Η τέχνη του διασημότερου ροζέ κρασιού του πλανήτη

Το Château Miraval έχει μακρόχρονη ιστορία που ξεκινάει από τα ρωμαϊκά χρόνια, αλλά γνώρισε το υπέρτατο σημείο δημοφιλίας μόλις το 2013, όταν αγοράστηκε από το διασημότερο –τότε– ζευγάρι του Χόλιγουντ, Angelina Jolie και Brad Pitt.

"Από την πρώτη χρονιά της κυκλοφορίας του το Miraval κέρδισε το οινόφιλο κοινό και σήμερα είναι το ροζέ της Προβηγκίας που συνδυάζει ποιότητα και κοσμοπολίτικη καταγωγή όσο κανένα άλλο κρασί της περιοχής, κάτι που οφείλεται και στην επιλογή των Pitt-Jolie να συνεργαστούν με τη θρυλική οικογένεια Perrin", γράφει ο Γιάννης Μακρής* και συνεχίζει: "Οι Perrin, ιδιοκτήτες του κορυφαίου Châteauneuf-du-Pape, του Château de Beaucastel (από το 1909), δεν ασχολούνται με κανένα project αν δεν υπάρχει σε αυτό προοπτική σε βάθος χρόνου. Για το λόγο αυτόν επέλεξαν να είναι συνέταιροι στο κτήμα και αυτή είναι μία από τις αιτίες που μετά το διαζύγιο της Angelina Jolie και του Brad Pitt το Miraval συνέχισε την ανοδική του πορεία.

Η τέχνη του διασημότερου ροζέ κρασιού του πλανήτη

Το 2015 ξεκίνησε η επέκταση του οινοποιείου που σήμερα είναι σε λειτουργία με προσθήκη, εκτός των άλλων, τσιμεντένιων δεξαμενών σε σχήμα αβγού για τη ζύμωση και την ωρίμανση των κρασιών.

Είχα τη χαρά να επισκεφθώ το κτήμα τον Οκτώβριο του 2018 και να μιλήσω με τον Marc Perrin, μέλος της οικογένειας και υπεύθυνο για την καλλιέργεια και την οινοποίηση. Το Château Miraval βρίσκεται στο χωριό Correns, στα όρια της ονομασίας προέλευσης Côtes de Provence, ενώ ένα τμήμα των αμπελώνων βρίσκεται στη γειτονική Coteaux Varois. Η έκταση του κτήματος είναι 500 εκτάρια, σε υψόμετρο 500 μ., περιτριγυρισμένο από δάση και ορεινούς όγκους που σε κάνουν να ξεχνάς ότι βρίσκεσαι λίγα μόλις χιλιόμετρα από το Σεν Τροπέ και τις παραλίες του. Να σημειώσω εδώ ότι, εκτός από τους αμπελώνες, στο κτήμα υπάρχει και ελαιώνας που παράγει εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο.

MIRAVAL

Οι ορεινοί και οι δασώδεις όγκοι σε συνδυασμό με το βορειοδυτικό άνεμο mistral (μαΐστρος) που πνέει όλο το καλοκαίρι βοηθούν να μετριάζονται οι υψηλές θερμοκρασίες της Μεσογείου και προστατεύουν τους αμπελώνες από τις παθογένειες (ωίδιο, περονόσπορος). Οι αμπελώνες είναι κατασκευασμένοι σε πεζούλες που χρονολογούνται από τα ρωμαϊκά χρόνια – υπάρχει μάλιστα και ένα αρχαίο υδραγωγείο από αυτή την εποχή.

Ο Marc Perrin μιλούσε με μεγάλο ενθουσιασμό γι’ αυτό το μοναδικό περιβάλλον, ειδυλλιακό για να μένει κάποιος και ιδανικό για να δημιουργεί. Η καλλιέργεια είναι οργανική και τα εδάφη έχουν μεγάλο ποσοστό ασβεστόλιθου, που δίνει καλή αποστράγγιση και τροφοδοτεί τα φυτά με την ιδανική ποσότητα νερού. Μετά από προσεκτική ανάλυση των εδαφών βρήκαν ένα τμήμα που έχει την ίδια εδαφολογική σύσταση με αυτήν της Βουργουνδίας και έχουν ξεκινήσει τη φύτευση Pinot Noir. Και πραγματικά, καθώς βρισκόμουν στην κορυφή αυτού του αμπελώνα με την απότομη κλίση και κοιτούσα γύρω, έβλεπα να είμαστε περικυκλωμένοι από καταπράσινες πλαγιές, χωρίς θέα προς τη θάλασσα, που θύμιζε περισσότερο βόρεια αντί νότια Γαλλία. Φεύγοντας από το κτήμα, ήμουν βέβαιος ότι το Château Miraval είναι σε χέρια που εργάζονται για να αναδείξουν το οινικό δυναμικό του. Το λέω αυτό γιατί το Château Miraval έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα και μεγάλη ιστορία, που θα κάνω μικρή: Τα σημάδια από την έντονη δραστηριότητα στην αρχαιότητα είναι ακόμα εμφανή (υδραγωγείο, αγωγοί και αυλάκια, 20 πεζούλες). Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, ήταν σπίτι του πρίγκιπα της Νάπολης Orsini. Το 19ο αιώνα ο τότε ιδιοκτήτης Joseph-Louis Lambot κατασκεύασε μέσα στο κτήμα το πρώτο οινοποιείο που εκμεταλλεύτηκε τη βαρύτητα (1899).

Από τη δεκαετία του ’70 και μετά το Château Miraval πέρασε στην κατοχή του διάσημου Γάλλου πιανίστα Jacques Loussier, που έφτιαξε εκεί το καλύτερο αναλογικό στούντιο ηχογραφήσεων στην Ευρώπη. Σε αυτό το στούντιο, που σήμερα υπάρχει όπως ακριβώς ήταν τις μέρες της δόξας του, έχουν ηχογραφήσει, μεταξύ άλλων, οι Pink Floyd (The Wall), ο Sting, οι Cure, οι Gipsy Kings, οι Cranberries και πολλά ακόμη σπουδαία ονόματα και μπάντες της παγκόσμιας μουσικής. Όταν έφτασε η ψηφιακή τεχνολογία, το σούντιο έκλεισε και το κτήμα αγοράστηκε από τους Thomas και Jane Bove, που ξεκίνησαν την παραγωγή κρασιών ροζέ και κόκκινων. Δυστυχώς, το 1998 η Jane έχασε τη ζωή της σε αεροπορικό δυστύχημα και ο Thomas αγόρασε κάποιο άλλο κτήμα. Το 2008 ο Brad Pitt, ψάχνοντας να βρει κάποια ιδιοκτησία στην περιοχή, είδε το Château Miraval και εντυπωσιάστηκε. Το νοίκιασε από τον Thomas Bove και το 2012 το αγόρασε. Από τότε ξεκίνησε η πιο συναρπαστική οινική περίοδος στην ιστορία του κτήματος".

ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΣ MIRAVAL

MIRAVAL

Miraval Rosé 2018, Côtes de Provence, Cinsault, Grenache Noir, Rolle, Syrah

Η τέχνη των ροζέ κρασιών της Προβηγκίας. Κατά τη γνώμη μου, από τα πιο δύσκολα στυλ κρασιών. Συνδυασμός πυκνότητας και δομής (οξύτητα-σώμα-αρώματα), νεανικά και σύνθετα αρώματα, πλούσιο σώμα χωρίς υπερβολική εκχύλιση, απαλλαγμένο από φαινολικές γωνίες και συγχρόνως στιβαρό. Ένα υπόδειγμα Côtes de Provence που μπορείς να απολαύσεις στις ανέμελες στιγμές καθώς και στις πιο απαιτητικές γαστρονομικές περιστάσεις.

Miraval Blanc 2017, Coteaux Varois, Rolle (aka Vermentino) 95%, Grenache Blanc 5%

Όπως είπαμε και παραπάνω, το Miraval είναι στην προνομιακή θέση ανάμεσα στις δύο πιο χαρισματικές ονομασίες προέλευσης: Coteaux Varois και Côtes de Provence. Λαμπερό κίτρινο του λεμονιού, έντονα και κομψά αρώματα εσπεριδοειδών και βοτάνων και νότες από αγριολούλουδα. Μέτριο σώμα με ελαιώδη υφή και δροσιστική οξύτητα, που οδηγούν σε αξιοσημείωτη διάρκεια. Από τα πιο κομψά λευκά κρασιά της Γαλλίας.

Studio by Miraval 2018, Côtes de Provence, Cinsault, Grenache Noir, Rolle, Tibouren

Το καινούριο παιδί της οικογένειας μόλις κυκλοφόρησε. Το Studio by Miraval είναι το νέο ροζέ του Miraval, από τον τρύγο του 2018, και παράγεται από αμπελώνες που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα, σε αντίθεση με το Miraval Rosé, που προέρχεται από την ορεινή περιοχή της ζώνης Côtes de Provence. Το όνομά του το πήρε από το ένδοξο στούντιο ηχογραφήσεων που υπάρχει στο κτήμα, ενώ η ζύμωση και η ωρίμανσή του γίνονται στις καινούριες τσιμεντένιες δεξαμενές σε σχήμα αβγού. Απαλό ροζ του σολομού, νεανικά αρώματα από μοσχολέμονο, πυρηνόκαρπα φρούτα και αγριολούλουδα, τονισμένη οξύτητα που προσδίδει φρεσκάδα και ένταση στα κομψά αρώματα, με διάρκεια και θαλασσινή αύρα.

Τα ευχάριστα νέα και οι εκπλήξεις από τους Perrin δε σταματούν. Η εισαγωγική εταιρεία Jeroboam, αποκλειστικός αντιπρόσωπος στην Ελλάδα για τα κρασιά της οικογένειας Perrin και Miraval, συνεργάστηκε με τον καλλιτέχνη-ζωγράφο Ηλία Καφούρο (ο οποίος, μεταξύ άλλων, έχει σχεδιάσει μαντίλια για την Hermès) για τη δημιουργία μιας συλλεκτικής ετικέτας για τη σειρά La Vieille Ferme, που θα κυκλοφορήσει μόνο γι’ αυτή τη χρονιά στην Ελλάδα. Τα κρασιά La Vieille Ferme (λευκό, ροζέ και κόκκινο) προέρχονται από την περιοχή του νότιου Ροδανού. Από τη δεκαετία του ’70 που κυκλοφόρησαν γνώρισαν τεράστια επιτυχία σε παγκόσμιο επίπεδο και ένα από τα στοιχεία που τα κάνει να ξεχωρίζουν είναι η ακαταμάχητη σχέση ποιότητας-τιμής. Ένα εξαιρετικά αναγνωρισμένο brand. H ετικέτα τους από τότε μέχρι σήμερα είναι η ίδια, βασικό σημείο αναγνώρισης. Απεικονίζει τις διάσημες πια σήμερα κότες της παλιάς φάρμας (La Vieille Ferme). Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια παραγωγής είναι η πρώτη φορά που η οικογένεια Perrin συμφωνεί να κυκλοφορήσει διαφορετική ετικέτα. Οπότε, οι διάσημες κότες για πρώτη φορά στην επιτυχημένη ζωή τους θα πάνε φέτος διακοπές στην Ελλάδα.


* Ο Γιάννης Μακρής γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Βρέθηκε στον τομέα της εστίασης ως manager και sommelier, στα πιο γνωστά εστιατόρια και ξενοδοχεία της Αθήνας, και –μετά από ένα μικρό διάλειμμα στη Σαγκάη– εργάζεται στην εισαγωγική εταιρεία κρασιών Jeroboam. Η αγάπη του για το κρασί τον οδήγησε να ολοκληρώσει τις σπουδές του στο WSET (Diploma) και να παρακολουθήσει τον πρώτο χρόνο του Institute of Master of Wine καθώς και στη συμμετοχή του στην Πανελλήνια Ένωση Οινοχόων ως αντιπρόεδρος (2013-2016).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.