Μερικές από τις καλύτερες ετικέτες mezcal

Ο νέος καλύτερος φίλος του bartender προέρχεται (κυρίως) από την πολιτεία του νότιου Μεξικού και αξίζει την προσοχή μας.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 10 Μαΐου 2020

Mezcal, λοιπόν. Το απόσταγμα αγαύης, που συγκαταλέγεται στα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης του Μεξικού, κερδίζει διαρκώς δημοφιλία και παράγεται, κυρίως, στην πολιτεία Οαχάκα (φτιάχνεται επίσης μεταξύ άλλων στο Ντουράνγκο, το Γουαναχουάτο, το Ζακατέκας και το Σαν Λουίς Ποτοσί). Η Οαχάκα φέρει το προσωνύμιο της "πικάντικης πολιτείας", που της έχει αποδοθεί λόγω της έντονης τοπικής κουζίνας της και ασφαλώς του mezcal. Ουσιαστικά, μιλώντας πάντοτε για το τελευταίο, πρόκειται για τον πρόγονο της τεκίλα, που φτιαχνόταν πολύ πριν από αυτήν και μάλιστα με πιο αρτιζάνικες μεθόδους παραγωγής. Η όλη διαδικασία επικεντρώνεται περισσότερο στην τονικότητα, στον τρόπο παρασκευής του αλλά και στο sustainability, προσφέροντας ένα τελικό προϊόν με πρωτόγνωρα αρώματα.

Το μεγάλο ποσοστό αλκοόλ στο mezcal είναι ένα σημαντικό σημάδι ποιότητας και δεν πρέπει να φοβάται κανείς ποσοστά που μπορεί να φλερτάρουν με το 50%. Ο τρόπος που αποστάζεται είναι πολύ αργός, ώστε να βγουν τα καλύτερα χαρακτηριστικά της πρώτης ύλης, που είναι η αγαύη. Για να το γνωρίσει κάποιος καλύτερα, θα πρέπει να δοκιμάσει τουλάχιστον 2 ή 3 διαφορετικές ετικέτες, κάτι που βοηθά ώστε να εκτιμηθεί το εύρος και η πολυπλοκότητα των γεύσεων. Το mezcal, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε αλκοόλ, πίνεται σε χαμηλά ποτηράκια, το οποία μοιάζουν με μικρά μπολάκια και λέγονται copitas. Βοηθούν και αυτά με τη σειρά τους στο να αναδειχθούν τα αρώματα. Τέλος, υπάρχει πάντοτε η δυνατότητα να το απολαύσει κανείς σε cocktails όπως σε Margarita ή Paloma.

Οι επιλογές του Esquire

1. Del Maguey Single Village Mezcal

Μερικές από τις καλύτερες ετικέτες mezcal

2. Meteoro Joven

ΜΕΣΚΑΛ meteoro

3. Verde Momento

ΜΕΣΚΑΛ MOMENTO

4. Del Maguey San Luis del Rio

ΜΕΣΚΑΛ del-maguey-mezcal-san-luis-del-rio

5. Casamigos

ΜΕΣΚΑΛ casamigos

6. Marca Negra

ΜΕΣΚΑΛ marca negra

7. Alipus Santa Ana del Rio

ΜΕΣΚΑΛ alipus-mezcal-santa-ana-del-rio

8. Del Maguey Santo Domingo Albarradas

ΜΕΣΚΑΛ del-maguey-mezcal-santa-domingo

 

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Bars