Hall of Famer, φιλοσοφημένος και σίγουρα ξεχωριστός, ο Phil Jackson -που γεννήθηκε μία ημέρα σαν σήμερα το 1945- θεωρείται από πολλούς ο κορυφαίος προπονητής μπάσκετ όλων των εποχών. Εκτός από τους 2 τίτλους που κατέκτησε σαν παίκτης, έχει κερδίσει 11 πρωταθλήματα σαν head coach, με αποκορύφωμα βεβαίως τα δύο three-peats με τους θρυλικούς Chicago Bulls των 90s

O Zen Master κατάφερε να συνεργαστεί άψογα με τους κορυφαίους Michael Jordan, Kobe Bryant, Shaquille O'Neal και Scottie Pippen, την ίδια στιγμή που ώθησε στο ταβάνι τους εξαιρετικούς παίκτες όπως οι Pau Gasol, Horace Grant, Toni Kukoc και Robert Horry αλλά και προβληματικούς όσο και ταλαντούχους χαρακτήρες σαν τους Dennis Rodman και Ron Artest. 

Ακολουθούν τα μαθήματα ζωής του όπως τα είχε καταθέσει στο αμερικανικό Esquire, τον Φεβρουάριο του 2008.

> Τα προβλήματα δεν σταματούν ποτέ. Απλά αλλάζουν.

> Συνηθίζω να λέω στους παίκτες μου ότι δεν πρόκειται να ενηλικιωθούν ουσιαστικά μέχρι να φτάσουν στα 28 τους. Μην ξεχνάς πως είναι μέρος ενός παιχνιδιού και αυτό καθυστερεί την ωρίμανσή τους.

> Θα υπάρχουν πάντοτε εμπόδια όσο είσαι νέος. Είναι σαν να οδηγείς σε μία λεωφόρο, γρήγορα, τρώγοντας κάτι από τα McDonald's και έχοντας πολύ δυνατά τη μουσική. Θα σου πέσει σάλτσα στη μπλούζα, θα κάνεις μία κίνηση για να το δεις και μόλις σηκώσεις το βλέμμα σου θα έχεις περάσει ένα κόκκινο φανάρι και θα βρίσκεσαι σε κίνδυνο. Έτσι ακριβώς είναι και η ζωή, πολλές δραστηριότητες συμβαίνουν ταυτόχρονα και θα πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος.

> Νομίζω πως η πορεία και η συμπεριφορά μου θυμίζουν αρκετά τον πατέρα μου. Ήταν ένας ιδιαιτέρως πνευματικός άνθρωπος, ένας καλός Χριστιανός που γύριζε πάντοτε και το άλλο μάγουλο. 

> Η μητέρα μου ήταν πολύ παθιασμένη και ανταγωνιστική. Ήταν η αρχηγός της ομάδας μπάσκετ.

> Έζησα 15 χρόνια της ζωής μου στη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ. Ποτέ όμως δεν ένιωσα τόσο συνδεδεμένος με τη χώρα μου όσο τους 4 μήνες που πέρασα στη Μοντάνα, σε κάμπινγκ. Ένιωσα πως συνδέομαι με τις ρίζες μου. 

> Για κάθε ψηλό άνθρωπο, το κλειδί είναι να κάθεται σωστά, με τα γόνατά του και το ισχίο σε σωστή γωνία.

> Ταξίδεψα πριν λίγο καιρό με μία συμβατική πτήση. Δεν μπορώ να πιστέψω πως ακόμη τα καθίσματα της πρώτης θέσης είναι τόσο στενά για έναν άνθρωπο με το ύψος μου. 

> Πολλοί συνηθίζουν να βλέπουν τις δύσκολες περιόδους της ζωής τους σαν δοκιμασία. Εγώ τις βλέπω σαν πρόκληση.

> Ο Red Auerbach κέρδισε 9 πρωταθλήματα. Είναι ένας θρύλος αλλά το να προσπαθήσει κάποιος απλά να κυνηγήσει ένα τέτοιο ρεκόρ μπορεί να τον οδηγήσει σε ψευδαισθήσεις. Νόμιζα πως είναι ανέφικτο να τον ξεπεράσω. Μέχρι που το κατάφερα.

> Αν ήμουν ο Bill Russell και είχα 11 τίτλους σαν παίκτης, μαζί με 5 βραβεία MVP, θα είχα σίγουρα λανθασμένη εικόνα για τον εαυτό μου.

> Ο μέντορας, συνάδελφος και φίλος Tex Winter συνήθιζε να λέει πως είσαι επιτυχημένος μόνο όταν φέρεις εις πέρας μια σημαντική αποστολή.

> Ο Michael Jordan; Αυτό που με εντυπωσιάζει είναι η καταπληκτική ποσότητα ενέργειας και προσωπικής προσήλωσης που επενδύει σε κάθε στόχο. Η αυτοπεποίθησή του είναι πάντοτε πολύ μεγαλύτερη από τις φοβίες του. Κανένα ενδεχόμενο αποτυχίας δεν επηρεάζει την ικανότητά του να αποδώσει στο ανώτερο επίπεδο. Δεν υπάρχει κάποιο επίπεδο προσδοκιών που δεν ξεπέρασε.

> Τα παιδιά σου θα τα βλέπεις πάντοτε ως παιδιά. Πρέπει να βρίσκεις πάντοτε τον σωστό τρόπο για να τα βοηθήσεις, χωρίς να γίνεσαι υπερβολικός. Το ίδιο ισχύει και για τους παίκτες σου.

> Όταν ήμουν μικρός θεωρούσα πως θα υπηρετήσω για όλη μου τη ζωή του το έργο του Θεού από κάποιο σχετικό πόστο. Σήμερα, η μητέρα μου νιώθει καλά που κανένα από τα παιδιά της δεν ακολούθησε αυτόν το δρόμο.

> Υπάρχει μία φράση που μου αρέσει πάρα πολύ και την έχω σε μανγητάκι στο ψυγείο μου: "Δεν υπάρχουν Zen masters, υπάρχει μόνο Zen". 


Διάβασε ακόμη τα μαθήματα ζωής του Patrick Stewart, του Max von Sydow, του Niki Lauda, του Andrea Pirlo, του Morgan Freeman, του Scottie Pippen, του Jake LaMotta, του George Clooney, του Burt Reynolds, του Chuck Berry, του Jeff Bridges, του David Bowie, του Terry O'Neill και του Ethan Hawke


φωτογραφίες ©Getty Images