Λευκό κρασί, η πιο καλοκαιρινή πρόταση δροσιάς

Η αναζήτηση δροσερών ποτών είναι φυσική επιλογή και τα λευκά κρασιά έχουν την τιμητική τους.

"Δε θα μπορούσα να σκεφτώ τίποτα καταλληλότερο από τα κορυφαία λευκά της Αλσατίας. Η περιοχή μπορεί να βρίσκεται στη Γαλλία, αλλά έχει έντονα πολιτιστικά και οινικά στοιχεία από τη γειτονική Γερμανία, στην οποία ανήκε μέχρι το 1918. Είναι εντυπωσιακό ότι το 90% της παραγωγής εκεί είναι αφιερωμένο στα λευκά κρασιά", γράφει ο Γιάννης Μακρής* και συνεχίζει: "Η Αλσατία όμως έχει ακόμα δύο μοναδικά χαρίσματα: Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στα βόρεια όρια της αμπελοκαλλιέργειας στην Ευρώπη –μεταξύ του 47,5ου και 49ου παραλλήλου–, προστατεύεται από τους ορεινούς όγκους των Βοσγίων Ορέων, που σταματούν τα βροχερά σύννεφα που έρχονται από τη βορειοδυτική πλευρά.

Λευκό κρασί, η πιο καλοκαιρινή πρόταση δροσιάςΑυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει άφθονη ηλιοφάνεια και ξηρό κλίμα, ιδιαίτερα την κρίσιμη περίοδο του φθινοπώρου. Επίσης, οι αμπελώνες της Αλσατίας είναι μια μακρόστενη λωρίδα μήκους 120 χλμ. και πλάτους 15 χλμ. στις πλαγιές του βουνού με ανατολικό προσανατολισμό και το πιο σύνθετο γεωλογικό προφίλ που μπορούμε να βρούμε σε αμπελουργική ζώνη. Σημαντικός παράγοντας για να εκφραστούν με διαφορετικό τρόπο οι ποικιλίες.

Σε αυτό τον υπέροχο αμπελώνα βρίσκεται το Domaine Mittnacht Freres, με εκτάσεις 230 στρεμμάτων στο χωριό Ουναβίρ, εκεί όπου τα Βόσγια Όρη έχουν το μεγαλύτερο ύψος, άρα και τη μεγαλύτερη ευεργετική επίδραση στην αμπελουργία. Συγκεκριμένα, είναι τοποθετημένα κάτω από την κορυφογραμμή Κενίγγστουλ ("Ο θρόνος του βασιλιά"). Η καλλιέργεια από το 1999 είναι οργανική και στη συνέχεια έγινε βιοδυναμική, με πιστοποίηση από τους σημαντικούς φορείς Ecocert (οργανική καλλιέργεια) και Demeter (βιοδυναμική καλλιέργεια). Αυτές οι πρακτικές είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση του οικοσυστήματος του αμπελώνα αλλά και για την υγεία των καταναλωτών, αφού δε γίνεται χρήση χημικών ή κατασκευασμένων ουσιών. Με την ίδια λογική και συνέπεια γίνεται και η οινοποίηση με πρακτικές χαμηλής παρέμβασης, χωρίς χρήση οινολογικών ουσιών, εκτός από τις ελάχιστες ποσότητες θείου, ενώ οι ζύμες είναι αυτόχθονες. Μέσα από αυτή την προσέγγιση, πιστεύω ότι μπορούμε να απολαύσουμε στο μέγιστο τη δυναμική της κάθε ποικιλίας και της περιοχής απ’ όπου προέρχεται. Αυτό που πολλοί λένε terroir. Η συνολική παραγωγή είναι μόλις 145.000 φιάλες από τους ιδιόκτητους αμπελώνες. Μεγάλο μέρος των αμπελώνων αυτών είναι στα διάσημα Grand Cru Rosacker (Hunawihr), Grand Cru Osterberg (Ribeauvillé) και Grand Cru Mandelberg (Mittelwihr/ Beblenheim), καθώς και τα Lieu-dit Muehlforst, Clos Wilhelmine και Clos La Courtille, τα δύο τελευταία είναι monopole, δηλαδή έχουν στην κατοχή τους ολόκληρο τον αμπελώνα.

ΑΛΣΑΤΙΑ ΛΕΥΚΟ ΚΡΑΣΙ

Cuvée Gyotaku, Vin d’Alsace (Pinot Blanc 50%, Riesling-Pinot Gris-Gewurztraminer-Muscat 50%), Biodynamic

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΗΣ ΛΕΥΚΑ ΚΡΑΣΙΑΜε αυτό το κρασί έρχεται να προστεθεί στο γαλλογερμανικό μείγμα πολιτισμών και αυτός της Ιαπωνίας. Ένα από τα δύο ξαδέρφια που έχουν το κτήμα, ο Christophe, παντρεύτηκε τη chef από την Ιαπωνία Yuka. Μέσα από αυτόν το γάμο προέκυψε το Cuvée Gyotaku, όταν η Γιαπωνέζα σύζυγος διατύπωσε το μεγάλο και άλυτο πρόβλημα που υπάρχει στο συνδυασμό της ιαπωνικής κουζίνας και του κρασιού. Στην ασιατική κουζίνα μπορούμε να συναντήσουμε πολλά και επιθετικά στοιχεία, ακόμα και στο ίδιο πιάτο. Ξίδι, υφάλμυρες γεύσεις από υλικά όπως η σόγια, umami, καυτερά, τεμπούρα, ωμές παρασκευές από ψάρι, κρέας και άφθονα λαχανικά. Μια άλλη ιδιαιτερότητα στην ασιατική κουζίνα είναι το ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά η έννοια του μενού. Όλα αυτά έκαναν την επιλογή ενός κρασιού αδύνατη. Υπάρχει επίσης το σάκε, που πολλοί Ιάπωνες –μεταξύ αυτών και η Yuka– πιστεύουν ότι είναι η καλύτερη επιλογή. Επιπλέον, εκτός Ιαπωνίας είναι δύσκολο κάποιος να έχει πρόσβαση σε μεγάλη ποικιλία σάκε. Από την άλλη, η κουζίνα της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου γίνεται κάθε μέρα και πιο δημοφιλής, ακόμα περισσότερο τους θερμούς μήνες που ζητάμε κάτι γευστικό και ελαφρύ. Τη λύση σε όλα τα παραπάνω ήρθε να δώσει το Cuvée Gyotaku. Θα μπορούσα να πω ότι πρόκειται για ένα κρασί με μαγικές ιδιότητες. Έχει μεγάλη ευελιξία σε καυτερά, αλμυρά και όξινα, τρεις κόκκινες γραμμές που τις διασταυρώνει εύκολα. Όλα αυτά τα καταφέρνει με μόνο 12,5% αλκοόλ και είναι εντελώς ξηρό, χωρίς καθόλου υπολειπόμενα σάκχαρα. Αυτό ταιριάζει απόλυτα με τις τάσεις των καταναλωτών που αναζητούν κρασιά ξηρά με όσο λιγότερο αλκοόλ γίνεται. Αρωματικά έχει μέτρια ένταση, με πυκνά και ώριμα αρώματα, ενώ στο στόμα συναντάμε φρεσκάδα και νεανική ένταση. Το Cuvée Gyotaku είναι πολύ απολαυστικό και μόνο του σαν απεριτίφ τους καλοκαιρινούς μήνες. "Gyotaku" στα γιαπωνέζικα είναι μια αρχαία τεχνική αποτύπωσης ψαριών επάνω σε χαρτί, βασική εκείνη την εποχή για να μπορούν να αποδείξουν το μέγεθος των ψαριών που είχαν πιάσει.

Riesling "Les Fossiles" Alsace, Domaine Mittnacht Freres, Biodynamic

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΗΣ ΛΕΥΚΑ ΚΡΑΣΙΑΤο Riesling για πολλούς, μεταξύ των οποίων και εγώ, είναι η ευγενέστερη λευκή ποικιλία. Το συγκεκριμένο κρασί θα ήταν μια τέλεια εισαγωγή στην ποικιλία. Προέρχεται από φυτά ηλικίας 30 ετών και χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις. Έντονα αρωματικό, με σαφή προσανατολισμό στα φρέσκα φρούτα και άνθη, χωρίς τα "δύσκολα" αρώματα της κηροζίνης που ξαφνιάζουν πολλούς. Στο στόμα ξηρό, με κοφτερή οξύτητα και άφθονο φρουτώδη χαρακτήρα, είναι πραγματικά μια ευχάριστη και γενναία δόση δροσιάς με φινέτσα και κομψότητα. Η απόλυτη καλοκαιρινή πρόταση.

Riesling, Rosacker Grand Cru, Domaine Mittnacht Freres, Biodynamic

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΗΣ ΛΕΥΚΑ ΚΡΑΣΙΑΑπό τους πιο διάσημους Grand Cru αμπελώνες της Αλσατίας, πήρε το όνομά του από τις άγριες τριανταφυλλιές που φυτρώνουν στα σύνορα. Βρίσκεται σε υψόμετρο από 260 έως 330 μ. με νότιο και νοτιοανατολικό προσανατολισμό, βόρεια από το χωριό-έδρα των Mittnacht, το Ουναβίρ, κάτω από την προστασία των Βοσνίων. Η αρωματική ένταση και η ωριμότητα είναι κυρίαρχες, με την ορυκτή αυστηρότητα να παρακολουθεί. Η πυκνότητα των αρωμάτων και η μεγάλη επίγευση σε αρμονία με την υψηλή οξύτητα εξασφαλίζουν τεράστιες δυνατότητες εξέλιξης στο χρόνο. Μια πυκνή γαστρονομική πρόταση της ποικιλίας που δεν ξεχνάει σε καμία φάση της ζωής του να προσφέρει γενναίες δόσεις δροσιάς.

Gewurztraminer, "Les Terres Blanches", Domaine Mittnacht Freres, Biodynamic

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΗΣ ΛΕΥΚΑ ΚΡΑΣΙΑΤο Gewurztraminer έχει βρει στην Αλσατία το πιο φιλόξενο περιβάλλον και μεγαλουργεί. Ως ποικιλία είναι αρκετά δύστροπη και δεν είναι εύκολο να συναντήσουμε σε άλλες περιοχές ή χώρες τόσο αξιόλογα παραδείγματα. Εδώ όμως εκφράζει τον πλούσιο χαρακτήρα του: έντονα αρωματικό, με νότες εξωτικών φρούτων, τριαντάφυλλο, μπαχαρικά και ξηρούς καρπούς, πλούσιο σώμα, με μέτρια οξύτητα και γλυκά flavors.

Gewurztraminer, Osterberg Grand Cru, Domaine Mittnacht Freres, Βiodynamic

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΗΣ ΛΕΥΚΑ ΚΡΑΣΙΑΟ Grand Cru αμπελώνας Osterberg έχει προσανατολισμό νοτιοανατολικό και αρκετά απότομη κλίση σε υψόμετρο 250-350 μ. Αυτό χαρίζει άφθονη ηλιοφάνεια, πολύ σημαντική για την πλήρη ωρίμαση της ποικιλίας. Εδώ νομίζω ότι το Gewurztraminer νιώθει πραγματικά ότι βρίσκεται στο σπίτι του. Εκφραστικά αρώματα από εξωτικά φρούτα, άσπρο πιπέρι, φρεσκοκομμένο τριαντάφυλλο και φιστίκια κάσιους. Γεμάτο σώμα, με δροσερή οξύτητα και πληθώρα ώριμων και γλυκών αρωμάτων. Τα 31 γρ. υπολειπόμενων σακχάρων είναι ευπρόσδεκτα, καθώς χαρίζουν αρκετά στοιχεία στην υφή και στον όγκο του κρασιού δίνοντας πολλές γευστικές λύσεις με το φαγητό. Με θαλασσινά και ψάρια, επιλογές με κάρι και γλυκόξινα, αλλά και μόνο του όταν θέλεις ένα πλούσιο αρωματικό λευκό".


* Ο Γιάννης Μακρής γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Βρέθηκε στον τομέα της εστίασης ως manager και sommelier, στα πιο γνωστά εστιατόρια και ξενοδοχεία της Αθήνας, και –μετά από ένα μικρό διάλειμμα στη Σαγκάη– εργάζεται στην εισαγωγική εταιρεία κρασιών Jeroboam. Η αγάπη του για το κρασί τον οδήγησε να ολοκληρώσει τις σπουδές του στο WSET (Diploma) και να παρακολουθήσει τον πρώτο χρόνο του Institute of Master of Wine καθώς και στη συμμετοχή του στην Πανελλήνια Ένωση Οινοχόων ως αντιπρόεδρος (2013-2016).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.