Ροζέ, το πιο καλοκαιρινό κρασί

Ευχάριστο, νεανικό, κοσμοπολίτικο.

"Τα ροζέ κρασιά αποτελούν το μεγαλύτερο success story του οινικού κόσμου στον 21ο αιώνα. Μέσα στα 24.000.000 εκατόλιτρα που είναι η παγκόσμια παραγωγή ροζέ κρασιών κάθε χρόνο κολυμπούν celebrities, πολυτελή σκάφη, ράπερ με μεγάλους μυς και τατουάζ, αλλά κυρίως νεαρής ηλικίας καταναλωτές", γράφει ο Γιάννης Μακρής* και συνεχίζει: "Το τελευταίο ίσως και να είναι το μυστικό της επιτυχίας. Τα ροζέ είναι πόλος έλξης για καταναλωτές νεότερους από εκείνους στις άλλες κατηγορίες κρασιών, με μοιρασμένο ποσοστό αντρών και γυναικών.

Ροζέ, το πιο καλοκαιρινό κρασίΜόνο στις ΗΠΑ το 2015 τα ροζέ σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 58% σε αριθμό φιαλών και του 60% σε αξία, την ίδια στιγμή που η παγκόσμια αγορά κρασιού ήταν αρκετά δυσκίνητη, με αύξηση μόλις 1,8%. Την πρώτη θέση στην παραγωγή του κατέχει η Γαλλία, με ποσοστό που φτάνει το 30% της παγκόσμιας. Το 42% της γαλλικής παραγωγής, δηλαδή σχεδόν το μισό, ανήκει στην Προβηγκία, η οποία παράγει κατά 90% ροζέ κρασιά. Ίσως λοιπόν βρήκαμε ποιος ευθύνεται για την "ροζ τρέλα" των καιρών μας.

Είναι μια περιοχή αφιερωμένη στην παραγωγή ροζέ κρασιών –φυσικά ηγείται της κατηγορίας– και επιπλέον έδωσε σε αυτά τόσο τη δημοτικότητά τους όσο και την ποιότητα. Αυτό αποκτά πολύ μεγαλύτερη σημασία αν αναλογιστούμε πως το ροζέ σε άλλες οινοπαραγωγές περιοχές είναι υποπροϊόν των κόκκινων κρασιών. Στην Προβηγκία είναι προτεραιότητα. Ο παραγωγός ισορροπεί σε μια λεπτή γραμμή έχοντας να χειριστεί και να αναμείξει τις ερυθρές ποικιλίες (κυρίως Grenache, Cinsault, Tibouren) και τη λευκή Rolle (Vermentino). O τρύγος πρέπει να γίνει νωρίτερα για να αποφευχθεί ο υπερώριμος χαρακτήρας και η οινοποίηση χρειάζεται ακρίβεια ώστε όλα τα γευστικά στοιχεία να είναι στις σωστές αναλογίες.

Ο φρουτώδης χαρακτήρας είναι απαραίτητος, χωρίς να δίνεται έμφαση σε κάποια ποικιλία, η οξύτητα χρειάζεται να δίνει ζωντάνια χωρίς να είναι αιχμηρή, οι χρωστικές των ερυθρών ποικιλιών πρέπει να προσφέρουν χρώμα χωρίς να εκχυλίσουν πικρές τανίνες και, τέλος, να είναι ξηρό χωρίς να μεταβάλλει κάποιες από τις παραπάνω ισορροπίες.

 Δύο κτήματα στην Προβηγκία μπορούμε να πούμε με ευκολία ότι πληρούν και με το παραπάνω όλα τα προηγούμενα: το Château Saint-Maur και το Château Sainte Marguerite. Και τα δύο είναι Cru Classé στην κατάταξη που έγινε το 1955.

Το Château Sainte Marguerite, βρίσκεται στο νότιο τμήμα της ζώνης Côtes de Provence, στο La Londe-les-Maures. Η περιοχή του La Londe, εκτός του ότι είναι πανέμορφη, με ειδυλλιακές παραλίες, διεκδικεί ξεχωριστή ονομασία προέλευσης. Σε αυτή τη χαρισματική ζώνη με τα σχιστολιθικά και πηλώδη εδάφη βρίσκεται το Château Sainte Marguerite, που ιδρύθηκε το 1929 και από το 1977 ανήκει στην οικογένεια Fayard. Ένα από τα πιο δυναμικά Cru Classé της Προβηγκίας, στα χέρια των Fayard, βρίσκεται πάντα στην κορυφαία θέση. Η καλλιέργεια των αμπελώνων (50 εκτάρια) γίνεται οργανικά και τα κρασιά είναι κατάλληλα για vegans, αφού δε γίνεται χρήση ουσιών χημικής και ζωικής προέλευσης. Τα ροζέ κρασιά του κτήματος οινοποιούνται σε ανοξείδωτες δεξαμενές και παραμένουν εκεί με τις φίνες οινολάσπες, όπου γίνεται ανάδευση. Αυτή η πρακτική δίνει βελούδινη υφή.

Το Château Saint-Maur ανήκει σήμερα στον Roger Zannier, που το έχει ανακαινίσει πλήρως. Το οινοποιείο είναι εξοπλισμένο με ό,τι καταλληλότερο για την παραγωγή ροζέ κρασιών, όλες οι εργασίες γίνονται με τη βαρύτητα και όχι με αντλίες και έχει τη χωρητικότητα να διαχειριστεί την ποσότητα των σταφυλιών από τα 58 εκτάρια των ιδιόκτητων αμπελώνων, που βρίσκονται στον κόλπο του Σεν Τροπέ. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για το στυλ των ροζέ, που βασίζονται στην ακρίβεια της οινοποίησης και την καλή πρώτη ύλη. Για να αποδοθεί στο μέγιστο η αρωματική ένταση, όλες οι διαδικασίες γίνονται με έλεγχο της θερμοκρασίας. Η πίεση των σταφυλιών γίνεται σε πνευματικό πιεστήριο με τη χρήση αζώτου, ώστε να αποφεύγονται οι οξειδώσεις.

ΡΟΖΕ ΚΡΑΣΙΑ

Château Saint-Maur, L’Excellence, Cru Classe, Côtes de Provence

Το κρασί αυτό προέρχεται από τους αμπελώνες που βρίσκονται στον κόλπο του Σεν Τροπέ και στους πρόποδες του όρους Maures. Οι ορεινοί όγκοι προστατεύουν από το δυνατό άνεμο Mistral, ενώ το άνοιγμα προς τη θάλασσα αφήνει την ευεργετική κυκλοφορία ήπιων ρευμάτων. Οι ποικιλίες είναι οι συνήθεις ύποπτοι της περιοχής: Grenache, Syrah, Rolle, Tibouren. Ευγενική πίεση σε πνευματικό πιεστήριο με προστασία αζώτου και αλκοολική ζύμωση σε ανοξείδωτες δεξαμενές στους 16°C. Έτσι, τονίζεται ο αρωματικός πλούτος και φτάνει στο ποτήρι ο ορισμός της φινέτσας και του αισθησιασμού. Απαλό και λαμπερό χρώμα του ροδάκινου, νεανικός αρωματικός χαρακτήρας με επίθεση από εξωτικά φρούτα, βότανα της Προβηγκίας και κόκκινα φρούτα του δάσους. Στην παλέτα είναι ξηρό, με αρωματική διαύγεια, δροσερή οξύτητα, ελαιώδη υφή και αξιοσημείωτη διάρκεια.

Château Saint-Maur, Clos de Capelune, Cru Classe, Côtes de Provence

Clos de Capelune: ένας χαρισματικός αμπελώνας 14,73 εκταρίων, που αγοράστηκε το 2012 και βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της ζώνης Côtes de Provence, σε υψόμετρο 449 μ. Εδώ έχουμε ένα single vineyard κρασί από τις ποικιλίες Grenache, Syrah και Rolle. Ευγενική πίεση σε πνευματικό πιεστήριο με προστασία αζώτου και αλκοολική ζύμωση σε ανοξείδωτες δεξαμενές στους 16°C. Συναρπαστική έκφραση του αμπελώνα με αρωματική ένταση, πυκνότητα και στυλ. Τα αρώματα των φρέσκων πυρηνόκαρπων (ροδάκινο, βερίκοκο), λάιμ και βατόμουρου συναντούν τις ανθικές και τις βοτανικές αποχρώσεις. Στην παλέτα ξηρό, με γεμάτο σώμα, οξύτητα που χαρίζει ευκινησία και τονίζει τα πλούσια αρώματα, υφάλμυρες αποχρώσεις και μεγάλη διάρκεια. Ένα κρασί που βασίζεται στο σεξαπίλ της νιότης, αλλά θα το πρότεινα και για τα επόμενα έξι χρόνια.

Château Sainte Marguerite, Cuvée Symphonie, Cru Classe, Côtes de Provence

Το Grenache συμμετέχει σε μεγαλύτερο ποσοστό, με το Cinsault και Rolle (Vermentino) να συμπληρώνουν. Απαλό και λαμπερό χρώμα του σολομού, με μέτρια ένταση νεανικών αρωμάτων, γκρέιπφρουτ, λάιμ, λευκόσαρκο ροδάκινο, γιασεμί, δεντρολίβανο και φρύγανα. Ξηρό, με μέτριο σώμα, βελούδινη υφή, τραγανή οξύτητα, συμπύκνωση αρωμάτων και μεθυστική διάρκεια. Ένα έργο τέχνης-ωδή στην ομορφιά της νεότητας. Αν υπάρχει κάποιος που δεν έχει δοκιμάσει τα κρασιά της Προβηγκίας (πράγμα εξαιρετικά δύσκολο), αυτό είναι το κρασί που προτείνω".


* Ο Γιάννης Μακρής γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Βρέθηκε στον τομέα της εστίασης ως manager και sommelier, στα πιο γνωστά εστιατόρια και ξενοδοχεία της Αθήνας, και –μετά από ένα μικρό διάλειμμα στη Σαγκάη– εργάζεται στην εισαγωγική εταιρεία κρασιών Jeroboam. Η αγάπη του για το κρασί τον οδήγησε να ολοκληρώσει τις σπουδές του στο WSET (Diploma) και να παρακολουθήσει τον πρώτο χρόνο του Institute of Master of Wine καθώς και στη συμμετοχή του στην Πανελλήνια Ένωση Οινοχόων ως αντιπρόεδρος (2013-2016).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.