Έτσι ανοίγει ένα μπουκάλι κρασί χωρίς τιρμπουσόν

5 τρόποι για να βγεις νικητής στη μάχη με τον φελλό, απουσία του κλασικού ανοιχτηριού.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 01 Απριλίου 2019

Το τιρμπουσόν είναι πάντοτε ένας πολύτιμος σύμμαχος στην απόλαυση ενός πραγματικά καλού κρασιού. Για να το γευθείς όμως, θα πρέπει πρώτα να το ανοίξεις, κάτι που συνεπάγεται τη χρήση του κλασικού ανοιχτηριού. Τι συμβαίνει όμως όταν αυτό απουσιάζει; Ακολουθούν 5 εναλλακτικοί και διόλου συμβατικοί τρόποι για να βγεις νικητής στη μάχη με τον φελλό.

Με εργαλεία 

Κυριολεκτικά. Χρειάζεσαι μία βίδα, ένα κατσαβίδι και μία πένσα. Αρχικά, τοποθετείς τη βίδα στο φελλό, αφήνοντάς τη να προεξέχει 2-3 εκατοστά και στη συνέχεια την αφαιρείς με την πένσα. Ο φελλός θα έχει ανέβει αρκετά ώστε να μπορείς να ανοίξεις τη φιάλη. Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ακόμη κα τρυπάνι. 

Με μαχαίρι

Ένα τρικ που χρειάζεται μεγάλη προσοχή για λόγους ασφαλείας. Τρυπάς τον φελλό με το μαχαίρι και ξεκινάς να τον στρίβεις. Όταν η λεπίδα φτάσεις στα 2/3 του, τραβάς με δύναμη.

Με τον τοίχο

Τυλίγεις το κάτω κυρίως μέρος του μπουκαλιού με ένα χοντρό ύφασμα (πχ με ένα φούτερ) και το χτυπάς με ήπιο τρόπο ρυθμικά στον τοίχο. Το επαναλαμβάνεις έως ότου ο φελλός ξεκινήσει να βγαίνει και μπορείς να τον τραβήξεις με το χέρι.

Με παπούτσι

Αν πάλι δεν επιθυμείς να καταστρέψεις τους τοίχους του σπιτιού σου (συμβαίνουν κι αυτά), υπάρχει εναλλακτική. Κάθεσαι σε μία καρέκλα, τοποθετείς ανάποδα τη φιάλη ανάμεσα στα γόνατά σου και την κρατάς σφιχτά. Με ένα παπούτσι, ξεκινάς να χτυπάς ελαφρά τον πάτο, μέχρι να χαλαρώσει ο φελλός. Αφαιρείς όπως και στην προηγούμενη περίπτωση.

Με τρόμπα

Η μάλλον πιο απροσδόκητη μέθοδος ανοίγματος ενός μπουκαλιού κρασιού περιλαμβάνει μία τρόμπα ποδηλάτου. Τρυπάς τον φελλό με τη βελόνα της και φουσκώνεις, ακριβώς όπως θα έκανες με ένα λάστιχο. Λόγω της πίεσης του αέρα, ο φελλός θα ξεκινήσει να βγαίνει προς τα έξω. Προσοχή μόνο, γιατί η υπερβολική πίεση μπορεί να προκαλέσει το απότομο πέταγμα του τελευταίου.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Bars

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Ο παράδεισος του κρασιού ονομάζεται Αμπρούτσο

Σε μία περιοχή που ταράσσεται από δυνατούς σεισμούς βρίσκεται μία από τις σημαντικότερες ιταλικές οινικές ζώνες.

Alcosynth, το συνθετικό ποτό που δεν προκαλεί hangover

Μεθύσι χωρίς τις μετέπειτα αρνητικές συνέπειες υπόσχεται το "αλκοόλ χωρίς αλκοόλ".