To hero ball του Russell Westbrook έχει πεθάνει

Ο σταρ του ΝΒΑ κλείνει σήμερα τα 32 του χρόνια. Αν θέλει να παραμείνει σε υψηλό επίπεδο όμως θα πρέπει να αλλάξει αντιλήψεις.

Δεν χωρά αμφιβολία πως ο Russell Westbrook -ο οποίος γεννήθηκε μία ημέρα σαν σήμερα, στις 12 Νοεμβρίου του 1988 στο Long Beach της Καλιφόρνια- είναι ένας από τους πιο προικισμένους παίκτες του ΝΒΑ. Δεν χωρά όμως επίσης αμφιβολία, πως είναι και ένας από εκείνους που βλέπουν το μπάσκετ ως ατομικό σπορ.

To τελευταίο είναι κάτι που αποδεικνύεται από την προϊστορία του παίκτη στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του πλανήτη και σίγουρα κάτι που πρέπει να αλλάξει αν ο ίδιος θέλει κάποια στιγμή να γευτεί τη χαρά ενός τίτλου.

To hero ball του Russell Westbrook έχει πεθάνειGetty Images

Μετά από 11 σεζόν στους Thunder, το καλοκαίρι του 2019, ο Αμερικανός γκαρντ και πρώην MVP του ΝΒΑ πήγε στους Rockets, προκειμένου να συνθέσει ένα ακόμη mega δίδυμο με τον κάποτε συμπαίκτη του στην Οκλαχόμα James Harden.

Πολλοί μίλησαν για σημαντική αναβάθμιση της ομάδας του Χιούστον και παράλληλα για πλήρη αποψίλωση της αντίστοιχης της Οκλαχόμα. Τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς έτσι, κάτι που για ακόμη μία φορά επιβεβαιώθηκε με οδυνηρό για το Χιούστον τρόπο, με τον ίδιο πάντως να μην αγωνίζεται αρκετά λόγω τραυματισμού στη Φούσκα

ΡΑΣΕΛ ΟΥΕΣΤΜΠΡΟΥΚ 2020 4Getty Images

Αρχικά, οι Oklahoma City Thunder, έπειτα και από την ανταλλαγή με τους Clippers για τον Paul George, εξασφάλισαν από ένα έως τρία draft picks πρώτου γύρου, από το 2021 μέχρι και το 2026, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι μέσα σε μία πενταετία μπορούν να επιλέξουν ό,τι καλύτερο επιθυμούν από το NCAA. Δεν το λες και αμελητέο για μία ομάδα που μπορεί να έχει αμφιλεγόμενο παρόν αλλά σίγουρα σπουδαίο μέλλον.

Έπειτα, ο ίδιος ο Russell Westbrook. Δεν χωρά αμφιβολία ότι πρόκειται για έναν από τους πιο υποτιμημένους αθλητές στην ιστορία του ΝΒΑ και φυσικά για μία πραγματική triple-double machine. Αυτό όμως ίσως και να είναι η αρχή του προβλήματος συνδυαστικά με κάποιους άλλους παράγοντες. Η αδιάφορη έως αναιμική παρουσία των Thunder στα play-offs τα τελευταία χρόνια είναι ένας από αυτούς. Μόνο την τελευταία τριετία, ο Westbrook έπαιρνε κατά μέσο όρο 30,4, 26,8 και 22,2 προσπάθειες/παιχνίδι, με τα ποσοστά του να μην αγγίζουν καν το 40%.

ΡΑΣΕΛ ΟΥΕΣΤΜΠΡΟΥΚ 2020 2Getty Images

Γενικότερα, τα ποσοστά του έχουν πέσει δραματικά μετά την MVP season του (2016) αλλά αυτό καθόλου δεν τον πτόησε ώστε να συνεχίσει να επιτίθεται μανιασμένα στο αντίπαλο καλάθι, αδιαφορώντας πολύ συχνά για το πού βρίσκονται οι συμπαίκτες του.

Το hero ball του οδηγούσε σε τρομερά κακές επιλογές σουτ, τόσο από τον ίδιο όσο και από τον εκάστοτε συμπαίκτη του στον οποίο κατέληγε, συνήθως κατά τύχη και με ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν το τέλος της επίθεσης, η μπάλα. Όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να συνεχιστούν στο Χιούστον - τουλάχιστον αν αυτό ήθελε να έχει υψηλές βλέψεις. Μην ξεχνάς πως ο παρτενέρ του στην περιφέρεια των Rockets είναι ένας αντιστοίχου αντιλήψεως παίκτης. 

Μετά έρχεται η ξεκάθαρα αγωνιστική ασυμφωνία με τον coach Billy Donovan, που έχει κατηγορηθεί ότι ποτέ δεν καθοδήγησε ορθά τόσο τον Westbrook όσο και τον Durant. Πολύ συχνά, οι δύο παίκτες έδειχναν να μην έχουν μία συγκεκριμένη κατεύθυνση μέσα στο γήπεδο, κάτι που σίγουρα συγκαταλέγεται στις ευθύνες του προπονητή. Αυτό δεν άλλαξε ούτε με τον Mike D'Antoni. 

Παράλληλα με το ταλέντο του Westbrook καθώς και τις ιδιόρρυθμες ενδυματολογικές του επιλογές, οι Rockets φορτώνονται και το συμβόλαιό του: Ο παίκτης θα λάβει από 38 έως 47 εκατ. δολάρια για κάθε χρόνο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι θα καταλάβει ένα αρκετά σημαντικό κομμάτι του salary cap της ομάδας. Βέβαια, το πρόβλημα μπορεί εύκολα να λυθεί καθώς ο ίδιος ο παίκτης φέρεται σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιεύματα από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού να έχει ζητήσει να φύγει από το Χιούστον.

ΡΑΣΕΛ ΟΥΕΣΤΜΠΡΟΥΚ 2020 3Getty Images

To solo έχει πεθάνει, ακόμη και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, και το παράδειγμα του Kawhi Leonard  ή του Lebron James είναι οι πιο πειστικές αποδείξεις. Ο πρώτος, πέρυσι, κατόρθωσε να κατακτήσει το πρωτάθλημα με τους Toronto Raptors, όντας καθοριστικός καθόλη τη διάρκεια των play-offs, χωρίς όμως να γίνεται παρεμβατικός στο παιχνίδι των συμπαικτών του. Κάτι αντίστοιχο έκανε φέτος και ο δεύτερος, με τους Los Angeles Lakers, με την ίδια κατάληξη.

Κοινώς, το μπάσκετ είναι ομαδικό και όχι ατομικό σπορ. Κάτι που τόσο ο Westbrook, όσο και ο Harden, μάλλον δεν θα αντιληφθούν ποτέ. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος