Τα σταθερά βήματα του Φώτη Κατσικάρη από τη Νίκαια μέχρι το ΝΒΑ

Η μεγάλη διαδρομή του Coach K. του πρώτου Έλληνα προπονητή που θα κάτσει ως βοηθός σε πάγκο ομάδας του ΝΒΑ.

Από την ανεμελιά της Τενερίφης και τα γνωστά στον ίδιο μονοπάτια της ισπανικής ACB, o Φώτης Κατσικάρης θα βρεθεί στον μαγικό κόσμο του NBA, αναλαμβάνοντας θέση στο τεχνικό τιμ των Utah Jazz, στο πλευρό του Quin Snyder.

Ο 51χρονος πρώην προπονητής της εθνικής ομάδας θα γίνει έτσι ο πρώτος Έλληνας που θα βρεθεί στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη έχοντας οποιονδήποτε προπονητικό ρόλο. Και όχι όπου κι όπου, αλλά σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα franchise της περασμένης σεζόν.  Ο Κατσικάρης υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας 3 ετών.

 Ο Φώτης Κατσικάρης γεννήθηκε στις 16 Μαΐου 1967 στη Νίκαια και είναι εγγονός ενός εκ των σπουδαιότερων Ελλήνων ρεμπετών, του Παναγιώτη Μιχαλόπουλου (αυτός που έχει ερµηνεύσει τον "Καπετανάκη" και τον "∆ιαβολάκο"). Παρότι η µητέρα του Χαρούλα, και δύο θείοι του, ο Σταύρος κι ο Μάκης, ακολούθησαν το δρόµο του τραγουδιού, ο ίδιος είχε άλλου είδους κλίση και αυτή ήταν της πορτοκαλί μπάλας. Ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ στον τοπικό Ιωνικό, αργότερα πήρε μεταγραφή στον Σπόρτινγκ και από εκεί κέρδισε υποτροφία για το πανεπιστήμιο Irvine, στην Καλιφόρνια.

Δεν πήγε για να παίξει μπάσκετ αλλά για να γίνει χρηματιστής (όπως ο ίδιος έχει δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του), καθώς τον ιντρίγκαρε η αδρεναλίνη του συγκεκριμένου κλάδου. Το μπάσκετ όμως ήταν αυτό που τον έφερε πίσω στην Ελλάδα, για λογαριασμό της ΑΕΚ, το καλοκαίρι του 1990. Έπαιξε στον δικέφαλο 6 χρόνια, πριν βρεθεί στο Ηράκλειο, όπου ένας σοβαρός τραυματισμός τον υποχρέωσε ουσιαστικά στο επόμενο βήμα: από παίκτης θα γινόταν προπονητής.

Αφού κρέμασε τα παπούτσια του, επέστρεψε στην αγαπημένη του ΑΕΚ, ως βοηθός του Ντούσαν Ίβκοβιτς και του Ντράγκαν Σάκοτα, πριν γίνει ο ίδιος πρώτος, το 2003. Έπειτα, ξεκίνησε η διεθνής καριέρα με Ντιναµό Αγίας Πετρούπολης, Βαλένθια, ένα πέρασμα από τον πάγκο του Άρη και ξανά εξωτερικό σε Μπιλμπάο, Μούρθια,  Λοκομοτίβ Κουμπάν, ξανά Μούρθια, Χάποελ Ιερουσαλήμ και Ιμπεροστάρ Τενερίφη. Σημείο-σταθμός ωστόσο στην μέχρι τώρα καριέρα του είναι η παρουσία του στην Εθνική Ελλάδος από το 2014 μέχρι το 2016, με συμμετοχή στο Μουντομπάσκετ 2014, στο Ευρωμπάσκετ 2015 και στο προολυμπιακό τουρνουά 2016 στο Τορίνο. Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2013 αναδείχθηκε EuroCup Coach of the Year.

Το ευρύ κοινό ωστόσο έχει να θυμάται και κάτι εκτός παρκέ από τον Φώτη Κατσικάρη, ο οποίος είχε κάνει και μια guest star συμμετοχή στη σειρά "Αχ, Ελένη" του Mega, το 1992. 

Ο -forward των Jazz πλέον- Joe Ingles πάντως τον υποδέχτηκε με κάπως ιδιαίτερο τρόπο. Συγκεκριμένα, θυμήθηκε τα playoffs της ACB του 2011, όταν η Μπαρτσελόνα του Τσάβι Πασκουάλ επικράτησε στους τελικούς με 3-0 της Μπιλμπάο. 

Είτε τον συμπαθείς προπονητικά, είτε όχι, ο Φώτης Κατσικάρης έγραψε ιστορία. Μένει να δούμε ποια θα είναι η πορεία του ανάμεσα στα κορυφαία ονόματα του πορτοκαλί πλανήτη. 

Fun facts

  • Στο Mercedes του Βασίλη Τσιλιχρίστου που βρισκόταν στη Γλυφάδα -και ήταν στέκι πολλών αθλητών- γνώρισε την σύζυγό του, Κατερίνα.
  • Μέχρι και σήμερα, μιμείται μοναδικά τον μακαρίτη Μάκη Ψωμιάδη και συχνά διηγείται ιστορίες με τον πρώην πρόεδρο (και) της μπασκετικής ΑΕΚ.
  • "Εσύ, μπρε, πρέπει να γίνεις μάνατζερ, είσαι ωραίο παιδί με γυαλάκια, μιλάς αγγλικά", του είχε πει ο Ντούσαν Ίβκοβιτς.
  • Υπάρχει ένας αστικός μύθος που αμφισβητεί το γεγονός πως ο Φώτης Κατσικάρης έχει μυωπία και υποστηρίζει ότι έχει ο coach K έχει υιοθετήσει τα γυαλιά για το στυλ. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος