτι που έγινε στον εμβληματικό Φάρο του Σταύρος Νιάρχος εγκαινίασε την εορταστική σεζόν με τον πιο φαντασμαγορικό τρόπο!
Η μαγεία του Glenfiddich στο Esquire Townhouse Athens 2025
Στο Esquire Townhouse Athens 2025, το Glenfiddich 16YO παρουσίασε έναν κόσμο γεύσης και αισθητικής, εμπνευσμένο από τη συνεργασία με την Aston Martin F1® Team, σε μια βραδιά υψηλής ποιότητας και στυλ.
Από το Κεντάκι στον κόσμο: Το bourbon που έγινε σύμβολο εθνικής κληρονομιάς
Από τα βαρέλια του Κεντάκι έως τα μπαρ του κόσμου, το bourbon της Jim Beam αποδεικνύει πως η αυθεντικότητα και ο χρόνος παραμένουν οι πιο δυνατές αξίες κάθε παράδοσης.
Το κορυφαίο μπαρ του κόσμου αποκτά μικρό αδερφό
To νόστιμο ιταλικό ταξίδι του Lorenzo Antinori στην Ασία συνεχίζεται στην Κίνα, με το Bar Leone Shanghai.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςSt-Germain: Mixability à la française
Με ντελικάτο άρωµα φρέσκων λουλουδιών και την κοµψότητα της παριζιάνικης φινέτσας, το διάσηµο λικέρ St-Germain αποτελεί τον κρυφό άσο του mixability. Απογειώνει από ένα απλό spritz µέχρι τις πιο δηµιουργικές συνθέσεις, αποδεικνύοντας πως η γεύση της άνοιξης δεν έχει, τελικά, εποχή.
Γραφει Μπαμπης Δουκας15 χρόνια Athens Bar Show: Τι ξεχωρίσαμε στη μεγάλη γιορτή των spirits;
Από το Μεξικό και την Patrón μέχρι το γαλλικό St- Germain και το ιρλανδέζικο ουίσκι Teeling, ανακαλύψτε τις γεύσεις και τα brands που έκλεψαν τις εντυπώσεις