Οι 'αφανείς', πρώτοι παγκόσμιοι πρωταθλητές πριν από το Μουντιάλ

Μία ιστορική αναδρομή στις ομάδες που μεσουρανούσαν πριν από το πρώτο Μουντιάλ που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά σαν σήμερα, το 1930, στην Ουρουγουάη.

Πέρασαν 93 χρόνια από όταν το όνειρο του τρίτου κατά σειρά Προέδρου της FIFA, Jules Rimet, να διοργανώσει ένα διεθνές παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου έπαιρνε σάρκα και οστά στην Ουρουγουάη. Πράγματι στις 13 Ιουλίου του 1930, 13 εθνικές ομάδες συγκεντρώθηκαν στο Μοντεβιδέο για το πρώτο Μουντιάλ. Οι διοργανωτές έφτασαν ως το τέλος της διαδρομής και κατέκτησαν τον τίτλο και από τότε, τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Τι συνέβαινε όμως στο ποδόσφαιρο σε εθνικό επίπεδο πριν διοργανωθεί το πρώτο Μουντιάλ; Ποιες ομάδες ξεχώριζαν; Παρακάτω βρίσκεις στοιχεία για μερικές από τις πιο ισχυρές ποδοσφαιρικές "δυναστείες" που η πλειοψηφία δε γνωρίζει.

1870-1872: Αγγλία

Μεταξύ του 1870 και του 1872, η Αγγλία και η Σκωτία έπαιξαν μια σειρά πέντε ποδοσφαιρικών αγώνων που ήταν γνωστοί ως Διεθνείς αγώνες Alcock. Οι αγώνες ξεκίνησαν με πρωτοβουλία του Charles William ("CW") Alcock, γραμματέα της Αγγλικής Ποδοσφαιρικής Ένωσης. Παρόλο που η πρώτη συνάντηση διαφημίστηκε ως "μεγάλος διεθνής ποδοσφαιρικός αγώνας", το γεγονός ότι η Σκωτία βασίστηκε σε παίκτες με έδρα το Λονδίνο σημαίνει ότι η ομάδα δε θεωρήθηκε πραγματικά αντιπροσωπευτική ούτε οι αγώνες επίσημοι διεθνείς. 

Ωστόσο, όλοι οι παίκτες των "Σκωτσέζων του Λονδίνου" είχαν ρίζες που θα τους έδιναν το δικαίωμα να αγωνιστούν για τη Σκωτία σύμφωνα με τους σύγχρονους κανόνες. Ο πρώτος διεθνής αγώνας του Άλκοκ ήρθε ισόπαλος 1-1, με την Αγγλία να ισοφαρίζει στο τελευταίο λεπτό. Η Αγγλία κέρδισε τρία από τα πέντε παιχνίδια, ενώ υπήρξαν και δύο ισοπαλίες, οπότε η Αγγλία είναι αυτή που έχει την καλύτερη αξίωση να είναι η πρώτη "παγκόσμια πρωταθλήτρια"του ποδοσφαίρου.

1872-1899: Αγγλία και Σκωτία

Οι επόμενες δύο δεκαετίες κινήθηκαν στους ίδιους ρυθμούς, με το ενδιαφέρον ωστόσο να είναι αρκετά πιο έντονο. Ο πρώτος επίσημος διεθνής ποδοσφαιρικός αγώνας διεξήχθη μεταξύ της Αγγλίας και της Σκωτίας τον Νοέμβριο του 1872. Το αποτέλεσμα ήταν 0-0. Ο επαναληπτικός αγώνας που διεξήχθη τον Μάρτιο του 1873 έληξε με νίκη 4-2 για την Αγγλία. Την επόμενη χρονιά, το 1874, η Σκωτία κέρδισε με 2-1. Συνολικά, μεταξύ 1872 και 1883 η Αγγλία και η Σκωτία έδωσαν 12 αγώνες. Η Αγγλία κέρδισε δύο, η Σκωτία κέρδισε οκτώ και υπήρξαν δύο ισοπαλίες.

Το British Home Championship (BHC) ήταν το πρώτο και, μέχρι το 1900, το μοναδικό διεθνές τουρνουά ποδοσφαίρου στον κόσμο. Διαγωνιζόταν από την Αγγλία, τη Σκωτία, την Ουαλία και την Ιρλανδία που είχε προηγηθεί, και διεξαγόταν κάθε χρόνο με τη μορφή κυκλικών αγώνων. Η Σκωτία κέρδισε το πρώτο BHC, τη σεζόν 1883-84, και ως εκ τούτου μπορούσε να ισχυριστεί ότι ήταν πρωταθλήτρια BHC και BTWC. Η Αγγλία κέρδισε για πρώτη φορά το BHC το 1887-88. Συνολικά, μεταξύ 1888 και 1899 διεξήχθησαν 16 τουρνουά BHC, με επτά νίκες της Σκωτίας, επτά της Αγγλίας και δύο από κοινού από τη Σκωτία και την Αγγλία. (Η Ουαλία και η Ιρλανδία δεν κέρδισαν κανένα από τα πρώτα τουρνουά.) 

Επομένως, τόσο η Αγγλία όσο και η Σκωτία μπορούν να ισχυριστούν ότι ήταν "παγκόσμιοι πρωταθλητές ποδοσφαίρου" κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Το BHC συνεχίστηκε για εκατό χρόνια, μέχρι τη σεζόν 1983-84, αλλά είχε πάψει να είναι "παγκόσμιο πρωτάθλημα" από το 1900 με την ενσωμάτωση του ποδοσφαίρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πάντως η κόντρα Αγγλίας και Σκωτίας καλά κρατεί μέχρι και σήμερα. 

> Διάβασε ακόμη: Μετά το χέρι Του, ο Θεός απέδειξε ότι έχει και πόδια

1900: Μεγάλη Βρετανία

Οι δεύτεροι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι οι πρώτοι στους οποίους αναγνωρίστηκε από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) ότι περιλάμβαναν ποδόσφαιρο. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το ποδόσφαιρο παίχτηκε στους εναρκτήριους αγώνες του 1896, αλλά οι ακριβείς λεπτομέρειες έχουν χαθεί. Το ποδόσφαιρο εμφανίστηκε ως άθλημα επίδειξης το 1900 με μόλις τρεις συμμετέχουσες ομάδες: Η Γαλλία εκπροσωπήθηκε από την Union des Sociétés Françaises de Sports Athlétiques (USFSA) XI και το Βέλγιο εκπροσωπήθηκε από την Université Libre de Bruxelles XI. Οι Βρετανοί ερασιτέχνες Upton Park -ναι από εκεί πήρε το όνομά του, το παλιό γήπεδο της Γουέστ Χαμ- κατέκτησαν τον Ολυμπιακό τίτλο και έγιναν πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο πρωταθλητές με μια αποφασιστική νίκη 4-0 επί της γαλλικής ομάδας. Δεν απονεμήθηκαν μετάλλια, αλλά τα αρχεία της ΔΟΕ αναγνωρίζουν τη Μεγάλη Βρετανία ως τη χρυσή πρωταθλήτρια.

1904: Καναδάς

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1904 διεξήχθησαν τον Νοέμβριο του 1904 στο Σεντ και οι ποδοσφαιρικοί αγώνες διεξήχθησαν στο Francis Field. Η FIFA είχε συσταθεί μόλις τον Μάιο του ίδιου έτους και δεν είχε καμία ανάμειξη σε αυτό το τουρνουά, στο οποίο συμμετείχαν μόνο τρεις ομάδες - δύο που εκπροσωπούσαν τις ΗΠΑ και μία για τον Καναδά. Οι αμερικανικές ομάδες Christian Brothers College και St Rose Parish συντρίφτηκαν και οι δύο από την καναδική Galt FC, από το Οντάριο. Η καναδική ομάδα ήταν γεμάτη από Βρετανούς ομογενείς, συμπεριλαμβανομένου του Σκωτσέζου επιθετικού Alex Hall, ο οποίος σημείωσε χατ-τρικ στη νίκη με 7-0 επί της Christian Brothers. 

1906: Δανία

Οι Διαβαθμιδικοί Αγώνες επρόκειτο να διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια στο κενό μεταξύ των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά μόνο η εναρκτήρια διοργάνωση προχώρησε, στην Αθήνα το 1906. Οι αγώνες ποδοσφαίρου περιελάμβαναν τέσσερις ομάδες από τρία έθνη: Η Δανία εκπροσωπήθηκε από μια ομάδα της Κοπεγχάγης (København) XI και η Οθωμανική Αυτοκρατορία εκπροσωπήθηκε από ομάδες από τη Σμύρνη και τη Θεσσαλονίκη, ενώ η Ελλάδα από την Αθήνα.

Η ομάδα της Σμύρνης περιελάμβανε Άγγλους, Γάλλους και Αρμένιους παίκτες. Η Δανία διέλυσε τη Σμύρνη με 5-1 στα ημιτελικά και στον τελικό κέρδισαν 9-0 εναντίον της Αθήνας μέχρι το ημίχρονο, οπότε η ελληνική ομάδα αρνήθηκε να συνεχίσει το παιχνίδι, ο αγώνας διακόπηκε και η Δανία αναδείχθηκε πρωταθλήτρια.

1908 & 1912: Μεγάλη Βρετανία

Η Αγγλική Ποδοσφαιρική Ένωση ανέλαβε την ευθύνη του πρώτου επίσημου ολυμπιακού αγώνα ποδοσφαίρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1908 στο Λονδίνο και επέλεξε μια αμιγώς αγγλική ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας. Η Βρετανία διέλυσε τη Σουηδία με 12-1, ενώ η Δανία διέσυρε  τη Γαλλία με 17-1 στον δρόμο προς τον τελικό, τον οποίο οι Βρετανοί κέρδισαν με 2-0. Η Βρετανία και η Δανία συναντήθηκαν ξανά στον τελικό στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης το 1912, με μια άλλη αμιγώς αγγλική ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας να κερδίζει με 4-2 και να αναδεικνύεται πρωταθλήτρια. Η ειρωνεία ήταν ότι καμία βρετανική ομάδα δεν αγωνίστηκε στο πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο.

1920: Βέλγιο

Η ολυμπιακή διοργάνωση ποδοσφαίρου του 1920 ήταν η πρώτη που ορίστηκε από τον Jules Rimet ως παγκόσμιο πρωτάθλημα της FIFA, όμως δεν ήταν παρά ένα τουρνουά στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Πραγματοποιήθηκε στην Αμβέρσα, και την κέρδισε το Βέλγιο, το οποίο μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι ο πρώτος παγκόσμιος πρωταθλητής της FIFA. Ο τελικός του 1920 έληξε υπό περίεργες συνθήκες. 

Ο Άγγλος διαιτητής John Lewis απέβαλε άδικα αμυντικός της Τσεχοσλοβακίας, μέτρησε αμφισβητούμενο γκολ του Βελγίου και σφύριξε ένα ανύπαρκτο πέναλτι πριν το ημίχρονο. Τότε, οι Τσεχοσλοβάκοι αποχώρησαν από τον αγωνιστικό χώρο σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Ο αγώνας διακόπηκε μετά από 39 λεπτά και με το Βέλγιο να κερδίζει με 2-0, και τα χρυσά μετάλλια απονεμήθηκαν στο Βέλγιο. Οι Βέλγοι ταξίδεψαν στην Ουρουγουάη το 1930 για το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά έχασαν και τους δύο αγώνες της φάσης των ομίλων και αποκλείστηκαν.

1924 & 1928: Ουρουγουάη

Η Ολυμπιακή διοργάνωση ποδοσφαίρου του 1924 στο Παρίσι και η διοργάνωση του 1928 στο Άμστερνταμ - και οι δύο διοργανώθηκαν από τη FIFA - ήταν οι πιο ολοκληρωμένες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις που είχαν διεξαχθεί ποτέ στην εποχή πριν από τη δημιουργία του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η Ουρουγουάη κέρδισε και τα δύο ολυμπιακά τουρνουά, γράφοντας ιστορία και δημιουργώντας την πρώτη ποδοσφαιρική δυναστεία μετά την Αγγλία. 

Η Ουρουγουάη νίκησε την Ελβετία με 3-0 στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων του 1924 και στη συνέχεια νίκησε την Αργεντινή με 2-1, στον επαναληπτικό αγώνα μετά από ισοπαλία 1-1, το 1928. Ο αρχηγός Jose Nasazzi οδήγησε την ομάδα του στη νίκη και στους δύο Ολυμπιακούς Αγώνες και στη συνέχεια στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Καθώς τα Ολυμπιακά τουρνουά ποδοσφαίρου του 1924 και του 1928 θεωρήθηκαν και τα δύο επίσημα παγκόσμια πρωταθλήματα της FIFA, η ομάδα της Ουρουγουάης δικαιούται να εμφανίζει τέσσερα αστέρια δίπλα στο εθνόσημο στις φανέλες της σε ανάμνηση των τεσσάρων παγκόσμιων πρωταθλημάτων - το 1924, το 1928, το 1930 και το 1950.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσα εκατομμύρια αξίζει ο Pablo Gavi στην πραγματικότητα

Αξίζει τα λεφτά του το ανερχόμενο αστέρι στον κόσμο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου;

Γραφει Γιαννης Σπανος