Οι χώρες με το υψηλότερο IQ

Πιο έξυπνοι οι Απωανατολίτες, οι Έλληνες σε μία όχι και τόσο καλή θέση στη σχετική λίστα.

Γράφει: Τίμος Σαλαμές 18 Σεπτεμβρίου 2022

Το να καταλήξεις στο ποιος είναι ο πιο έξυπνος λαός του κόσμου ή στο ποιες χώρες έχουν το υψηλότερο IQ αποτελεί δύσκολο task, καθώς είναι πολλοί οι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Παρ' όλα αυτά, η Επιθεώρηση για τον Παγκόσμιο Πληθυσμό κατάφερε να καταστρώσει μία λίστα με τα πιο έξυπνα έθνη του πλανήτη, στην οποία οι Απωανατολίτες μάς κοιτούν από ψηλά. Πριν προχωρήσουμε σε λεπτομέρειες, ας αναφέρουμε ότι περίπου το 68% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει δείκτη νοημοσύνης ανάμεσα στους 85 και τους 115 βαθμούς, ενώ όσοι άνθρωποι έχουν πάνω από 140 (όπως εγώ, όντως), θεωρούνται ιδιοφυΐες.

Η λίστα των πιο έξυπνων

Στην κορυφή βρίσκεται η Ιαπωνία με μέσο όρο IQ τους 106,49 βαθμούς, ενώ ακολουθεί η Ταϊβάν με 106,57, η Σιγκαπούρη με 105,89, το Χονγκ Κονγκ με 105,37 και η Κίνα με 104,1.

> Διάβασε ακόμα: AQ, το είδος της ευφυΐας που μετρά περισσότερο στην αγορά εργασίας

Το Top-10 το ολοκληρώνουν πέντε ευρωπαϊκές χώρες: Η Λευκορωσία με 101,6 βαθμούς, η Φινλανδία με 101,2, το Λιχτενστάιν με 101,07, η Ολλανδία με 100,74 και η Γερμανία με τους ίδιους ακριβώς βαθμούς.

Οι χώρες με το υψηλότερο IQiStock

Η θέση της Ελλάδας και των γειτόνων της

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 55η θέση με μέσο όρο στον δείκτη νοημοσύνης των κατοίκων της τους 90,77 βαθμούς, 8 θέσεις κάτω από την Κύπρο (47η με 93,39 βαθμούς) και μία θέση κάτω από τη Βουλγαρία (54η με 90,99 βαθμούς). Η Τουρκία βρίσκεται στην 77η θέση (86,8 βαθμοί) και η Αλβανία στην 109η (81,75 βαθμοί).

> Διάβασε ακόμα: Προπονήσεις που καίνε λίπος και σε κάνουν εξυπνότερο

Μην παίρνεις τη λίστα τοις μετρητοίς

Τα στοιχεία για τη συγκεκριμένη κατάταξη βασίζονται σε ήδη δημοσιευμένες μελέτες που, όμως, έχουν αμφισβητηθεί ευρέως σχετικά με την εγκυρότητά τους, όπως και το ίδιο το concept του δείκτη νοημοσύνης, καθώς δείχνει να είναι πολιτισμικά προκατειλημμένο.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο θάνατος του Αλέξανδρου Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Μοναχογιός και διάδοχος του μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση. Ο θάνατός του σε αεροπορικό δυστύχημα, σε ηλικία 25 ετών, εξύφανε πάμπολλες ιστορίες συνωμοσίας.

Καμία έκπληξη, ο Kanye West ετοιμάζεται να μπει στη βιομηχανία του πορνό

Από ό,τι φαίνεται έχει αφήσει πίσω του τη "θρησκευτική φάση" που περνούσε.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Μία ξεχωριστή Range Rover εμπειρία

Το εμβληματικό brand του σύμπαντος των 4 τροχών παρουσίασε το ​​πρώτο Range Rover House στην Ελλάδα.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

3 πράγματα που μπορείς να κάνεις στο LinkedIn για να βρεις δουλειά πιο εύκολα

Οι ειδικοί στην αγορά εργασίας προτείνουν μερικά εύκολα βήματα που μπορείς να κάνεις μέσω του LinkedIn για να βελτιστοποιήσεις τις πιθανότητές σου.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Ξέρουμε πού θα βρεις το πιο φθηνό τσουρέκι στην Ελλάδα

Ψάξαμε την αγορά για εσένα και έτσι σου έχουμε όλες τις απαντήσεις.

Γραφει Γιαννης Σπανος