Η Ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα και ο θάνατος του ποδοσφαίρου

Το κλειστό πρωτάθλημα των υπερπλουσίων ίσως βάλει ταφόπλακα στο ομορφότερο σπορ του πλανήτη.

Ένα κλειστό πρωτάθλημα με 32 ομάδες, χωρισμένες σε 4 γκρουπ των 8. Παιχνίδια που θα γίνονται το Σαββατοκύριακο και όχι στα μέσα της εβδομάδας όπως εκείνα του Champions League. Εξωφρενικά έσοδα και κυρίως, πρόσβαση μόνο στους μεγάλους και ισχυρούς του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Η φημολογούμενη μετεξέλιξη του CL που ακούσει στο όνομα Ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα (Superleague) υποτίθεται πως θα δημιουργηθεί για το καλό του ποδοσφαίρου και την εξασφάλιση του ποιοτικότερου δυνατού θεάματος. Στην πραγματικότητα είναι απλά μία προσπάθεια των πλουσίων να γίνουν ακόμη πλουσιότεροι. 

Με το financial fair play να έχει εδώ και καιρό διαλυθεί, οι γίγαντες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου επιθυμούν να βοηθηθούν μεταξύ τους αλλά και να βοηθήσουν εκείνες τις ομάδες που δε βρίσκονται και στα καλύτερά τους τα τελευταία χρόνια (όπως για παράδειγμα οι δύο ομάδες του Μιλάνου). Όλα τα παραπάνω, μεταφράζονται σε ένα κομμάτι της μεγαλύτερης πίτας στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού: €900.000.000 για κάθε μία ομάδα που θα συμμετέχει.

Η Ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα και ο θάνατος του ποδοσφαίρου

Το 2024 έχει οριστεί ως η ημερομηνία που θα ξεκινήσει το εγχείρημα (αν και εφόσον προχωρήσει η όλη διαδικασία), το οποίο δεν απέχει και πολύ από τη γενικότερη φιλοσοφία των καιρών μας σε κάθε επίπεδο της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής: Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι μικροί σταδιακά εξαφανίζονται. Τα εθνικά πρωταθλήματα ασφαλώς και δεν πρόκειται να εξαφανιστούν αλλά η ανισορροπία θα είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Σκέψου για παράδειγμα τι ισχύει με την περίπτωση της Ευρωλίγκας, στο μπάσκετ.

Όλες οι ομάδες που θα συμμετάσχουν σε αυτή -ή πιο ορθά οι περισσότερες- θα υποβαθμίσουν τις εγχώριες διοργανώσεις τους, χρησιμοποιώντας τις ουσιαστικά σαν παιχνίδια προπόνησης, προετοιμασίας και πειραματισμών (plus το γεγονός πως συγκριτικά με το μπάσκετ, θα υπάρχουν εξωφρενικά μεγαλύτερα ποσά στο τραπέζι).  Το ενδιαφέρον των ουδέτερων για τις εγχώριες λίγκες θα φθίνει όλο και περισσότερο και σταδιακά, θα εξαλειφθεί, με τις ομάδες που θα μείνουν σε αυτές ουσιαστικά να μην έχουν κανένα κίνητρο: Οι θέσεις για το Champions League ή το Europa League θα έχουν χάσει την αξία τους και η προσπάθεια γι' αυτές το νόημά τους.  

ΟΠΑΔΟΙ ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ

H Ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα απευθύνεται αποκλειστικά στους ανθρώπους των ισχυρών ομάδων, η οικονομική βουλιμία των οποίων μοιάζει να είναι ακόρεστη. Φωνές εναντίον του εγχειρήματος υπάρχουν και μάλιστα αρκετά ισχυρές. Ο πρόεδρος της La Liga, Javier Tebas, ανέφερε σχετικά με αυτό πριν λίγους μήνες: "Το όλο project της Ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκας μοιάζει να σχεδιάστηκε από τους προέδρους των ισχυρών, σε ένα μπαρ, στις 5 το πρωί. Η Μπάγερν και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έγιναν σπουδαίες ομάδες γιατί κέρδιζαν τίτλους. Κυρίως, τους τίτλους των εγχώριων πρωταθλημάτων τους. Έτσι γράφεται η ιστορία".

Αν θέλουμε να το θέσουμε σε καθαρά ποδοσφαιρικά πλαίσια, ο Tebas έχει απόλυτο δίκιο. Εκεί όμως είναι που μπαίνει στη μέση το χρήμα και η προβολή, που μοιάζουν να είναι τα μόνα πράγματα που απασχολούν τους ανθρώπους που κινούν πλέον τα νήματα σε κάποια από τα σημαντικότερα ποδοσφαιρικά clubs του πλανήτη: Μεγιστάνες πάσης φύσεως από την Αμερική ή τη Μέση Ανατολή, που πολλοί θα ορκίζονταν ότι δεν έχουν ιδέα από μπάλα - από κάθε άποψη.

ΟΠΑΔΟΙ ΠΡΕΜΙΕΡ ΛΙΓΚ

Είναι πραγματικά άστοχη η ιδέα το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο να ακολουθήσει ένα μοντέλο στα χνάρια του ΝΒΑ. Γιατί, εν αντιθέσει με το κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου, το ομορφότερο σπορ του πλανήτη θα ανήκει πάντοτε στη βάση των φιλάθλων. Οι οποίοι ήδη εκφράζουν τα παράπονά τους για θέματα όπως οι απαγορευτικές πολλές φορές τιμές των εισιτηρίων.  

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος