Τι θα θυμόμαστε από το ΝΒΑ το 2019

Ο Γιάννης, οι Raptors, o Doncic και όλα όσα καθόρισαν τον μαγικό κόσμο τη χρονιά που μας αφήνει.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 14 Δεκεμβρίου 2019

Πριν από όλα, οφείλουμε να πούμε πως η χρονιά που μας αφήνει ήταν το έτος της παγκοσμιοποίησης του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετ του πλανήτη: Μία ομάδα από τον Καναδά κέρδισε τον τίτλο, ένας Έλληνας ανακηρύχθηκε ο MVP της σεζόν και ένας Καμερουνέζος ο πιο βελτιωμένος παίκτης (MIP), ένας Σλοβένος αναδείχθηκε Rookie of the Year και ένας Γάλλος ο κορυφαίος αμυντικός. 

Ήταν επίσης το έτος της κατά κάποιο τρόπο "αποκαθήλωσης" των φαινομενικά άτρωτων, δηλαδή του LeBron James και των Golden State Warriors. Ήταν, τέλος, η χρονιά κάποιων μεγάλων αποχωρήσεων από την ενεργό δράση.

Το 2019 λοιπόν φεύγει και αυτά είναι τα γεγονότα και οι στιγμές που σημάδεψαν το ΝΒΑ

Ο Γιάννης στο Πάνθεον

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Giannis Antetokounmpo (@giannis_an34) on

Πόσο πιθανό είναι να πίστευες κάποιον, αν σου έλεγε πριν από 5 χρόνια ότι ένας Έλληνας παίκτης θα κέρδισε το βραβείο του MVP στην κορυφαία λίγκα του κόσμου; Ακριβώς, απίστευτο. Για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο ωστόσο φαίνεται να μην υπάρχει καμία κορυφή που δεν μπορεί να κατακτηθεί, με τον 25χρονο φόργουορντ των Milwaukee Bucks να προστίθεται σε μία θρυλική λίστα, συνυπάρχοντας με ονόματα όπως αυτά των Bill Russell, Wilt Chamberlain, Oscar Robertson, Kareem Abdul-Jabbar, Julius Erving, Larry Bird, Magic Johnson, Michael Jordan, Kobe Bryant,  Stephen Curry και LeBron James μεταξύ άλλων. Το ακόμη πιο συναρπαστικό είναι πως ο Greek Freak, μπορεί να το επαναλάβει και φέτος.

Οι μάλλον απροσδόκητοι πρωταθλητές

Τι θα θυμόμαστε από το ΝΒΑ το 2019

Όταν στις 18 Ιουλίου 2018, οι Toronto Raptors έστελναν τον κατεξοχήν franchise player τους, DeMar DeRozan, καθώς και τον Jakob Pöltl μαζί με ένα draft pick πρώτου γύρου στους San Antonio Spurs, με αντάλλαγμα τον Danny Green και -κυρίως- τον Kawhi Leonard, λίγοι μπορούσαν να προβλέψουν τι θα ακολουθήσει. Σχεδόν ένα χρόνο μετά, έγιναν πρωταθλητές του ΝΒΑ, επικρατώντας στους Τελικούς των Golden State Warriors με 4-2 νίκες, κατακτώντας τον πρώτο τίτλο της 24χρονης ιστορίας τους και σπάζοντας ακόμη και την περίφημη κατάρα του Drake. 

Dame Time και Ka-Wow

Στον πρώτο γύρο των play-offs της Δύσης, οι Portland Trail Blazers αντιμετώπισαν τους Oklahoma City Thunder. Στο 5ο παιχνίδι της σειράς στο Moda Center του Πόρτλαντ το σκορ ήταν ισόπαλο στους 115 πόντους, όταν έμεναν 13'' για τη λήξη. Ο Damian Lillard, που μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε βάλει 47 πόντους, γνώριζε ότι είχε έρθει η ώρα του. Step back από τα 10+ μέτρα με τον Paul George κολλημένο πάνω του. Όπως λένε και οι Αμερικανοί, It's Dame Time

Το προηγούμενο ωστόσο δεν ήταν το πιο συναρπαστικό buzzer beater της χρονιάς. Δικαιωματικά, ο εν λόγω τίτλος αποδίδεται -λόγω σημασίας και ρόλου στις μετέπειτα εξελίξεις- σε εκείνο που σημείωσε ο Kawhi Leonard στο Game 7 των ημιτελικών της Ανατολής, απέναντι στους Philadelphia 76ers. Οι Raptors έφυγαν νικητές από την Scotiabank Arena και αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής δεν ήταν άλλος από τον Terminator, που εγκατέλειψε το καλοκαίρι του 2018 την μπασκετική μηχανή του Gregg Popovich, ψάχνοντας -και εν τέλει βρίσκοντας- νέες συγκινήσεις στην καριέρα του.

We Are All Witnesses, η ευρωπαϊκή εκδοχή

Το περίφημο σλόγκαν που είχε λανσάρει η Nike για τα early years του LeBron James στο Cleveland, μοιάζει να επανασυστήνεται, αυτή τη φορά με έναν άλλο πρωταγωνιστή που ήρθε από την Ευρώπη. Ο Luka Doncic δεν πήγε απλά στο ΝΒΑ για την εμπειρία. Δεν πήγε καν για να πρωταγωνιστήσει. Πήγε, ξεκάθαρα, για να γράψει ιστορία. Τα όσα έκανε πέρυσι αλλά κυρίως αυτά που μέχρι στιγμής κάνει στο πρώτο μισό της σεζόν 2019-2020 μαρτυρούν του λόγου το ασφαλές. Μπορεί να είναι ακόμη νωρίς αλλά ίσως είμαστε μάρτυρες της εποχής του σπουδαιότερου Ευρωπαίου παίκτη όλων των εποχών. Ο Luka Doncic είναι μόλις 20 ετών.

Αποχαιρετισμός στα όπλα

Το 2019 ήταν ακόμη μία χρονιά που έκλεισε έναν σημαντικό κύκλο για το ίδιο το παιχνίδι, καθώς κάποιοι εκ των αξιότερων εκπροσώπων του αποφάσισαν να κρεμάσουν τα παπούτσια τους. Οι Dirk Nowitzki, Dwyane Wade και Tony Parker ολοκλήρωσαν τις τεράστιες καριέρες τους, με τον Pau Gasol πιθανότατα να τους ακολουθεί σύντομα. Μαζί με αυτούς και κάποιες ακόμη πολύ συμπαθητικές φυσιογνωμίες του πρωταθλήματος όπως οι Shaun Livingston, Luol Deng, Channing Frye και Al Jefferson. Αντιθέτως, ο 42χρονος Vince Carter, ο 39χρονος Jamal Crawford, ο 38χρονος Kyle Korver και ο συνομήλικός του Tyson Chandler αντέχουν ακόμη.

Ghostbuster

"Το μεγαλύτερο κίνητρο μου είναι το φάντασμα που κυνηγάω, το φάντασμα που έπαιξε κάποτε στο Σικάγο" δήλωνε πριν λίγους μήνες ο LeBron James. Στις 6 Μαρτίου, o Βασιλιάς κατόρθωσε να ξεπεράσει σε πόντους τον Michael Jordan, σκαρφαλώνοντας στην 4η θέση με τους κορυφαίους σκόρερ όλων των εποχών στο ΝΒΑ. Χρειάζεται ακόμη κάτι παραπάνω από 400 π. για να ξεπεράσει και τον τύπο που βρίσκεται στο νο.3, τον Kobe Bryant.

Ο Όλυμπος έπεσε

Μία γρήγορη περίληψη για το τι συμβαίνει τους τελευταίους μήνες στους Golden State Warriors. Ο Kevin Durant τραυματίστηκε στον αχίλλειο τένοντα και μετά έφυγε. Ο Klay Thompson έπαθε τον ίδιο ακριβώς τραυματισμό, την ίδια ακριβώς περίοδο (δηλαδή στα τελευταία play-offs). Το καλοκαίρι έχασαν τους Shaun Livingston και Andre Iguodala, που αποτελούσαν βασικά μέλη του κορμού της ομάδας. Στο ξεκίνημα της σεζόν ο Stephen Curry έσπασε το χέρι του και λίγο αργότερα χτύπησε ο Draymond Green στον αγκώνα. Όσο καλός προπονητής κι αν είναι ο Steve Kerr, φαίνεται πως δεν μπορεί να αποτρέψει το τέλος εποχής για την πιο πρόσφατη δυναστεία του ΝΒΑ. Εκτός αν άπαντες στο Όκλαντ έχουν διαφορετική άποψη, όταν το επιτρέψουν οι τραυματισμοί.

Ένα μεγάλο φωτεινό καλοκαίρι

NBA FREE AGENCY 2019

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το ΝΒΑ θεωρείται ένα από τα κορυφαία αθλητικά "προϊόντα" του πλανήτη, από κάθε άποψη. Τα όσα έγιναν το περασμένο καλοκαίρι στην free agency αλλά και μετά τα trades των ομάδων, απλά το επιβεβαιώνουν. Πολλά εκ των κορυφαίων ονομάτων του ΝΒΑ αγωνίζονται πια με διαφορετική φανέλα, οι ισορροπίες έχουν για τα καλά αλλάξει και το ενδιαφέρον γιγαντώθηκε πολύ πριν το πρώτο τζάμπολ της νέας σεζόν.


Διάβασε ακόμη γιατί ο Ja Morant είναι ο νέος Allen Iverson, πώς οι Brooklyn Nets εξελίχθηκαν στο πιο έξυπνο franchise του ΝΒΑ και γιατί οι Los Angeles Clippers θα κερδίσουν το πρωτάθλημα.


Φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσα εκατομμύρια αξίζει ο Pablo Gavi στην πραγματικότητα

Αξίζει τα λεφτά του το ανερχόμενο αστέρι στον κόσμο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα γήπεδα του Euro 2024

Αυτά είναι τα 10 στάδια, στα οποία θα διεξαχθούν οι αγώνες του Euro 2024, στη Γερμανία.

Γραφει Γιαννης Σπανος