Τι συμβαίνει στο σώμα και το μυαλό όταν κόψεις το ποτό

Αλλάζουν πολλά περισσότερα από όσα θα περίμενες.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 10 Ιουνίου 2019

Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων: Αυτοί που καταναλώνουν υπεύθυνα αλκοόλ και εκείνοι που πίνουν σαν να μην υπάρχει αύριο. Για τους πρώτους, δεν υπάρχει (σχεδόν) κανένα πρόβλημα, με τη μετρημένη και συνετή κατανάλωση να μπορεί να έχει μέχρι και οφέλη για την υγεία και την ψυχολογία. Στη δεύτερη κατηγορία, προκύπτουν αρκετές επιπτώσεις που είναι γνωστές σε όλους, με χιλιάδες έρευνες να έχουν ασχοληθεί επί του θέματος.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που αποφασίσεις να κόψεις εντελώς το αλκοόλ; Κάποια πράγματα αλλάζουν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από αυτόν που φανταζόσουν. 

Η διάθεση βελτιώνεται

Μία σημαντική πνευματική αναβάθμιση μετά την παύση κατανάλωσης αλκοόλ έχει να κάνει με την άμεση βελτίωση της διάθεσης. Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης διεξήγαγε μία έρευνα καταγράφοντας την αλλαγή στη διάθεση ατόμων που είχαν κόψει το ποτό για τουλάχιστον 6 μήνες και διαπιστώνοντας ότι συναισθήματα όπως η αισιοδοξία και η ευτυχία συνδέονται άμεσα με το αλκοόλ και οι μεταπτώσεις τους είναι πιο έντονες στις γυναίκες. Επιπλέον, η σταδιακή αποκοπή από το αλκοόλ αναβαθμίζει αισθητά τη διάθεση, δίνοντας μεγαλύτερη ψυχική σταθερότητα.

Η μνήμη δουλεύει καλύτερα

Εξίσου σημαντική με τη διάθεση, είναι και η λειτουργία της μνήμης, την οποία το αλκοόλ αναστέλλει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Τα περίφημα blackouts και τα μεγάλα κενά άλλωστε είναι κάτι που λίγο-πολύ όλοι έχουν βιώσει κάποια στιγμή στη ζωή τους. Το ποτό επιδρά στη δραστηριότητα των νευρώνων του ιππόκαμπου και σε εκείνο ακριβώς το κομμάτι του εγκεφάλου που εμπλέκεται με τη διαμόρφωση και αποθήκευση των αναμνήσεων. Με τη διακοπή της κατανάλωσης, η μνήμη ανακτά τη βέλτιστη λειτουργία της και οι περίοδοι συσκότισης εξαφανίζονται.

Το δέρμα ενυδατώνεται

Ξηρό δέρμα; Μπορεί να σχετίζεται με αρκετούς ακόμη παράγοντες αλλά η αποχή από το αλκοόλ δεν είναι καθόλου κακή ιδέα. Στην πραγματικότητα, το ποτό "στεγνώνει" τους ιστούς καθώς επιδρά άμεσα στο επίπεδο των υγρών και των ανόργανων αλάτων του σώματος. 

Το σωματικό βάρος μειώνεται

Ίσως είναι κάτι που έχεις διαπιστώσει κι εσύ ο ίδιος, απέχοντας ένα διάστημα από το ποτό. Το σωματικό βάρος πέφτει και αυτό οφείλεται στην ιδιότητα των αλκοολούχων ποτών να συγκρατούν τα υγρά αλλά και τις ουσίες αυτών που αυξάνουν τη σωματική μάζα.

Καλύτερος ύπνος

Μία ακόμη αλλαγή που σχετίζεται με το κομμάτι της μνήμης. Στην πραγματικότητα, κατά τη διάρκεια του ύπνου, η μνήμη συσσωρεύει και αποθηκεύει δεδομένα, οργανώνοντάς τα. Η απουσία αλκοολούχων ουσιών στο αίμα επιτρέπει έναν εξαιρετικό πιο ήπιο και "φυσιολογικό" ύπνο ως συνέπεια μίας πιο ζωντανής μνήμης.

Ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου

Εκτός από το συκώτι, η καρδιά είναι ένα από τα όργανα που επωφελούνται από την αποχή από το αλκοόλ. Οι πιθανότητες δυσλειτουργίας των αρτηριών μειώνονται και η ποιότητα της κυκλοφορίας του αίματος στις περιφερειακές περιοχές αυξάνεται.

Λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου

Η εμφάνιση όγκων μπορεί να οφείλεται σε πολλές αιτίες: Ηλικία, σωματικό βάρος, κληρονομικότητα, έκθεση σε συγκεκριμένες χημικές ουσίες και γενικότερο τρόπο ζωής. Σε αυτή τη λίστα μπορεί να προστεθεί και το αλκοόλ. Κόβοντας το αλκοόλ μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης κάποιων τύπων καρκίνου.

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Barro Negro στα 100 κορυφαία μπαρ του πλανήτη

Η αθηναϊκή 'πρεσβεία της Paloma' φιγουράρει στο νο.74 της λίστας 51-100, του περίφημου θεσμού The World’s 50 Best Bars.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η ιστορία και η συνταγή του Americano

Ο πατέρας του Negroni, η πορεία του στους αιώνες και η συνταγή του.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα tips των σομελιέ για να επιλέγεις σωστά κρασί

Οι οδηγίες των wine connoisseurs για να αγοράζεις το σωστό μπουκάλι από το ράφι.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Ο γλυκόπικρος οδηγός του Negroni

Ήταν, είναι και θα είναι πάντοτε ένα από τα πιο κομψά cocktails.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Lynnette Marrero, η bartender της χρονιάς

Λίγο πριν την ανακοίνωση των 50 καλύτερων μπαρ του κόσμου για το 2021, μία σημαντική βράβευση για την Νεοϋορκέζα bartender.

Γραφει Μπαμπης Δουκας